Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3245335 razy)

nesumi i 16 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23745 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:18:20 »
Liczyłem raczej na "potrzymaj mi piwo". :)

Arek ma rację. Z takimi rzeczami to się Scream kojarzy. Klient szukający typowo boomerskiej popkultury tam kieruje swoje kroki. Terminatory i Predatory nadały już pewien kierunek wydawniczy. Również Indiana Jones bardziej by pasował do Screamu. Studio Lain to raczej tytuły nietuzinkowe, takie co są fajne, ale nie mają przebicia.

@studio_lain W całym tym zamieszaniu umknęło Ci pytanie o Witchblade. Kilka osób sugerowało tu, że będzie to kontrowersyjne 800 sztuk. Jednak nigdy nie podawałeś oficjalnej wersji. Wiem, że to dopiero 2026, ale pewnie masz już sporo doświadczeń i wiesz na ile sobie możesz pozwolić. Czy masz już podpisaną umowę na ten tytuł i ustalony nakład, czy to wciąż kwestia do rozważenia?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23746 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:30:32 »
na obecna chwile to jest 800
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online michał81

« Odpowiedź #23747 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:32:37 »
P.S. Kiedy przedsprzedaż Tablica Wenus ? Bo za dużo postów jest żeby szukać info.

Przekazuję tylko w wyniku korespondencji z autorem à propos Tablicy Wenus:

José Roosevelt jest niezmiernie zadowolony z tego, że CE zostało komiksem roku w wyniku głosowania na Forum 💙 Nawiązał oczywiście do tego, co powiedział podczas wywiadu na BCC 2024: że ogromnie liczy się dla niego opinia czytelników - to dla nich tworzy; a swoich komiksów nie wysyła na żadne konkursy (jak np. ten w Angoulême), bo ma świadomość, że jednak pewne preferencje (związane głównie z "dużymi graczami") mają w przypadku takich nagród znaczenie... 

Tekst Tablicy... właśnie wrócił do mnie po korekcie; poprawki wprowadzone; jutro ląduje u składacza.
Z mojej strony pozostaje jeszcze przygotowanie stopki redakcyjnej oraz przeczytanie całości z boardów.

Przypominam, że nie ma nas w Łodzi. Zakładam zatem, że Tablica Wenus będzie miała swoją oficjalną festiwalową premierę na Górnośląskiej Imprezie Komiksowej :) A ta, jeśli dobrze pamiętam, w październiku w Gliwicach.

Online michał81

« Odpowiedź #23748 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:38:09 »
Studio Lain to raczej tytuły nietuzinkowe, takie co są fajne, ale nie mają przebicia.
Spawn nietuzinkowym tytułem? Czym on się różni od Spider-manów czy Batmanów wydawanych przez Egmont?

Offline Takesh

« Odpowiedź #23749 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:42:12 »
800 na Witchblade? Śmiem sądzić, że trochę za mało...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23750 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:46:03 »
okladki

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Adolf

« Odpowiedź #23751 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:54:09 »
na obecna chwile to jest 800

Skoro "na obecną chwilę" to zakładam, że nie jest to jeszcze ostateczna decyzja. Od pierwszych zapowiedzi Top Cow pojawiło się sporo zmiennych determinujących ewentualne korekty i sytuacja wciąż jest dynamiczna. Nie możemy zapominać, że mamy do czynienia z wizytówką Top Cow. A Polscy fani Tomb Raidera właśnie na ten tytuł są najbardziej nahajpowani. Nie mówiąc, że mówimy o czymś co pewnie nie skończy się na jednym pakiecie, to wierzę, że jakiekolwiek decyzje podejmiesz starannie przeanalizujesz ten przypadek.

Offline Takesh

« Odpowiedź #23752 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 11:59:49 »
@Adolf

Zgadzam się. Darkness zeszło na pniu, ale też uważam, że to właśnie Witchblade jest mocniejszą marką i powinna sprzedać więcej egzemplarzy.

Offline Adolf

« Odpowiedź #23753 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 12:00:07 »
Spawn nietuzinkowym tytułem? Czym on się różni od Spider-manów czy Batmanów wydawanych przez Egmont?

Pomyśl nad tym i nie ograniczaj się do Spawna, Studio Lain ma przecież bogate portfolio, a niesamowite zapowiedzi intrygują: Cyberfrog, Crossed...

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23754 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 12:04:14 »
Za cały ten żwir winę ponosi godzina 12.00, godzina oblężenia i upadku Gildii.

Aby definitywnie rozwiązać problem padającej Gildii, i jednocześnie zachować limitowane okładki, wraz z głosowaniami itd. wystarczy nie ujawniać dnia i godziny premiery.

Przykładowo Dark ages planowany jest na listopad, zatem tydzień, lub nawet dwa wcześniej, na fb SL poinformuje, że w nadchodzącym tygodniu, lub w pierwszej, lub w drugiej połowie miesiąca rozpocznie się przedsprzedaż, i w trzy zupełnie różne dni, o zupełnie różnych godzinach, będą się na Gildii pojawiały poszczególne okładki.

Informacja przekazywana na forum i fb, będzie rozchodzić się na tyle wolno, że do upadku sklepu nie dojdzie, bowiem pospolite ruszenie rozproszy się w czasie.

Nie widzę przeciwwskazań dla takiego rozwiązania, organizacyjnie jest chyba banalne.
Halo! Nie podawaj dokładnych dat.🙂
« Ostatnia zmiana: So, 30 Sierpień 2025, 12:07:25 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline Adolf

« Odpowiedź #23755 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 12:05:06 »
@Adolf

Zgadzam się. Darkness zeszło na pniu, ale też uważam, że to właśnie Witchblade jest mocniejszą marką i powinna sprzedać więcej egzemplarzy.

Nie wiem jak to wygląda u Arka od wewnątrz. Pewnie umowę miał już podpisaną dużo wcześniej. Ja jestem dobrej myśli. W końcu Spawn to były już nowe umowy i większe nakłady, więc nie jest tak, że Arek uparł się na to 800.

Offline Death

« Odpowiedź #23756 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 12:15:07 »
okladki

Zdecydowanie pierwsza okładka.

Offline komiks

« Odpowiedź #23757 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 12:54:12 »
Mi znowu Gildia nie działa, także tego.
Można zamawiać okładki limitowane bezpośrednio u Studio Lain?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #23758 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 14:23:24 »
Pomyśl nad tym i nie ograniczaj się do Spawna, Studio Lain ma przecież bogate portfolio, a niesamowite zapowiedzi intrygują: Cyberfrog, Crossed...
Jestem z tych co mają 90% komiksów z oferty wydawcy. Na palcach jednej ręki jestem wstanie policzyć ile tytułów nie kupiłem, a na dwóch ile mi brakuje, bo kilka tytułów sprzedałem. Dawno już rozgryzłem pod jaki klucz wybiera Arek tytuły, aż zaskoczył mnie Crossed. Tak to jest nietuzinkowy tytuł, na tyle nie nietuzinkowy, że większości wliczając to ciebie skurczą się penisy z jajami po jego przeczytaniu.

Cyberfrog nietuzinkowy? Chyba tylko z powodu twórcy i tego co odwalał na komiksowym rynku amerykańskim.

« Odpowiedź #23759 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 14:24:13 »
Ja robiłem wczoraj zamówienie na mangi. Spróbujcie dodać do koszyka tak ze 30 tytułów... przy 15 koszyk zaczyna tak mulić, że dodawanie jednego produktu trwa nawet 30 sekund, nie mówiąc o tym, że przeglądarka daje komunikaty typu "strona nie odpowiada". Tak jest od dawna, ale na starym sklepie tego nie było. Nie raz miałem w koszyku nawet po 50 pozycji. Winny jest nowy sklep, a nie okładki. Przecież "Darkness" zszedł w zastraszającym tempie, a nie było takich akcji. No bo to była poprzednia wersja sklepu.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/