Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3253306 razy)

Tom926, rapr, PetrusVII, Komediant, amsterdream i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #19125 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:05:06 »
Mam na myśli komiksy typu Superman.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #19126 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:11:14 »
Czego nie rozumiem? Tego ze piszesz o komiksach ktorych nie czytales, tak jak to bylo w przypadku Darkness ktore zrownales do Punishera?

Czego nie rozumiem? Tego ze bedziesz teraz pierdzielil w kazdym mozliwym swoim poscie o Centrum Komiksu az do pozygu?

Zostawie to w takiej formie jak mi wyszlo bo bedziesz znowu mi zarzucal ze cos zmienialem.

HAHAHA! Nie rozumiesz m.in. że nagle 99% userów nie opuści forum, bo wypowiada się na temat komiksów, których nie czytało a np. ma wobec nich jakieś oczekiwania  :D

Z Punisherem także nie zrozumiałeś, bo pewne elementy są tam podobne, ale pewnie wymagasz podobieństwa 1:1  ;D

Dobrze, że przypominasz o tym sklepie, nie dajesz ludziom o tym zapomnieć.  ;) Pewnie będzie Cię bolało jak ktoś przypadkiem w jakimś poście nawiąże do tego tematu. Tak samo jak często forumowicze piszą o tym drugim temacie co Cię boli. Jakoś nie ganiasz z pretensjami za nikim innym poza mną.

Offline turucorp

« Odpowiedź #19127 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:12:29 »
Mam na myśli komiksy typu Superman.

Czyli zestawiasz komercyjny amerykański produkt przeznaczony dla amerykańskich nastolatków, który określasz mianem "tradycyjnego", z komiksem, który wychodzi z kompletnie innej "tradycji" (i kręgu kulturowego)?
Pomieszanie z poplątaniem, szczególnie, że to właśnie "CE" nawiązuje bezpośrednio do komiksów tradycyjnych,  a SH to regionalna efemeryda, skierowana początkowo do kompletnie innej grupy odbiorców.

HAHAHA! Nie rozumiesz m.in. że nagle 99% userów nie opuści forum, bo wypowiada się na temat komiksów, których nie czytało a np. ma wobec nich jakieś oczekiwania  :D
Wtrącę się, a co mi tam. 99% userów praktycznie nie zabiera głosu na forum, jeśli masz na myśli ten 1%, który od pewnego czasu pisze o sobie, że reprezentuje  99% i notorycznie próbuje zdominować wszystkie tematy, to opuszczenie przez te kilkanaście osób forum,  rzeczywiście mogłoby trochę uzdrowić to miejsce.
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Marzec 2025, 23:17:55 wysłana przez turucorp »
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #19128 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:17:51 »
Tintin, Asterix, Corto Maltese, Thorgal, teraz lepiej?

Offline turucorp

« Odpowiedź #19129 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:21:53 »
Tintin, Asterix, Corto Maltese, Thorgal, teraz lepiej?
Dałem ci na tacy tytuły tradycyjnych komiksów, które bezpośrednio nawiązują do "poetyki snu" i surrealizmu. Sprawdź, kiedy powstały, zamiast wypisywać głupoty o Thorgalu czy Supermanie.
Przy okazji, w "CE" masz wyraźnie wskazane palcem autora, do czego nawiązuje, wieć plissss...  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Adolf

« Odpowiedź #19130 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:22:42 »
Wtrącę się, a co mi tam. 99% userów praktycznie nie zabiera głosu na forum, jeśli masz na myśli ten 1%, który od pewnego czasu pisze o sobie, że reprezentuje  99% i notorycznie próbuje zdominować wszystkie tematy, to opuszczenie przez te kilkanaście osób forum,  rzeczywiście mogłoby trochę uzdrowić to miejsce.

Wszyscy anonimowi userzy wychodzą i będziemy mieli tu komiksowy Eden.

Offline turucorp

« Odpowiedź #19131 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:25:40 »
Wszyscy anonimowi userzy wychodzą i będziemy mieli tu komiksowy Eden.
Nope, wystarczy, że ta garstka, która notorycznie spamuje, próbując zdominować całe forum, przestanie zachowywać się jak uciekinierzy ze szpitala psychiatrycznego.
Masz coś do powiedzenia o "CE"?

Offline Adolf

« Odpowiedź #19132 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:30:16 »
Nie chcę Cię martwić, ale świetnie się wpisujesz do tej garstki uciekinierów ze szpitala psychiatrycznego. Nie przeszkadzajmy sobie, kontynuuj swoją pogawędkę z komiksem.

Offline komiks

« Odpowiedź #19133 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:31:03 »
Dałem ci na tacy tytuły tradycyjnych komiksów, które bezpośrednio nawiązują do "poetyki snu" i surrealizmu.
Nie porównywałem CE do innych komiksów nawiązujących do "poetyki snu" i surrealizmu, tylko do tradycyjnych komiksów.

W tym ujęciu tradycyjny komiks to po prostu komiks rozumiany w najbardziej powszechny sposób przez przeciętnego czytelnika – zawiera ilustracje, dymki z dialogami oraz przedstawia historię w sposób sekwencyjny. W tę definicję wpisują się zarówno amerykańskie komiksy superbohaterskie, jak i europejskie serie przygodowe, takie jak Tintin. Warto podejść do tematu ze zrozumieniem i kontekstem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #19134 dnia: Pt, 28 Marzec 2025, 23:52:17 »
Nie porównywałem CE do innych komiksów nawiązujących do "poetyki snu" i surrealizmu, tylko do tradycyjnych komiksów.

W tym ujęciu tradycyjny komiks to po prostu komiks rozumiany w najbardziej powszechny sposób przez przeciętnego czytelnika – zawiera ilustracje, dymki z dialogami oraz przedstawia historię w sposób sekwencyjny. W tę definicję wpisują się zarówno amerykańskie komiksy superbohaterskie, jak i europejskie serie przygodowe, takie jak Tintin. Warto podejść do tematu ze zrozumieniem i kontekstem.

Nie rozumiesz  :(
Wszystkie komiksy przedstawiają historię w sposób sekwencyjny, to jest podstawa definicji komiksu.
99,99% komiksów zawiera ilustracje i dominująca większość posiada (od pewnego momentu) dymki dialogowe.
Zrozumienie i odpowiedni kontekst, wymaga ogarnięcia historii komiksu (jako ukształtowanej formy wypowiedzi), czyli takich komiksów jak np. wymienione przeze mnie "The Kin-der-Kids" i "Dream of the Rarebit Fiend" (i wiele innych), które nie tylko zawierają w sobie wszystkie w/w przez ciebie elementy, ale są również podstawą, na której ten gatunek sztuki został zbudowany.
To są tradycyjne komiksy a wszystkie, na które się powołujesz, zostały zrealizowane w oparciu o taki wzorzec.
Kontekst jest taki, że "CE" bazuje na dokonaniach francuskiej "nowej fali" (Moeb, Caza itd.), która bezpośrednio nawiązywała do najbardziej pierwotnej i tradycyjnej klasyki.
A zrozumienia wymaga, dlaczego próbujesz zestawiać to z komiksami z kompletnie innych gatunków?
I tego ja nie rozumiem  :o

Nie chcę Cię martwić, ale świetnie się wpisujesz do tej garstki uciekinierów ze szpitala psychiatrycznego. Nie przeszkadzajmy sobie, kontynuuj swoją pogawędkę z komiksem.
Hm... nie kreuję się na przedstawiciela 99% userów forum, nie mam też obsesji względem swojej "ukrytej tożsamości", więc jeśli już, to mój szpital ma "trochę" inny profil od waszego.
To jak tam u ciebie z tym "CE"?
Nadal nic, tak tylko przyszedłeś popisać się swoją "odmiennością"?

« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Marzec 2025, 23:56:49 wysłana przez turucorp »

Offline komiks

« Odpowiedź #19135 dnia: So, 29 Marzec 2025, 00:20:22 »
Nie rozumiesz  :(
Nie rozumiemy się.

Kontekst jest taki, że "CE" bazuje na dokonaniach francuskiej "nowej fali" (Moeb, Caza itd.), która bezpośrednio nawiązywała do najbardziej pierwotnej i tradycyjnej klasyki.
Nie użyłem słowa „klasyka”, lecz „tradycyjny”. Oczywiście masz prawo interpretować zwrot „tradycyjny komiks” według własnego uznania, jednak nie jest grzeczne zarzucać mi brak zrozumienia, nie biorąc pod uwagę, że to Ty możesz błędnie interpretować to, co napisałem. Doceniam Twoją wiedzę, ale sposób, w jaki ją przekazujesz, nie zawsze sprzyja życzliwej wymianie zdań.

Online michał81

« Odpowiedź #19136 dnia: So, 29 Marzec 2025, 00:26:05 »
Z Punisherem także nie zrozumiałeś, bo pewne elementy są tam podobne, ale pewnie wymagasz podobieństwa 1:1  ;D
Ty chyba nie tylko nie czytałeś Darkness ale i też Punishera. Tam nie ma żadnych podobieństw ani w bohaterach ani w seriach.

Polecam zacząć czytać komiksy a nie pisać idiotyzmy takiego pokroju, że podobieństwem jest to że akcja toczy się w Nowym Yorku, bo w takiej pokrętnej logiki jaką przedstawiasz to nawet Spider-mana można przyrównać do Darkness.

To nie ja nie zrozumiałem porównania tylko Ty wprowadzasz innych czytelników w błąd o czym jest dana seria. Tak samo jak jest z Sonatą i Hellcopem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #19137 dnia: So, 29 Marzec 2025, 00:48:31 »
Nie rozumiemy się.

Tak, w tym kontekście masz rację.

Nie użyłem słowa „klasyka”, lecz „tradycyjny”. Oczywiście masz prawo interpretować zwrot „tradycyjny komiks” według własnego uznania, jednak nie jest grzeczne zarzucać mi brak zrozumienia, nie biorąc pod uwagę, że to Ty możesz błędnie interpretować to, co napisałem. Doceniam Twoją wiedzę, ale sposób, w jaki ją przekazujesz, nie zawsze sprzyja życzliwej wymianie zdań.

Pozwolisz, że na tym etapie posłużę się podpowiedzią twojej ulubionej AI: "Klasyczny to słowo o wielu znaczeniach, które odnosi się do czegoś doskonałego, wzorowego, tradycyjnego."
Czyli dla AI "klasyczny" i "tradycyjny" to synonimy.
Słownik Języka Polskiego definiuje to podobnie.
Komiksy, na które ja się powołuję to faktycznie wzorce, w oparciu o które powstały właściwie wszystkie późniejsze.
"Tradycyjny" "Superman" nie jest takim uniwersalnym wzorcem tylko formą uproszczoną i mocno gatunkową.
"Tintin" to nie tylko komiks gatunkowy, ale też w wielu elementach odejście od tradycji.
"Asterix"? Komiks stricte humorystyczny i skrojony pod młodszego odbiorcę (z zachodnioeuropejskiego obszaru kulturowego).
"Corto" jest komiksem przygodowym, w klasycznym rozumieniu tego słowa.
"Thorgal" to również przygodówka, tyle, że w konwencji fantasy, jednak ze względu na nieskrywaną fascynację Rosińskiego twórczością Jeana Giraud (jak również jego alter ego czyli Moebiusa), bez problemu znajdziesz w nim rozwiązania graficzne i graficzno-narracyjne, bardzo bliskie temu, co prezentuje Roosevelt w "CE".
Ale to też dwa, krańcowo różne gatunki.
Komiks jest formą narracji, ale jego treść i gatunek, podobnie jak w literaturze czy filmie, bywa różna.
Nie zestawiasz np. "Czasu Apokalipsy" z serialem "Koń, który mówi", bo to nie będzie miało żadnego sensu  ::)

BTW Żeby ze mną prowadzić życzliwą wymianę zdań, wystarczy zachowywać się racjonalnie.

Offline Midar

« Odpowiedź #19138 dnia: So, 29 Marzec 2025, 10:46:37 »
Nie chcę Cię martwić, ale świetnie się wpisujesz do tej garstki uciekinierów ze szpitala psychiatrycznego.
Ty, za to kreujesz się na takiego, który nadal tam siedzi i sanitariusze dają mu dwa razy dziennie dostęp do komputera, bo jak napisze swoje oniryczne brednie na temat Spawna, czy Darkness, to będzie spokojniejszy.

Online studio_lain

« Odpowiedź #19139 dnia: So, 29 Marzec 2025, 15:26:22 »
Pytanie techniczne do kierownika.
Czy dzień i godzina w której rusza przedsprzedaż komiksów SL na Gildii, jest zamierzona, czy przypadkowa?

zeby nam sie nie pochrzanilo zazwyczaj 12
« Ostatnia zmiana: So, 29 Marzec 2025, 15:28:03 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie