Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243778 razy)

Offline Rodrigues

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #20895 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:26:56 »
Dobra, to pół żartem, pół serio:

Jestem w stanie zrozumieć taki mechanizm przesuwania, ale równie dobrze można by powiedzieć, że on działa w każdej sytuacji, w której ludzie się "rzucają" na komiksy, czy to będą komiksy Egmontu (jakaś Broń X mi gdzieś mignęła, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, jeśli to nie ten case), czy jakiegokolwiek innego wydawcy, ale tylko Studio Lain "żyje z «podkradania» klientów innym wydawnictwom"?

No nie :)
No jak nie XD a straszenie, że każdy nakład to tylko 600-800 sztuk to co to jest XD
A później przychodzą nowi ludzie na forum i mówią, że tu jest kasta/sekta kupujących xD

Arek trafił w dziesiątkę z tytułami, które są tak postrzegane na rynku.
W dużej mierze, to sam wytworzył takie postrzeganie.

Zapraszam do tych właśnie rozważań, ale cofnijmy się 5 lat wstecz :) Ten sam model sprzedażowy. I?
Według mnie są tutaj 2 główne czynniki:
- Zwiększenie liczby czytelników
- Nasycenie zapotrzebowania dotychczasowych czytelników na klasyki i komiksy najbardziej oczekiwane od lat oraz poszukiwanie nowych serii do sprawdzenia

Pamiętajmy, że na horyzoncie majaczy pytanie: jak długo stałym klientom starczy miejsca i pieniążków, żeby kupować komiksy?
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline dinogal

« Odpowiedź #20896 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:30:01 »
a w czym problem? Skoro ludzie będą np takie coś chcieli kupić to czemu nie sprzedać? Co chwila ktoś wyskakuje z tematem slipcase'a że dopłaciliby żeby mieć tylko kawałek tekturki.
Kierownik jak sam widzisz najpierw konsultuje (a nie musi) z nami o sposobie wydań pakietów, i najczęściej wola większości wygrywa. I nie da się zrobić tak żeby zadowolić każdego.
Rzuć temat obwolut przy DC deluxe czy potrzebne czy nie to zobaczysz że nie ma jednomyślności, to samo dotyczy materiałów dodatkowych

Offline HugoL3

« Odpowiedź #20897 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:34:25 »
Nie miałem czasu wchodzić na forum przez ostatnie 5 dni z różnych przyczyn... no i przegapiłem sprzedaż Gunslingera. Na gildie przestałem wchodzić jeszcze wcześniej, bo ciągle jakieś problemy.

Będzie jeszcze gdzieś do kupienia? Nie był to dla mnie priorytet, zwlaszcza że to znowu 2 tomy i od razu za 299, ale chciałem dać temu szansę.

Kiedy inne Spawny trafią do sprzedaży, mniej więcej?

Offline dinogal

« Odpowiedź #20898 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 09:36:33 »
chyba dziś od 12 można kupić w Komiksiarni z tego co pamietam

edit:

UWAGA PRZEDSPRZEDAŻ NA GUNSLINGERA W KOMIKSIARNII RUSZY W PONIEDZIAŁEK 12.5 (a nie w srode) O GODZ 12

Offline komiks

« Odpowiedź #20899 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:29:08 »
W przypadku SL, zakupy kierowane strachem, że zabraknie, są na porządku dziennym. Nie rozłożysz zakupu w czasie i musisz celować dokładnie w start przedsprzedaży w gildii.

Też kupuję komiksy SL i nie mam absolutnie żadnych z tym problemów, ani z dostępnością ani z planowaniem budżetu (wszystko jest ogłaszane z wyprzedzeniem), ani ze strachem i mam wrażenie, że większość klientów również nie ma z tym problemów, bo narzekaczy jest kilkunastu, a klientów kilkuset.

Może czas spojrzeć na swoje praktyki zakupowe i się ogarnąć, zamiast narzekać na wszystkich dookoła. Odczuwasz strach przy zakupie komiksów? Odczuwasz strach przy korzystaniu z księgarni? Udaj się do specjalisty.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #20900 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:34:08 »
Kiedy inne Spawny trafią do sprzedaży, mniej więcej?
Hellspawn był wstępnie zapowiadany na czerwiec. Pozostałe chyba nie mialy do tej pory potwierdzonych dat poza kolejnością.

Offline LukCook

« Odpowiedź #20901 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:37:43 »
swoje praktyki zakupowe i się ogarnąć, zamiast narzekać na wszystkich dookoła. Odczuwasz strach przy zakupie komiksów? Odczuwasz strach przy korzystaniu z księgarni? Udaj się do specjalisty.

Specjaliści to są zdecydowanie potrzebni takim trollom jak ty.

Poza tym setki osób zatykających gildię punkt 12:00 to na pewno dla przyjemności, a nie z obawy, że nie będą mogli za chwilę kupić komiksu.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Maj 2025, 10:48:05 wysłana przez LukCook »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #20902 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:38:18 »
@Rodrigues:

Nie naginajmy rzeczywistości, plis...
1. Nie pamiętam, kiedy ostatnio był nakład 600.
2. "Straszenie" nakładem? Naprawdę? Zapraszam do sprawdzenia, jak świetnie prezentuje się "straszenie" nakładem 400 egzemplarzy np. w przypadku Nestora Burmy...  :-\
3. Zdecydowanie zwiększyła się liczba odbiorców Studia Lain, ale raczej nie sama magicznie. To wynik zarówno wydawanych tytułów, jak i komunikacji z czytelnikami. Pewnie dochodzą do tego też inne czynniki, jak np. unikatowość startegii wydawniczej.

Niestety zupełnie nie rozumiem, co masz na myśli w tym ostatnim punkcie z nasyceniem klasykami. Rozwiniesz?

Jak dla mnie: sprzedaje sentyment, i to tak ogromny, że wychodzący poza standardową komiksową bańkę. Ile naliczyliście, że się sprzedało Spawna? To oczywiście grubo przeszacowany wynik, bo niestety w tym chaosie zakupowym poleganie na numerze zamówienia to trochę jak wróżenie z fusów... Ale to pokazuje właśnie siłę sentymentu.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #20903 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 10:59:08 »
MałaAnia plis...

1. Cofnąłem się o 5 lat tak, jak Ty w poprzednim poście.
2. Podane przykłady Broni X i Nestora Burmy to tylko pojedyncze przypadki u wydawców, a Lain cały czas miało niskie nakłady. Pomijam to, że nikt nie wierzy w podany nakład Nestora :P
3. Mówiłem ogólnie o czytelnikach komiksów, a nie czytelnikach Studia Lain, ale wskazane przez Ciebie czynniki na pewno przyciągnęły część nowych osób.

Co do klasyków:
Zaczynasz zbierać komiksy. Masz do wyboru Sin City i Stone. Co bierzesz?

Offline greg0

« Odpowiedź #20904 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 11:12:45 »
Gdy wracałem do komiksowa,normalny model sprzedaży komiksów pozwolił mi nadrobić,uzupełnienić i skompletowć zaległości interesujących mnie serii.
Gdyby Egmont, Taurus, Ongrys, Elemental,Kurc wydawli tak jak czyni to obecnie Lain w dupie miałbym całe komiksowo. 8)
*Szacun dla tych wydawców.
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Maj 2025, 11:14:49 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Szekak

« Odpowiedź #20905 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 11:15:45 »
Co do klasyków:
Zaczynasz zbierać komiksy. Masz do wyboru Sin City i Stone. Co bierzesz?
Stone i czekam na nowe wydanie Sin City. ^^
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #20906 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 11:30:20 »
Nie zrozumcie mnie źle. Fajnie, że takie Spawny, czy inne TopCowy wychodzą.
Natomiast stwierdzanie, że wydanie 300, 400 czy 800 nie wpływa na zakupy u innych wydawców to jest jakieś zaginanie czasoprzestrzeni.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #20907 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 11:41:16 »
Paździerz to jest teraz w kinach, Thunderbolts* aka New Avengers. Klasyczny kupsztal Marvela, a jednak ludzie okrzyknęli film jakąś nową falą jakościową, powrotem do najlepszych czasów MCU (???), dając obrazowi wysokie oceny i przesadzone pozytywne recenzje. Czuję się jak po seansach Ragnaroku, gdzie było to samo. Śmieciowa rozrywka, żenujący poziom, a jednak ludzie to kochają. A tu rzucacie się z hejtem na produkty, które nie próbują nawet być czymś ambitnym, a są dobrą rozrywką dla ludzi o określonej wrażliwości i obrzucacie je błotem. Jak widać jest spora nisza osób, które tego chcą i chętnie oddadzą za to dobro swoje pieniążki. A jak komuś się nie podoba, to niech nie płaci i wraca oglądać Thunderbolts*.

To wybierz sobie takich recenzentów, którzy podzielają Twoją opinię. Moja recenzja na FP była raczej chłodna i wyważona. To nie jest wybitny film, ani tym bardziej "nowa jakość", ale też nie "kupsztal" (w porównaniu z innymi produkcjami MCU ostatnich lat) :)

Żeby nie było offtopu - myślicie, że Komiksiarnia też padnie? :P
« Ostatnia zmiana: Pn, 12 Maj 2025, 11:45:58 wysłana przez Pocztar »

Offline Brvk

« Odpowiedź #20908 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 11:42:52 »
Ja mogę od siebie napisać, że od czasu Catamount, na którego nie zdążyłem i kupowałem z drugiej ręki, komiksy Studia, które zdecydowanie chcę poznać, kupuję w przedsprzedaży w Gildii (kosztem mojego lokalnego stacjonarnego sklepu, bo w przypadku Catamount mnie zawiódł) i mają one priorytet, co przy moich ograniczonych zakupach, wypycha komiksy innych wydawnictw z koszyka. Tuż za Studiem plasują się nowości od Scream - ze względu na większe rabaty przedsprzedażowe (choć ostatnio nie jest to takie pewne) i ponoć ograniczony nakład niektórych tytułów.

Prawdę powiedziawszy wolałbym inną sytuację - wysoki rabat w przedsprzedaży, ale długą dostępność później. Rabat prowokowałby do szybkiego zakupu, ale odroczony w czasie zakup byłby bezproblemowy.

Offline komiks

« Odpowiedź #20909 dnia: Pn, 12 Maj 2025, 11:49:20 »
Specjaliści to są zdecydowanie potrzebni takim trollom jak ty.

Poza tym setki osób zatykających gildię punkt 12:00 to na pewno dla przyjemności, a nie z obawy, że nie będą mogli za chwilę kupić komiksu.

Dlaczego Gildia się psuje, wszyscy wiemy, SL nie ma z tym nic wspólnego. Dlaczego SL wysyła akurat do Gildii też było tłumaczone, ale ktoś z mentalnością dziecka ma wywalone na fakty i będzie tupać.

Nie wiem czy zauważyliście, że Arek przestał udzielać się na forum z taką częstotliwością jak niegdyś i ja mu się nie dziwię, bo tłumaczenie tego samego tysiąc razy to jak rzucanie grochem o ścianę. Najlepiej gdyby SL zrobiło jak inni wydawcy, przestało w ogóle rozmawiać z klientami, utajniło wszystkie nakłady, przestało informować o przedsprzedażach. Wtedy serwery nie padną, a komiks będzie można kupić przez wiele dni, bo większość nie będzie miała pojęcia, że ruszyła przedsprzedaż.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness