Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3249078 razy)

bjeń, Midar i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18630 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:43:39 »
Bez przesady, ja zamówiłem tylko 1 komplet  :P
Ty jeden, niektórzy:
PS.2 jak odbierałem osobiście z Gildii to 3/4 leżących dużych paczek to zamówienia z Darkness i dużo takich gdzie zamówienia opiewały na 2xten Tytuł...
Więc jeszcze raz:
(...) każde zamówienie na 2 lub więcej kompletów (...) zmniejsza pulę klientów.

+
a tak czysto teoretycznie, czy wydanie takich brył na przykład w 3 zamiast 2 tomach bywa rozważany? Ja wiem że to podniesie koszty pewnie o ok 50-60zł (zakładam)  ;) Bo nie jestem zwolennikiem takich gigantycznych omni bo się źle czyta ale Rejtana z tego powodu robić nie będę  :P
Nie pamiętam już jaki był powód, ale SL (o ile się nie mylę) odnosiło się przelotem (dawniej) do wydań w jednym tomie (bo są i tacy, co chcą omnibusów 1000 stron w jednym tomie) i koszty miałyby być podobne w dwóch tomach, a problemów mniej, bo drukarnie nie zrobią dobrze takiego pojedynczego grubasa. To parafrazuję co gdzieś mi mignęło, chyba ze strony Arka, ale może się mylę... Więc są głosy za 1 tomem 1200(?) stron, są za dwoma tomami po 600, Twój jest za trzema po 400, komu dogodzić :)

To jest abstrakcja, i nie traktujcie poważnie, ale wydanie w zeszytach, ale sprzedaż w pakiecie po 20(+) numerów mogłaby być najbardziej ekonomiczną formą wydawniczą - tylko przycięcie arkuszy, zagięcie i zszycie zszywkami, zero szycia, klejenia, oprawiania - powodem (jednym z) braku zeszytów na rynku cena jednostkowa, żeby się opłacało co x czasu wydać zeszyt to musi kosztować tyle co połowa 6-zeszytowego TPB, przy sprzedaży w takich zestawach ten argument odpada, zostaje jednak: kto byłby czymś takim zainteresowany? Dlatego abstrakcja, ale jako hipotetyczna ciekawostka miło pomyśleć, że teoretycznie by się dało.

Edit:
(...) "Witchblade" ale komiks tylko w tandemie z panną Croft (...)
Jeszcze w Darkness Mandragory były wprost dwa zeszyty Wichblade :)
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 13:45:51 wysłana przez Piterrini »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18631 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:47:04 »
to wy tu sobie analizujcie rynek, a ja będę knuł na co wydać kasę ;)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18632 dnia: So, 15 Marzec 2025, 14:11:58 »
Tak czytam te posty z modlitwami żeby tylko komiks był cały, że jakieś plamy, porwane okładki, błedy w druku Bezprawia i myslę sobie - każdemu wydawnictwu się zdarza, ale jednemu chyba trochę za często. Mój pakiet Darkness gildia wysłała w piątek więc czekam ale już bez poczatkowej ekscytacji.

Offline Kandor

« Odpowiedź #18633 dnia: So, 15 Marzec 2025, 14:12:32 »
Piterrini, tak Witchblade w Darkness Mandry ale chodziło mi jeszcze o okres wcześniejszy, drugą połowa lat dziewięćdziesiątych. Wtedy trzy lata w te czy we wte miały znaczenie😀Teraz jak już jestem (świeżo) po czterdziestce wszystko w komiksowie tak jakby "za##&-la"😀3 lata to dystans dzielący "dajcie już spokój, nie wydamy tego w Polsce, ile można..." od "...a w sumie...czemu nie???"😉

Offline Kandor

« Odpowiedź #18634 dnia: So, 15 Marzec 2025, 14:18:33 »
Panie Lain, panie Lain, ja bym chciał w końcu Younblood oryginalny i może tak ambitnie Savage Dragona😉

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18635 dnia: So, 15 Marzec 2025, 15:47:28 »
Ważne, bo nie wiem czy odpisałem wszystkim. Bezprawie 1 poprawione do wymiany w sklepach

Dostałem właśnie we czwartek. Kasę za wysyłkę wadliwego egzemplarza też mi już Gildia zwróciła. Solidna firma.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18636 dnia: So, 15 Marzec 2025, 15:58:08 »
Kupiłem, odebrałem, po polsku jest - usiądę w weekend i przeczytam. Czy okaże się "aż tak złe"? Wszystko możliwe, przekartkowalem i...Jim Lee (graficznie - co do kreski i projektów postaci) to nie jest, to nawet nie wczesne Spawny😆Ale nic to, jestem dużym chłopcem, wezmę to na klatę.To nawet nie FOMO mnie motywowało ale raczej ten element nostalgii, nazwijmy to tak, związany z faktem że w latach dziewięćdziesiątych sporo się o tych seriach pisało a my nie mieliśmy do nich żadnego dostępu (był w polskiej TV serial "Witchblade" ale komiks tylko w tandemie z panną Croft😀). Potem fragmenty z Kamery, wiadomo, nawet od kumpla się pożyczało.

Tomb Raider/Witchblade to nie jedyny komiks z Witchblade wydany w Polsce . Były jeszcze dwa crossovery Witchblade/Aliens/Darkness/Predator: Mindhunter i Witchblade Aliens Darkness Predator: OverKill. Wszystko od TM Semic.
Tak tylko chciałem uściślić 😁
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Kandor

« Odpowiedź #18637 dnia: So, 15 Marzec 2025, 16:43:21 »
Tomb Raider/Witchblade to nie jedyny komiks z Witchblade wydany w Polsce . Były jeszcze dwa crossovery Witchblade/Aliens/Darkness/Predator: Mindhunter i Witchblade Aliens Darkness Predator: OverKill. Wszystko od TM Semic.
Tak tylko chciałem uściślić 😁
Dziękuję za "uściślenie" :-) - faktycznie coś tam pamiętałem że Witchblade mogło znaleźć się w ówczesnym crossoverowym tyglu wraz z Alienami, Preatorami i morderczymi robotami, niemniej pamiętam z tego okresu, że te tytuły w kioskach wydawały mi się wtedy (a miałem nie więcej niż 19 lat) już tak - za przeproszeniem -  "oczojebne"* że wyparłem większość informacji o nich z pamięci ;-)
 [*czarę goryczy przelał komiks z Lobo "Fragtastyczna podróż" którego CAŁY nakład miał pomieszane strony**; jakiś czas temu Marcin Rustecki wspomniał o jeszcze innym komiksie z Lobo, który był aż tak źle wydany, że w ogóle nie trafił do dystrybucji kioskowej, a może chodziło właśnie o "Podróż", ale w wywiadzie pan Marcin podawał inny tytuł komiksu, który znałem w ogyginale); **o dziwo kilkanaście lat temu przysiadłem fałdów i ponumerowałem go sobie w prawidłowej kolejności, wnioskując z kontekstu akcji i dialogów (to tylko 48 stron chyba było) - teraz trochę żałuję że sprzedałem ten egzemplarz ;-) ]
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 16:52:51 wysłana przez Kandor »

Online parsom

« Odpowiedź #18638 dnia: So, 15 Marzec 2025, 16:57:02 »
Tak czytam te posty z modlitwami żeby tylko komiks był cały, że jakieś plamy, porwane okładki, błedy w druku Bezprawia i myslę sobie - każdemu wydawnictwu się zdarza, ale jednemu chyba trochę za często. Mój pakiet Darkness gildia wysłała w piątek więc czekam ale już bez poczatkowej ekscytacji.

Co ma wydawnictwo do tego jak sklep zapakuje i ile razy kurier rzuci paczką?
Fanboyem SL nie jestem, ale akurat wpadek czysto technicznych nie notują zbyt wiele. Porwana strona czy coś takiego zawsze może się zdarzyć. Kiedyś mieli problem z redakcją i korektą. ALE - przyjęli na klatę, poprawili się, pojawiła się u nich Kasia itd. To jest akurat mocno na plus, bo większość wydawnictw po prostu strzela focha na byle uwagę i idzie się lizać po fiutach na FB.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18639 dnia: So, 15 Marzec 2025, 17:55:32 »
Co ma wydawnictwo do tego jak sklep zapakuje i ile razy kurier rzuci paczką?
Fanboyem SL nie jestem, ale akurat wpadek czysto technicznych nie notują zbyt wiele. Porwana strona czy coś takiego zawsze może się zdarzyć. Kiedyś mieli problem z redakcją i korektą. ALE - przyjęli na klatę, poprawili się, pojawiła się u nich Kasia itd. To jest akurat mocno na plus, bo większość wydawnictw po prostu strzela focha na byle uwagę i idzie się lizać po fiutach na FB.

W tym przypadku lizanie się po pewnych częściach ciała odbywa się tutaj.

Online parsom

« Odpowiedź #18640 dnia: So, 15 Marzec 2025, 17:59:39 »
Wiesz co, wbijasz i od razu marudzisz, i jeszcze pozujesz na niezależnego. Weź się ogarnij.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18641 dnia: So, 15 Marzec 2025, 19:02:51 »
Tak naprawdę jestem wynajętym przez konkurencję hejterem XD. Przecież to wy co chwilę piszecie że modlicie żeby komiks nie okazał się wadliwie wydrukowany. Albo skala bubli jest tak duża albo robicie krecią robotę.

Online parsom

« Odpowiedź #18642 dnia: So, 15 Marzec 2025, 19:55:56 »
To zacytuj to co chwilę.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18643 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:27:29 »
Albo skala bubli jest tak duża albo robicie krecią robotę.

To nie tak, po prostu nakłady Studia Lain schodzą na pniu i niektórzy boją się, że jak trafią niepełnowartościowy komiks, to może być problem z wymianą na wybraną przez niego limitowaną wersje okładki. Jak komiks innego wydawcy leży na rynku latami, to tego problemu nie ma.

U mnie statystyka ostatnich drukarnianych fuszerek rozkłada się po równo (to jest po jednej sztuce) pomiędzy komiksy: Studia Lain (Bezprawie), Lost in Time (Toppi 7) i Scream (Ja, Smok). O pękniętą okładkę Darkness trudno winić wydawcę.

Offline komiks

« Odpowiedź #18644 dnia: So, 15 Marzec 2025, 20:42:53 »
Ostatnio miałem Thorgale z Hachette, zapylone, musiałem każdą kartkę wycierać. Kilka numerów wcześniej też od Hachette, kolory rozjechane na niektórych stronach, a jeszcze wcześniej krzywy grzbiet i szycie wystające. Ale nic nie zwracałem, bo to nie były jakieś duże wady, a ja jestem leniwy na odsyłanie.

Kiedyś kupiłem na Allegro The Goon, (Non Stop Comics), komiks był zmasakrowany. To raczej nie stało się na drukarni, całość była poszarpana: folia, obwoluta, boki kartek, komiks można było otworzyć, bez zdejmowania folii, oczywiście w środku też poszarpany. Wyglądało jakby ktoś wyciągnął komiks psu z gardła i to musiał być duży pies i długo trwała walka. Albo zatrudniali psy do pakowania, bo człowiek nawet niewidomy by się zorientował.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness