Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3243578 razy)

Offline zarombisty

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18900 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 13:38:12 »
A to byłoby dobre ?

Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Takesh

« Odpowiedź #18901 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 14:14:01 »
Up

Byłoby. Tylko czy to nie są nowe zmienione kolory?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #18902 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 16:53:56 »
@tomekrusłan tak z ciekawości, po ilu sprzedanych egzemplarzach, według Ciebie, SL wychodzi w kosztach na 0?
Co to znaczy według mnie? To nie jest teleturniej. Skąd mam wiedzieć ile kosztuje licencja i tłumaczenie? Wiem tylko, że 500 niesprzedanych zestawów z ceną okladkową 400 zł nie kosztuje wydawcy 200k PLn,.bo to analfabetyzm ekonomiczny.
@komiks zadał tak pytanie, chyba dlatego, bo Arek już kiedyś (w ciągu ostatniego roku/dwóch to było na forum) opisał łopatologicznie kiedy wychodzi na 0. Także odpowiedź jest, wystarczy znaleźć (jeśli kogoś faktycznie interesuje).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18903 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 17:29:05 »
jakieś 550 sztuk - może mniej, ale wysyłki, paczki, prąd itp itd - pewnie tak by się uzbierało
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #18904 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 18:44:21 »
No właśnie:
550 z 800 ~ 68% koszt.

Gdyby wydrukować 1200* egzemplarzy

68% z 1200 = 816 egzemplarzy

Czyli upraszczając:
Przy nakładzie 1200 egzemplarzy,
trzeba sprzedać około 800 egzemplarzy,
żeby wyjść na 0

* nie uwzględniam, że im większy nakład, tym mniejszy koszt per egzemplarz.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline pawlis

« Odpowiedź #18905 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 19:11:27 »
Up

Byłoby. Tylko czy to nie są nowe zmienione kolory?
Gdyby były zmienione to miałbyś cyfrowe cieniowanie lub więcej i bardziej zróżnicowanych kolorów.

Ja z kolei jestem w połowie 1. tomu Darkness. Fajna to lektura, ale mam zapytanie. Na tyłu okładki widnieje, że zawarty m.in. Witchblade #10. Patrzę w spis treści i nigdzie nie mogę znaleźć. Czyżby wkradł się błąd czy prolog na początku pochodzi z owego Witchblade #10?

Online michał81

« Odpowiedź #18906 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 19:19:58 »
Na tyłu okładki widnieje, że zawarty m.in. Witchblade #10. Patrzę w spis treści i nigdzie nie mogę znaleźć. Czyżby wkradł się błąd czy prolog na początku pochodzi z owego Witchblade #10?
Jest na końcu albumu.

Offline Adolf

« Odpowiedź #18907 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 19:47:20 »
No bo wiadomo, że wiedzą lepiej jak wydawać komiksy ;). Pobawmy się w co by było gdyby. Arek zwiększa nakład Darkness do 1200, spora ilość kupujących widząc większy nakład zwleka z zakupem. Hype opada. Bez presji wyprzedania się nakładu już jakoś ciężko jest wydać 400 zł na komiks. Arek zostaje z 500 szt komiksu o wartości 200 tyś zł. Chciałbym zobaczyć jak Ci co tak narzekają, inwestują 200 czy 300 tyś bez gwarancji zwrotu, nie mówiąc już o zarobku.

Przy The Darkness co było to już się nie odkręci. Straszenie, że Arek zapcha sobie piwnice takim tytułem było głosem rozsądku przed premierą. Równie wiele było przesłanek, że zapowiada się na coś czego jeszcze Arek nie doświadczył w swojej karierze - zainteresowanie fanów Tomb Raidera i innych podobnych fandomów, a nawet sklep Atom odezwał się by sprzedawać ten tytuł. A oni przecież wiedzą co im dobrze schodzi. Możemy sobie analizować, lecz myślę, że lepiej skupmy się co będzie przy Witchblade... Mamy jeszcze dużo czasu, możemy się przygotować. Kampania promocyjna trwa. Hype będzie się rozkręcać. I jestem pewien, że Arek sobie dobrze przeliczy ile ma tego wydać. Skoro będzie hype to warto złapać go za rogi, głupio byłoby tego nie wykorzystać. Za jakiś czas Scream wyda 4 tom Archiwów Tomb Raidera i przeliczyli, że im się opłaca. Będzie "kompatybilny" z poprzednimi tomami (nie muszę mówić co to oznacza). Podziwiam ich za to ryzyko.

No właśnie:
550 z 800 ~ 68% koszt.

Gdyby wydrukować 1200* egzemplarzy

68% z 1200 = 816 egzemplarzy

Czyli upraszczając:
Przy nakładzie 1200 egzemplarzy,
trzeba sprzedać około 800 egzemplarzy,
żeby wyjść na 0

* nie uwzględniam, że im większy nakład, tym mniejszy koszt per egzemplarz.

To tylko hipotetyczne wyliczenia. Jak sam zauważyłeś, nie uwzględniasz, że więcej egzemplarzy, to mniejszy koszt druku. Może Arek da nam profesjonalne wyliczenie uwzględniające wszystkie zmienne, pod warunkiem, że to nie zbyt duża tajemnica zawodowa?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #18908 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:13:59 »
Tłumaczenie, skład, praca grafika i jeszcze parę rzeczy to koszty stałe, więc przy wzroście nakładu koszt jednostkowy spada.

Offline misiokles

« Odpowiedź #18909 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:45:17 »
I zapewne koszt licencji zależy od wysokości nakładu. Skoro w umowie został sztywno określony nakład, można z powodzeniem wywnioskować, że im większy nakład wpisany w papiery, tym więcej dolarów Top Cow by sobie zażyczyło. Oczywiście, SL nie może o takich rzeczach mówić, ale na forum nie raz nie dwa wydawcy sugerowali taki mechanizm.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18910 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:48:54 »
@Adolf skąd wiadomo, że Scream wyda czwarty tom Archiwów Tomb Raidera? Poszło jakieś oficjalne info?
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Adolf

« Odpowiedź #18911 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:56:39 »
@Adolf skąd wiadomo, że Scream wyda czwarty tom Archiwów Tomb Raidera? Poszło jakieś oficjalne info?

Tak. http://laracroft.pl/#headline1280
Zajrzyj na grupę Screamu.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18912 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:20:09 »
Tak. http://laracroft.pl/#headline1280
Zajrzyj na grupę Screamu.

Dzięki serdeczne bo o tym nie wiedziałem.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Takesh

« Odpowiedź #18913 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:39:23 »
Gdyby były zmienione to miałbyś cyfrowe cieniowanie lub więcej i bardziej zróżnicowanych kolorów.

Niekoniecznie. Robione są nowe kolory do starych tytułów bez robienia tych bajerów. Spójrz np na Marvel Origins i inne tego typu.

Edit

Tutaj masz o nowych kolorach, a także pierwszą stronę w dwóch wersjach kolorystycznych.

https://muppet.fandom.com/wiki/The_Dark_Crystal_(comic_adaptation)
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Marzec 2025, 22:06:16 wysłana przez Takesh »

Offline Zielcok

« Odpowiedź #18914 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 22:00:06 »
Arku co z tym logiem image i top cow na hunter killer? Bo twoja odpowiedź na pytanie o to jednego z forumowiczów umknęła mi w szeregu tych postów, nie dało by rady jeszcze dodać przed drukiem żeby fajnie wyglądało na półce przy Darknessie
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Marzec 2025, 22:02:27 wysłana przez Zielcok »