Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3263925 razy)

simon84w i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline dreamer36

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22890 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:46:49 »
To puścić ostatni tom w ogranicznym nakładzie i wyższej cenie żebyś cos z tego mial i kazdy zadowolony.

Zawsze można zrobić jak z było z Blue Lagoon - wstępne zapisy (na forum, fb), policzyć ilu byłoby chętnych, zrobić wstępną wycenę, potem płatność z góry i dopiero ogarniać. Zdaję sobie sprawę, że to strasznie dużo zachodu (lepiej zrobić Spawna, który się sprzeda od ręki) - ale SLain już nas tyle razy zaskoczyło, że wiara we mnie jest silna :)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #22891 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:50:41 »
Mam już Hellspawna - wygląda świetnie, czyta się też dobrze. Wydanie perfekcyjne, sposób druku i dobór papieru dobrze oddają specyficzną kolorystykę.

Jakby panowie sie cofneli w watku to przypominam ze bezprawie z nakladem 700 jak mnie pamiec nie myli sie nie sprzedalo trzeba bylo zniszczyc okolo 200 sztuk sprzedaz stala, drugi.tom.poszedl w mniejszym nakladzie plus dodruk 1 by sie sprzedal, a pierwszego tomu po dodruku.mam jeszcze z 30.sztuk. wiec to.jest komiks.ktory moze wyszedl na zero.

A szkoda, bo to świetny komiks, genialnie narysowany.

Odnoszę wrażenie, że Studio Lain sprzed projektu "Lain USA" miało trochę inną siłę rażenia, niż Studio Lain obecne. Może więc kiedyś przyjdzie czas na reaktywację pewnych projektów, choć teraz szkoda slotów i kasy na wchodzenie drugi raz do tej samej rzeki - przecież Slaine czeka (a my na Slaine'a). :)

Cytat: studio_lain
W przyszlym mroczni lub brygada.

Brygada!

Offline Jaxx

« Odpowiedź #22892 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:59:46 »
Tylko ze bez wcześniejszych części taki integral się nie sprzeda, stąd pewnie decyzja nie wydawaniu.

To twierdzenie byłoby prawdziwe przy założeniu, że integral kupią jedynie nowi czytelnicy i tylko wówczas, kiedy będą mieli możliwość kupienia poprzednich części. A tak przecież nie będzie. Tomy 1 i 2 znalazły nabywców, rozeszły się po rynku i posiada je (oraz docenia) całkiem sporo odbiorców. I ci czytelnicy kupiliby integral 3-4 z pocałowaniem ręki. Tak więc sprzedałby się bez większych problemów. To raczej nie jest komiks, który na potęgę jest odsprzedawany dalej, bo rozczarowuje. Wręcz przeciwnie - mało jest negatywnych opinii na jego temat. Przecież to jedna z najlepszych serii, jakie ma w swojej ofercie SL!

No, ale jeżeli Arek nie ma serca do tego tytułu, to chyba nic nie zdziałamy... Udało się namówić na wydanie tomu 2, ale jak widać poprzeczka jest teraz wyżej.   
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:07:24 wysłana przez Jaxx »

Offline jedrol

« Odpowiedź #22893 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:04:32 »
Ja za 3 bezprawie to jestem teraz w stanie wyslac kase, jak tylko dostane gwaracnej ze dostane jak wyjdzie :D

Jeden z lepszych komiksow od Studia Lain jaki czytalem ;D

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22894 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:10:11 »
Jak zniszczyłeś 200 sztuk bezprawia?? Czy ja źle to przeczytałem..

Offline Brvk

« Odpowiedź #22895 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:15:26 »
Jak zniszczyłeś 200 sztuk bezprawia?? Czy ja źle to przeczytałem..
Oho, zaraz się znowu zacznie.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22896 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:23:34 »
Oho, zaraz się znowu zacznie.
nie no pisze raczej z troską a nie rozkręcać afere

Offline Brvk

« Odpowiedź #22897 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:26:31 »
nie no pisze raczej z troską a nie rozkręcać afere
Gdy się kończą prawa to niesprzedane egzemplarze się mieli. Można (ale chyba nie zawsze) przeceniać towar przed upływem terminu, ale to rodzi różne inne komplikacje. Temat rozpalał już ten wątek.

Offline komiks

« Odpowiedź #22898 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:29:30 »
Też bym kupił Bezprawie kolejne tomy i nawet zapłacił z góry na długo przed premierą. Myślę, że do tematu Bezprawia będziemy wracali co jakiś czas i kiedy Arek już będzie miał ten basen ze Spawnów, to może uda się namówić za te 3 lata ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Takesh

« Odpowiedź #22899 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:44:44 »
Też przychylam się do zastanowienia się nad wydaniem kolejnego Bezprawia. Fani mają poprzednie i chcą kolejne. Ja też.

Ale to wydawca musi to przeliczyć. Żeby nie wtopił.

Jeśli Nestora wychodzi 400 sztuk, to może z kolejnym Bezprawiem też się da?

Ja jestem w stanie zapłacić trochę więcej za bardzo dobry komiks, tym bardziej kontynuację.

Offline jahred666

« Odpowiedź #22900 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:48:16 »
a ja po raz kolejny się przypomnę :P

KIEDY TABLICA WENUS?

:P

Bo Wy tylko te Spawny i Spawny...

Offline Takesh

« Odpowiedź #22901 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 10:53:21 »
Bezprawie to nie Spawny. To 2000AD...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22902 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:01:05 »
To twierdzenie byłoby prawdziwe przy założeniu, że integral kupią jedynie nowi czytelnicy i tylko wówczas, kiedy będą mieli możliwość kupienia poprzednich części. A tak przecież nie będzie. Tomy 1 i 2 znalazły nabywców, rozeszły się po rynku i posiada je (oraz docenia) całkiem sporo odbiorców. I ci czytelnicy kupiliby integral 3-4 z pocałowaniem ręki. Tak więc sprzedałby się bez większych problemów. To raczej nie jest komiks, który na potęgę jest odsprzedawany dalej, bo rozczarowuje. Wręcz przeciwnie - mało jest negatywnych opinii na jego temat. Przecież to jedna z najlepszych serii, jakie ma w swojej ofercie SL!

No, ale jeżeli Arek nie ma serca do tego tytułu, to chyba nic nie zdziałamy... Udało się namówić na wydanie tomu 2, ale jak widać poprzeczka jest teraz wyżej.   

uwielbiam ten komiks dlatego go wydalem
ale wierz mi to nie jest tak ze jak teraz wydam kolejny tom to posiadacze poprzednich sie na niego rzuca :)
sprzeda sie jakis 70 proc z nakladu na poziomie 600
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22903 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:02:07 »
Też bym kupił Bezprawie kolejne tomy i nawet zapłacił z góry na długo przed premierą. Myślę, że do tematu Bezprawia będziemy wracali co jakiś czas i kiedy Arek już będzie miał ten basen ze Spawnów, to może uda się namówić za te 3 lata ;)

ok wrocimy do tematu jak wydam mrocznych i brygade ok?

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22904 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:04:36 »
Ja za 3 bezprawie to jestem teraz w stanie wyslac kase, jak tylko dostane gwaracnej ze dostane jak wyjdzie :D

Jeden z lepszych komiksow od Studia Lain jaki czytalem ;D

ja wiem ze dany abnett swietnie pisze, wiem ze komiksiory z 2000ad sa w deche
problem jest taki ze ten poglad podziela malo osob, no nie malo, tylko za malo :)
ale oczywiscie bezprawie czy abc warriors mogly podzielic niechec ludzi do wchodzenia w serie
bez gwarancji kolejnych tomow
dlatego zobaczymy jak to bedzie przy wydaniach zbiorczych
w tym roku abc
w przyszylm sinister dexter, nemesiss i zenith
moze sie okazac ze dzieki temu make 2000ad great again ;)

Vae Victis - druk