Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3244939 razy)

Łosiek, roble, Lobo, zombie001 i 18 Gości przegląda ten wątek.

Offline Szekak

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18960 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 23:33:37 »
Skąd takie info?
Z centrum komiksu.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Adolf

« Odpowiedź #18961 dnia: So, 22 Marzec 2025, 08:45:18 »
Po 600zł. :)

@studio_lain Centrum Komiksu niby renomowany sklep, ale jednak mają masę dziwnych akcji głównie związanych z działalnością wydawniczą. Te ich pakiety The Darkness to dostali z oficjalnej dystrybucji? Współpraca z takimi skalpelami źle wygląda...

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18962 dnia: So, 22 Marzec 2025, 08:48:01 »
Ciekawe, czy jak znowu zaczną coś wydawać, to będą to sami od siebie podkupować i sprzedawać z dodatkową marżą. :D

Offline Adolf

« Odpowiedź #18963 dnia: So, 22 Marzec 2025, 08:54:12 »
Ciekawe, czy jak znowu zaczną coś wydawać, to będą to sami od siebie podkupować i sprzedawać z dodatkową marżą. :D

To nawet sprytne. Poczekali aż wyprzedadzą się resztki The Darkness i wjechali ze swoimi egzemplarzami w cenie jak z OLX. Taka strategia może być w przyszłości powielana. Ciekawe ile zamówili egzemplarzy Spawna i Tablicy Venus?

Offline dreamer36

« Odpowiedź #18964 dnia: So, 22 Marzec 2025, 09:35:01 »

Ale niestety na chwilę obecną nie jest na moją kieszeń, stąd brałem Compendium.

Jak chłopaki pisali wcześniej - można spokojnie kupić po 250zł, a na dużych promkach w azylu nawet poniżej dwóch stówek. Ja już mam komplet, teraz sobie na bieżąco zamawiam w preorderach na atomie z rabatem (8 tom w maj) - wydanie jest przepiękne - olbrzymie, dobrej jakości, bardzo dużo dodatków (chociaż są to chyba tylko okładki w tuszu o ile dobrze pamiętam), ale jak dla mnie wydanie jest znakomite. Slipcase z bardzo grubego kartonu, pięknie wykonany, a oczy Spawna na slipie świecą w ciemności :)  Na naszym rynku taki tom to by kosztował pewnie z 4 stówki jeden (chociaż to tylko ok. 650-700 stron), więc o czymś takim możemy tylko pomarzyć...

Offline Kielo

« Odpowiedź #18965 dnia: So, 22 Marzec 2025, 10:47:14 »
Juz kiedys pisalem o tym, ze w UK te Deluxy sa pomiedzy 60 a 90 funtow (wersje z autografem okolo 120-130), wiec 200 pln to naprawde dobra cena. A samo wydanie super.

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #18966 dnia: So, 22 Marzec 2025, 10:55:41 »
Jak chłopaki pisali wcześniej - można spokojnie kupić po 250zł, a na dużych promkach w azylu nawet poniżej dwóch stówek. Ja już mam komplet, teraz sobie na bieżąco zamawiam w preorderach na atomie z rabatem (8 tom w maj) - wydanie jest przepiękne - olbrzymie, dobrej jakości, bardzo dużo dodatków (chociaż są to chyba tylko okładki w tuszu o ile dobrze pamiętam), ale jak dla mnie wydanie jest znakomite. Slipcase z bardzo grubego kartonu, pięknie wykonany, a oczy Spawna na slipie świecą w ciemności :)  Na naszym rynku taki tom to by kosztował pewnie z 4 stówki jeden (chociaż to tylko ok. 650-700 stron), więc o czymś takim możemy tylko pomarzyć...

Wydanie ze wszech miar piekne ale najważniejszy jest duży format, zero tzw. gutter loss, plansze duże i czytelne. Powiedzieć, że warto to posiadać to nic nie powiedzieć...

Offline michał81

« Odpowiedź #18967 dnia: So, 22 Marzec 2025, 11:28:35 »
Te ich pakiety The Darkness to dostali z oficjalnej dystrybucji? Współpraca z takimi skalpelami źle wygląda...
Będziesz teraz dyktował wydawcy komu ma sprzedac swoje komiksy?

Offline Szekak

« Odpowiedź #18968 dnia: So, 22 Marzec 2025, 11:55:31 »
Ale to jest prawda akurat. Wydawca daje niskie nakłady, potem mówi, że będą jeszcze w sklepach. Wszystko fajnie, tylko jak potem w sklepach jest po zawyżonych cenach to już to źle wygląda.

Offline michał81

« Odpowiedź #18969 dnia: So, 22 Marzec 2025, 11:58:45 »
Mamy wolny rynek. Cena okładkowa jest ceną sugerowaną więc to od sprzedawcy zależy czy da cenę promocyjną niższą od okładkowej, okładkową czy też sprzeda drożej. Nie mówię czy to dobre czy złe. Ale przy ograniczonej dystrybucji wg Adolfa wydawca ma jeszcze bardziej ograniczać dystrybucję bo mu się nie podoba że ktoś sprzedaje powyżej okładkowej.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 12:01:49 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #18970 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:01:24 »
Ale to jest prawda akurat. Wydawca daje niskie nakłady, potem mówi, że będą jeszcze w sklepach. Wszystko fajnie, tylko jak potem w sklepach jest po zawyżonych cenach to już to źle wygląda.

Olejmy prymitywnych konfabulatorów. Poczekajmy na stanowisko wydawcy i nie dajmy się wkręcić w gó***burzę.

Offline Szekak

« Odpowiedź #18971 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:04:01 »
Mamy wolny rynek. Cena okładkowa jest ceną sugerowaną więc to od sprzedawcy zależy czy da cenę promocyjną niższą od okładkowej, okładkową czy też sprzeda drożej. Nie mówię czy to dobre czy złe. Ale przy ograniczonej dystrybucji wg Adolfa wydawca ma jeszcze bardziej ograniczać dystrybucję bo mu się nie podoba że ktoś sprzedaje powyżej okładkowej.
Mamy wolny rynek, więc to od wydawcy zależy, czy w danym miejscu mają być dystrybuowane jego komiksy, czy może nie pasuje ono do jego polityki. ;)
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 12:15:54 wysłana przez Szekak »

Offline Adolf

« Odpowiedź #18972 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:13:41 »
Mamy wolny rynek, więc to od wydawcy zależy, czy w danym miejscu mają być dystrybuowane jego komiksy, czy może nie pasuje ono do jego polityki. ;)

W poniedziałek wpadnę do KiKu, chętnie posłucham jak się czuje sprzedawca komiksów widząc taką akcję. Paweł z KiKu, porządny sprzedawca, niewykluczone (nie kupowałem akurat u niego, nie wiem, ale opieram się na doświadczeniach z transakcji z nim), że nawet dałby jakiś rabat na Darkness, np. 20 zł w dół. A tu patrzy, a w podobnym sklepie w Warszawie, inny sprzedawca daje +200 zł do ceny. Dziwię się, że Centrum Komiksu tak sobie niszczy renomę.

Offline michał81

« Odpowiedź #18973 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:22:30 »
Az tak cie to boli? Widzę że lubisz bardzo dytkowac wszystkim jaki i za ile powinni sprzedawać.

Najpierw ogarnij jak działa rynek sprzedaży ksiażek, pod których podchodzą komiksy, zanim zaczniesz prawic komuś swoje pseudo morały.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 12:26:02 wysłana przez michał81 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18974 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:22:42 »
Rozwiazaniem byla by stala cena ksiazki. Ale ten pomysl nie ma poparcia. Wydawca nie ma wplywu na polityke cenowa sklepow. Nie ma zadnych narzedzi w naszym kraju. Sklep kupuje i decyduje. I to sklep sobie buduje opinie i klientele swoimi decyzjami. Ja moze moglbym nie sprzedac ale i tak sklepy znajda sposob by zdobyc nasze komiksy.
Nie znam rozwiazania tego problemu.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie