Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3250266 razy)

rafalszur, Tomo i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21795 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 12:29:03 »
Info - Morgana gotowa jutro w gildii, w kolejnych dnia trafiać będzie do innych sklepów
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline PabloWu

« Odpowiedź #21796 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 12:34:23 »
hm... tak jak Funky Koval, Thorgal, Yans. Bruno Brazil itp itd - komiksy swoich czasów - to są przygodówki w postapokaliptycznym świecie z lekką domieszką erotyki - jest trochę seksu i gołych piersi ale nie tyle co w Hombre :)

oprzecie się?

Nie uważam że wymienione przez Ciebie komiksy były tytułami swoich czasów - Thorgal, Funky Koval czy pierwsze Yansy według mnie w ogóle się nie zestarzały a nawet wręcz przeciwnie - są jak wino i wraz z wiekiem nabierają coraz więcej mocy  :)

Offline komiks

« Odpowiedź #21797 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 12:40:45 »
Moim zdaniem to powinien być offset, a nie wszędzie z automatu kreda.
Proszę spojrzeć na komiks Potwory od Muchy, drukowany de facto w BZG - tam gdzie drukuje SL - dali offset i to podkreśliło duszę komiksu.

Oczywiście wybór papieru powinien być w gestii wydawcy i drukarni, ale moim zdaniem offset pasuje do starych klasyków bo oddaje ich ducha. Kreda pasuje do takiego CE, który można nazwać komiksem modernistycznym i tutaj dobór papieru, który jest na pograniczu kredy i offsetu, był moim zdaniem idealny, bo wpisał się w ramy dzieła.

Forma powinna iść za duchem, a nie zadowalać wąską grupę bezrefleksyjnych marketowych klientów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline eyesore

« Odpowiedź #21798 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 13:13:51 »
Info - Morgana gotowa jutro w gildii, w kolejnych dnia trafiać będzie do innych sklepów
a Hellspawn kiedy bedzie realnie wysyłany?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21799 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 13:21:16 »
Nie uważam że wymienione przez Ciebie komiksy były tytułami swoich czasów - Thorgal, Funky Koval czy pierwsze Yansy według mnie w ogóle się nie zestarzały a nawet wręcz przeciwnie - są jak wino i wraz z wiekiem nabierają coraz więcej mocy  :)

nie napisałem, że się źle starzeją :) tylko, że to ten typ opowieści, z trochę innej epoki komiksu :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Alienus66

« Odpowiedź #21800 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 13:32:18 »
Dlaczego alternatywne okładki Waszych komiksów nie są dostępne np. W komiksiarni?? gdzie mógłbym sobie odebrać osobiście tylko w gildii. Jak by to dotyczyły komiksów ogólno dostępnych to bym zrobił zwrot i dostał nowe a teraz dostałem paczkę z gildii z dwoma komiksami Lain całe poobijane narożniki... i pewnie mi nie wymienią bo nakład wyczerpany....kolejny raz mam z tym problem...tak mnie to wkur.. bo w przeciągu 2 miesięcy drugi raz ten sam problem...

Offline Necr09

« Odpowiedź #21801 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 13:53:46 »
Udało się odnaleźć w temacie xD

na szczęście ostatnie słowo należy do mnie, a ja lubię żyć w zgodzie ze sobą :), a nie w zgodzie z potrzebami rynku :) - bez pomoc gildii studio lain by nigdy nie wydawało komiksów, serio - stało się to dzięki uprzejmości Wojtka Szota i tego, że zgodził się na nasze warunki, które nie były super korzystne dla sklepu, i wziął nas do największego komiksowego distro - tak się to zaczęło, to tam sprzedawaliśmy 80 proc nakładu i dlatego jak padł pomysł okładek alternatywnych to chcieliśmy się zrewanżować i nazwalismy to gildia cover :) Ten sklep, ci ludzie podali mi rękę kiedy zaczynałem i nigdy tego nie zapomnę i sią na nich nie wypnę :) dla mnie gildia to konkretni ludzie, konkretne realcje, przyjaźnie i znajomości. Zresztą tak samo z Komiksiarnią - Jolę znam jeszcze z czasów Arigato. dopinuguje minie i wspiera. Ale też świetnie wie, że u niej ludzie kupują mangi i gadżety na tony, a nie komiksy. Pozostałych właścicieli sklepów znam mniej. Ale też nigdy nie miałem problemów - poza Komikslandia - ale ich obroty to kilka lub kilkanascie sztuk.
FGO: 758,469,198

Offline Alienus66

« Odpowiedź #21802 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 14:23:26 »
Czyli tylko gildia dobrze wiedzieć na przyszłość

Offline dinogal

« Odpowiedź #21803 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 14:28:41 »
Dlaczego alternatywne okładki Waszych komiksów nie są dostępne np. W komiksiarni?? gdzie mógłbym sobie odebrać osobiście tylko w gildii. Jak by to dotyczyły komiksów ogólno dostępnych to bym zrobił zwrot i dostał nowe a teraz dostałem paczkę z gildii z dwoma komiksami Lain całe poobijane narożniki... i pewnie mi nie wymienią bo nakład wyczerpany....kolejny raz mam z tym problem...tak mnie to wkur.. bo w przeciągu 2 miesięcy drugi raz ten sam problem...

Gildia zawsze zostawiała sobie część nakładu na wymiany i dlatego co jakiś czas wpadają pojedyncze sztuki z tytułów wyprzedanych. śmiało pisz do nich.

Offline Dracos

« Odpowiedź #21804 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 14:41:20 »
tylko ze te komiksy powstawały z myslą o takim żółtawym papierze tanim, a nie kredzie - ale oczywiście rozważę z fachowcem od składu - można dać też matową kredę itp

Ja na papierze się nie znam jedyne o co proszę to żeby nie był taki jak w Armiach Zdobywcy Cz-b tamten tak odbijał światło że naprawdę ciężko było czasami go poczytać/pooglądać.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #21805 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 14:43:57 »
Gildia zawsze zostawiała sobie część nakładu na wymiany i dlatego co jakiś czas wpadają pojedyncze sztuki z tytułów wyprzedanych. śmiało pisz do nich.
będe próbował 👍 choć ostatnio nie mieli więc średnio jestem nastawiony

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21806 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 15:19:55 »
Ja na papierze się nie znam jedyne o co proszę to żeby nie był taki jak w Armiach Zdobywcy Cz-b tamten tak odbijał światło że naprawdę ciężko było czasami go poczytać/pooglądać.

bedziemy knuc :) zeby bylo dobrze

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline NuoLab

« Odpowiedź #21807 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 16:06:34 »

Możesz rzucić linkiem do przykładowych plansz bo grzebię w wątku i nie mogę znaleźć..

Offline Necr09

« Odpowiedź #21808 dnia: Wt, 01 Lipiec 2025, 16:21:40 »
Tych dwóch postów szukasz :)

usunięta treść co by nie mulić strony, ale jak klikniesz to Cię tam przeniesie ;)
FGO: 758,469,198

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21809 dnia: Śr, 02 Lipiec 2025, 14:33:57 »
a propo klasyki to jest jeszcze nieobecny na naszym rynku mistrz Hulet

mysle o jego serii Pharon - integral jakies 382 str

jak sie wam widzi?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk