Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3264926 razy)

Offline komiks

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18405 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:22:04 »
Forum powinno wyłącznie chwalić i pokornie dziękować za mozliwośc wydania pieniędzy, niezależnie od jakości.
Ten dalej swoje. Nie rozumiesz, że wydawnictwo nie ma wpływu na to co się dzieje w drukarni? Wydawnictwo może tylko zmienić drukarnię, ale w każdej drukarnie to się zdarza.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18406 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:28:44 »
Jak wydawnictwo nie ma wpływu na to co się dzieje u wykonawcy usługi to niech go zmieni albo kontroluje na własny koszt 100% nakładu, co przy liczbach rzedu 200 szt nie jest jakimś wyczynem. Pisząc takie bzdety potwierdzacie tylko stereotyp fana komiksu jako odklejonego typa mieszkającego z mamusia. To jest biznes a nie filantropia.

Offline misiokles

« Odpowiedź #18407 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:31:00 »
albo kontroluje na własny koszt 100% nakładu

Chcesz powiedzieć, że wydawnictwo ma mój egzemplarz otwierać do kontroli i potem mi wysłać jako stan mint nieczytany?

Offline stab

« Odpowiedź #18408 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:32:56 »
Jak wydawnictwo nie ma wpływu na to co się dzieje u wykonawcy usługi to niech go zmieni albo kontroluje na własny koszt 100% nakładu, co przy liczbach rzedu 200 szt nie jest jakimś wyczynem. Pisząc takie bzdety potwierdzacie tylko stereotyp fana komiksu jako odklejonego typa mieszkającego z mamusia. To jest biznes a nie filantropia.

Ty serio myślisz że jak Apple produkuje 30 mln iPhonów, to ktoś od Apple siedzi w Chinach i kontroluje każdy egzemplarz czy wszystko jest ok? 😂

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18409 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:40:19 »
Jak SL będzie miało milionowe nakłady to możemy rozmawiać o jakiejś kontroli statystycznej. Co do Apple to poczytaj co to jest PPM i jakie wartości tego wskaźnika dopuszcza ten koncern. Nikt nie dązy do kontroli 100% a do wyeliminowania usterek zanim wystąpią. Jeżeli klienci wyłacznie głaszczą po główce i naskakują na niezadowolonych to producent nie czuje presji żeby coś zmieniać, bo przecież każdemu się zdarza.

Offline eyesore

« Odpowiedź #18410 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:42:53 »
Misiu, 800 sztuk, to raz, dwa, każdą sztukę, Ty tak na poważnie?  ;D
Myślę że Ty masz mało do czynienia z rzeczywistością bo i przy budowie, remoncie, naprawie u mechanika i w tysiącu innych miejscach mogą zrobić Ci coś spierdzielić i nawet o tym nie będziesz wiedział ale ok. Wydawca powinien siedzieć w drukarni i przejrzeć 800 sztuk komiksu po 1000 stron  ;D

Offline jedrol

« Odpowiedź #18411 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:45:03 »
Misiu, 800 sztuk, to raz, dwa, każdą sztukę, Ty tak na poważnie?  ;D
Myślę że Ty masz mało do czynienia z rzeczywistością bo i przy budowie, remoncie, naprawie u mechanika i w tysiącu innych miejscach mogą zrobić Ci coś spierdzielić i nawet o tym nie będziesz wiedział ale ok. Wydawca powinien siedzieć w drukarni i przejrzeć 800 sztuk komiksu po 1000 stron  ;D

Dodajmy do tego ze zafoliowanego, i to w ten sposob by foli niezniszczyc bo inni sie przyczepia! :D

Offline komiks

« Odpowiedź #18412 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:48:03 »
Jak wydawnictwo nie ma wpływu na to co się dzieje u wykonawcy usługi to niech go zmieni
Czy ty umiesz czytać tylko pół zdania? W każdej drukarni występują tego typu błędy, ja miałem dziurę na wylot w Pasażerowie wiatru od Egmontu, druk EDICA.

albo kontroluje na własny koszt 100% nakładu, co przy liczbach rzedu 200 szt nie jest jakimś wyczynem.
Co z pozostałymi 600 sztuk? Bo oczywiście wiesz, że SL wydaje w nakładzie 800 szt?
Nie ma niczego na własny koszt, jeśli ktoś będzie siedział i kartkował w białych rękawiczkach każdy komiks, a następnie ponownie filiował, to klient za to zapłaci.

Pisząc takie bzdety potwierdzacie tylko stereotyp fana komiksu jako odklejonego typa mieszkającego z mamusia. To jest biznes a nie filantropia.
Bzdety to piszesz Ty, bo najwidoczniej nie masz pojęcia o czym piszesz.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18413 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:53:46 »
Chcesz powiedzieć, że wydawnictwo ma mój egzemplarz otwierać do kontroli i potem mi wysłać jako stan mint nieczytany?

A wiesz że komiks nie materializuje się jako jedna bryła w folii tylko najpierw drukuje się strony, wykrawa, skleja i na każdym z tych etapów można wyłapać najbardziej rażace babole? Znam przypadki kiedy zleceniodawca druku ekskluzywnego albumu wysyła swojego pracownika do drukarni,.który pilnuje całego procesu. Ale wiadomo - każdemu się zdarza to po co się starać.

Offline komiks

« Odpowiedź #18414 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 13:57:15 »
Znam przypadki kiedy zleceniodawca druku ekskluzywnego albumu wysyła swojego pracownika do drukarni,.który pilnuje całego procesu.
Podaj cenę tego albumu, bo chyba to Ci umknęło, że ten oddelegowany pracownik nie pracuje za darmo.

Offline misiokles

« Odpowiedź #18415 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 14:02:31 »
Znam przypadki kiedy zleceniodawca druku ekskluzywnego albumu wysyła swojego pracownika do drukarni,.który pilnuje całego procesu..
Komiksy SL nie są towarem ekskluzywnym, tylko niskonakładowym.
SL i wiele mniejszych wydawców nie ma pracowników, każdy z nich ma swoje normalne prace zawodowe, więc musiałoby brać urlopy u macierzystego pracodawcy.
Nie jesteś aby za bardzo przyklejony do rzeczywistości?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #18416 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 14:02:42 »
Przestańcie najeżdżać na Tomka.

Raz, że to był pierwszy jego komiks od SL, więc postawcie się w jego sytuacji  :-\
Dwa, że wada rzeczywiście fatalnie wygląda.

@tomekrusłan: Tomku, przykro mi, że dostałeś taki egzemplarz, bo stracisz czas na reklamację. Jeśli wolisz kupować komiks po przejrzeniu, to zapraszam na festiwale komiksowe. Będziemy w tym roku w Poznaniu, Białogardzie, Gliwicach i Sanoku.

Z mojej strony ja mogę Cię tylko zapewnić, że po prostu trafił Ci się wadliwy egzemplarz z puli tych kilkunastu w nakładzie, które jednak są nie do wyłapania. I przykro mi, ale postawienie dodatkowego pracownika do kontroli byłoby niewspółmiernym kosztem do efektu :( Za ten koszt zapłaciliby wszyscy czytelnicy. A tymczasem w takiej sytuacji nie zapłaci za niego nikt, nawet Ty, bo Tobie sklep zwróci za odsyłkę towaru i wysyłkę nowego. Natomiast całkowicie rozumiem te stracone nerwy i czas :( Dlatego zapraszam na festiwale, żebyś mógł pooglądać i wybrać egzemplarz, który Ci pasuje :) Z reguły mam też rzeczy wyprzedane, więc warto 💙

A, zapomniałam dodać, że jestem osobą miła i nie gryzę, bardzo lubię rozmawiać z ludźmi o komiksach na żywo  :D

Offline JakubM

« Odpowiedź #18417 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 14:07:56 »
Jest już pierwsza oferta na OLX - Darkness komiks zbiorcze dwa tomy nowe Ennis Silvestri - 610 zł.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18418 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 14:08:16 »
Naprawdę będą się czepiali o takie drobiazgi najlepszego wydawnictwa?
To nie ludzie - to wilki!

przepraszam bardzo, ale my jesteśmy na 4 miejscu poza podium :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18419 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 14:19:27 »
Przestańcie najeżdżać na Tomka.

Raz, że to był pierwszy jego komiks od SL, więc postawcie się w jego sytuacji  :-\
Dwa, że wada rzeczywiście fatalnie wygląda.

@tomekrusłan: Tomku, przykro mi, że dostałeś taki egzemplarz, bo stracisz czas na reklamację. Jeśli wolisz kupować komiks po przejrzeniu, to zapraszam na festiwale komiksowe. Będziemy w tym roku w Poznaniu, Białogardzie, Gliwicach i Sanoku.

Z mojej strony ja mogę Cię tylko zapewnić, że po prostu trafił Ci się wadliwy egzemplarz z puli tych kilkunastu w nakładzie, które jednak są nie do wyłapania. I przykro mi, ale postawienie dodatkowego pracownika do kontroli byłoby niewspółmiernym kosztem do efektu :( Za ten koszt zapłaciliby wszyscy czytelnicy. A tymczasem w takiej sytuacji nie zapłaci za niego nikt, nawet Ty, bo Tobie sklep zwróci za odsyłkę towaru i wysyłkę nowego. Natomiast całkowicie rozumiem te stracone nerwy i czas :( Dlatego zapraszam na festiwale, żebyś mógł pooglądać i wybrać egzemplarz, który Ci pasuje :) Z reguły mam też rzeczy wyprzedane, więc warto 💙

A, zapomniałam dodać, że jestem osobą miła i nie gryzę, bardzo lubię rozmawiać z ludźmi o komiksach na żywo  :D

Hej. Dzięki za reakcję. Fajnie, że macie grono wiernych fanów ale niektórzy powoli przekraczają cienką granicę fanatyzmu stąd sytuacja eskalowała w stronę wojny o ideały. Mam w preorderze jeszcze cztery kolejne komiksy i liczę na to że mój przypadek to rzeczywiście odstępstwo od reguły.