Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3264930 razy)

Offline Alexandrus888

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22845 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 21:17:39 »
O nie spodziewałem się :) A jak zaczynałeś sprawdzać komiksy (nie-mangi) to sięgałeś po tytuły podobne estetycznie, czy raczej na zasadzie kontrastu, czyli coś jak najbardziej odmiennego? Czy może nie miało to istotnego znaczenia, czy w ogóle patrzyłeś na komiksy (jw. nie-mangi) jako na inną odnogę tego samego medium, czy jako coś innego (jak np. komiksiarz wchodzący w gry czy seriale)?
zacząłem komiksy od Valerina, bo... Ktoś że światka skanlacji polecił mi serial animowany, który bardzo mi siadł. Potem wdepnąłem w Conan od Hachette, a dalej to już się poturlało. Więc raczej bardzo daleko estetycznie od mangi ;) patrzyłem na "komiks" jako coś zupełnie odmiennego od "mangi".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22846 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:01:10 »
Chlopaki wiece ile dzieli nas do wydania Kinga jesli chodzi o prace? Tygodnie zanim trafi do druku.
ja wam pokazuje materialy robocze
ale dobrze ze wylapujecie :) tak trzymac!
martwie sie tylko o wasze zdrowie psychiczne ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline michał81

« Odpowiedź #22847 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:16:30 »
Ale to wszystko będzie jakoś ładnie ponumerowane na grzbietach, żeby się nie pokićkało i ładnie na półce wyglądało? Może nie numerami "1", "2", itp. a zeszytami "1-25", "26-50", itd.? Tak jak Egmont robi lata w Epicach na grzbiecie zamiast numerów.
Wg mnie lepszą opcje zaproponował Archie gdzie są tytuły story arców. Dla mnie wersja gdzie na grzebiecie będą lata byłaby słaba, szczerze to nie podoba mi się to w epikach.

Pakiety można byłoby nazwać Jim Downing Saga tom 1 i 2, Ressurection + Dark Horror oraz Sinns War tom 1 i 2. Dzięki temu stosunkowo szybko, bo w 3 pakietach dochodzimy bardzo blisko obecnego punktu i wtedy w oczekiwaniu na zebranie się materiału do 4 pakietu można puszczać #1 do #184 jako polskie tomy Spawn Origins.
tak można by też kontynuować już zaczęte serie.

Spawn od nr 1. Tak. ALE! może by tak zrobić coś na kształt Epików? Nie wiem jak wyglądają wydania zbiorcze, bo mam zeszyty, ale może by spróbować wydać główną serię poprzelataną mini-seriami, które mają znaczenie dla fabuły?
Batman/Spawn był początkowo traktowany jako kolejne dwa numery serii regularnej, ale czytelnicy zaczęli się gubić, więc Todd "dorobił" wstecznie dwa numery, czyli historię Houdiniego. Więcej tak nie robił. Akurat to już mamy u nas wydane. Ale co z resztą? Violator ma być, ale reszta czeka. Może to przeplatać właśnie jak Epiki chronologicznie, ale wydawać osobno? Napewno jakoś się da to zrobić. Może nawet wydać Angelę? Gaiman ma prawa. Chyba nie było to już wznowione, ale może? Może??
Napewno warto rozważyć ten aspekt. Bo będzie brakować pewnych wątków.
Angela to wg mnie jest w takim głębokim limbo wydawniczym (ta pierwsza seria), że nikt jej stamtąd nie wyciągnie. Prawa nie ma Gaiman tylko ma je Marvel, bo Gaiman na złość McFarlanowi oddał je kiedy toczył z nim proces, a Marvel go wspierał w tamtym czasie, ale że występuje tam Spawn to Marvel tego nie wyda, a Todd nie wyda bo nie ma praw do postaci.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:21:43 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #22848 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:21:13 »
Gaiman ma prawa do Angeli i Cogliostro po latach batali sądowej. Ale czy Marvel MA prawa? W jakim znaczeniu? Gaiman użyczył im na określony czas? Czy to nie będzie casus Conana? Bo ja Nidzie nie znalazłem warunków umowy.

A Angela to tylko jedna mini seria. A co z resztą? Może by je jakoś też wydać?

« Odpowiedź #22849 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:28:49 »
martwie sie tylko o wasze zdrowie psychiczne ;)

Tylko wariat mówi, że jest normalny :P

Czyli będą różne miniaturki na grzbiecie? Ulżyło mi :) I może z kolorem tytułu na grzbiecie też coś warto pokombinować? Ogólnie to wydaje mi się za ciemny, i to białe obramowanie też trochę dziwne, ale może na żywo będzie to lepiej wyglądało?

Czytam właśnie "HellSpawna" i cholercia... ale to jest ciężkie, mroczne i pokręcone. Super :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:30:43 wysłana przez Czytamy Komiksy »
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline michał81

« Odpowiedź #22850 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:35:48 »
Ja mam wrażenie, że jednak Marvel ma do niej prawa, za bardzo ją scalili z uniwersum. Ale umów nie znam. Może tak być, że Gaiman użyczył praw, ostania jej seria była prawie 10 lat temu w Marvelu i nie wiem co teraz dzieje się z tą postacią.

O Spawn: Blood Feud to Arek pisał, że nie ma materiałów i czeka na odnowienie. Spawn/WildC.A.T.s raczej odpada. Medieval Spawn/Witchblade to wspominał, że jest szansa na obie serie w jednym tomie (kiedyś, w nieokreślonej przyszłości). Z takich to jeszcze zostaje Cy-Gor.

Offline Takesh

« Odpowiedź #22851 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:46:34 »
No i Violator, ale już zapowiedziany.

A to tylko wymienione mini serie z pierwszych kilkudziesięciu numerów serii głównej...

Offline komiks

« Odpowiedź #22852 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:52:15 »
Chlopaki wiece ile dzieli nas do wydania Kinga jesli chodzi o prace? Tygodnie zanim trafi do druku.

Ja wiem tylko tyle, że w stopce masz napisane King Spawn wrzesień, a teraz mamy 6 sierpnia, czyli w optymistycznym wariancie, dzielą nas 4 tygodnie do runu na Gildię ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #22853 dnia: Śr, 06 Sierpień 2025, 22:55:33 »
A to tylko wymienione mini serie z pierwszych kilkudziesięciu numerów serii głównej...
Tylko że więcej nie ma. Potem są już dłuższe samodzielne serie i część z nich już została zapowiedziana: Spawn The Dark Ages, Curse of the Spawn (tak wiem, tutaj niektóre z zeszytów dzieją się konkretnym momencie głównej serii), Sam and Twitch, Spawn: Godslayer, Haunt, King Spawn, Gunslinger Spawn, The Scorched

Nie zapowiedziane: Case Files: Sam and Twitch, Monolith (to rzeczywiście można by dołożyć do The Scorched), Misery.

Pewnie coś tam pominęłam, ale to są jakieś pojedyncze rzeczy, np. Spawn: Blood & Shadows + Spawn: Blood & Salvation, o którym nawet kiedyś sam wspominałem.

Offline Archie

« Odpowiedź #22854 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 03:44:29 »
Wg mnie lepszą opcje zaproponował Archie gdzie są tytuły story arców.
Jest też jeszcze jedna opcja, która jest ryzykowna, ale ciekawa - wydać te 7 compendiów, ale jako HC w szybkim czasie. 1+2 na początku 2026, 3+4 na koniec 2026 i w 2027 puścić 5, 6 i 7. Wtedy z 7 dobijamy do #350 i w tym samym roku pakiet The Scorched, a w 2028 kontynuacja Gunslingera, King Spawna i na koniec roku compendium 8.
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Sierpień 2025, 03:51:07 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Murazor

« Odpowiedź #22855 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 07:44:07 »
och od dawna mam na to oko, ale nie ma materialow
natomiast link od ciebie to inna bajka w sensie radyklana zmiana estetyki i historii
To samego Grahama, fabularnie broni się jako całosc, materiały są, bo to wyszło w trejdach.

Offline Archie

« Odpowiedź #22856 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 08:46:08 »
Skoro nie ma teraz materiałów to według mnie warto poczekać aż Rob odrestauruje Propheta tak jak robi to z Youngblood w ramach Youngblood Deluxe, bo że będzie chciał to jest pewne widząc jak sprzedaje mu się YD. Ten przeskok tematyczny od #21 jest bardzo ciekawy jak ma się pojęcie o tym co było przedtem.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline vision2001

« Odpowiedź #22857 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 09:16:16 »
Gaiman ma prawa do Angeli i Cogliostro po latach batali sądowej. Ale czy Marvel MA prawa? W jakim znaczeniu? Gaiman użyczył im na określony czas? Czy to nie będzie casus Conana? Bo ja Nidzie nie znalazłem warunków umowy.
Ja mam wrażenie, że jednak Marvel ma do niej prawa, za bardzo ją scalili z uniwersum. Ale umów nie znam. Może tak być, że Gaiman użyczył praw, ostania jej seria była prawie 10 lat temu w Marvelu i nie wiem co teraz dzieje się z tą postacią.
Lubię to forumowe teoretyzowanie :)
Jak jest, to wiedzą pewnie tylko zainteresowani.

Poza tym Spawn #9 (pierwszy "występ" Andżeliki) przez długi czas nie był nigdzie wznawiany (w wydaniach zbiorczych) i nagle, długo bo bataliach sądowych - BACH! - i McFarlane daje ten zeszyt w TPB, w HC i w compendium. Czyli dało się dogadać. Z kim? Mało ważne*, bo ważne jest to, że można mieć u siebie ciągłość serii. 

Co do samej serii Angela, to był to mój pierwszy zakup z amerykańskiego eBay'a. Wydaje mi się, że koszt zakupu i dostawy (na adres w USA) był niższy niż łączna cena z okładek (dałem za to chyba ze $6). Z podjaraniem siadałem do tego tytułu, który scenariuszowo okazał się niczym szczególnym... Bywa.

* dobra, dobra. ;) Pewnie dogada się z Gaimanem, choć nawet jeśli miałby gadać z samym Marvelem, to i tu na pewno łatwo mogli znaleźć płaszczyznę do negocjacji. :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #22858 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 10:10:05 »
bardzo wam wszytskim dziekuje za pomysly, wsparcie i wylapywanie baboli :)
jak cos nowego zalatwie dam znac :)

jeśli chodzi o robotę Kasia i Jakub dopieszczają Tablice, Kasia też weryfikuje Kołysankę
Haunt po redakacji jest w korekcie i potem trafi do składu
Vae Victis po redakcji i korekcie trafiło do składu
Spawn Dark Ages - trwają prace redakcyjne
Sonata gotowa i czeka na swoja kolej
Hellcop też
Nemesis Jacek kończy tłumaczenie
« Ostatnia zmiana: Cz, 07 Sierpień 2025, 10:14:44 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

« Odpowiedź #22859 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 10:19:44 »
Jest też jeszcze jedna opcja, która jest ryzykowna, ale ciekawa - wydać te 7 compendiów, ale jako HC w szybkim czasie. 1+2 na początku 2026, 3+4 na koniec 2026 i w 2027 puścić 5, 6 i 7. Wtedy z 7 dobijamy do #350 i w tym samym roku pakiet The Scorched, a w 2028 kontynuacja Gunslingera, King Spawna i na koniec roku compendium 8.

Ja bym nawet z tym "The Scorched" poczekał, aż główna seria dojedzie do tego 300 numeru w naszym wydaniu. I tak jest co wydawać. Na przyszły rok jest zapowiedziana masa pakietów od Image, nie tylko Spawn, więc portfel i tak będzie płakał. Po co się spieszyć? Lepiej zrobić to porządnie i na spokojnie. Z tym "Violatorem" też bym poczekał, dopóki "Blood Feud" nie odnowią, lepiej wydać wszystko w jednym tomie, ewentualnie "Origins" wydać osobno, gdyby było za grube. Zamiast tego można siły przeznaczyć na wydanie reszty "Haunt" i puścić to w jednym tomie :D Sorki, musiałem, ale co wydanie kompletne, to kompletne :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/