Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3250281 razy)

rafalszur, Tomo i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline rapr

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21840 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 19:44:46 »
Szczerze pisząc - oparłem się na opiniach w temacie Gildii. Nie miałem jeszcze okazji łączyć w nowym sklepie. Cieszy mnie Twoja opinia, bo to było dla mnie bardzo wygodne!

Offline kemot

« Odpowiedź #21841 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 21:28:09 »
Miałem dzisiaj w rękach (bo teraz odłożyłem na półkę :) ) Tomb Raider Colossal Collection Volume 1.
prawie 900 stron w jednym tomie. Spokojnie tym wydaniem można nie jednej marudzie zakończyć żywot.
Ale wracając do tematu, gdyby z takim grzbietem jak tam jest zrobiony - otwarcie prawie na 180 stopni bez uczucia że zaraz coś odpadnie - udało się wydać Spawna albo inne grubasy (bo drugiej wersji The Darkness przecież nikt nie puści) to udałoby się do tych cegieł przekonać największych malkontentów. To jest kwestia ceny czy kwestia zgody licencjodawcy?

Online michał81

« Odpowiedź #21842 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 21:35:35 »
To jest kwestia ceny czy kwestia zgody licencjodawcy?
Raczej możliwości polskich drukarni.

« Odpowiedź #21843 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 09:52:30 »
Ta Tomb Raider ma 888 stron, największy tom Egmontu jaki z głowy mi przychodzi to 3 tom Knightfalla - 744 strony.
Pytanie właśnie jaki jest ten limit u drukarni, 888 może by jeszcze przeszło, ale Spawn Compendium 1 i 2 które mają odpowiednio 1136 i 1084 strony? Oj bardzo wątpię.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline misiokles

« Odpowiedź #21844 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 10:13:19 »
Drukarnie nie mają limitów. Mogą wydrukować bez problemów cegłę 1000+ stron ale nie mogą zagwarantować że będzie można rozłożyć taki komiks 'na łopatki' i nic się nie stanie.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #21845 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 11:17:11 »
Ja oczywiście donoszę z alternatywnego uniwersum, czyli z Białogardu: na miejscu są już autorzy Morgany - Mario Alberti i Luca Enoch (uff, do końca miałam stresa, że coś może się tutaj wysypać). Wczoraj rozpakowali jeden egzemplarz Morgany i zajrzeli do środka - byli zachwyceni, jak ładnie wyszły kolory, jak fajnie się prezentuje treść na wybranym przez nas papierze. Komplement radujący niebieskie serducho :D 💙
Zatem zapraszam wszystkich zainteresowanych jutro i w niedzielę na Białogard Comic Con! Mario i Luca są niesamowicie kontaktowymi, sympatycznymi, spokojnymi ludźmi, mówią bez problemu po angielsku, będzie można porozmawiać, poobserwować ich przy pracy, posłuchać wywiadu z nimi (zaplanowany na sobotę).
W razie pytań oczywiście dawajcie znać :) Pomogę!

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #21846 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 11:25:36 »
MałaKasia - planujecie może wziąć od autorów Morgany trochę autografów / wrysów do komiksów i rzucić je do dystrybucji w jakiejś formie? Na pewno bym się skusił, a w przeciwnym wypadku może skusze na wyprawę do Komiksiarni. :)

Online michał81

« Odpowiedź #21847 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 12:24:12 »
jak ładnie wyszły kolory, jak fajnie się prezentuje treść na wybranym przez nas papierze. Komplement radujący niebieskie serducho :D 💙
potwierdzam, wczoraj dostałem paczkę z komiksami i bardzo fajnie to wygląda w środku, może w weekend uda się przeczytać i ocenić całość czy było warte zakupu

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21848 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 13:07:52 »
autorzy Morgany

Morgana w sklepach - fot Komiksiarnia

« Ostatnia zmiana: Pt, 04 Lipiec 2025, 13:09:34 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #21849 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 13:16:14 »
Ta Tomb Raider ma 888 stron,
Ta liczba zobowiązuje! Muszę w takim razie kupić :P
A tak serio - Krakers wydał Senną zmorę głodomora 1000+ wrócę do domu i sprawdzę jak to się rozkłada, bo nie zwróciłem uwagi przeglądając na szybko po rozpakowaniu paczki.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #21850 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 14:01:28 »
@Deepdelver: nie planuję brać dodatkowych wrysów ani autografów. Rozumiem, że jest to opcja atrakcyjna dla osób, które nie mogą się pojawić na festiwalu, ale jednak uważam, że podpisywanie powinno być ograniczone właśnie do spotkań z autorami, a wrysy powinny iść z dedykacją imienną.
Autorzy Morgany będą dostępni jeszcze w Warszawie 8 lipca o godz. 16.30 w Centrum Komiksu, gdzie będą podpisywać komiksy.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21851 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 14:13:53 »
tak sobie mysle, ze gdyby pakiet Vae Victis wypalil
to moze by tak zrobic pakiet tego za jakis czas?
nie znam nic lepszego w tej kategorii gatunkowej - mega top opok Bluebarrego, Texa i Sunday
absolutne genialne dzielo komiksowe

4 integrale po 250 str

« Ostatnia zmiana: Pt, 04 Lipiec 2025, 14:16:14 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Midar

« Odpowiedź #21852 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 14:20:44 »
Dzisiaj zajrzałem do Gunslinger Spawn (limitka) i okazało się, że pierwsze kartki są sklejone z okładką. Klej trzyma nie tylko na krawędzi, ale dostał się też dalej i nie da się rozdzielić tych kartek bez uszkodzeń.
No, i ok. Zdarza się, ale tknięty przeczuciem, rozfoliowałem też Stone (limitka) i sytuacja jest identyczna. Sklejonych kartek nie da się rozdzielić bez uszkodzeń.
Pierwszy raz mam taką sytuację i to tylko w amerykanach. Myślę, że ten karkołomny pośpiech przy wydawaniu wpływa na jakość. Tytuł sprzedaje się kawał czasu przed wydaniem, a potem sytuacja jest taka, że drukarnia dziś drukuje, jutro pakuje i wysyła, a pojutrze są nerwy komiksiarzy, że jeszcze nie dostarczone do paczkomatu.
Sprawdźcie sobie, na wszelki wypadek Wasze amerykany od SL.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21853 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 14:23:08 »
co ty tu nie ma zadnego pospiechu z naszej strony, drukarnia ma swoj rytm i jak to drukarnia daje czasem dupy, nie wykluczone ze u nich z powodu pospiechu - ale maja na druk 3 tygodnie a bywa ze i tak sie spozniaja

ale zglosze to im! mam prosbe walnij fotki, albo filmik i wrzuc mi na priv!

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Midar

« Odpowiedź #21854 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 14:26:37 »
Ok, wyślę Ci w poniedziałek, bo teraz zbieram się do Białogardu😀.