Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243578 razy)

Offline Death

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18930 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 10:03:49 »

Co to ma wspólnego z cenami druku ?  :) mój komentarz nie był o planszach ani o komiksie Hensona, fajnie jakby wyszedł. Komentuje wysrywy o cenach druku i nakładach.
To źle Cię zrozumiałem.
A zatem poproszę komiksy Jima Hensona. :)

Offline komiks

« Odpowiedź #18931 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 10:20:39 »
Czekam na moment, w którym wpadniesz na to, że zrobiłeś kalkulację w drukarni cyfrowej. Ogarniasz różnicę kosztów druku między offsetem a cyfrą?  ::)

i to jest właśnie obraz tych "wiedzących lepiej" - nie mają o niczym pojęcia (zero zaskoczenia), ale maja najwięcej do powiedzenia.

Wiem, że jest cyfrowa, co z tego i tak to nie będzie dokładne, bo ostatecznie SL może mieć własną umowę z drukarnią. Ja przynajmniej staram się rozmwiać merytorycznie, a wiekszośc tutaj potrafi tylko narzekać i krytykować, wygłaszać własne opinie nie poparte żadnymi danymi.
« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Marzec 2025, 10:22:40 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #18932 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 10:51:33 »
Wiem, że jest cyfrowa, co z tego i tak to nie będzie dokładne, bo ostatecznie SL może mieć własną umowę z drukarnią. Ja przynajmniej staram się rozmwiać merytorycznie, a wiekszośc tutaj potrafi tylko narzekać i krytykować, wygłaszać własne opinie nie poparte żadnymi danymi.

Człowieku, już milion razy było na tym forum tłumaczone, że druk cyfrowy jest kosztem praktycznie stałym, a koszt druku offsetowego maleje przy rosnącym nakładzie. Dlatego zazwyczaj do 500 egz. wydaje się najczęściej w cyfrze, a powyżej bardziej (dużo bardziej) opłaca się offset. To są konkretne informacje, poparte wszelkimi możliwymi danymi. Możesz sobie to zweryfikować nawet za pomocą tej cyfrowej protezy, której nadużywasz za każdym razem.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18933 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 13:34:26 »
Arku co z tym logiem image i top cow na hunter killer? Bo twoja odpowiedź na pytanie o to jednego z forumowiczów umknęła mi w szeregu tych postów, nie dało by rady jeszcze dodać przed drukiem żeby fajnie wyglądało na półce przy Darknessie

taką formę ma w oparciu o materiały z USA i poszło już do druku
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18934 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 13:35:10 »
Ja mam jedno pytanie do Arka.

Tablica Wenus (Roosvelt) - jaki jest planowany nakład tego komiksu - przepuszczam że większy niż CE ale czy większy o ilość kosmetyczna np. 100 szt. ? Czy tutaj będzie raczej zastosowana inna polityka wydawnicza i nakład przebije (to jest taka wyssana z palca ilość ) 1200 szt. ?

800
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #18935 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 18:32:10 »
Na zwykłym Allegro w końcu pojawiło się kilka ofert Darkness od kont firma.
I są już 2 sztuki sprzedane po następujących cenach: 669,90 zł i 660,60 zł

Offline RK1982

« Odpowiedź #18936 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 19:19:39 »
Na Allegro sprzedane nie oznacza kupione. Każdy kto sprzedawał wie że wystarczy że ktoś kupi, ale nie zapłaci pokazuje jako sprzedane. Tak firmy nabijają sztuczny ruch nie mówię że tu tak jest, ale to nic nie oznacza.
« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Marzec 2025, 19:21:11 wysłana przez RK1982 »

Offline pMk_91

« Odpowiedź #18937 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 19:47:13 »
Biznesmeni z olxa zaczęli od 800zł, już są na 550zł. Zaraz będą sprzedawać za premierową. :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #18938 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 19:53:43 »
Centrum Komiksu pochwaliło się na FB, że ma kilka kopii The Darkness. Na razie olejcie skalpelów, próbujcie zdobyć jakieś resztki w normalnej dystrybucji.

Offline komiks

« Odpowiedź #18939 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 20:04:05 »
Na Allegro sprzedane nie oznacza kupione. Każdy kto sprzedawał wie że wystarczy że ktoś kupi, ale nie zapłaci pokazuje jako sprzedane. Tak firmy nabijają sztuczny ruch nie mówię że tu tak jest, ale to nic nie oznacza.
Zgadza się, ale idąc tym tokiem rozumowania, to statystyki np z Gildii Top5 https://www.gildia.pl/promocje/578 (komiksów, które jeszcze nawet nie miały premiery) też nic nie oznaczają.
Ponieważ ludzie kupują komiksy w przedsprzedaży, a potem za nie nie płacą. Nawet jak zapłacą to mogą w każdej chwili anulować zamówienie. Nawet jak zapłacą i odbiorą komiks to mają jeszcze 14 dni na zwrot towaru. Więc jeśli chcemy być tacy dokładni, to właściwie nic o niczym nie wiemy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Marzec 2025, 20:27:36 wysłana przez komiks »

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18940 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 20:11:07 »
Biznesmeni z olxa zaczęli od 800zł, już są na 550zł. Zaraz będą sprzedawać za premierową. :)

Rozumiem myślenie życzeniowe, sam je uprawiam częściej niż powinienem, ale zastanawiam się jakie w tym wypadku miałoby być życzeniowe uzasadnienie. :)
Wydanie 400 zł zrujnowało budżety skalperów i przyciśnięci głodem nie myślą logicznie? Studio Lain ogłasza, że dodrukuje 2000 szt? Papież wciąga Darkness na indeks ksiąg zakazanych? Elon Musk na X-ie udowadnia, że zdarzenia przedstawione w komiksie to nieprawda? Przelatująca kometa sprawia, że połowa czytelników komiksów traci wzrok?

Offline roble

« Odpowiedź #18941 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 04:55:09 »

Ja przed premierą bym się założył że SL będzie to sprzedawać po 230-250 za tom.. Powiększony format, niski nakład.. Te 400 to jest promocja, niewiem czy Egmont by się zmieścił w swoich nakładach w tej cenie..

Offline Death

« Odpowiedź #18942 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 06:47:31 »
Pragnę zauważyć, że jednak musisz liczyć to, że Egmontowi można policzyć rabat -40%, a tutaj dosłownie płacisz 400 zł za dwa tomy,  czyli 200 zł za jeden. To sobie policz okładkową 333 zł za tom, a nie 200. 666 za komplet. Egmont lekko by dał niższą. Ale Egmont by tego komiksu też nie wydał.

Offline Takesh

« Odpowiedź #18943 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 08:17:30 »
Studio Lain będzie wydawać tytuły wydawnictwa Bad Idea. To już wiemy. Czego, chyba, nie wiemy to to, że ich najnowszy tytuł jest najlepiej sprzedającym się tytułem z niezależnego wydawnictwa od czasów.... Wild C.A.Ts Jima Lee. Serio.

https://www.cbr.com/bad-idea-planet-death-comic-sales-record/

Scenariusz twórcy Johna Wicka i Roberta Venditti oraz rysunki Tomasa Giorello.

Kierowniku?  ;D

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18944 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 09:19:17 »
Z racji, że mi się komputer spitolił i przez tydzień byłem bez sprzętu, wreszcie i ja mogę się pochwalić swoim pakietem Darkness. Tak to się ładnie prezentuje na półce. :)

« Ostatnia zmiana: Pt, 21 Marzec 2025, 09:45:39 wysłana przez Darth Lexus »
What the Sith want, They take... - Darth Bane