Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3252445 razy)

SawiK, Pocztar, GoNzO, MonsterGirl, Necr09, DrugiejSzansy (+ 1 Ukrytych) i 22 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #19290 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 14:54:48 »
Przyznam się, że mam dylemat. Żadna okładka dupy nie urywa.
Zdaje sobie sprawę, że być może nie ma materiałów itd, ale wrzucam dla porównania.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19291 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 14:58:31 »
pan Druillet przygotował takie okładki a nie inne do wznowień i nic nie poradzisz :)

to pierwsze to kadr komiksu - ale obawiam się ze autor się nie zgodzi by był w tej wersji na okładce
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:06:49 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Jasiek

« Odpowiedź #19292 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:07:29 »
wiesz okładka to też cześć naszego hobby - ona ma do nas gadać :) jest jakąś wizytówką tego co nas czeka.
jesteśmy komiksiarzami więc zapewne większość jest wrażliwa właśnie na obraz czy ilustracje :)
Wiadomo, że tak. I fajnie jak jest ładna okładka, ale np Scream robi takie świństwo, jak przy Rycerz Wampir, że robią dwie okładki, które poza samym obrazkiem niczym się nie różnią w wydaniu, poza dopiskiem "okładka limitowana", i jest droższa tam o 20 zł od tej rzekomej "regularnej", to jest dopiero obrzydliwa praktyka, żerująca właśnie na takich ludziach (najciekawsze jest to, że mogą sobie umyć rączki w razie czego, bo cena okładkowa niby tu i tu ta sama, tylko jakimś magicznym sposobem zawsze ta limitowana jest droższa). U was są 3 do wyboru i cena ta sama, i to jest uczciwe, więc jeszcze pomimo tych 3 okładek do wyboru, są jakieś stękania, że jedna zbyt pstrokata, a druga coś tam, no to jest śmieszne. A jeśli chodzi o wrażliwość na ilustracje to chyba po to właśnie kupujemy komiksy, ale właśnie  dużo ważniejsze to co w środku, a tam mamy mnóstwo oo "okładek". Jak chce się gapić na jedna ładna rzecz, to kupuje obraz i wieszam go na ścianie. Komiks to jednak forma literatury, która po przeczytaniu stoi na półce, mimo wszystko, (powtórzę to chyba 3 raz) ważniejsze jest to co w środku. Chyba że są jakieś świry, którzy wieszają komiksy na ścianie (w sumie nie zdziwiłbym się🤣).

« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:12:35 wysłana przez Jasiek »

Offline turucorp

« Odpowiedź #19293 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:08:13 »
Zawsze żałowałem, że nie kupiłem (a miałem okazję) pierwszych wydań Druilleta, do których chyba sam autor zaprojektował liternictwo na okładkach. Mam edycje z Albin Michel, Titan Comics i polskie i u nas są najbardziej zachowawcze (rozumiem, że Druillet osobiście w to ingeruje :/ ). Szkoda, że wszystkie wznowienia i  reedycje są pozbawione tego elementu :(
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19294 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:16:04 »
staraliśmy się ten klimat oddać jak potrafimy, piotr robi świetną robotę bo sam jest komiksiarzem

natomiast to liternictwo teraz - ono ma właśnie związek z albumem Mirages, który też wydamy
szata graficzna dla tych dwóch albumów została przez Druilleta ujednolicona by stanowiły komplet jego wczesnych prac

a pierwowzór

« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:21:03 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #19295 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:45:41 »
Mnie zastanawia ten "cukrzycowy haj". Znam trochę temat i do niczego mi to nie pasuje.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #19296 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:47:35 »
Da radę wrzucić projekt grzbietu Stone'a? Chyba że nie będzie odbiegał od oryginału to nie musicie ;)
PS: wszystkie okładki będą w środku wydania?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19297 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:56:54 »
Mnie zastanawia ten "cukrzycowy haj". Znam trochę temat i do niczego mi to nie pasuje.

zaburzenia percepcji i odległości czy odczuwania przestrzeni na przykład, oszołomienie, ale też uderzenia euforii, agresjii, skrajne emocje itp - sam autor opisał to na swoim blogu
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:59:57 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19298 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 15:57:12 »
Da radę wrzucić projekt grzbietu Stone'a? Chyba że nie będzie odbiegał od oryginału to nie musicie ;)
PS: wszystkie okładki będą w środku wydania?

jak w oryginale

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #19299 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 16:10:18 »
zaburzenia percepcji i odległości czy odczuwania przestrzeni na przykład, oszołomienie, ale też uderzenia euforii, agresjii, skrajne emocje itp - sam autor opisał to na swoim blogu

Teraz rozumiem. Mogło mu chodzić o hipoglikemię (niski poziom glukozy w krwi), a w tym stanie odczucia osób z cukrzycą czy zaburzeniami glikemii mogą być bardzo różne (zmiany zachowania, gadatliwość etc.). Pewnie to co autor wtedy odczuwał było dla niego takim swoistym "hajem".
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19300 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 16:15:20 »
Tak zapewne - naprawdę musiało być z nim źle skoro skończyło się aż śpiączką. Mogłem napisać zaburzenia, ale to chyba nie oddawało by dobrze tego stanu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Kwiecień 2025, 16:19:02 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #19301 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 16:21:48 »
Dla mnie dziwna decyzja Druilleta, porzucenie oryginalnego liternictwa, na rzecz generycznego, podejrzewam, że przekonało go wydawnictwo albo nie miał nic do gadania.

« Odpowiedź #19302 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 17:05:27 »

PRZEDSPRZEDAŻ: CZWARTEK 10.04 godzina 12

Ta wersja będzie moja :) O wiele lepiej wyglądają te okładki bez tego napisu "Omnibus". Na grzbiecie też tylko tytuł, czy "omnibus" zostało?
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19303 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 17:06:12 »
tylko tytuł
Kasia kazała omnibusa usunąć ;) a my się jej boimy ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Kwiecień 2025, 17:12:42 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #19304 dnia: Wt, 08 Kwiecień 2025, 18:34:20 »
natomiast to liternictwo teraz - ono ma właśnie związek z albumem Mirages, który też wydamy

To będzie ta wersja? Kawał komiksu: 368 stron, lata 1965-1977, różne style, czerń-biel oraz kolor.
https://www.glenat.com/hors-collection-glenat-bd/mirages-et-folies-augmentees-9782344037997