Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260989 razy)

Gogo14, pokia i 38 Gości przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22935 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 23:01:21 »

Celebrujmy teraźniejszość. Hellspawn wygląda niesamowicie.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #22936 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 23:10:49 »

Celebrujmy teraźniejszość. Hellspawn wygląda niesamowicie.
Zgadzam się.

A apropos Bezprawia 3 kropla mam nadzieję drąży skalę w tym wypadku. :)

Offline bocik

« Odpowiedź #22937 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 00:43:45 »
A co mi tam, dołączę się do drążenia :) ... w końcu jestem ze Śląska

Offline Death

« Odpowiedź #22938 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 00:55:27 »
Chyba do fedrowania.  8)
Fedrujmy razem, to może Lain zmieni zdanie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #22939 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 08:28:17 »
W przypadku Bezprawia Ci, co kupili nie żałują i chcą więcej. Tylko dobrze ustalić nakład i wydawać, a my kupimy.

Offline kostuch

« Odpowiedź #22940 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 09:12:09 »
A moze po prostu  zamiast deklaracji forumowych zbiorka na kickstarterze?

Offline GoNzO

« Odpowiedź #22941 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 10:11:10 »
A moze po prostu  zamiast deklaracji forumowych zbiorka na kickstarterze?

O, dobry pomysł, łatwiej byłoby zdobyć komiks SL :>...
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22942 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 10:19:24 »
Czasami odnosze wrażenie ze jakby nie studio lain to te  forum by mialo 50 % mnieszą aktywność, szkoda ze inne wydawnictwa nie wykazują takiej  komunikacji z czytelnikami. Lain dużo zyskuję taką inicjatywą przynajmniej w moich oczach. Pozdro

Offline Jasiek

« Odpowiedź #22943 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 11:12:29 »
Czasami odnosze wrażenie ze jakby nie studio lain to te  forum by mialo 50 % mnieszą aktywność, szkoda ze inne wydawnictwa nie wykazują takiej  komunikacji z czytelnikami. Lain dużo zyskuję taką inicjatywą przynajmniej w moich oczach. Pozdro

I może byłoby lepiej, bo to teraz wygląda jakby był Arkadiusz czyli główny dowodzący i cała zgraja jego pracowników, którzy podrzucają pomysły, monitorują sprzedaż i ogólnie podniecają się jakby to był ich biznes. Ja rozumiem podać swoje propozycje co wydać itd, ale co przedsprzedaż, siedzieć, liczyć i sprawdzać ile sztuk poszło w ile godzin czy tam dni, to już jest naprawdę chore. I oczywiście zaraz wklejanie zdjęć jakie to cudowne wydanie, jakie fantastyczne oh ah. Ale wspomnieć o tym, że np niektóre  jasne strony w Hellspawn, mają czarne plamy od druku, to już żaden się nie kwapi. Ten psychol Tomekrusłan jednak miał trochę racji, co do tego kółeczka różańcowego.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Sierpień 2025, 11:17:33 wysłana przez Jasiek »

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22944 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 11:38:42 »
Tutaj każde wydawnictwo ma kółko różancowe. Np. Jak napiszę się coś nieodpowiedniego na lost in time to zaraz grupa się na Ciebie rzuca.... więc nie pierdol... Zresztą o czym innym piszę o komunikacji z czytelnikami, zawsze na każde pytanie jest odpowiedź i przede wszystkim słucha propozycji czytelników przez to wyszło wiele komiksów na które inne wydawnictwa pewnie by się nie zdecydowały.
« Ostatnia zmiana: So, 09 Sierpień 2025, 11:40:15 wysłana przez Alienus66 »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #22945 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 12:09:13 »
@Jasiek: a masz możliwość zrobić zdjęcia tych stron i wrzucić tutaj albo przynajmniej wysłać Arkowi na priv?
To da nam jakiś ogląd, gdzie może tkwić błąd (o ile to błąd); żeby tego uniknąć na przyszłość.
Jeśli to z winy drukarni, to wtedy im to po prostu zgłaszamy. Jeśli coś po naszej stronie, to analizujemy wewnętrznie, jak sobie z tym radzić.

Offline Archie

« Odpowiedź #22946 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 13:25:24 »
FOMO, nakład, twoje reklamowanie tytułów, sposób dystrybucji powoduje, że jakimś sposobem mam przeczucie, że wymienione przez Ciebie tytuły też sprzedadzą się pniu. Od Buttonmana mam wrażenie, że wszystko ci się wyprzedaje, więc myślę ze swojego rodzaju moda napędziła by i Bezprawie.
Bo masz FOMO napędzone przez forum, a rzeczywistość jest trochę inna. Sporo komiksów Studia dalej jest dostępnych w Komiksiarnia czy nawet Gildii. To, że w dniu premiery jest hype i Gildia dostaje oblężenie nie zmienia faktu, że po chwilowym ataku te komiksy powracają do sprzedaży. Nie we wszystkich okładkach, ale idzie je dostać w normalnej cenie. I to mówimy o najpopularniejszych tytułach. Arkowi łatwo wchodzić w pojedyncze tomy / pakiety i w ten sposób szybko ma informację czy będzie na + albo na - i nie ma takich problemów z magazynowaniem jak w przypadku serii. Pierwszy tom Bezprawia był hajpowany na forum i wychodził w czasie kiedy komiksy z Dreddem schodziły dobrze, a się nie przebił. Studio mimo to, dopięło pierwszy rozdział i plan minimum został wykonany. Według mnie trzeba sprawdzić jak pójdą pojedyncze strzały z 2000 AD i Mroczni Sędziowie w 2026. Gdyby to było sukcesem i odpowiedni pitos wpadłby z kolejnych Spawnów to może Studio da się wtedy namówić na jakiś pakiet Bezprawia.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline komiks

« Odpowiedź #22947 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 13:44:02 »
Bezprawie pierwszy tom nie sprzedało się (według mnie) bo:
- komiks czarno-biały współczesny (a nie ramota, które mają swoich fanów).
- przykładowe strony na Gildii źle wyglądały, nieczytelnie.
- komiks ze świata Dredda, mimo iż jest wspomniane w blurbie, że nie jest wymagana znajomość świata, to mowa jest o sędziach. I pamiętam pytania komiksiarzy, czy na pewno można to czytać bez znajomości.
- No i w 2019 roku Studio Lain nie było jeszcze tak znane. Teraz mam wrażenie, cześć klientów najpierw kupuje, później zastanawia się co kupili ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline GoNzO

« Odpowiedź #22948 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 13:58:22 »
Teraz mam wrażenie, cześć klientów najpierw kupuje, później zastanawia się co kupili ;)

O toto :).
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Archie

« Odpowiedź #22949 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 14:14:03 »
hm...

Jak to pomysł na okładki to postuluję żeby nadruk z logo zrobić w stylu w jakim był na limitowanym CE - przezroczysty, widoczny pod kątem. To świetny zabieg. Przy okazji zdecydowaliście, który logotyp będziecie dawać na Barbarę? Ten czy ten?
« Ostatnia zmiana: So, 09 Sierpień 2025, 14:16:00 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."