Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3254176 razy)

Sędzia, dinogal, Todo, simon84w, Komediant, rrudy102 i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21915 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 19:41:25 »
Vae za kilka miesięcy - skąd wiadomo, że się sprawdza?
Tu chodzi o to, że całość idzie w jednym pakiecie, pomimo rozbicia tomów, przez co wydawca nie zostaje z ręką w nocniku, kiedy zejdzie mu tylko pierwszy tom jak np. jest to w przypadku Strażników Masery (gdzie drugi tom nadal zalega), Yiu (gdzie drugi tom bardzo długo można było kupić, przy braku pierwszego) i pewnie można by zaliczyć też do tego Bezprawie przez moment, ale tu pierwszy tom dostał dodruk (z którym i tak działy się cuda). Bo jak sprzedadzą się pierwsze tomy to przy ich braku jest problem ze sprzedaniem kolejnych. Kolejny tom Solo, aby się sprzedać wymaga teraz dodruku, aż 3 tomów (przy czym podstawą jest 3 bo do niego będzie to bezpośrednia kontynuacja). Oczywiście takie wydawanie to jest jak miecz obusieczny, bo jak się nakład nie sprzeda to wydawca zostanie z cały pakietem komiksów, które jak wiadomo zajmą miejsce w legendarnej piwnicy, które jest przeznaczone na kolejne komiksy.

ale kupowanie z jednego wydawnictwa co miesiąc/dwa pakietów za 500, czy 800zł 
Ludzie wydają więcej na komiksy niż 500 czy 800 w ciągu miesiąca. Nie do końca rozumiem problem, że od jednego wydawcy? Egmont też wydaje konkretną ilość komiksów miesięcznie, gdzie nieraz 3 komiksy potrafią osiągną 500 zł sumarycznie. Jak jest zatem różnica pomiędzy wydanie kasy na komiksy SL a Egmontu, poza tym że w przypadku SL jest szansa, że nakład zejdzie szybko.

Może gdyby SL wydawało jeden omnibus 1200 stron to ludzie by się odczepili, bo to już nie byłby pakiet ;)
Nie uważam, że takie kobyły dobrze się czyta, ale jest to idealne porównanie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 19:47:29 wysłana przez michał81 »

Offline 79ers

« Odpowiedź #21916 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:19:58 »
Pakiet Columbo na dvd kosztuje 1200-1600zł za komplet - czy ktoś kupuje kompletny zestaw od ręki?

Nie twierdzę, że sprzedaż w pakiecie to samo zło, ale jeżeli to ma być zasada żeby wszystko tak wydawać to już przestaje mi się podobać.  150-200zł za jednotomowego amerykanina to też nie taniocha, ale to już inny temat.

Offline greg0

« Odpowiedź #21917 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:20:51 »
Nie jestem zainteresowany pakietami.
Za duże ryzyko, że jeśli pierwszy tom mi nie podejdzie zostanę z kilkoma tomami których nie będę miał ochoty czytać.
Bywa, że seria zalicza wyraźny spadek i wtedy po prostu odpuszczam ( nie jestem komplecistą).
Pakiety zdecydowanie nie dla mnie.
Ważne żeby narzekać...

Offline 79ers

« Odpowiedź #21918 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:24:01 »
Problemem jest to, że często kupujemy w pośpiechu drogiego kota w worku, czy raczej najdroższej na rynku foli.

Offline komiks

« Odpowiedź #21919 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:34:50 »
Mów za siebie, ja nic nie kupuję w worku, sprawdzam zanim kupię. SL raczej nie wydaje premier światowych.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Midar

« Odpowiedź #21920 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:41:56 »
Bywa, że seria zalicza wyraźny spadek i wtedy po prostu odpuszczam ( nie jestem komplecistą).
A, wydawnictwo zostaje z niesprzedanymi kolejnymi tomami. I są „między młotem, a kowadłem”, czy ciągnąć dalej serię, czy też ją porzucić. Przy wydaniu całości naraz, SL rozwiązało sobie ten problem, a jednocześnie ci, co chcą mieć/przeczytać całość i nie czekać latami, dostają komplet do ręki.

Offline greg0

« Odpowiedź #21921 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:43:30 »
A co, jeśli ta pakietowa patologia się rozleje i w jakimś momencie kilku wydawców wyda jakieś tam swoje pakiety, a każdy pakiet  za grube pieniądze, w przedsprzedaży, w niskim nakładzie i trza kupić bo wykupią?
Ważne żeby narzekać...

Offline Midar

« Odpowiedź #21922 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:51:32 »
Większość wydawców, to są znacznie większe „ryby” i mogą sobie pozwolić wydawać, magazynować, sprzedawać latami np. Egmont. Arek, jak wiele razy wspominał, jest wydawcą-hobbystą, realizującym swoją pasję „po godzinach”. Więc, jak to ująłeś „pakietowa patologia” raczej nie grozi.
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:53:20 wysłana przez Midar »

Offline 79ers

« Odpowiedź #21923 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:51:58 »
Przeciwny biegun to Amber - wydaje w odcinkach, zaczyna, urywa kiedy chce i ma klienta w ....

Offline komiks

« Odpowiedź #21924 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:52:39 »
i trza kupić bo wykupią?
I tutaj jest właśnie problem, a nie w pakietach.
Proponuję grupę wsparcia w tym wątku: https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/komiksowe-fomo-czyli-impulsywne-zakupy-i-potrzeba-posiadanialektury-na-premiere/

Offline 79ers

« Odpowiedź #21925 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 20:57:30 »
Nie trzeba nikogo zaraz wysyłać na konsultację do psychologa lub psychiatry.
Ile tych hi-speedowych premier SL jest nadal do kupienia - pomijam patologię 200% okładkowej?

Offline Adolf

« Odpowiedź #21926 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 21:19:53 »
528 str, cena 199, twarda oprawa, format jak inne pozycje z  USALain

Życie ma to do siebie, że wykracza poza ramy definicji, w które próbujemy je wtłoczyć. Niezależnie od tego, czy chodzi o istotę cielesną czy maszynę, pochodzącą z łona czy z probówki, dzieło boga czy zjawisko naukowe – nawet przy tak różnorodnej fizyczności i pochodzeniu da się konsekwentnie wyodrębnić spójny motyw przewodni.
Wszyscy dogłębnie czujemy ten związek. Wyrażenie tego uczucia to już znacznie bardziej skomplikowana
sprawa, ale rozpoznajemy je na pierwszy rzut oka. Dlatego do eksploracji zaprzęgamy sztukę i naukę, które wyjaśniają nam to poprzez edukację i rozrywkę. Jednak bardzo dobrze wiemy, że rzadko dobrze ze sobą współpracują, i dlatego potrzebne nam są takie pozycje jak ta. Na łamach tego albumu oba nurty przedstawione są żywo i ekstremalnie – podróż Afrodyty IX ma baśniowy powab fantastyki i doprawiona została wykładem naukowym, który poszerzy wasze postrzeganie tego, co możliwe. To prawdziwe arcydzieło wizualne i literackie, wypełnione uwodzicielskimi nadludźmi i pierzastymi smokami, stworzone z godną podziwu dozą realizmu.

Jason Bannister

Pomijając ten dziwny opis, to chciałbym zauważyć jak rewelacyjnie się wymawia polski tytuł. Afrodyta, brzmi bardzo naturalnie i nie trzeba się zastanawiać nad pisownią. Bardzo dobra decyzja z tym spolszczeniem. Myślę, że nie muszę trzymać kciuków by nakład się wyprzedał, bo samo się zrobi :)

@komiks Zrobiłbyś wersję 3D tych wydań? Pomogłoby to w wyborze okładki.

Offline komiks

« Odpowiedź #21927 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 21:23:36 »
Sam wolałbym pojedyncze tomy zamiast pakietów, ale było to mielone tysiąc razy, dlaczego Arek wydaje pakiety. Dodam, że pakiety mają jedną istotną z mojego punktu widzenia zaletę, nie będę musiał czekać latami na tytuły na których mi zależy. Gdyby wszystkie pakiety były wydawane pojedynczo, trwałoby to jakieś 2 razy dłużej.

@komiks Zrobiłbyś wersję 3D tych wydań? Pomogłoby to w wyborze okładki.
Musiałbym mieć całą okładkę z grzbietem i tyłem i przydałaby się trochę większa rozdzielczość.

Offline 79ers

« Odpowiedź #21928 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 22:09:25 »
Idea jest słuszna kiedy mamy do czynienia z 1 droższym pakietem rocznie, a nie z każdą kolejną serią.
Doceniam pracę SL i lubię ich komiksy(mam 49 tytułów z katalogu), daleki jestem od negatywnej oceny wydawnictwa.

Zresztą nie ma  się czym przejmować, cześć rozmowy wyląduję pewnie w koszu i znów wszyscy będą uśmiechnięci jak po Smilexie.

Offline komiks

« Odpowiedź #21929 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 22:45:38 »
Mamy to: https://comics-2j4.pages.dev/

Czy to będą 4 okładki po 200 sztuk jak w przypadku Cazy?