Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3271435 razy)

wayne_collector, xardas, studio_lain, Sędzia (+ 1 Ukrytych) i 29 Gości przegląda ten wątek.

Offline kemot

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18015 dnia: So, 15 Luty 2025, 07:11:11 »
Jeżeli chodzi o cenę w AtomComics czy Azyl Komiksu =240zl, jest w porządku za 888stron :)

Online studio_lain

« Odpowiedź #18016 dnia: So, 15 Luty 2025, 13:54:47 »
Czyli jak bierzemy 400 za 1300 str to nie wypadamy tak zle ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline dreamer36

« Odpowiedź #18017 dnia: So, 15 Luty 2025, 14:29:34 »
Chociaż kupiłem to wydanie TOMB RAIDERA od SCREAM Comics to jestem nim rozczarowany. Te komiksy powinny być wydane wyłącznie na kredzie. Jeśli to Cię zainteresuje to DH szykuje wznowienie Archiwów. Teraz na Atomie jest dobra cena (270 pln zamiast 450 pln) pierwszej cegły, która będzie mieć 888 stron.

Czy te Tomb Raidery są warte posiadania? Chodzi mi o to, że w oryginale kupuję tylko wybiórcze rzeczy, na które wiem, że nie ma szans w PL (głównie omnibusy Marvel\DC). Nie oczekuję tutaj jakiegoś górnolotnego, ambitnego komiksu, ale chciałbym otrzymać porządną historię przygodową narysowaną co najmniej dobrze. Może ktoś czytał (np. wydanie PL) i może podzielić się wrażeniami (może być na priv). Z góry dziękuję :)

Offline komiks

« Odpowiedź #18018 dnia: So, 15 Luty 2025, 14:52:37 »
Przeczytałem zeszyt King Spawn #1, dla mnie ciekawszy od Gunslingera, tutaj przynajmniej coś się dzieje. Mam jednak duże wątpliwości, co do kolejności Spawnów wydawanych przez SL. Raczej nie będzie to dużym spojlerem jeśli zdradzę, że w pierwszym zeszycie King Spawn

Spoiler: PokażUkryj
pojawiają się rozdziały dotyczące bohaterów innych serii Spawna. Przykładowo mamy tutaj rozdziały zatytułowane Haunt i Gunslinger, traktujące właśnie o tych bohaterach. W części poświęconej Gunslingerowi jest nawet dopisek na końcu komiksu "On sale in October... Gunslinger Spawn No 1. His Quest Begins!". Oprócz tego w King Spawn, są wspomniane postaci z podstawowego Spawna, Malebolgia oraz inne, których nie rozpoznaję. Nic oczywiście nie jest tłumaczone, bo najwyraźniej autorzy uznali, że czytelnik wie o co chodzi. Na jednej ze stron jest nawet odwołanie "* See Spawn #301 for the reason -- Todd".

"Zdjęcia": PokażUkryj

Do czego więc zmierzam? Wydaje się, że kolejność czytania Spawnów ma jednak znaczenie, a jest ona następująca, według oryginalnej chronologii wydawniczej (o ile czegoś nie pomieszałem) i zapowiedzi Studia Lain:

Tak że dla mnie decyzja nie do końca zrozumiała (rozumiem aspekt marketingowy). Oczywiście można najpierw wszystko uzbierać i czytać w dowolnej kolejności, albo kupować wybiórczo.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #18019 dnia: So, 15 Luty 2025, 15:28:08 »
Tylko, że Curse of Spawn nie ma zbiorczych i na to przyjdzie poczekać. Jeśli SL miałoby zaczynać od tego komiksu to byśmy sobie na powrót Spawna jeszcze poczekali.

Natomiast Dark Ages jest totalnie niezależny.

Haunta przecież dostaniemy, tylko zaczynać wydawanie Spawnów od Haunta to tak jakby zacząć wydawać Batmana od serii Nightwinga.

Natomiast nigdy nie uniknie się czystej sytuacji, aby serie się nie przenikały. Przecież identycznie jest z X-menami, Batmanem, Supermanem, Spider-manem i innymi komiksami superbohaterskimi. Po prostu gdzieś trzeba zacząć czytać, od czegoś trzeba zacząć wydawać. Można zrobić tak jak Egmont i wydać takie coś jak Punkty Zwrotne gdzie każda historia i tak wymaga dużego wstępu aby ją zrozumieć.

Te rozdziały o których piszesz (to są bardziej back upy) mające zachęcić do sięgnięcia po inne tytuły z uniwersum Spawna to w kolejnych zeszytach tylko się pojawiają jak ma wyjść nowa seria np. The Scorched, a potem znowu nie ma nic. Tak działają uniwersa superbohaterskie.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Luty 2025, 15:38:20 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #18020 dnia: So, 15 Luty 2025, 15:41:23 »
Przecież identycznie jest z X-menami, Batmanem, Supermanem, Spider-manem i innymi komiksami superbohaterskimi. Po prostu gdzieś trzeba zacząć czytać, od czegoś trzeba zacząć wydawać. Można zrobić tak jak Egmont i wydać takie coś jak Punkty Zwrotne gdzie każda historia i tak wymaga dużego wstępu aby ją zrozumieć.
I właśnie dlatego odnoszę wrażenie, że wiele osób odbija się od tych serii, bo nie wiedzą kiedy wskoczyć. Przy czym Batman i Superman, to są tak ikoniczne postaci, że tutaj praktycznie każdy ma jakąś wiedzę, ale już X-Men to dla wielu ciemna magia, kojarzą tylko pojedyncze postaci, te najbardziej znane i to nie koniecznie w pierwszej ich wersji.

Wiem, że nie da się idealnie, chociażby na fakt krzyżowania się serii. Tych wszystkich komiksów nie czytałem, wiec chętnie posłucham osób, które znają uniwersum, może coś doradzą.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #18021 dnia: So, 15 Luty 2025, 16:20:11 »
Czy te Tomb Raidery są warte posiadania? Chodzi mi o to, że w oryginale kupuję tylko wybiórcze rzeczy, na które wiem, że nie ma szans w PL (głównie omnibusy Marvel\DC). Nie oczekuję tutaj jakiegoś górnolotnego, ambitnego komiksu, ale chciałbym otrzymać porządną historię przygodową narysowaną co najmniej dobrze. Może ktoś czytał (np. wydanie PL) i może podzielić się wrażeniami (może być na priv). Z góry dziękuję :)

Polecam wątek: https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/tomb-raider/

I tak - wydanie Collosus jest warte posiadania, to zawartość dwóch Archiwów. Jak już czytałeś, w poprzednich postach, to coś na co fani czekali. Rozpisałbym się więcej, ale to nie do końca właściwe miejsce do tego, zajrzyj do podlinkowanego wątku.

Tak że dla mnie decyzja nie do końca zrozumiała (rozumiem aspekt marketingowy). Oczywiście można najpierw wszystko uzbierać i czytać w dowolnej kolejności, albo kupować wybiórczo.

I tak polski czytelnik zaczynie te serie bez znajomości głównej linii. Guslinger wydaje się po prostu atrakcyjny dla współczesnego czytelnika, podejrzewam że to było powodem wrzucenia go na pierwszy ogień. Tak samo jak to z Top Cow, The Darkness nie było pierwsze, ale jest atrakcyjne wizualnie, rozpoznawalne (miało growe adaptacje), więc debiut na rozpoczęcie linii amerykańskiej wyborny.

Offline Kielo

« Odpowiedź #18022 dnia: So, 15 Luty 2025, 18:08:59 »
Tylko, że Curse of Spawn nie ma zbiorczych i na to przyjdzie poczekać. Jeśli SL miałoby zaczynać od tego komiksu to byśmy sobie na powrót Spawna jeszcze poczekali.

No to nie do konca prawda. Nie ma wszystkich zeszytow wydanych, ale wyszedl.zbiorczy "The Best of Course of the Spawn" z zeszytami 1-8, 12-16, 20-29 (calosc to 29 zeszytow) niestety to wydanie czarno-biale.

Natomiast z teza sie zgadzam, nie ma znaczenia w jakiej kolejnosci serie beda wydawane. Kazdy (chyba) zna geneze postaci, serie sa oddzielnymi bytami, nawet jesli pojedyncze wydarzenia czy postaci sie przeplataja. A wogole Curse of the Spawn dzieje sie w przyszlosci (alternatywnej) wiec nie ma znaczenia jesli wyjdzie jako ostatnia seria.

Offline Bodom

« Odpowiedź #18023 dnia: So, 15 Luty 2025, 20:17:14 »
Studio Lain : 1. W który dzień w przyszłym tygodniu startuje preorder na Hunter K ( południe?)?. Jak ostatecznie jest z okładkami?
2. Na lipiec 2025 planowana jest premiera Cyberforce Vol.2....czy jeśli polskie wydanie "dobrze" się sprzeda, planujecie to też wydać?

Offline michał81

« Odpowiedź #18024 dnia: So, 15 Luty 2025, 20:20:48 »
No to nie do konca prawda. Nie ma wszystkich zeszytow wydanych, ale wyszedl.zbiorczy "The Best of Course of the Spawn" z zeszytami 1-8, 12-16, 20-29 (calosc to 29 zeszytow) niestety to wydanie czarno-biale.
Uprościłem tu, bo SL zapowiadało całość, a takiego wydania w kolorze nie ma.
Nie całe Curse of the Spawn dzieje się w przyszłości.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Luty 2025, 20:25:09 wysłana przez michał81 »

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #18025 dnia: So, 15 Luty 2025, 21:01:27 »
Nie ogarniasz kolego. Jak mówiłem, jesteśmy poważnie ubogaceni duchowo. A to dlatego, że 20 lat temu Mandra zaczęła wydawać i... zostawiła serię po kilku numerach. A my chcieliśmy więcej. Chcieliśmy także Witchblade, a nigdy się nie doczekaliśmy. Polski fan nie był rozpieszczany. To co widziałeś za 0.50 zł to zapewne zeszytówki ze Lobo, Spawnem czy Venomem. Sam gdzieś mam parę takich. Te z Top Cow chodziły trochę drożej, za 20-30 zł.

Przez dwie dekady fani Top Cow nie byli rozpieszczani. Sam jeżdząc po świecie widziałem wspaniałe komiksy z Witchblade, The Darkness i inne. Sam mam kilka z Niemiec czy Włoch kupionych po taniości. I nawet tu kiedyś wstawiałem relację z Budapesztu, z dworca Keleti, gdzie znalazłem tam prawdziwy kiosk. Kiosk, w którym nawet były komiksy, w tym także wydanie Top Cow, które nabyłem. Wtedy liczyłem, że nowe wydawnictwo Nagle może to ruszy u nas, ale nic z tego. Wcześniej liczyłem na Scream, ale sami wiemy jak to się skończyło. Przygaszony i bez nadziei pewnego dnia odpalam FB, a tam The Darkness od jakiegoś dziwnego Studia Lain. Łzy w oczach. A tu na forum jeszcze się dowiaduję o innych seriach jak Cyberforce, Hunter-Killer, Aphrodite IX, a nawet WITCHBLADE (!!!), Magdalenie (!) czy Ascension (niestety, już nieaktualne).

Polscy fani oszaleli. Zwłaszcza Ci co czytali Tomb Raidera i wykupili te Archiwa od Screamu, choć sami wiemy jakie były. Studio Lain nagle stało się wielbione przez tłumy. Fani to juz dorośli, którzy spokojnie znajdą 400 zł, a jedyny problem jaki się pojawił to czy dla każdego wystarczy. Miejmy nadzieję, że nikt nie płakał, bo każdy od miesięcy się przymierzał do zakupu i w efekcie zostanie ubogacony duchowo. Swoiste Katharsis, na które czekaliśmy dwie dekady. To samo Studio Lain kilka miesięcy później załatwiło także Spawna, dając nadzieję kolejnym duszom doznać odkupienia. Czym jeszcze nas zaskoczy to niezwykłe wydawnictwo?

Arku dlaczego Ascension wypadło? Nie kojarzę tego tytułu, ale po planszach widzę, że chętnie bym przytulił. Tym bardziej, że jak podaje amerykańska wikipedia nawet Jankesi nie dostali wydania zbiorczego, więc bylibyśmy prekursorem podobnie jak to było chociażby w przypadku Spectacular Spider-Mana od Muchy.

« Odpowiedź #18026 dnia: So, 15 Luty 2025, 22:20:50 »
Arku dlaczego Ascension wypadło? Nie kojarzę tego tytułu, ale po planszach widzę, że chętnie bym przytulił. Tym bardziej, że jak podaje amerykańska wikipedia nawet Jankesi nie dostali wydania zbiorczego, więc bylibyśmy prekursorem podobnie jak to było chociażby w przypadku Spectacular Spider-Mana od Muchy.

Jak dobrze pamiętam, to Jankesi zgubili pliki z tym tytułem czy coś w tym stylu i nie ma z czego tego wydać :/ Mucha chyba robiła skany w przypadku Pająka, ale czy tutaj też tak by się dało?
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Leszek

« Odpowiedź #18027 dnia: So, 15 Luty 2025, 23:01:49 »
Teraz na Atomie jest dobra cena (270 pln zamiast 450 pln) pierwszej cegły, która będzie mieć 888 stron.
Dzięki, kupione! Jakoś tak właśnie skończyłem przechodzenie wszystkich Tombraiderów dostępnych na gog więc chętnie poczytam.

Online studio_lain

« Odpowiedź #18028 dnia: Nd, 16 Luty 2025, 11:11:21 »
Studio Lain : 1. W który dzień w przyszłym tygodniu startuje preorder na Hunter K ( południe?)?. Jak ostatecznie jest z okładkami?
2. Na lipiec 2025 planowana jest premiera Cyberforce Vol.2....czy jeśli polskie wydanie "dobrze" się sprzeda, planujecie to też wydać?

1 - pod koniec lutego - jeszcze co do okladek nie podjalismy decyzji

2 - Kupimy 2 i wydamy w pakiecie :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline michał81

« Odpowiedź #18029 dnia: Nd, 16 Luty 2025, 11:44:36 »
2 - Kupimy 2 i wydamy w pakiecie :)
I to jest bardzo dobra wiadomość. Choć widać po zawartości tomu 2 że jeszcze będzie tom 3.