Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3253678 razy)

mgredi, misiokles, MacLeSkr, xardas (+ 1 Ukrytych) i 19 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #19740 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 23:40:03 »
Czy Ty czytałeś w ogóle mojego posta?

Jak nie to powtórzę z dodatkowym obrazowaniem:
Spoiler: PokażUkryj
jesteś mnichem, książę pada otruty, zdejmujesz mu ceremonialną maskę i ma facjatę identyczną jak ty. Widzisz to ty, widzi to panienka. I co? I nic, zero komentarza, ani ty ani ona, takie rzeczy dzieją się przecież każdemu trzy razy dziennie.

Serio, czepiasz się.

Po pierwsze, jeden właśnie umarł zatruty, wiesz jak wygląda twarz osoby która dopiero co zażyła truciznę? Zgaduję, że nie wiesz, no to jeśli jesteś taki dokładny, poszukaj sobie w internecie. Po drugie, nie musi być identyczny bo nawet bliźniaki w pewnym wieku przestają być identyczne. Po trzecie, mniszek nie wie jak wygląda na co dzień, bo nie robi sobie selfi każdego dnia, w klasztorze pewnie też nie mieli luster, wie jak wygląda z odbicia w wodzie. Po ostatnie, koleś właśnie uniknął śmierci i to wielokrotnie, raczej nie ma czasu na przyglądanie się trupowi z wykrzywioną od trucizny gębą.

« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 00:40:44 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline PabloWu

« Odpowiedź #19741 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 08:21:16 »
A czytałeś "Druunę"? Czytałeś tych wszystkich Druilettów i Cazę z grafomanią, słowotokami i ścianami tekstu? Nadal uważasz "Kroniki..." za durne? A kopro/kazirodztwo/zoofilia w "Preacher" nie kłują w oczy?

Jak czytam co tutaj się wypisuje na temat Mittona to mam wrażenie, że naprawdę większość komiksiarzy powinna pozostać przy Zbiku i Tytusie. Oczu kąpiel potrzebna.

Mitton to taki Paul Verhoeven komiksu historycznego. "Flesh+Blood" na pełnej a jeśli brutalny a zarazem groteskowy świat Wikingów to dla kogoś za dużo, proponuję grzecznego Thorgala.

A "Vae Victis" to kawał doskonałej przygodówy z solidnym researchem i obłędną krechą Mittona. Mam nadzieję, że to nie będzie drugi i ostatni tytuł tego autora wydany przez Studio Lain :)

Drunnę czytałem dawno temu pierwszy tom i bardzo mi się podobał fabularnie a graficznie to była miazga 
- fakt, Druilett robi fantastyczne komiksy do oglądania, czytałem tylko Salambo fabuły kompletnie nie pamiętam ale tego nowego od Studia Lain i tak biorę w ciemno bez zastanowienia
- Caza Mistrz  8), czytam teraz Kroniki Arkadiego i jak dla mnie rewelacja, kreacja świata, historia, dialogi, rysunki - tu wszystko się zgadza, 

;)

Generalnie grafomania mi aż tak bardzo nie przeszkadza  w przeciwieństwie do durnych scenariuszy, serio lubię komiksy i w oparach absurdu i brutalne ale nie takie które powodują ciągłe poczucie żenady podczas czytania a skoro to miała być taka konwencja  to zabrakło mi jakiegoś błysku w scenariuszu który by spowodował przynajmniej od czasu do czasu uśmiech podczas lektury.  Cienka jest linia pomiędzy groteską a żenadą, według mnie Mitton ją przekroczył i z mojej strony tyle w temacie.
Tak, zdecydowanie bardziej wolę czytać "grzecznego" Thorgala niż o Wikingo-Debilach  :)

Offline jedrol

« Odpowiedź #19742 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 08:49:58 »
Własnie chyba tu jest chyba dla mnie problem ze ten komiks ma dla mnie za malo do zaoferowania bym przebolal ta historie i durne dialogi .

Bo jak mialbym byc ze soba szczery, to nie uwazam ze ta fabula bardzo odbiega jakoscia od takiego Requiem czy Slaina :)
Dla mnie roznica miedzy Kronikami barbarzyncow a naprzyklad Requiem jest taka:
Oba te komiksy sa brutalne pelne seksu i przemocy z banalna wrecz fabula. W obu przypadkach okraszone to wszystko swietna grafika, ale Requiem rzuca nas do piekła pełnego wampirów i ghuli, od poczatku ten kicz az sie wylewa z kazdej strony komiksu i troche wiemy od razu na co sie piszemy, nie czytam tego dla fabuly, czekam co tez tam znowu za chory pomysl sie pojawi :)  Z Kronikami jest ten problem ze jest to odarte z "interesujacego" swiatotworstwa, wiec zostaje tylko nudna fabula i slabe dialogi. Byc moze poprostu mam inne oczekiwania od komiksu pseudohistorycznego niz czystej fantasy.

Kolejnym porownianiem jest slain, bardzo podobna sytuacja co do mojej oceny fabuly i tez masz swiat w pewien sposob oparty o jakies realia historyczne (tak wiem naciagne to ;P)  ale masz bohatera ktory jest takim "kozakiem" ze az zachacza to o granice absurdu, a tutaj śledzimy losy totalnego "idioty" ktory podjemujace same glupie decyzje. Absolutnie zaakaceptowal bym takiego "bohatera" w realitycznym komiksie ale do tak przejaskrawionego formatu potrzebuje postaci za ktora chce sie podązac.

Podsumowujac ten komiks ma rzeczy ktorych w komiksie nie lubie, a oferuje za malo innych rzeczy ktore sprawily by ze chce mi sie go skonczyc czytac, gdzie tak w 2/3 odpadlem i do konca tylko ogladalem obrazki.

Aczkolwiek niezmienia to faktu ze dla samej warstwy graficznej wciaz nie bylem w stanie pozbyc sie komiksu z kolekcji :P

I jak jest inny scenarzysta to pewnie wezme to Vae Victis....

« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 08:55:43 wysłana przez jedrol »

Offline pokia

« Odpowiedź #19743 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 09:16:47 »
Studio z tego co tu jest pisane wydałoby bez slipcase, w mniejszym formacie za 200 zł.

SL wydaje komiksy amerykańskie w większym formacie niż oryginalny i na lepszym papierze.

Offline Harlequinka

« Odpowiedź #19744 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 09:27:53 »
 Deepdelver ma rację Żwirku. To nie jest żadne czepialstwo tylko słuszna uwaga.
Jeśli bohater niespodziewanie spotyka kogoś z facjatą identyczną do własnej [a tym bardziej jeśli kogoś takiego truje, lol;] to tak, wymagałoby to jakiegoś komentarza; a nie że totalny zlew..Też by mnie to osłabiało.
« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 09:29:27 wysłana przez Harlequinka »
Adar...Soul so pure...Perfect and beautiful. Yet still...A TRAITOR. Who the f...you think YOU ARE!? You think you can do ANYTHING YOU WANT!? KILL A GOD? A FU*KING GOD OF DARKNESS?! ARE YOU LOST YOUR MIND, BOY!?

Offline LukCook

« Odpowiedź #19745 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 10:03:33 »
'Kroniki Barbarzyńców' to jeden z najgorszych komiksów jakie przeczytałem. Jest to fajny przykład, że warto spędzić chwilę i sprawdzić dostępne recenzje.

Na https://www.bdtheque.com/series/521/chroniques-barbares użytkownicy ocenili komiks na 2.25/5

Offline Pocztar

« Odpowiedź #19746 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 10:50:40 »
I ja wspominam "Kroniki" jako totalny gniot. Kupiłem zachęcony wspaniałą kreską, ale fabuła była tak idiotyczna, bezsensowna, kuriozalna (oraz nieśmieszna, jeśli to miał być pastisz czy coś podobnego), że naprawdę pierwsze lepsze superhero się bardziej klei. I mam teraz ogromną niechęć do kupienia czegokolwiek z nazwiskiem "Mitton" na okładce :(

Online Fanatyk_2004

« Odpowiedź #19747 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 11:09:09 »
Hunter-Killer przeczytany w dwa wieczory. Powiem szczerze, że czytało mi się ten komiks bardzo przyjemnie. Warstwa graficzna wpadła mi w oko ;) Fabuła spowodowała że z niecierpliwością przeglądałem kolejne strony. Los bohaterów od początku do końca nie był mi obojętny. Ogólnie zakup na plus, jednak czuję pewien niedosyt... Jakoś tak za szybko się skończyło... Chciałbym więcej tego świata i tych bohaterów... Czy wyszło coś więcej ukazującego dalsze losy tych bohaterów ?

Offline Leszek

« Odpowiedź #19748 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 11:23:55 »
'Kroniki Barbarzyńców' to jeden z najgorszych komiksów jakie przeczytałem.
To może tanio odsprzedasz?  :)

Offline wojtpil

« Odpowiedź #19749 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 11:30:10 »
Hunter-Killer przeczytany w dwa wieczory. ....
....Ogólnie zakup na plus, jednak czuję pewien niedosyt... Jakoś tak za szybko się skończyło... Chciałbym więcej tego świata i tych bohaterów... Czy wyszło coś więcej ukazującego dalsze losy tych bohaterów ?

Mam podobne odczucia. Fajne to.

Offline LukCook

« Odpowiedź #19750 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 11:34:51 »
To może tanio odsprzedasz?  :)

Już sprzedałem (wrzucałem info w wątku forumowej giełdy)  :)

Offline komiks

« Odpowiedź #19751 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 11:35:40 »
Deepdelver ma rację Żwirku. To nie jest żadne czepialstwo tylko słuszna uwaga.
Jeśli bohater niespodziewanie spotyka kogoś z facjatą identyczną do własnej [a tym bardziej jeśli kogoś takiego truje, lol;] to tak, wymagałoby to jakiegoś komentarza; a nie że totalny zlew..Też by mnie to osłabiało.

Najwyraźniej nawet nie przeczytałaś mojego streszczenia, do którego się odnosisz, bo wszystko pomieszałaś.

@LukCook czytałeś te opinie których oceny przytaczasz? Głównymi zarzutami jest przemoc i brak realizmu historycznego i to się zgadza. Dla mnie to nie są wady, jeśli ktoś po oglądnięciu serialu Wikingowie, nastawiał się na coś podobnego, to nie dziwne, że jest rozczarowany - odnoszę się do opinii z bdtheque, a nie waszych.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Nephilim

« Odpowiedź #19752 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:00:06 »
Kupuję uzasadnienia Szanownych Rozmówców ale wciąż nie klei mi się np jak można zachwycać się takim Slainem a pałować Kroniki. Dla mnie np taki Rogaty Bógktórego niedawno odświeżyłem po latach to męka nad męką i grafiki Bisleya niczego nie ratują. Bohaterowie antypatyczni okrutnie z tytułowym na czele a ten Ukko to chyba równie irytujący charakter jak Jar Jar Binks w Star Warsach ;)

Co do Kronik to ja np kibicowałem małżonce księcia która niestety za długo nie powystępowała. A potem z zainteresowaniem śledziłem świat i niuanse na drugich i trzecich planach których u Mittona jest pełno. Ten rysownik urzeka mnie tym, iż naprawdę wiele potrafi zawrzeć w kadrze czego np nie robi Rosiński, cyzelując pierwszy plan a otoczenie tylko na większych planszach. Mitton niezaleźnie od kadru upycha ile się da i to się ogląda. A, że jestem rysownikiem dla którego grafika zawsze będzie ważniejsza niż tekst to kupuję twórczość Mittona z pocałowaniem rączki ;)

Drunnę czytałem dawno temu pierwszy tom i bardzo mi się podobał fabularnie a graficznie to była miazga 
No a ja właśnie za głowę się łapałem przy scenariuszu Druuny. Kreska cudowna ale nic więcej. A ponieważ nie jestem fanem sf to pogoniłem albumy. Serpieriego mam tylko westerny w których jest już lepiej.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19753 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:20:57 »
Wiesz co brachu myślę, że chodzi o mit Wikingów - walecznych, pięknych, bystrych itp - a w kronikach to po prostu tępe mięśniaki, napierdolone, głupie ;) to się wielu ludziom nie klei - ale prawda jest taka, że ludzie w tamtych czasach to były w większości głupie głąby przepełnione strachem i wiarą w bóstwa - gwałcący i torturujący

i tak Mitton to mistrze realistycznej krechy, ale także świetny kolorysta :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19754 dnia: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:22:49 »
Mam podobne odczucia. Fajne to.

tak jest crossover Hunter Killer i Cyberforce - ale to pomyślę o tym jak już puścimy Cyberów

« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Kwiecień 2025, 12:28:50 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie