Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3254103 razy)

stempel, dinogal, Todo, simon84w, Komediant, rrudy102 i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline pMk_91

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #19005 dnia: So, 22 Marzec 2025, 21:19:37 »
Kogoś naprawdę dziwi, że sklep komiksowy, którego głównym celem jest zarabianie pieniędzy, sprzedaje coś za 600 zł zamiast za 400 zł w sytuacji gdy są na to nabywcy po 600 zł?
Tak.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #19006 dnia: So, 22 Marzec 2025, 21:20:16 »
O święta naiwności.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #19007 dnia: So, 22 Marzec 2025, 23:35:53 »
To ja tak w ramach przerywnika w debacie na temat polityki wydawniczej, wrzucę sobie zdjęcia komiksów, które pewnie u nas nie wyjdą ;)

Te trzy zeszyty Medieval Spawn/Witchbale ustrzeliłem w zeszłym roku na Allegro.

What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Liarus

« Odpowiedź #19008 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 08:57:32 »
Jakbym chciał poczytać tego klasycznego Spqwna po ang. to lepiej wejść w omnibusy (jakie?) czy origins collection

Offline michał81

« Odpowiedź #19009 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 09:56:10 »

Kierowniku jak sie teraz z Toddem i Marciem dogadujecie to da radę gdzie w 2026 wydać taki zbiorczy? Dwie mini serie, w sumie 7 zeszytów, na scenariuszu między innymi Garth Ennis. Hicior murowany.

Offline Jasiek

« Odpowiedź #19010 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 12:08:37 »
O święta naiwności.

Cała ta dyskusja tocząca się od jakiegoś już czasu jest śmieszna i bezsensowna. Jeśli tych sztuk było faktycznie 20 parę i faktycznie sprzedawali po 600zł, to rzeczywiście zarobili kokosy xd (mniej niż 4tys zł dodatkowo) ci na olx na pewno też stali się milionerami. Poza tym, jeśli ktoś za tyle kupuje to widocznie jest popyt. Tak działa handel, kupujesz taniej, a próbujesz sprzedać jak najdrożej, żadnego oszustwa tu nie ma, a jak komuś się nie podobają takie praktyki, to niech omija ten sklepik szerokim łukiem i tyle. Aż mnie dziwi, że dorośli ludzie tracą energię na takie bezsensowne dyskusje, bo jedyną osobą, której mogłoby to nie pasować jest Arkadiusz, a jak widać on nie ma z tym jakiegoś wielkiego problemu. Jak ktoś chciał to kupił za 400zł, i jak ktoś chce to kupi i za 600zł- i o dziwo takich ludzi było sporo, bo w tym sklepie wszystko w chwilę poszło już jakieś 2 godziny po opublikowaniu postu na face i facet mi mówił, że dalej ludzie dzwonią- wiem, bo z ciekawości sam zadzwoniłem do nich. Całe te Darkness to średniawa, ale nie powiem, fascynuje mnie jakie małe trzęsienie ziemi wywołało wydanie tego. Sam pewnie swój egzemplarz sprzedam za jakiś czas. Aa i jeszcze mała dygresja: ktoś tam wcześniej pisał, że fantastyczne wydanie i na stronach nie zostają odciski palców- kłamstwo, zostają, to nie jest taka matowa kreda jak np w Requiem Ledroita.
Ogólnie to czekam na premierę kolejnego Roosevelta- to jest coś co mnie najbardziej interesuje.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 12:22:34 wysłana przez Jasiek »

Offline NuoLab

« Odpowiedź #19011 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 13:04:24 »
A ja dla odmiany napiszę, że przeczytałem "Altora" i jestem zachwycony, no może nie zachwycony ale bardzo zadowolony, że kupiłem ten komiks. Graficznie cudnie mobiusowskie poza dwoma ostatnimi albumami, które spaprano komputerowym kolorowaniem. Do tego sympatyczny i niedenerwujący główny bohater i przyjemne, pełne humoru historie które można spokojnie dać do przeczytania dzieciakom. Gdybym treść była w nieznanym mi obcym języku to miałbym nieodparte wrażenie, że po części scenografia i kostiumologia jest oparta na "Kronikach Amberu" Zelaznego - zamki, lochy, władcy + nowoczesna technologia. Mi pasuje, polecam.

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #19012 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 14:08:53 »
Jakbym chciał poczytać tego klasycznego Spqwna po ang. to lepiej wejść w omnibusy (jakie?) czy origins collection
Spawn jako taki nie posiada wydań omnibus. Ale i tak wybór masz naprawdę duży. Są wydania TP zbierające po 6 zeszytów (wydanych jest chyba 30 tomów). Masz wydania HC zbierające po kilkanaście numerów. Tu jest chyba 15 tomów. Jest wydanie compendium w miękkiej okładce, które zbiera 50 zeszytów. W tej chwili wydanych jest sześć tomów i jest to najbardziej opłacalny wariant. No i jest też coś dla ultra fanów czyli wydanie absolute edition w powiększonym formacie w twardej okładce i dodatkowo w etui. Każdy tom zbiera po 25 numerów oryginalnej serii. Do tej pory wyszło zdaje się 8 tomów.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #19013 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 14:36:35 »

Najgrubsze wydania Spawna to te w Compendium. Tam jest po 50 zeszytów (ponad 1000 stron) w każdej cegle. Jak dla mnie to takie budżetowe (z miękką okładką) omnibusy tylko pod inną nazwą. Wrzucałem to zdjęcie przy okazji chwalipostu z Darkness ale wrzucam raz jeszcze, żebyś sobie zobaczył jak to na półce wygląda.

What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19014 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 15:49:42 »
Kierowniku jak sie teraz z Toddem i Marciem dogadujecie to da radę gdzie w 2026 wydać taki zbiorczy? Dwie mini serie, w sumie 7 zeszytów, na scenariuszu między innymi Garth Ennis. Hicior murowany.

chętnie, ale ani top cow, ani mc nie mają tego w ofercie sprzedażly licencyjnej
ale obiecuje, ze poprosze Kasie, zeby podpytala
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19015 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 15:50:20 »
A ja dla odmiany napiszę, że przeczytałem "Altora" i jestem zachwycony, no może nie zachwycony ale bardzo zadowolony, że kupiłem ten komiks. Graficznie cudnie mobiusowskie poza dwoma ostatnimi albumami, które spaprano komputerowym kolorowaniem. Do tego sympatyczny i niedenerwujący główny bohater i przyjemne, pełne humoru historie które można spokojnie dać do przeczytania dzieciakom. Gdybym treść była w nieznanym mi obcym języku to miałbym nieodparte wrażenie, że po części scenografia i kostiumologia jest oparta na "Kronikach Amberu" Zelaznego - zamki, lochy, władcy + nowoczesna technologia. Mi pasuje, polecam.

ja też bardzo polubiłem ten komiks :) i tylko szkoda, że nie jest hitem, bo na to zasługuje

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Archie

« Odpowiedź #19016 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:14:26 »
chętnie, ale ani top cow, ani mc nie mają tego w ofercie sprzedażly licencyjnej
ale obiecuje, ze poprosze Kasie, zeby podpytala
Medieval Spawn w tym roku będzie miał swoją 4-częściową mini-serię (w kwietniu #1). To byłoby dobrze od razu dogadać i wydać wszystkie mini-serie w jednym tomie (jedna solo + 2 z Witchblade).

Wiadomo kiedy w tym kwietniu Gunslinger będzie startował w preorderze? Bardziej koniec miesiąca?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19017 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:48:34 »
Mozemy miec opoznienienie bo sa braki w podeslanych materialach. Od tygodnia czekamy az ogarna gaunslingera.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Dalthon

« Odpowiedź #19018 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:50:09 »
ja też bardzo polubiłem ten komiks :) i tylko szkoda, że nie jest hitem, bo na to zasługuje

Kreska to pewnie rzecz gustu ale te płaskie komputerowe kolory powoduje że obrazki wyglądają jak ze ściany w kiblu w jakimś markecie :/ Odrzuca po prostu :(

Offline studio_lain

« Odpowiedź #19019 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:56:57 »
Tam tylko dwa ostatnie albumy maja technikę komputerowa, reszta jest ręcznie

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty