Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3241459 razy)

simon84w, tuco i 13 Gości przegląda ten wątek.

Offline jedrol

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23670 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 10:36:32 »
Wszystko bazuje an to ze mamy obecnie przy spwanach z 200 sztuk limiki i z minimum 1000 sztuk podstawki ( a spora sznasa ze wiecej ) jezeli zrbimy z tego po 500 sztuk kazdej wieksza szansa ze kazdy kupi ta ktora mu sie podoba najbardziej (ale zniknie wieksza ekslzuywnosc dodatkowych okladek). Ja w sumie jestem na tak i tak zawsze biore ta ktora mi sie najbardziej podoba i jezeli to jest podstawka to biore podstawke :)

Offline Midar

« Odpowiedź #23671 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 10:41:47 »
Okładki limitowane powodują, że pół nakładu znika w jeden dzień. Przy okładkach alternatywnych, sprzedaż spowolni, a Arek znajdzie się w takiej sytuacji sprzedażowo-magazynowej, jak przed USALine.

Offline Murazor

« Odpowiedź #23672 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:03:31 »
Nie wiem czy padała taka propozycja, ale może rozbicie sprzedaży na kilka godzin?

Przykład:
Limitka A - 12:00
Limitka B - 15:00
Regularna - 18:00

Jeżeli ktoś chce po prostu kupić to ominie limitki i kupi sobie na spokojnie później, jeżeli ktoś poluje na daną limitkę to spróbuje kupić o konkretnej porze i nie będzie zwiększał obciążenia dla chętnych na inną okładkę.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23673 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:04:58 »
W przypadku Spawna mamy inna sytuacje dlatego mysle ze tu moge zaryzkowac z alternatywnymi. Nie ze jakos sie do tego pale, i w sumie to nie powinno byc moje zmartwienie, ale jest. Do kolejnej takiej pozycji jeszcze troche czasu. Decyzje podejme wiec po rozmowie z gildia.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline stab

« Odpowiedź #23674 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:21:15 »
Pytam bez ironii. Czym będą różnić się okładki alternatywne od limitowanych? Tym że teraz te limitowane są tylko dla gildii, a alternatywne będą dostępne wszędzie?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23675 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:21:43 »
nakladem

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

« Odpowiedź #23676 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:27:53 »
Crossed to bardziej na 2026 czy 2027?
i też wpadłem na własne tłumaczenie "Przekrzyżeni" :P

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23677 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 11:53:53 »
Afrodyta w gildii

Crossed - celujemy w 2026

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23678 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 12:10:12 »
Problem nie są nakłady, jak niektórzy twierdzą, tylko chora miłość SL do Gildii. Klienci wydają setki tysięcy złotych na komiksy Studia, i to dzięki nim Studio w ogóle istnieje i może sobie organizować głosowanka na okładki, ale mimo to najważniejsze jest jakieś stare, święte zobowiązanie wobec jakiegoś kogoś z Gildii, bez którego Studio dawno by nie istniało, bo przecież tylko Studio jest małe i wdzięczne za wyciągniętą w porę pomocną rączkę, inne małe oficyny wydawnicze komiksowe i książkowe, również sprzedające za pośrednictwem Gildii, są tak naprawdę korporacjami i zawsze sobie poradzą.

SL bierze się za coraz większe petardy, Darkness, Witchblade, Spawn, Crossed, a dystrybucyjnie tkwi w czasach pierwszego Slaine'a. LiT powstało później, a mimo to jest zdolne wydawać więcej komiksów,. sprzedawać w Gildii, na allegro i we własnym sklepie, w którym dobrze pakują przesyłki, także w Bonito i Empiku, a limitowaną okładkę ich Druidów, kupiłem właśnie w Bonito, o dziwo pewnie nawet wychodzą na swoje i nie dokładają do interesu. Drukarnie też potrafili zmieniać. No ale LiT to moloch, że hoho Panie Areczku... W Studiu natomiast pierwsze skrzypce grają Gildia, piwnica i piwnica sąsiada, a namolni petenci (pardon kumple od komiksów), którzy stale czegoś chcą, mogą na okładki głosować, obrazki lajkować, ewentualnie podziwiać plany wydawnicze na kolejne sto lat, prezentowane na forum.

Po raz kolejny pojawia się propozycja przesunięcia startu sprzedaży z 12 na godzinę późniejszą, bo 12 dla wielu nie jest zbyt wygodna, ale gdzie tam, najważniejsze żeby Gildii była zadowolona, bo przecież jakiś ktoś nie będzie się wysilał i odpalał sprzedaży np. o 18.

Gildia nic nie zrobi, bo i tak wychodzą na swoje, więc po co mają inwestować w lepszą infrastrukturę? Przecież sprzedają wszystko co mają. Jacyś szeregowi pracownicy nie są zadowoleni z takiego niefortunnego obrotu spraw, a kogo obchodzi ich głos?

Czekam na serdeczny wywiad Kołodziejczaka z Arkadiuszem, pełen uśmiechów i sympatycznych anegdotek, w którym ten drugi opowie o serdecznej przyjaźni jaką darzy wszystkich, zwłaszcza nabywców komiksów przez niego wydawanych, którzy zawsze są na pierwszym miejscu. Tak jak odpisałeś komuś na FB przyjacielu, by sobie własne wydawnictwo założył, w celu poznania realiów, co zawsze w takich sytuacjach jest najgłupszą możliwą odpowiedzią.

U mnie na telefonie i kompie wciąż brak metod płatności, tym samym na pękniętej Gildii nie mogę zakupić zupełnie nic. 🥳 Może w Komiksiarni się uda. Kiedyś.

Zapytaj Marcina jaka jest roznica miedzy LiT a Lain,
dwa sprzedaz innych wydawcow nie generuje takiego problemu, a po prawdzie tylko Spawn takie problemy generuje A WLASCIWIE LIMITKI SPAWNA, bo teraz sobie powoli kapie regularna
potem sa spekulacje bez faktow
i wreszcie nigdy nie bede gosciem Otwartych Komiksow, bo sa czescia Otwartych Konserw :)

sprzedaż w Komiksairnii już dziś.
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Sierpień 2025, 12:12:57 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline pokia

« Odpowiedź #23679 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 12:25:33 »
Grafika bez żadnego kontekstu.

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #23680 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 13:16:31 »
i wreszcie nigdy nie bede gosciem Otwartych Komiksow, bo sa czescia Otwartych Konserw :)

Pan za to jest częścią Otwartego anarchizmu.  :) Czyli zniesienia własności prywatnej (i jak tu wydawać komiksy!) i likwidacja państwa!
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Sierpień 2025, 13:19:14 wysłana przez gloriadeus »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23681 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 13:36:53 »
Poczytalbym wpierw o tym anarchizmie zanim zabralbym glos ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Alienus66

« Odpowiedź #23682 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 13:56:17 »
Tylko spawn albo aż spawn generuję problem zesztą z afrodyta było to samo tez nie dalo się kupić. Czy okładki limitowane będą tylko na gildii odnośnie kolejnych komiksów Waszego studia? Pytam bo jak już wspomniałem nic tam nie kupię..

Offline Szekak

« Odpowiedź #23683 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 14:18:49 »
W przypadku Spawna mamy inna sytuacje dlatego mysle ze tu moge zaryzkowac z alternatywnymi. Nie ze jakos sie do tego pale, i w sumie to nie powinno byc moje zmartwienie, ale jest. Do kolejnej takiej pozycji jeszcze troche czasu. Decyzje podejme wiec po rozmowie z gildia.
Co stoi na przeszkodzie by sprzedaż podstawki odpalić o 12:00, a limitek o 13:00 i czyż nie rozwiązuje to wszelkich problemów?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #23684 dnia: Pt, 29 Sierpień 2025, 14:40:33 »
Poczytalbym wpierw o tym anarchizmie zanim zabralbym glos ;)

Co to za podejście do sprawy: „nie będę rozmawiał z Kołodziejczakiem bo jest otwartą konserwą". Rozumiem że bez „poczytania" nie mam prawa krytykować Pana za propagowanie anarchizmu?