Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3260771 razy)

Cornelius, bocik, Grrrgory (+ 1 Ukrytych) i 43 Gości przegląda ten wątek.

Offline rapr

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18375 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 09:42:11 »
W drugim tomie Alix Senator brakowało mi ok. 50 stron komiksu :D Ale reklamacja na Gildii bardzo porządna - wrzuciłem tom do paczkomatu, zaraz dostałem dobry.

Offline Teli

« Odpowiedź #18376 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 09:50:56 »
To raczej znaczy, że kontrola jakości u innych wydawców działa sprawniej. Poza uszkodzeniami w transporcie nigdy nie widziałem porwanych stron w środku.

Wszędzie działa podobnie.
W drukarni jak w życiu coś się zawsze może spier......
Widziałem już różne wpady - dziurki, plamy, sklejone lub  poprzestawiane strony. Zdarza się. Moim ulubionym "uszkodzonym" komiksem jest egzemplarz "Spider-Mana Noir" z blokiem wklejonym do góry nogami co w przypadku tego komiksu i bohatera uznałem za zabawne i klimatyczne :P

Generalnie wyrobiło mi to nawyk zdejmowania folii z komiksu w dniu dostawy. Pozwala to szybko wyłapać usterki i przyśpiesza proces reklamacji:)

Kontrolę jakości trzeba łapać za mordę, gdy znaczna część nakładu jest uszkodzona i ktoś puści to w świat (jak w przypadku dodruku "Bezprawia"). Przy pojedynczych uszkodzonych egzemplarzach nie ma co drzeć szat i po prostu reklamować.

Offline eyesore

« Odpowiedź #18377 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 09:55:27 »
Kierowniku,
jak tam sprzedaż podstawki? 

Offline komiks

« Odpowiedź #18378 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 10:00:21 »
Mucha Comics też drukuje w Białostockie Zakłady Graficzne czyli BZGraf, np Potwory były u nich drukowane.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Lobo

« Odpowiedź #18379 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 10:29:05 »
Kontrola jakości wydawcy? A to wydawca myślisz że siedzi w drukarni i każdy egzemplarz po wydruku przegląda? Głupi czy jak 🤔

To raczej znaczy, że kontrola jakości u innych wydawców działa sprawniej. Poza uszkodzeniami w transporcie nigdy nie widziałem porwanych stron w środku.

Offline stab

« Odpowiedź #18380 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 10:55:48 »
Właśnie dostałem maila z gildii że Darkness wysłane 😎

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18381 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:13:20 »
Gdzieś ktoś pisał, że ten wątek to kółko wzajemnej adoracji. Już widzę o co chodzi.

Offline GSPdibbler

« Odpowiedź #18382 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:26:31 »
Wziąłem Huntera pod presją nakładu. Nie miałem na liście zakupowej. Nie chcę robić offtopu, ale czy to jest zamknięta historia?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18383 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:29:42 »
no bez jaj, HunterKiller, A nie ma, B nie ma, a żeby was tak pokręciło
będzie gdzieś jeszcze jakiś rzut dodatkowy Panie Kierowniku?

no nie ma... z limitkami tak bywa... czasem leza, czasem schodza szybko
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Dalthon

« Odpowiedź #18384 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:37:53 »
Zakładałem że cały nakład pójdzie w 24h ale niewiele zostało do 12 a podstawka jeszcze dostępna :/

Offline Midar

« Odpowiedź #18385 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:43:43 »
Gdzieś ktoś pisał, że ten wątek to kółko wzajemnej adoracji. Już widzę o co chodzi.
Ja za to widzę, że niektórzy są tak odklejeni od rzeczywistości, że kilkukrotne tłumaczenie im, „że białe jest białe, a czarne czarne”, nie daje rezultatu.

Offline Mawer89

« Odpowiedź #18386 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:44:07 »
Widać pewną zależność w tytułach z USA - zarówno Hunter Killer, jak i Darkness zamówiłem od razu, gdy tylko pojawiła się taka możliwość. Mam też inne komiksy od Studia Lain, ale wcześniej nie zdarzało mi się na nie polować. Przeczucie okazało się słuszne, bo akurat a przypadku Darkness zależało mi na posiadaniu komiksu, niezależnie od wersji okładki.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18387 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:46:41 »
Ile podstawowej okładki Huntera zostało? Osobiście wziąłem akurat tę po głosach tych którzy mówili, że ma najwięcej wspólnego z treścią.

cytuje Marcina - w gildii regularnej zostało dosłownie kilak sztuk - takze podobny wynik do Darkness

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18388 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:47:34 »
Pierwszy zakup komiksu że Studia Lain i od razu wtopa. Kilka stron z mojego egzemplarza Czwartej siły wygląda jak przejechane walcem a kulminacją jest strona z dwiema dziurami wielkości kciuka. Macie tam jakąś kontrolę jakości w drukarni?

Tomku zdarza sie kazdemu wydawcy - wymienisz bez problemu

Vae Victis - druk

Offline Dracos

« Odpowiedź #18389 dnia: Śr, 12 Marzec 2025, 11:50:46 »
Sprawdziłem swój egzemplarz Czwartej Siły i wszystko ok. Powiem szczerze że babole drukarskie widywałem różne i jakoś nigdy mną tak nie wstrząsnęły jak te zdjęcia z tak porwanymi dziurami  :o