Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248655 razy)

Darth Lexus, amsterdream i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18615 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:05:34 »
Czy gdzieś w tej tabeli nie powinien jeszcze znaleźć się "Universe"? Wydaje mi się, że "zachwyt" też zalicza się do artefaktów?

Online michał81

« Odpowiedź #18616 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:07:35 »
Czy gdzieś w tej tabeli nie powinien jeszcze znaleźć się "Universe"? Wydaje mi się, że "zachwyt" też zalicza się do artefaktów?
Jest. Tam są prezentowane okładki zbiorczych (jak są takie, jak nie ma to są zeszyty). Universe jest pod Tom Judge The Rapture.

Należy wziąć poprawkę, że to zestawienie nie uwzględnia wydań Complete, na bazie które obecnie wydaje SL.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 12:09:48 wysłana przez michał81 »

Offline Dracos

« Odpowiedź #18617 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:08:54 »
I takich klientów, według mnie będzie więcej.

Wiadomo że będzie więcej, ale recenzje działają imo tak że bierzemy pod rozwagę głos ludzi których gust pokrywa się mniej więcej z naszym. Dla przykładu ktoś zainteresowany tytułami z TopCow niekoniecznie będzie brał pod uwagę zdanie autora postu który pewnie tylko patyczaki lub coś pokrewnego i który pulpy nie lubi (wręcz pogarda z jego postu przebija).

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18618 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:12:20 »
I nie chce mi się liczyć szczególnie że nie mam pełnych wymiarów, ale te wyliczenia wyglądają jak wyjęte z kosmosu. Wątpię żeby 1k sztuk Altora zajmowało mniej miejsca niż 200 kompletów Darkness.

Pisząc "zbiorcze" miałem na myśli np. zbiorcze "W cieniu Słońca" albo "Czwarta Siła", a nie takiego grubasa jak "Altor". Dwa tomy "Darkness" to jakieś 5 x "W cieniu Słońca", 4 x "Czwarta Siła" albo 3 x "Altor".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18619 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:15:06 »
Ważne, bo nie wiem czy odpisałem wszystkim. Bezprawie 1 poprawione do wymiany w sklepach
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline OokamiG

« Odpowiedź #18620 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:16:03 »
Co prawda mój Darkness poszedł częściowo do reklamacji (pierwszy tom z pęknięta okładką), ale na pewno trzeba pochwalić naprawdę luksusowe wydanie - papier, kolor, solidna oprawa, wszystko to robi świetne wrażenie. Bałem się, że taka cegła będzie się rozpadać od samego patrzenia, ale zupełnie tak nie jest.

Dla biznesu może nie, ale dla słynnej piwnicy tak. Objętościowo 200 sztuk kompletu Darkness to jak 1000 sztuk zbiorczych wydań innych komiksów.
Wyssałeś tylko jeden tom? Bo właśnie będę pakował paczkę i zastanawiam się czy wysyłać cały pakiet, czy tylko uszkodzony tom.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18621 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:16:23 »
pakiet

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18622 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:46:01 »
Gildia chciała ode mnie jeden tom.

Co do Bezprawia, już dawno dostałem poprawiony egzemplarz z Gildii i przeczytałem oba tomy. Świeeetnie się to czytało, bardzo przyjemna rozrywka, a ilustracje tak znakomite, że to okładki okazują się najmniej atrakcyjne.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 12:51:45 wysłana przez Deepdelver »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18623 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:47:53 »
Gildia chciała ode mnie jeden tom.

dziwne...

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18624 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:50:11 »
Na logikę ma to sens - jest szansa, że z dwóch uszkodzonych kompletów złożą jeden pełnowartościowy. Wysyłając oba tomy, ryzykujemy uszkodzenie tego dobrego.
Ale obce mi są arkana rozliczeń na linii wydawca - sklep.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 12:53:58 wysłana przez Deepdelver »

Offline OokamiG

« Odpowiedź #18625 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:06:37 »
To chyba poczekam na odpowiedź gildii, bo jeden rabin powie tak , drugi powie nie.

Offline Kandor

« Odpowiedź #18626 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:09:36 »
Ja odebrałem limitke A i wady to z dwa drobne przetarcia rogów okładki i w drugim tomie taka jakby biała plamka o średnicy 1mm ale pokryta laminatem oprawy. Czyli jak zwykle wady które w mojej ocenie nie uzasadniają reklamacji (bo w swoich własnych oczach wyszedłbym na gościa co do#$$a się do byle czego choć to przede wszystkim czytane ma być a z drugiej strony nigdy nie wiadomo z jaką wadą przyjdą kolejne egzemplarze - mogę się przypadkowo ubić na rogach itd.). Z drugiej strony to jednak zestaw na który patrzę i mówię sobie "so close!"😆

Offline Piterrini

« Odpowiedź #18627 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:22:30 »
Widziałem opinie na forum i FB przy okazji różnych komiksów, że wolą poczekać na recenzje i wtedy podjąć decyzję. W modelu sprzedaży który prowadzi SL (jawny nakład, brak dodruków) włącza się FOMO, dodatkowo wszystko kumulowane jest w bardzo krótkim czasie, co generuje potężny hype.

I takich klientów, według mnie będzie więcej.

Zdecydowanie, w ostatnich dniach czytając forum wręcz chciałem zwrócić na to uwagę - tyle zdjęć "mam i ja", a czy ktoś otworzył i zaczął czytać? Kiedy przyjdzie otrzeźwienie w relacji do wydanej kwoty? Nie mówię że wszyscy, ale duża część zakupów obecnych pozycji od SL to właśnie zakupy w ciemno, żeby zdążyć, nie żeby kupić coś co się chce (bo jak widać sporo ludzi zainteresowanych nie wiedziało o przedsprzedaży itp., ale tego uniknąć akurat ciężko).

Nakład 800, każde zamówienie na 2 lub więcej kompletów (a ktoś pisał że takich zamówień ileś widział osobiście) zmniejsza pulę klientów. Na forum aktywnych jest kilkadziesiąt osób, a i z "nas" nie każdy miał styczność z Top Cow... Cała pula klientów to kilkaset osób (mniej niż 800), z czego część (mniejsza lub większa) nie wie czego się spodziewać - słowa wydawcy niekoniecznie pokryją się z wrażeniami z lektury, a na te wrażenia osobiście "czekałem" (nie czekałem, ale bardziej mnie interesują niż zdjęcia z tytułem "dostarczone").

Nie piszę tu o osobach znających i faktycznie czekających na te komiksy :)

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #18628 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:31:24 »

Nakład 800, każde zamówienie na 2 lub więcej kompletów

Bez przesady, ja zamówiłem tylko 1 komplet  :P
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Kandor

« Odpowiedź #18629 dnia: So, 15 Marzec 2025, 13:40:54 »
Kupiłem, odebrałem, po polsku jest - usiądę w weekend i przeczytam. Czy okaże się "aż tak złe"? Wszystko możliwe, przekartkowalem i...Jim Lee (graficznie - co do kreski i projektów postaci) to nie jest, to nawet nie wczesne Spawny😆Ale nic to, jestem dużym chłopcem, wezmę to na klatę.To nawet nie FOMO mnie motywowało ale raczej ten element nostalgii, nazwijmy to tak, związany z faktem że w latach dziewięćdziesiątych sporo się o tych seriach pisało a my nie mieliśmy do nich żadnego dostępu (był w polskiej TV serial "Witchblade" ale komiks tylko w tandemie z panną Croft😀). Potem fragmenty z Kamery, wiadomo, nawet od kumpla się pożyczało.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 13:44:02 wysłana przez Kandor »