Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3262951 razy)

Offline MonsterGirl

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22875 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 16:02:44 »
Harmonogram polskich wydań uniwersum Spawna.

W sumie nic, czego tu nie powiedziano, aczkolwiek usystematyzowane:

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/harmonogram-polskich-wydan-uniwersum-spawna/

no i to sie nie ukaze po polsku niestety
natomiast dokonczylismy pierwszy cykl stanowiacy zamknieta historie - po jej sukcesie autorzy wrocili do tego uniwersum, ale my niestety nie planujemy
Wielka szkoda. Świetna seria. Może kiedyś jednak  ;)
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22876 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 16:08:32 »
Kurde balans ile tego spawna...chyba trza iść ulotki roznosić bo nie wyrobie...

Offline Takesh

« Odpowiedź #22877 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 16:22:00 »
Odnośnie Haunt.

Na forum @Michał81, chyba, napisał, że jakieś tam wątki są gdzieś tam dalej. Ok. Ale z prawie każdej mini i serii pobocznej w każdym uniwersum tak jest. I tutaj trzeba sobie zadać pytanie czy wszystko, czy jednak selekcja. Bo przecież Spawn pojawił się w seriach reszty ojców założycieli itd. Spawn / Batman jest integralną częścią, w założeniu Todda, głównej serii. To jak to? Ma nie być Spawn / Batman w wersji Studia Lain??

I tu wracam do Haunt. Pierwsza historia pisana przez Kirkmana i rysowana przez Todda jest dosyć oderwana od całego uniwersum. Prawie. Można spokojnie ją czytać nie znając reszty świata. Ale była popularna i oddali władzę nad nią w inne ręce. Tylko, że to chyba najsłabsze, co wydano w Spawnie... Nie tylko w mojej opinii. Na tym forum nikt nie bronił historii drugiej, tylko chciał ją jako komplecista...

Czy jest ktoś, kto czytał całego Haunt i moze pochwalić drugą część??

Tak? To z chęcią poczytam o powodach takiej oceny.

I żeby było jasne. Ja nie układam żadnego planu wydawniczego, tylko dziele się swoimi spostrzeżeniami i wiedzą. I sam z siebie pisałem na tym forum, że druga część jest kiepska i że można ominąć. Decyzję podejmuje wydawca.

@Szekak
Stone to arcydzieło scenopisarstwa przy drugiej części Haunt. Serio. Poza tym dlaczego tak dobrze sprzedająca się seria z pozytywnymi ocenami po zmianie składu twórców została przedwcześnie zamknięta i się o niej rzadko mówi? Jakiś powód musiał być.

Offline Szekak

« Odpowiedź #22878 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 17:31:03 »
Ok, czyli krótko mowiac to twoja wina ze dostaniemy niepełna historie. Dzięki. xd

To nawet nie kwestia kompleciarstwa, tylko jak jest fajny serial który mnie wciągnął to oglądam oststni sezon nawtlet jak jest slaby, bo chce zobaczyć jak sie kończy historia.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline michał81

« Odpowiedź #22879 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 17:40:59 »
@Szekak ale naprawdę te 10 zeszytów nic nie zmienia. Seria kończy się tak jakby była urwana, zresztą z tego co pamiętam to tam jest więcej dramy trójkąta miłosnego i kwestioniwania tego kim jest Haunt (pisze lakonicznie żeby nie psuć przyszłej lektury). I popsuje to dobre wrażenie z tych 18 pierwszych zeszytów, ale kiedy postać wraca tak naprawdę akceptuje w pełni swoją rolę. Zresztą potem wraca już drugi raz w serii głównej około 330 zeszytu będąc stałym członkiem ekipy aż do 350 by potem przejść do ekipy Scorched.

Zresztą z tego co Arek szykuje to będziesz miał kilka niespodzianek które Ci zrekompensują te 10 zeszytów z nawiązką.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Sierpień 2025, 17:43:24 wysłana przez michał81 »

Offline zarombisty

« Odpowiedź #22880 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 17:45:36 »
Violek do Arka, jak będzie chciał rezygnować z jakichś tytułów :)

Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Takesh

« Odpowiedź #22881 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 21:46:25 »
Ok, czyli krótko mowiac to twoja wina ze dostaniemy niepełna historie. Dzięki. xd

To nawet nie kwestia kompleciarstwa, tylko jak jest fajny serial który mnie wciągnął to oglądam oststni sezon nawtlet jak jest slaby, bo chce zobaczyć jak sie kończy historia.

Też lubię zobaczyć do końca. Doskonale Cię rozumiem.

I to nie dzięki mnie. Ja na tym forum tylko wyraziłem swoje zdanie na zapytanie Arka. Nie ja jeden, zresztą.

I rzadko żałuję, że coś oglądałem/czytałem do końca. Tutaj chyba najbardziej jednak. Straszny zjazd jakościowy. Czytałem to na bieżąco i nawet w listach i odpowiedziach widać było, że wszyscy są w szoku. I serię zamknięto chwilę po tym, jak głośno ją przedłużono do ongoingu po świetnej pierwszej części. I Haunt przepadł w otchłani zapomnienia...
Dopiero przy rozbudowie uniwersum tak naprawdę wyciągnięto go z limbo wydawniczego. A i tak do tej pory nie pozbierał się po tym upadku.

Ale jak już pisałem rozumiem komplecistów i też bym chciał całość. Ale tutaj już nie chcę. I to napisałem na tym forum. A decyzję podjął wydawca po zaznajomieniu się z materiałami. Więc nie musisz mi dziękować. Ja byłem jednym z kilku. Tylko akurat dziś wywołano mnie do tablicy, wobec czego ponownie wyraziłem swoje zdanie. Tyle.

Z drugiej strony miło jest wiedzieć, że wydawcy, przynajmniej niektórzy, słuchają swoich fanów i z nimi rozmawiają. Ale to nie znaczy, że Ci fani odpowiadają za decyzję wydawców.

Jak najlepiej i najpełniej wydanych komiksów wszystkim życzę!!  :)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #22882 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 21:48:58 »
natomiast dokonczylismy pierwszy cykl stanowiacy zamknieta historie - po jej sukcesie autorzy wrocili do tego uniwersum, ale my niestety nie planujemy

Ale dlaczego? Co musiałoby się wydarzyć, abyś zmienił zdanie? Jak Cię do tego nakłonić? :) To przecież świetna seria, która ma wielu odbiorców i chyba dobrze się przyjęła. Wcześniejsze tomy są wyprzedane/trudno dostępne - czy to Cię powstrzymuje?

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #22883 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 23:36:37 »

Na GILDII 100% wyprzedane. Z 5 i 6 części wyszedłby ładny integral.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #22884 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 05:17:55 »
Wydawca się nie chwali, czytelnicy się nie chwalą, wyszedł kawał świetnej roboty. Hellspawn.

A to ja też się w takim razie pochwalę. Jestem zachwycony tym wydaniem. Polskie wydania zaczynają mi wypychać te oryginalne ;)

What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline michał81

« Odpowiedź #22885 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 05:41:10 »
Na GILDII 100% wyprzedane. Z 5 i 6 części wyszedłby ładny integral.
Tylko ze bez wcześniejszych części taki integral się nie sprzeda, stąd pewnie decyzja nie wydawaniu.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22886 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 08:42:07 »
Jakby panowie sie cofneli w watku to przypominam ze bezprawie z nakladem 700 jak mnie pamiec nie myli sie nie sprzedalo trzeba bylo zniszczyc okolo 200 sztuk sprzedaz stala, drugi.tom.poszedl w mniejszym nakladzie plus dodruk 1 by sie sprzedal, a pierwszego tomu po dodruku.mam jeszcze z 30.sztuk. wiec to.jest komiks.ktory moze wyszedl na zero.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Takesh

« Odpowiedź #22887 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:07:14 »
Czyli Bezprawie kupić sobie w oryginale.

Offline Szekak

« Odpowiedź #22888 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:11:04 »
Jakby panowie sie cofneli w watku to przypominam ze bezprawie z nakladem 700 jak mnie pamiec nie myli sie nie sprzedalo trzeba bylo zniszczyc okolo 200 sztuk sprzedaz stala, drugi.tom.poszedl w mniejszym nakladzie plus dodruk 1 by sie sprzedal, a pierwszego tomu po dodruku.mam jeszcze z 30.sztuk. wiec to.jest komiks.ktory moze wyszedl na zero.
To puścić ostatni tom w ogranicznym nakładzie i wyższej cenie żebyś cos z tego mial i kazdy zadowolony.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22889 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:45:46 »
Wiesz co mam tyle komiksow do.wydania a ograniczone moce przerobowe ze nie mam na to sily i ochoty. W tym.roku chce wam dac Solo zeby zamknac kolejny temat. W przyszlym mroczni lub brygada. Takze bezprawia.nie wcisne.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze