Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3268390 razy)

Darth Lexus, zedic, Melkazir, nekro, elesshar, khomaniac i 21 Gości przegląda ten wątek.

Offline Dracos

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21570 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:16:16 »
I jaką diagnozę postawili kolesiowi biegającemu w ciasnawej piżamce?

Pewnie podobną jak Rorschachowi.

« Odpowiedź #21571 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:19:49 »
Taki Stone wizualnie jest piękny...

Mógłbyś, rzucić jakieś konkretne numery stron, ,może przegapiłem? Graficznie jest bardzo średnio.

Jedni widzą aurę energetyczną, inni duchy, a niektórzy emocje w patyczakach. Nie wypada tego kwestionować.

Tylko dla koneserów: https://spmlynkowo.pl/2023/04/02/komiks-na-jezyku-polskim/

Tu już odnoszę wrażenie, młodzi adepci przeskakują niektórych mistrzów polskiego komiksowa.
  Te patyczaki to uj nie rysunki, opowieści o jakimś opowiadaniu obrazem to zwykłe pierdoły, te komiksy bez tekstu po prostu nie istnieją.

Online OokamiG

« Odpowiedź #21572 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:27:05 »
Nie mam przykłady konkretnego postu, bo napisałem tylko o moich odczuciach z czytania tej dyskusji, z której wybrzmiewa poczucie wyższości, bo czyta się komiks A, a komiks B i jego odbiorców traktuję jak bezguścia, nie znające się na "prawdziwej sztuce".

Spiderman, podobnie jak w zasadzie większość Marvela i znaczna część podstawowego DC to po prostu rozrywkowa kaszana
Czy to nie przykład pozwanego elitaryzmu, kiedy tak kategoryzuje się rzeczy, które innym mogą sprawiać rozrywkową, prostą radochę, tak jak wam wasze komiksy. Po co komentujecie, kiedy czytanie tego typu rzeczy jest poniżej waszej godności artystycznej. Żeby rzucić trochę "postowego gówna" w ludzi, którzy są chcą rozerwać przy chwili prostej rozrywki i nostalgii?

Offline parsom

« Odpowiedź #21573 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:30:52 »
A czy ja ci bronię czerpać z tego przyjemność? Po prostu zachowajmy proporcję - nie róbmy ze scenarzystów przygód kolesi w piżamach nowych Szekspirów.
Dyskusja zaczęła się od stwierdzenia, że dobre rysunki ponad wszystko. A potem od pomostowania na patyczaki. Kto tu więc zaczął obrzucanie gównem?

Offline Xmen

« Odpowiedź #21574 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:33:15 »
Podaj mi przykład postu, w którym niweluję kompleksy ambitnymi tytułami.
Ja wiem, że trudno to sobie wyobrazić, ale naprawdę są ludzie, którzy czytają rzeczy nazywane przez was "ambitnymi tytułami" (nie do końca wiem, co macie na myśli) dla przyjemności, a nie z powodu kompleksów czy pozowanego elitaryzmu.
Spiderman, podobnie jak w zasadzie większość Marvela i znaczna część podstawowego DC to po prostu rozrywkowa kaszana, które mnie nie bawi, a nawet przyprawia o ciary żenady. Naczytałem się tego w latach 90, wystarczy.
W sumie cały ten post jest przykładem urojonego elitaryzmu. Szczególnie dzielenie na "nas" i was czytających "nazywane przez nas ambitne tytuły" dla przyjemności.
Rozrywkową kaszaną jest rownież 90% frankofonów warto o tym wspomnieć.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:35:15 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline parsom

« Odpowiedź #21575 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:34:37 »
W sumie cały ten post jest przykładem urojonego elitaryzmu. Szczególnie dzielenie na "nas" i was czytających "nazywane przez nas ambitne tytuły" dla przyjemności.

Przestań bredzić, tylko poczytaj te głupoty które wypisujesz i podziały które sam imputujesz. I obejmij je namysłem.

« Odpowiedź #21576 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:39:55 »
...nie róbmy ze scenarzystów przygód kolesi w piżamach nowych Szekspirów.

Alan Moore, Frank Miller, Grant Morrison...kilku osobom się jednak udało.

Online OokamiG

« Odpowiedź #21577 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:41:11 »
Nie robię z nikogo Szekspira. To Ty przekierowałeś rozmowę na scenariusze tytułów, których nawet nie kojarzysz i oceniasz ich poziom z lekceważeniem.

Offline parsom

« Odpowiedź #21578 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:45:41 »
  Alan Moore, Frank Miller, Grant Morrison...kilku osobom się jednak udało.

Cenię Moore'a i większość Millera (Morrsiona nie), ale Szekspirami jednak nie są.

Nie robię z nikogo Szekspira. To Ty przekierowałeś rozmowę na scenariusze tytułów, których nawet nie kojarzysz i oceniasz ich poziom z lekceważeniem.

Poczytaj może od początku. I znajdź pierwsze oznaki lekceważenia. Podpowiedź - przyklaskuje ci ten osobnik ochoczo.

Offline Xmen

« Odpowiedź #21579 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:47:25 »
Możesz podać kogoś kto według ciebie jest odpowiednikiem Szekspira w komiksowie?
Ja wymieniłem posty z Popielem. Skompromitowałeś się i nie wiesz jak wybrnąć, więc próbujesz odbić piłkę w moją stronę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline parsom

« Odpowiedź #21580 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:48:03 »
Nikt.
A posty z osobnikiem X lub Y możesz sobie wymieniać prywatnie. Dyskutujesz na forum, więc dyskutujesz z każdym.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Czerwiec 2025, 16:50:29 wysłana przez parsom »

« Odpowiedź #21581 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 17:14:26 »
Z ciekawości - co robisz więc na forum komiksowym?
Bo widzę, że uważasz z góry komiksy Superbohaterskie za rzecz słabą, o niskim poziomie, nawet nie czytając poszczególnych komiksów.
Powiedz mi więc - skąd wiesz, że Amazing Straczynskiego ma słaby scenariusz? Wyciągnąłeś swoją magiczną kulę?
Ale no pewnie, wrzucaj każdy komiks do jednego worka, wiesz to tym bardziej jest słabe.
A i Szekspir którego dałeś za przykład to z całym szacunkiem to głównie pisał dramaty w których w większości przypadków jego dzieł masz antagonistę który poprzez spisek zabija wiele osób, bohatera który uwielbia monologi, a na końcu finalnie większość postaci ginie - Hamlet, Makbet , Król Lear, Otello czy Tytus Andronikus - w każdym z tych dzieł masz te schematy, trochę jakby na jedno kopyto co?  ;)
Ale pewnie, komiksy to nie mają dobrych scenariuszy, nawet jak nie czytałem to tak powiem, ale Szekspir? Prawdziwe dzieła  8)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline parsom

« Odpowiedź #21582 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 17:26:32 »
A to nie ma innych komiksów niż superbohaterskie?

Online studio_lain

« Odpowiedź #21583 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 17:30:56 »
Czy wy toczycie odwieczny spor batman czy superman? ;) tu.nie ma zwyciezcow sa tylko przegrani.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

« Odpowiedź #21584 dnia: Wt, 24 Czerwiec 2025, 17:36:36 »
A to nie ma innych komiksów niż superbohaterskie?
Ależ są. Tak jak jest wiele innych gatunków w książkach, czy sztukach teatralnych.
I w każdym z tych gatunków można znaleźć świetne rzeczy, i świetne scenariusze.
Nawet w komiksie Superhero. Ale niestety jesteś ignorantem, który uważa się za lepszego, bo jest elyrą 
Straczynski pisał świetne scenariusze w swoim runie w Amazingu, opinie nie kłamią, ale no kolega po prostu widzę bardzo lubi wrzucać wszystko z tego gatunku do jednego worka, i tyle.
Szkoda, bo ten gatunek ma wiele świetnych rzeczy, taki Kapitan Ameryka Eda Brubakera to w mojej opinii jeden z najlepszych thrillerów politycznych, licząc każde medium, a miałem okazję czytać i oglądać dużo z tego gatunku, bo jest on jednym z moich ulubionych.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉