Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2407877 razy)

parsom, Masonna, Zielcok, eyesore, Kubala77, jedrol, U.F.O, Koro, Teli i 44 Gości przegląda ten wątek.

Offline zombie001

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18465 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 22:54:02 »
Wow.. te amerykańce rzeczywiście nieźle schodzą. Strzał w 10.

Szkoda, że w przypadku Spawna nie dowiemy się jaka będzie sprzedaż,  o ile np. nie wyprzeda się w pierwszym tygodniu całość :D Chociaż ja uważam, że tam się nie zgodzili na taki nakład ~800 i do druku  pójdzie więcej egz., więc trochę poczekamy na puste magazyny.

Była jakaś aktualizacja statusu zapytania o GhostRidera? Może trzeba ponowić  i tym razem dać dopisek:  Z poważaniem StudioLain - JEDYNY (na ten moment) wydawca Spawna w Polsce.
Tak żeby szacunek wzbudzić :D

KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #18466 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 22:58:31 »
Pewnego zwyczajnego dnia, Arek zapytał nas czy chcemy w Fathomie dodatkową historię, choć nie jest ona jakaś wybitna, ale dołożenie jej sprawiłoby że wydanie będzie bardziej kompletne. To tak jak idziesz do Maka, kupujesz Happy Meal i dostajesz w środku pysznego burgera i wymarzoną zabawkę. Popijasz colę i jesteś szczęśliwy. Ale w zestawie są jeszcze frytki. Zwyczajne, lekko przesolone. Możesz je zignorować, wyrzucić. A możesz je zjeść i być jeszcze bardziej sytym. Właśnie takiego wyboru dokonali forumowicze. I tym właśnie będzie Fathom od Studia Lain, dopakowanym zestawem, choć będzie miał on również nieco słone elementy. Czytaj: Fathom również będzie fajną cegłą.

Hell yeah...

No ale najpierw prawie 700 stron Gunslinger Spawn'a w kwietniu 8)
« Ostatnia zmiana: Śr, 12 Marzec 2025, 23:07:31 wysłana przez sixxtbone »

Offline komiks

« Odpowiedź #18467 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 23:01:03 »
Z innej beczki, komiksy wracają.
Pomroka okładka ze smokiem jak obcy.
https://www.gildia.pl/komiksy/615109-pomroka-okladka-limitowana-a

Online Adolf

« Odpowiedź #18468 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 23:13:29 »
Wow.. te amerykańce rzeczywiście nieźle schodzą. Strzał w 10.

Szkoda, że w przypadku Spawna nie dowiemy się jaka będzie sprzedaż,  o ile np. nie wyprzeda się w pierwszym tygodniu całość :D Chociaż ja uważam, że tam się nie zgodzili na taki nakład ~800 i do druku  pójdzie więcej egz., więc trochę poczekamy na puste magazyny.

Hunter-Killer mnie zaskoczył. Dawałem mu trzy miesiące, a nie trzy dni. The Darkness to było wiadomo, że będzie wymiecione. Co do Spawna, to Arek proponował agencji, że wyda te 6 serii każdą w nakładzie 1000, a oni się początkowo nie zgodzili. Załóżmy więc, że nakład jest nie mniejszy niż 1000, możliwe że nawet ciut więcej. Jednak to tylko założenia, nie znamy szczegółów umów. Jeśli jednak Spawn wyprzeda się w kilka dni, czego bardzo życzymy, to będzie prawdziwy sukces, z impaktem dla każdej ze stron - większe nakłady, wydawnictwo przytula więcej pieniążków i kupuje nam więcej licencji. Arek musi czymś zapełnić piwnicę, a my chętnie będziemy ją opróżniać.

Offline rapr

« Odpowiedź #18469 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 23:18:10 »
Fathom też, ale poczekaj na Witchblade, będzie wariactwo.

Czekam! Zastanawiam się nad artbookiem w międzyczasie :)

Offline komiks

« Odpowiedź #18470 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 23:44:09 »
Co do Spawna, to Arek proponował agencji, że wyda te 6 serii każdą w nakładzie 1000, a oni się początkowo nie zgodzili. Załóżmy więc, że nakład jest nie mniejszy niż 1000, możliwe że nawet ciut więcej. Jednak to tylko założenia, nie znamy szczegółów umów.
Nakład Spawna jest niejawny, więc nie wiem skąd masz te informacje.

Offline zombie001

« Odpowiedź #18471 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 00:02:56 »
Umowa i nakład są TERAZ niejawne, ale Kierownik wiele miesięcy temu może rzucił na forum zarys propozycji jaką skierował do amerykańskiego wydawcy...

Online Adolf

« Odpowiedź #18472 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 00:12:50 »
Nakład Spawna jest niejawny, więc nie wiem skąd masz te informacje.

Przecież napisałem, że nie znamy szczegółów i to tylko założenia na podstawie tego co Arek próbował osiągnąć, gdy starał się o licencję. Później Mała Kasia przejęła negocjacje i mamy sukces, licencja wpadła. Jednak umowa jest podobno bardzo restrykcyjna i zabrania dzielenia się z nami informacjami o nakładzie. A czy nakład to 1000 czy więcej? Tego się nie dowiemy. 1000 to wciąż ilość limitowana, wciąż będzie wywoływać syndrom fomo, ale jak zejdzie tak szybko jak dotychczas schodzi tzw. seria amerykańska, to otwieramy szampany.

Offline michał81

« Odpowiedź #18473 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 01:01:39 »
@Adolf możesz zacytować fragment wypowiedzie wydawcy o tym nakładzie 1000 sztuk?

2000 to też limitowana ilość tak jak 1000 o którym wspominasz.

Naprawde niezły z ciebie bajkopisarz.
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Marzec 2025, 01:03:44 wysłana przez michał81 »

Online Adolf

« Odpowiedź #18474 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 01:39:41 »
@Adolf możesz zacytować fragment wypowiedzie wydawcy o tym nakładzie 1000 sztuk?

2000 to też limitowana ilość tak jak 1000 o którym wspominasz.

Naprawde niezły z ciebie bajkopisarz.

Ty jak zwykle wchodzisz, nie ogarniasz o czym dorośli rozmawiają i próbujesz mnie kompromitować, ale tylko sobie dowalasz do pieca. Taki erudyta komiksowy co szczyci się tym, że dobrze wie co się dzieje w wydawnictwach nie powinien się tak kompromitować. Tylko dla świętego spokoju przytoczę Ci cytaty z dnia 25 października - dnia kiedy świat dowiedział się, że Arek chciał wydać Spawna. Niewykluczone, że o negocjacjach pisał wcześniej, ale tego dnia dostaliśmy konkrety.

Spawn? Zapomnij. Gadałem 3 miechy z nimi. Mają nas w dupie ;)

niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie
w każdym razie SL jest dla nich chyba za małe - chodź chciałem kupić uwaga 12 pozycji z Spawnem
i wydac to w hardcoverach i nakładach w granicach tysiąca. Pani od licencji odpisała z dwa razy, napisała, że przedyskutują, a potem przestała odpisywać. Nawet do nich dzwoniliśmy, ale to firma krzak, tam nikt nie odbiera :) Może jeszcze spróbuje po wydaniu Darkness i Cyberforce, ale nie liczę na cud. Za to jest szansa na Youngblood - trzymaj kciuki :)

Gunslinger
King
Curse
Sam and Twitch
Hellspawn
Blood cos tam ;)
Run Kudrynskiego
Medival
I cos tam jeszcze

Jeszcze przed wydaniem The Darkness Mała Kasia dopięła umowę i m.in. dlatego ją tu wszyscy kochają. Gdyby nie to to pewnie byśmy rozmawiali teraz o poważnej akcji nagłaśniającej.
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Marzec 2025, 01:43:46 wysłana przez Adolf »

Offline michał81

« Odpowiedź #18475 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 04:53:48 »
Ty jak zwykle wchodzisz, nie ogarniasz o czym dorośli rozmawiają i próbujesz mnie kompromitować, ale tylko sobie dowalasz do pieca. Taki erudyta komiksowy co szczyci się tym, że dobrze wie co się dzieje w wydawnictwach nie powinien się tak kompromitować. Tylko dla świętego spokoju przytoczę Ci cytaty z dnia 25 października - dnia kiedy świat dowiedział się, że Arek chciał wydać Spawna. Niewykluczone, że o negocjacjach pisał wcześniej, ale tego dnia dostaliśmy konkrety.

Jeszcze przed wydaniem The Darkness Mała Kasia dopięła umowę i m.in. dlatego ją tu wszyscy kochają. Gdyby nie to to pewnie byśmy rozmawiali teraz o poważnej akcji nagłaśniającej.
Gdzie ten cytat o nakladzie 1000 sztuk, bo w żadnym z powyższych tego nie ma. Sam się kompromitujesz wprowadzając innych w błąd.

Kasi nie da się nie lubić, to jest bardzo sympatyczna osoba i osobiście mam ją przyjemność znać. Nieraz pomagałem jej targać paczki z komiksami Studia na festiwalach czy pilnować stoiska wydawcy.

Więc jeszcze raz gdzie ten cytat o 1000 sztuk nakładu Spawna? Bajkopisarzu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 13 Marzec 2025, 04:59:40 wysłana przez michał81 »

Online Adolf

« Odpowiedź #18476 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 05:13:20 »
Ty jak zwykle nie rozumiesz o czym mowa. Szkoda na Ciebie czasu.

Offline michał81

« Odpowiedź #18477 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 05:23:23 »
Ty jak zwykle nie rozumiesz o czym mowa. Szkoda na Ciebie czasu.
Gdzie ten cytat? Cały czas czekam.

Offline zombie001

« Odpowiedź #18478 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 06:03:25 »
No dobra, ale Kierownik podaje, że "w granicach tysiąca" to chyba jednak można założyć, że planował to wydać bliżej tej liczby, niż np. 800 czy 1500...

Nie kumam w czym problem?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #18479 dnia: Cz, 13 Marzec 2025, 12:47:04 »
Drodzy! Ani ja nic specjalnie nie zmieniłam w tych umowach na Spawny (bo tylko weszłam i sprawdziłam, czy wszystko, co Kierownik chciał, się zgadza), ani nie ma sensu się zastanawiać, czy pińcet, czy siedymset. Patrząc na to, jak poszedł Hunter-Killer (jestem naprawdę zdziwiona), można spokojnie założyć, że tak będą schodzić amerykany :( Ale, ale... Może coś się da tu zaradzić - nie mówię, że mam taką moc sprawczą; natomiast przeanalizować sytuację i pomyśleć w kierunku rozwiązań zawsze można. Co trzy głowy, to nie jedna :)
Premiera "Kaczuszki Dab Dab" integrala 3 autorstwa Eryka K. - Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej 2025 💙