Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3255628 razy)

Interloper, celtic, Edgar i 45 Gości przegląda ten wątek.

Online studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21495 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 16:48:15 »
300 sztuków w 2 godziny
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #21496 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 17:27:14 »
@andrzejj9 w sprawie kolorów zerknij na strony tego wątku 1426 i 1427, gdzie porównywałem wydanie SL z oryginalnym wydaniem zeszytowym.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

« Odpowiedź #21497 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 17:44:20 »
No dokładnie. Ja nikogo hejtować nie zamierzam, ale trochę Spawna czytałem (choć nie tego) i trochę się zdziwiłem widząc taki efekt. I chciałem podpytać, czy tak po prostu ma być, czy może jednak coś z wydaniem (bo i to się przecież zdarza). Tym bardziej, że gdzieś tam na horyzoncie majaczy wydanie głównej serii, gdzie będę miał lekki zgryz czy kontynuować wydania Deluxe (ENG) czy iść w polskie.

Dzięki za informacje. Cofnę się i zerknę.
Chodzi o to, że porównujesz dwa różne komiksy i się dziwisz, że wyglądają one inaczej. Jakby serio? O to by chodzi. Zdziwiłeś się, że taki efekt? Czyli przy każdym komiksie dziwisz się, że nie wygląda tak jak twój ulubiony? Jakby sory, ale nie rozumiem jak można porównywać dwa różne komiksy, z różnych okresów, który rysowali inni rysownicy, inne osoby nanosiły tusz - po czym jakby nigdy nic porównywać je mówiąc w stylu: tutaj i tutaj jest przecież Spawn
Wrzucałem ci zdjęcia porównawcze z tp angielskiego Gunslingera, wzięte swoją drogą właśnie z tego forum, jak widać tam kolory w wydaniu Lain są lepsze i bardziej nasycone. I tak powinno się porównywać komiks - dwa te same komiksy, ale w różnych wydaniach.
A nie bierzesz sobie dla totalnie inne komiksy i zaczynasz je porównywać i szukasz spisku jakoby wydanie Lain miało słabe nasycenie kolorów itp.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #21498 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 18:00:35 »
Chodzi o to, że porównujesz dwa różne komiksy i się dziwisz, że wyglądają one inaczej. Jakby serio? O to by chodzi. Zdziwiłeś się, że taki efekt? Czyli przy każdym komiksie dziwisz się, że nie wygląda tak jak twój ulubiony? Jakby sory, ale nie rozumiem jak można porównywać dwa różne komiksy, z różnych okresów, który rysowali inni rysownicy, inne osoby nanosiły tusz - po czym jakby nigdy nic porównywać je mówiąc w stylu: tutaj i tutaj jest przecież Spawn
Wrzucałem ci zdjęcia porównawcze z tp angielskiego Gunslingera, wzięte swoją drogą właśnie z tego forum, jak widać tam kolory w wydaniu Lain są lepsze i bardziej nasycone. I tak powinno się porównywać komiks - dwa te same komiksy, ale w różnych wydaniach.
A nie bierzesz sobie dla totalnie inne komiksy i zaczynasz je porównywać i szukasz spisku jakoby wydanie Lain miało słabe nasycenie kolorów itp.

Słuchaj, ale o czym ty mówisz.. Problem nie jest, że jeden komiks wygląda inaczej od drugiego innego, tylko od początku o to, że w Gunslingerze kolory wydają się mało nasycone a kontrast słaby (upraszczając). Zupełnie inaczej niż w innych wydaniach, także ostatnich tego i innych wydawnictw. Dalsze porównania są tylko, aby się do czegoś odnieść (a najlepiej do tej samej postaci), ale chodzi o to, że komiks sam w sobie robi inne wrażenie niż wiele innych na rynku (w zasadzie nie pamiętam, kiedy ostatnio w jakimś miałem wątpliwości odnośnie druku). I daj już spokój z tym szukaniem spisku, bo to się już męczące robi...

Zwróciłem na coś uwagę, chciałem sprawdzić wśród innych czytelników (i fajnie, że jest też wydawca), jakie jest ich wrażenie (i były przecież głosy innych osób, które miały podobne). Może to ten konkretny tytuł, może to konkretne wydanie, a może ten konkretny egzemplarz. Tylko tyle i aż tyle. Nie wiem, co tu jest do tłumaczenia...

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #21499 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 18:02:50 »
@andrzejj9 w sprawie kolorów zerknij na strony tego wątku 1426 i 1427, gdzie porównywałem wydanie SL z oryginalnym wydaniem zeszytowym.

Tak, widziałem. Już mi się nie chce teraz kartkować, ale jak będę czytać i dojdę do tych kadrów, to jeszcze porównam. Bo to, co na tych stronach, wygląda znacznie bardziej nasycone pod kątem kolorów niż widzę u siebie (ale to też porównywanie czyjegoś zdjęcia, na moim monitorze itp.).

Offline Dracos

« Odpowiedź #21500 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 19:23:10 »
Zapomniałem że dziś przedsprzedaż zachodzę na gildię godzina 19 wszystkie wersje dostępne, wziąłem B. Nic nie szwankowało, poszło jak po maśle, w takich warunkach można kupować komiksy SL :)

Offline pokia

« Odpowiedź #21501 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 21:56:14 »
Wrzucam kilka zdjęć - na pierwszej i tu i tu widać postać Spawna. W Compendium jest znacznie bardziej kontrastowa, kolory są głębsze. Podobnie przy innych kadrach. Na koniec kolor czarny - w wydaniu Lain on jest bardziej szary.

Stary, nie rozumiem dlaczego nie porównałeś naszego Gunslingera z Supermanem?

Jak mi to przekonująco wyjaśnisz, to ja całkiem na poważnie odpiszę ci dlaczego takie porównanie nie ma sensu.

Offline Wombai

« Odpowiedź #21502 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 21:13:17 »
Przegląd pakowania z Gildii, a w środku Spawn Gunslinger. W materiale trochę przykładowych stron ze środka oraz okładki alternatywne z końca komiksu. Na filmie widać też defekt z drukarni :(
Materiał ma rozdziały.

Offline komiks

« Odpowiedź #21503 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 21:30:26 »
@Wombai proponuje zainwestować w jakiś kurs - jak ustawić kamerę - bo nawet po tym, jak rzekomo poprawiłeś ustawienie kamery, komiksy nadal się nie mieszczą w kadrze, a Gunslinger to przecież nie jest jakiś gigantyczny format komiksu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #21504 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 22:48:56 »
Stary, nie rozumiem dlaczego nie porównałeś naszego Gunslingera z Supermanem?

Jak mi to przekonująco wyjaśnisz, to ja całkiem na poważnie odpiszę ci dlaczego takie porównanie nie ma sensu.

Dosłownie dwa posty wcześniej o tym pisałem...

Offline andrzejj9

« Odpowiedź #21505 dnia: Cz, 19 Czerwiec 2025, 22:55:29 »
Przegląd pakowania z Gildii, a w środku Spawn Gunslinger. W materiale trochę przykładowych stron ze środka oraz okładki alternatywne z końca komiksu. Na filmie widać też defekt z drukarni :(
Materiał ma rozdziały.

Też mam bardzo podobną rysę, tylko poprzeczną (przez całą okładkę) i w dwóch miejscach. Okładka standardowa.

Offline Genzo

« Odpowiedź #21506 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 15:13:30 »
Szybki przegląd olxa i widzę, że scalperom stone się odbija czkawką 🙃 masa tego powystawianego i nikt nie kupuje , przebitki na gunslingerze też słabe . Kończy się powoli januszom biznes na SL

« Odpowiedź #21507 dnia: So, 21 Czerwiec 2025, 18:12:52 »
Też mam bardzo podobną rysę, tylko poprzeczną (przez całą okładkę) i w dwóch miejscach. Okładka standardowa.

Ja dorwałem drugi komplet okładki standardowej i tam jest na brzegu takie coś, jakby ktoś paznokieć wbił. Widać, że to defekt, bo nic nie jest ubite. Oprócz tego, jeden z narożników ma rozdarcie, ale to wygląda tak, jakby papieru zabrakło do sklejenia tego rogu. Chyba zostawię ten egzemplarz, bo nie chce mi się w kolejną wymianę bawić :/ Z drugiej strony nie wiem, czy to się nie będzie potem rozklejało?
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline dinogal

« Odpowiedź #21508 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 13:22:05 »
300 sztuków w 2 godziny
czy przez weekend poszło na tyle dobrze żeby Kierownik był zadowolony jak na tytuł nie z "kanonu" USA ;) Ja się biorę za Thorinth żeby zobaczyć co jest nie tak z tym komiksem że nie poszedł. Póki co pierwsze 100 stron przyjemne :)

Online studio_lain

« Odpowiedź #21509 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:05:04 »
no raczej podzieli losy Thornitha itp :)

sprzedalo sie jakies 400 szt na razie, przy czym okladki b jakby ktos chcial zostaly juz tylko 3 sztuki

ja bardzo lubie ten komiks - Thornith - za kreacje swiata i jego plastycznosc - ale sama historia tez jest niezwykla - na pewno autorska :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze