Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248957 razy)

bjeń, Midar, bowie, amsterdream (+ 1 Ukrytych) i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline Jasiek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23025 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 20:58:36 »
Czyli kupił dla kogoś, samemu nie będąc nim wogóle zainteresowanym. Ok, sprawdził, czy dobrze wydrukowany. Ale jak ktoś mu tlumaczy zamysł artystyczny autorów, to i tak krytykuje coś, czego nie zna i nie chce znać.
Super!

Rozpakowałem, bo teraz tyle do mnie przychodzi komiksów z obiciami itd, że każdy od razu rozpakowuję, żeby w razie czego reklamować- zesztą zaczyna mnie to powoli irytować, ale to już inny temat.
Tak odpakowałem i przejrzałem, i stwierdzam, to co napisałem wyżej. Nie chce mi się tego czytać, zresztą nie dla mnie to kupione było, przejrzałem tylko obrazki i napisałem, co mi się nie podoba. Zresztą pisałem, że musiałem odesłać, bo są duże rysy na okładce, więc ten typ od otwierania wódki niech się puknie w głowę. Temat zamknięty.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Sierpień 2025, 21:03:12 wysłana przez Jasiek »

« Odpowiedź #23026 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 21:46:36 »
Po sprawdzeniu kilkuset stron wątków, nie znalazłem niczego żeby nakład Spawnów był narzucony przez licencjodawcę.

Ale znalazłem to i mnie rozbawiło:

Drodzy moi. Jak napisalem zero planow i zakupow co najmniej przez rok.

Offline Toranga

« Odpowiedź #23027 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 21:56:12 »
Nie mam.

W nawiązaniu do info sprzed kilku stron
Za Pitta trzymam kciuki!
A ponieważ pojawiła się też wzmianka o Prophet, to wprawdzie nie znam serii oryginalnej i pewnie zbyt dobra nie była, ale jej kontynuacja/wznowienie
https://imagecomics.com/comics/series/prophet
to jest coś wartego uwagi i wydanie po polsku to bylby musthave!

« Odpowiedź #23028 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 01:06:43 »
Wayne miej odrobinę przyzwoitości i nawet dla żartu nie wrzucaj filmików z takimi zjebami.
No dobra, faktycznie forum to nie miejsce na takiego zjeba jakim jest Korwin. Dzięki za zwrócenie uwagi, i nie powtórzę tego
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23029 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 02:37:22 »
Nigdy się Samochodzikem nie interesowałem, i dopiero niedawno odkryłem, że po sąsiedzku z Lain, działało i tworzyło Studio Amfibia.

Tak poza tym, to po co jakiś basen? 😁

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23030 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 09:56:11 »
Po sprawdzeniu kilkuset stron wątków, nie znalazłem niczego żeby nakład Spawnów był narzucony przez licencjodawcę.

Ale znalazłem to i mnie rozbawiło:

Niestety... odwalilo mi z tymi komiksami ;) cos znajde, podjaram sie i racjonalnosc idzie sie walic
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #23031 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 10:38:04 »
Nigdy się Samochodzikem nie interesowałem, i dopiero niedawno odkryłem, że po sąsiedzku z Lain

Zbigniew Nienacki - książki super, autor nie. Chociaż na forum są różne upodobania, więc kto wie ;)

Twierdził, że w latach 40. XX wieku działał z Urzędem Bezpieczeństwa Publicznego zwalczając żołnierzy podziemia antykomunistycznego. Był członkiem Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej (od 1962), Ochotniczej Rezerwy Milicji Obywatelskiej (od 1963), Patriotycznego Ruchu Odrodzenia Narodowego (od 1982). W latach 60. XX wieku zasiadał w Wojewódzkiej Radzie Narodowej w Łodzi. W latach 80. XX wieku w lokalnej prasie pisał artykuły krytykujące NSZZ „Solidarność”. Po wprowadzeniu stanu wojennego w 1981 publicznie wyrażał swoje poparcie dla Prezesa Rady Ministrów gen. armii Wojciecha Jaruzelskiego i Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego. Był kontaktem operacyjnym Służby Bezpieczeństwa pod pseudonimem „Eremita”.
Źródło Wikipedia
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline dinogal

« Odpowiedź #23032 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 10:50:16 »
a ja zapytam bo dawno nie padła informacja, jak tam sprzedaż Armii, Urma i Morgany ;)

P.S przekartkowałem Hellspawna i uspokoiłem sie że nie jest to zbliżone wizualnie do Azylu Arham którego nie trawie ( no niestety) :)

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #23033 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 11:15:58 »
@komiks: Książki Nienackiego też nie takie super. Był seksistą i to takim ostrym. Widać to w książkach.

Uspokajam wszystkie osoby czekające na Tablicę Wenus: jesteśmy z Kubą na ostatniej prostej w kwestii redakcji. Niestety nieco się przedłużyła, bo już po przetłumaczeniu komiksu otrzymaliśmy od autora zrewidowany tekst... Pojawiło się wiele nieścisłości, które musieliśmy wyprostować wspólnie, więc trochę to wygląda tak, że i Kuba tłumaczył, i ja coś próbowałam (żeby tekst wynikowy był zgodny z nową wersją), a później i ja, i Kuba de facto redagowaliśmy to wspólnie, sprawdzając z oryginałem, żeby niczego nie przeoczyć.
Jak zapewne się orientujecie, komiksy Roosevelta nie są proste (albo są proste tylko z pozoru), więc to nam też dołożyło nieco rozkmin w niektórych miejscach i wydłużyło sam proces.

Teraz tekst trafi jeszcze do korekty, a pod koniec sierpnia poleci do składu :)

Jeszcze raz dzięki za Waszą cierpliwość i pamięć o tym komiksie! 💙

Offline Lobo

« Odpowiedź #23034 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 11:22:45 »
Kasia a jak stoją sprawy z Kołysanką? Bo to chyba też Twoje dzieło. Na Łódź będzie? 🙂

Offline Brvk

« Odpowiedź #23035 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 11:25:46 »
Proszę się nie spieszyć, proszę tekst pieścić i dopieszczać. Nie zwracać uwagi na narkomanów oczekujących na kolejną dawkę zakupowej dopaminy.

Offline komiks

« Odpowiedź #23036 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 11:41:05 »
Opóźnienia dla mnie i chyba dla wielu osób nie są żadnym problemem :)
Bardziej chodzi o to, żeby nie przegapić przedsprzedaży, a mamy okres urlopowy. Także czekam cierpliwie na kolejne info o Tablicach Wenus i powodzenia w redagowaniu 🤍

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #23037 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 11:52:50 »
@Lobo: nas nie ma w Łodzi... Za Kołysankę zabieram się po skończeniu Tablicy. Moim dziełem jest tylko wybór tego tytułu do publikacji, na co Arek przystał, za co jestem mu bardzo wdzięczna :) Kołysanka jest już po redakcji, którą robiła Sonia, odpowiedzialna za redakcję dużej części komiksów linii Lain US, więc ja się tylko "dosiadam do tego pociągu" na koniec.

Będziemy w Gliwicach (październik) i myślę, że do tego czasu Kołysanka powinna się już pojawić. A jak nie, to jest jeszcze Sanok, w którym też planujemy być :)

@Brvk: niestety u mnie praca prawie zawsze w tym samym tempie i według jednego schematu - opracowywanie tekstu niezmiennie sprawia mi ogromną przyjemność, więc staram się "zanurzać" najgłębiej, jak umiem. A jeszcze jak się pracuje z zaangażowanym tłumaczem - takim jak Kuba Syty - to już w ogóle jest relaks i satysfakcja  8) Cel: ma być dobrze, ma się czytać, ma płynąć, ma być poprawnie.

Offline komiks

« Odpowiedź #23038 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 12:06:43 »
bo już po przetłumaczeniu komiksu otrzymaliśmy od autora zrewidowany tekst...

Możesz napisać coś więcej? Bo to taka ciekawostka, którą chętnie bym poznał. Czy to oznacza, że będziemy mieli inna wersję niż te wydane do tej pory?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23039 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 12:19:05 »
Tak. Wersja reżyserka :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Sierpień 2025, 12:39:21 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty