Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246552 razy)

Popiel, Klima, plast, Xmen, Melkazir, zombie001, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18855 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 09:18:27 »
Jeśli bijesz do mnie, to ja tylko sprostowałem słowa Popiela o operacjach.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Popiel

« Odpowiedź #18856 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 10:46:05 »
Żwirek/komiks. Pierwszy człowiek w kosmosie, który sprostował metaforę. Gratki.

Offline turucorp

« Odpowiedź #18857 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 11:39:37 »
Jeśli bijesz do mnie…
Nie da się „bić do kogoś”, można podbijać do lub w kogoś uderzać.
Można też kogoś kopać, ale ja leżących nie kopię.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18858 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 13:30:48 »
Wycofuję się z dyskusji. Próbowałem pokazać, że można coś usprawnić i może wziąć też pod uwagę interes klienta a nie tylko wydawcy, ale z religijnym oddaniem i zacietrzewieniem dyskutować nie potrafię.

nie rezygnuj, ja cenię sobie różne spojrzenia :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline eyesore

« Odpowiedź #18859 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 14:38:38 »
Chyba emocje już trochę opadły, to teraz mniej więcej kiedy kolejny preorder startuje?

Offline pawlis

« Odpowiedź #18860 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 14:50:16 »
Także i do mnie dotarła paczka z Komiksiarni (a już się martwiłem, że tak długo zwlekają z wysyłką). Od razu paczka oznaczona jako delikatna i żeby nie rzucać. No i jest efekt - zero obitych rogów i innych defektów (czego ja się najbardziej obawiałem). Zamówiona regularna, co od początku tak planowałem, bo w mojej opinii jest najlepsza. No i oba tomiszcza pięknie się prezentują. Faktycznie zero trzeszczenia, dobre nasycenie kolorów. Nie mogę się doczekać lektury.

Co do dostępności. Cóż, od czasów Button Mana wiem, że teraz komiksy studia lain trzeba kupić zawczasu i nie biadolę. Z Darkness też wiedziałem, że nie warto odkładać na potem. Ale nie spodziewałem się, że tak się wyprzedza jeszcze tego samego dnia - podobnie wydawca. Więc gadki niektórych  "żeby nie płakać, że się nie zdążyło" trochę nie na miejscu. Więc cieszyło mnie, że Komiksiarnia też miała swój nakład na stanie, bo stamtąd sobie zamówiłem jeszcze tego samego dnia. I też wolałbym większego nakładu czy nawet dodruku, choć rozumiem stanowisko wydawcy i nie będę się wymądrzać jak ma organizować interes (bo byli tacy mądralińscy i gdy przyszło co do czego to była fantasmagoryczna kapa).

A przy okazji, uważam że spekulanci powinni zostać zniszczeni.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18861 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 15:19:26 »
wrzuciłem okładki Gunslingera do wyboru.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #18862 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 16:00:46 »
nie rezygnuj, ja cenię sobie różne spojrzenia :)

Chciałem kulturalnie przedstawić swój punkt widzenia, ale niektórzy biorą to od razu za atak na nie wiadomo kogo, zresztą.

Rozumiem, że Studio Lain wydaje komiksy częściowo dla własnej satysfakcji, niekoniecznie z rządzy zysku. Tym bardziej podejrzewam, że satysfakcja klientów ma dla Was znaczenie. Oczywiście, jeśli mielibyście taką fantazję, to możecie wydawać nawet po 2 egzemplarze i sprzedawać je wyłącznie w czasie pełni o 2 w nocy na rozstajnych drogach pod Pułtuskiem. Ale chyba nie o to chodzi? Gdybym był wydawcą, chciałbym, żeby moi klienci byli usatysfakcjonowani.

Kilka lat swojego życia spędziłem w PRLu i pamiętam, jak brało się to co akurat rzucili, bo nie było wyboru. Marzyłem wtedy o rowerze BMX, ale jak w sklepie była do kupienia damska kolarzówka to tata mi ja kupił i bardzo się z niej cieszyłem. BMXa nie dostałem już nigdy.

Czasy nam się szczęśliwie zmieniły i, wychodzę z założenia, że jeśli swoje ciężko zarobione pieniądze chcę wydać na konkretny towar, to powinienem mieć taką możliwość. Jeśli pójdę do warzywniaka po ziemniaki a sprzedawca powie mi - ziemniaków nie ma, bierz pan pomidory - to prawie to samo, to pójdę gdzie indziej.
Jeśli będę chciał kupić czerwony samochód a w salonie mi powiedzą, że mogę go kupić tylko w określonym dniu w południe, a jak przyjdę o 13 to okaże się, że mają tylko zielone, to go pewnie nie kupię.

Czy komiks jest towarem pierwszej potrzeby? Nie. Przeżyję bez niego. Ale, jako klient, życzę sobie podstawowego szacunku - nie chcę by mnie całowano po rękach, ale wydawcy też nie będę wychwalał pod niebiosa, jaką to łaskę mi robi i jak śmiem w ogóle wybrzydzać i kręcić nosem na brak wybranej przeze mnie okładki. Szanujmy się nawzajem.  Wy chcecie sprzedać, ja kupić - mamy częściowo wspólny interes.

Podałem swój pomysł na usprawnienie sprzedaży, które mogłoby podnieść satysfakcję klientów. Czy najlepszy - pewnie nie. Uważam jednakowoż, że obecny system jest mocno taki sobie. Spełnia wymagania sprzedawcy, ale klientów traktuje jako zło konieczne.   

Nikt nie zmusi nikogo do niczego, ale sprzeciwiam się postawie w stylu: bierz chamie co dają i nie podnoś ręki na swojego dobroczyńcę (to nie do wydawnictwa piję, tylko do jego nadgorliwych obrońców). Lain robi dobrą robotę i bardzo dobrze. Po prostu może być lepiej.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #18863 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 16:23:06 »
Zamiast Darkness  dołóż parę złotych i tego BMX-a sobie w końcu kup ;)
A tak serio rozumiem poniekąd Twój punkt widzenia ale jeszcze bardziej rozumiem punkt widzenia wydawnictwa. To jest nisza której nikt się nie czepiał przez powiedzmy 20 lat i która ma swój prime-time głównie dzięki takiemu modelowi sprzedaży podchodzący już pod kolekcjonerstwo. Jak chcesz kupić konkretnie ten produkt to musisz być czujny, informacje przecież są podawane z dużym wyprzedzeniem. A jak zgapisz to cóż, zostaje drugi obieg, oryginalne wydania albo wydanie tego siana na inne zajebiste komiksy których co miesiąc wychodzi mnóstwo.

Offline Kubala77

« Odpowiedź #18864 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 17:19:51 »
To jest nisza której nikt się nie czepiał przez powiedzmy 20 lat i która ma swój prime-time głównie dzięki takiemu modelowi sprzedaży podchodzący już pod kolekcjonerstwo. Jak chcesz kupić konkretnie ten produkt to musisz być czujny, informacje przecież są podawane z dużym wyprzedzeniem. A jak zgapisz to cóż, zostaje drugi obieg, oryginalne wydania albo wydanie tego siana na inne zajebiste komiksy których co miesiąc wychodzi mnóstwo.

Widzisz i to jest bardzo dobre spostrzeżenie i uważam że to jest bardzo niedobre dla naszego rynku komiksowego. Dzisiaj taką politykę stosuje Studio Lain (mając oczywiście swoje argumenty), ale co jak zauważając skuteczność sprzedażową w podobny sposób zaczną sprzedawać swoje komiksy inne wydawnictwa? Co jeśli, za jakiś czas, żeby kupić komiksy Egmontu, Mandioci czy LiTu trzeba będzie uciekać na kibel w pracy, bo możliwość zakupienia komiksu będzie tylko przez ten jeden moment? Czy dalej będziemy zadowoleni jeśli naszymi decyzjami zakupowymi nie będzie kierować faktyczna chęć posiadania tej rzeczy, a jedynie świadomość że albo dzisiaj albo nigdy? Czy dalej będziemy świętowąć wyprzedane nakłady jako sukces wydawnictwa, a Ci którym się to nie podoba będą wyzywani od Polaczków i marud? Myślę że podobna rzecz stała się na rynku gier planszowych i teraz zęby kupić nową grę to często jedyną opcją jest kickstarter i mrożenie hajsu na grube miesiące. Uważam też, że rozwój rynku w tą strone to mocne zamknięcie się w bańce. Wolałbym bardziej tradycyjnemodele, zakupy po "zmacaniu" (nawet przez youtube/insta/blog) towaru, spotkanie na festiwalach i targach. Tu też aprops tego poziomu kontaktu z klientem- internet to nie jest jedyna platforma, Timofa z pracownikami na ten przykład mam w mieście 3 razy do roku. Zawsze się super pogada, a i kupie co trzeba.

Pare miesięcy temu pisałem że samego Darkness świadomie nie kupilem walcząc ze swoim FOMO i starając się omijać preordery. Teraz po premierze, kiedy zobaczyłem jak świetną robotę Lain wykonało wydając ten komiks w ten sposób, stwierdziłem że może jednak fajnie by było mieć to na półce i sobie zamienić angielskie wydanie. Zapisałem się na powiadomienie na gildii, wczoraj miałem komiks w koszyku ale nie zdążyłem kliknąć :) Czy jest mi z tego powodu jakoś strasznie smutno? Umiarkowanie. Czy uważam że to jest dobra sytuacja i dobrze wróży na przyszłość? Też nie za bardzo :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #18865 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 18:24:35 »
Trochę wody w rzece upłynęło od wydania Button Mana i póki co żadnemu innemu wydawnictwu nie przyszedł do głowy taki model biznesowy także uważam że możemy spać spokojnie  :) Napewno jest to ciekawy temat do dyskusji ale już może nie w tym temacie , pozdro.

Offline rapr

« Odpowiedź #18866 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 18:25:24 »
Czy Spawn Gunslinger to jest jedna, spójna historia z początkiem i końcem? Czy raczej zbiór pojedynczych, krótkich opowiastek? Widziałem, że w pierwszym zeszycie jest podział na chyba cztery (ale nie czytałem, przeglądałem rysunki)

Swoją drogą - skończyłem pierwszy tom Darkness. Koncowka jedynki moim zdaniem ucierpiała obecnością Tales of Darkness. Natomiast zeszyty głównej serii i Witchblade- bomba!
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Marzec 2025, 18:27:57 wysłana przez rapr »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18867 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 18:51:08 »
Gun to dluga historia. Wydamy zamkniety arc.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #18868 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 19:16:06 »
A ja tak sobie wymarzyłem, że przyjadę na festiwal komiksu w Bibliotece Uniwersyteckiej i podejdę z dumą na stanowisko Studia Lain i zobaczę leżące tam egzemplarze Witchblade. I wiecie co? Teraz wiem, że to marzenia. To się nigdy nie stanie, bo nakład wymiecie w przedpremierze, nawet jeśli będzie powiększony. Na stoisku sklepu KiK też nie zobaczę Witchblade, bo Paweł wszystko opchnie zaraz po premierze. Ale nawet zakładając, że jakimś cudem Arek by zostawił jeden pakiet, specjalnie na festiwal, to i tak go nie zobaczę, bo... Mała Ania Kasia nie da rady go podnieść i przytargać na stoisko :(

Jak więc widzicie, życie jest pełne przeszkód i nie zawsze jest takie jak je sobie wymarzycie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Marzec 2025, 19:29:09 wysłana przez Adolf »

Offline U.F.O

« Odpowiedź #18869 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 19:28:00 »
Life is brutal and full of zasadzkas