Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259151 razy)

jedrol, zombie001, Yorik, Popiel, MonsterGirl, misiokles (+ 1 Ukrytych) i 45 Gości przegląda ten wątek.

Offline Tymon Nadany

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18600 dnia: So, 15 Marzec 2025, 09:08:13 »
Na youtubie niektórzy płaczą że za mało egzemplarzy było i tak szybko się rozeszło, ale za to raczej należy wydawcę pochwalić że zrobił realny nakład a nie że go przeszacował i przez zakończył działalność.

Offline donT

« Odpowiedź #18601 dnia: So, 15 Marzec 2025, 09:32:12 »
Realny naklad to taki, ktory schodzi w 1 dzien?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #18602 dnia: So, 15 Marzec 2025, 09:57:38 »
Tak z ciekawości, jaki powinien być nakład Darkness według was? Oczywiście, analiza wsteczna zawsze skuteczna, ale mimo tego, konkretnie jaka liczba?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Brvk

« Odpowiedź #18603 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:01:44 »
Niejawny. Połowa ludzi odpuściłaby zakup w przedsprzedaży i tytuł byłby jeszcze dostępny 😎😉.

A przy okazji - kiedy kolejny Slaine 😁?

Offline Wintermute

« Odpowiedź #18604 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:08:50 »
Ja tak jak Kolega wcześniej wspominał, takiego The Maxx chętnie bym przygarnął, szczegolnie że nawet w oryginale ciężko dostać. Tematyka mniej rozrywkowa i pewnie nie tak znana jak Spawn ale ten  Sam Keith. Cudo.

Offline LukCook

« Odpowiedź #18605 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:11:47 »
Biorąc pod uwagę, jak szybko rozszedł się nakład, uważam, że powinien wynosić co najmniej 1000 sztuk. Warto jednak uwzględnić możliwości magazynowe (piwniczne ;) ) Arka. Dodatkowo cena powinna być wyższa, odważna decyzja i hit sprzedażowy powinny przełożyć się na większe korzyści dla wydawnictwa.

Offline Dracos

« Odpowiedź #18606 dnia: So, 15 Marzec 2025, 10:25:35 »
Tak z ciekawości, jaki powinien być nakład Darkness według was? Oczywiście, analiza wsteczna zawsze skuteczna, ale mimo tego, konkretnie jaka liczba?

1200, 1k spokojnie by poszedł w przedsprzedaży, a gdyby nawet 200 sztuk zostało przez kolejne 12 miesięcy dostępne w sprzedaży to i tak nie powinno być zbyt dużym obciążeniem dla biznesu. Oczywiście ja nie jestem z tych którzy gardłują jaki powinien być nakład bo rozumiem argumenty Studia Lain, sam jestem przyzwyczajony do tego modelu, ale jeśli przyjrzeć się z perspektywy to jednak fajnie jak tytuł jest dostępny dłużej w sprzedaży. Daje to możliwość zakupu tym co czekają na recenzje, przypadkowym czytelnikom którzy na fali nostalgii by chcieli zakupić tytuł lub dla tych (może młodszych) dla których taki wydatek to coś z czym muszą się przespać.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #18607 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:29:05 »
Co prawda mój Darkness poszedł częściowo do reklamacji (pierwszy tom z pęknięta okładką), ale na pewno trzeba pochwalić naprawdę luksusowe wydanie - papier, kolor, solidna oprawa, wszystko to robi świetne wrażenie. Bałem się, że taka cegła będzie się rozpadać od samego patrzenia, ale zupełnie tak nie jest.

1200, 1k spokojnie by poszedł w przedsprzedaży, a gdyby nawet 200 sztuk zostało przez kolejne 12 miesięcy dostępne w sprzedaży to i tak nie powinno być zbyt dużym obciążeniem dla biznesu.

Dla biznesu może nie, ale dla słynnej piwnicy tak. Objętościowo 200 sztuk kompletu Darkness to jak 1000 sztuk zbiorczych wydań innych komiksów.

Offline Warpath

« Odpowiedź #18608 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:29:15 »
No właśnie zależy też od tych recenzji, czy towar ostatecznie schodziłby dalej do niezdecydowanych w przedsprzedaży na takowe czekających : ) Jeśli recki nie byłyby pochwalne, to już kwestia dyskusyjna. Gdy towar schodzi w przedsprzedaży, to ryzyko zostaje wyeliminowane.

Offline Dracos

« Odpowiedź #18609 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:36:45 »
Dla biznesu może nie, ale dla słynnej piwnicy tak. Objętościowo 200 sztuk kompletu Darkness to jak 1000 sztuk zbiorczych wydań innych komiksów.

Głęboko w to powątpiewam szczególnie że te 200 niesprzedanych nie byłyby tylko w piwnicy, ale też w sklepach. w piwnicy może by się zostało 50 sztuk w sam razik na targi i konwenty. (A to i tak przy założeniu że faktycznie by rok czasu się nie sprzedały)

I nie chce mi się liczyć szczególnie że nie mam pełnych wymiarów, ale te wyliczenia wyglądają jak wyjęte z kosmosu. Wątpię żeby 1k sztuk Altora zajmowało mniej miejsca niż 200 kompletów Darkness.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Marzec 2025, 11:40:00 wysłana przez Dracos »

Offline michał81

« Odpowiedź #18610 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:50:36 »
w piwnicy może by się zostało 50 sztuk w sam razik na targi i konwenty
tyko że już było oficjalne stanowisko Kasi, że nie będzie tego komiksu na festiwalach sprzedawać ze względu na to jakie to są dwie kobyły, bo i tak musiałby iść zestaw a nie pojedyncze sztuki

Offline Dracos

« Odpowiedź #18611 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:56:37 »
Ja tam nie widzę szczególnie różnicy z zabraniem 10 kompletów CE, a 10 kompletów Darkness, ale to szczegół. Dalej rozmawiamy o wysoce nieprawdopodobnym zjawisku że przez ten rok by faktycznie trzeba było upłynnić 50 kompletów i takie miejsce jak tragi są w sam raz (poza tym są chyba jakieś wspólne stoiska wydawców niekoniecznie to muszą być stoiska SL).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18612 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:59:04 »
akurat z CE było tak, że Kasia nie musiała tego tachać bo wysłaliśmy z drukarni od razu na imprezę
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline komiks

« Odpowiedź #18613 dnia: So, 15 Marzec 2025, 11:59:17 »
No właśnie zależy też od tych recenzji, czy towar ostatecznie schodziłby dalej do niezdecydowanych w przedsprzedaży na takowe czekających : ) Jeśli recki nie byłyby pochwalne, to już kwestia dyskusyjna. Gdy towar schodzi w przedsprzedaży, to ryzyko zostaje wyeliminowane.

Myślę, że możesz mieć wiele racji. Widziałem opinie na forum i FB przy okazji różnych komiksów, że wolą poczekać na recenzje i wtedy podjąć decyzję. W modelu sprzedaży który prowadzi SL (jawny nakład, brak dodruków) włącza się FOMO, dodatkowo wszystko kumulowane jest w bardzo krótkim czasie, co generuje potężny hype.

I takich klientów, według mnie będzie więcej.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18614 dnia: So, 15 Marzec 2025, 12:02:18 »
powiem wam, że chyba bym nie zmieścił 200 sztuk Darkness
ale co tam zmieścił, nie dałbym rady tego znieść do tej piwnicy :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze