Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3261126 razy)

Dalthon, Gogo14 (+ 2 Ukrytych) i 61 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17985 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 13:49:10 »
A ja mam pytanie, jak te wszystkie Spawnowe tytuły się mają do głównej serii, przed którą nas tak wydawcy chronią? Czy czytelnicy, którzy jej nie znają albo znają ją bardzo pobieżnie, będą w stanie się w ogóle odnaleźć w tych seriach i czerpać jakiś fun z lektury? Czy to nie tak jakby dać na przykład do przeczytania "Spider-Gwen", "Spider-Man Noir", "Spider-Man: India" i "Spider-Mana 2099" osobom, które nie znają podstawowej serii "Amazing"?

tak, tak jak odnajdujesz sie w odpryskach z batmana, mimo masy tytułów
proponuje Hellspawna :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Midar

« Odpowiedź #17986 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 13:50:21 »
na ten rok opanowuje wszelki szal zakupowy, jestem biedny po kupnie Spawna ;) i opłacaniu druku Darkness :)
Tak jest! Trzeba ograniczyć to szaleństwo wydawania. Jestem biedny po opłaceniu Darkness, a będę jeszcze biedniejszy po kupnie Spawna. 😀

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17987 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 13:52:49 »
no chyba, że Marvel się zgodzi ;)

Vae Victis - druk

Offline Sędzia

« Odpowiedź #17988 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 14:03:57 »
ja z Dark Horsem nie umiem się dogadać niestety :( tzn olewają mnie, piszą że odpiszą ale nie odpisują
chciałem wydać min Colder
ale mogę pomyśleć o Yukatanie itp w przyszłości, może da się obejść DK, to hiszpański autor, może ma prawa do publikacji poza USA

na ten rok opanowuje wszelki szal zakupowy, jestem biedny po kupnie Spawna ;) i opłacaniu druku Darkness :)

Pamiętaj,że u nich to działa, jeśli masz historię. Teraz będziesz mógł się przedstawiać jako wydawca Spawna i Darkness na Polskę i to otworzy wiele drzwi (skrzynek mailowych). Opisywali to ludzie z GOGa o tym jak łapali pierwsze kontakty w branży i to im otwierało dalsze możliwości (bo jak podpisała umowę firma X, to nagle dla firmy Z stawali się bardziej wiarygodni itd).

Offline Adolf

« Odpowiedź #17989 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 14:18:46 »
Tak jest! Trzeba ograniczyć to szaleństwo wydawania. Jestem biedny po opłaceniu Darkness, a będę jeszcze biedniejszy po kupnie Spawna. 😀

Jesteśmy biedni, ale duchowo poważnie ubogaceni.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #17990 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 14:33:08 »
Udało się złapać w końcu pakiecik Yiu w sensownej cenie (ledwo trzy dyszki powyzej okladkowej) i mam pytanie, czy grzbiet całości pierwszego pierwszego tomu trzeszczy bardziej od najdźwięczniejszych grubych tomów Muchy? Trochę się wystraszyłem po odpakowaniu paczki, ale BZG w stopce paradoksalnie mnie uspokoiło Dobrze by też było usłyszeć, że nikomu sie nie rozkleił

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17991 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 14:49:30 »
u mnie sa cale ;)

Vae Victis - druk

Offline Popiel

« Odpowiedź #17992 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 15:10:38 »

Tak zapytam z czystej ciekawości, bez urazy.

Jak to jest - kupić za 400 komiksy, które 20 lat temu kosztowały po 5 złotych za zeszyt, a i tak lądowały w koszach z tanimi rzeczami w Międzyzdrojach czy Władysławowie po 0,50?

Kupić je i narzekać, że jest się biednym, bo się je kupiło.

Chyba wystąpił tu jakiś mindset, którego nie ogarniam :)

Offline parsom

« Odpowiedź #17993 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 15:27:16 »
To jest proste. Biednemu zawsze wiatr w oczy. Był za biedny żeby 20 lat temu pojechać do Władysławowa czy Międzyzdrojów, więc teraz musi za to płacić.

Offline Midar

« Odpowiedź #17994 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 15:35:26 »
Ja nie narzekam, to był żart-przekora na zdanie (również żartobliwe) SL. Te 400 złotych, to kropla w morzu kwartalnych, a czasem miesięcznych wydatków na komiksy.
Nie kupowałem zeszytów po pięć złotych, nie kupowałem tego typu komiksów wtedy wcale. Dziś przykładowe plansze bardzo mi się podobają, a jakość historii ocenię w praniu.
Kupuję też między innymi dlatego, że ktoś nareszcie wydaje pakiety zawierające całość. Gdyby inne tytuły były po 800 PLN, a zawierały komplet historii (albumów, zeszytów, runów) w kilku cegłach, też bym kupił bez wahania, bo jestem zwolennikiem tego typu wydań.

To jest proste. Biednemu zawsze wiatr w oczy. Był za biedny żeby 20 lat temu pojechać do Władysławowa czy Międzyzdrojów, więc teraz musi za to płacić.
Problem w tym, że na Teneryfie, Krecie, w Sorento itd., nikt tego nie sprzedawał.
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Luty 2025, 15:40:28 wysłana przez Midar »

Offline burberry

« Odpowiedź #17995 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 17:46:13 »
Mnie dziwi hajp na Bezprawie. Spotkałem sie nawet na forum z opinią, że to najlepszy western, jaki ktoś czytał. Naprawdę nie mam pojęcia skąd te zachwyty. Dla mnie to przeciętne czytadło w ściśle określonej konwencji, żonglujące kliszami (silna kobieca postać; fajtłapa, która zmienia się w bohatera; kosmiczne rasy, które chcą spokoju, a są uciemiężone; diaboliczne korporacje). Okej, to nie jest zły komiks, ale nie jest też bardzo dobry. Sam się trochę dałem nabrać na pochlebne opinie, ale przy czytaniu czułem raczej zawód, bo spodziewałem się nie wiadomo czego  :-X Dla mnie to takie 5/10, i jedno z większych rozczarowań komiksowych z ostatnich 12 miesięcy.

Offline komiks

« Odpowiedź #17996 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 18:03:31 »
Dla mnie to przeciętne czytadło w ściśle określonej konwencji, żonglujące kliszami (silna kobieca postać; fajtłapa, która zmienia się w bohatera;

Mówisz o głównej bohaterce Lawson? Przecież ona jest twarda od samego początku
Spoiler: PokażUkryj
a gdybyś znał uniwersum, to wiedziałbyś jak rygorystyczny trening przechodzą sędziowie.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline dinogal

« Odpowiedź #17997 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 18:12:46 »
Mnie dziwi hajp na Bezprawie. Spotkałem sie nawet na forum z opinią, że to najlepszy western, jaki ktoś czytał. Naprawdę nie mam pojęcia skąd te zachwyty. Dla mnie to przeciętne czytadło w ściśle określonej konwencji, żonglujące kliszami (silna kobieca postać; fajtłapa, która zmienia się w bohatera; kosmiczne rasy, które chcą spokoju, a są uciemiężone; diaboliczne korporacje). Okej, to nie jest zły komiks, ale nie jest też bardzo dobry. Sam się trochę dałem nabrać na pochlebne opinie, ale przy czytaniu czułem raczej zawód, bo spodziewałem się nie wiadomo czego  :-X Dla mnie to takie 5/10, i jedno z większych rozczarowań komiksowych z ostatnich 12 miesięcy.
z gustami jest jak z dupami, każdy ma własną ;) ja należy do twojej opozycji, bo ja właśnie uważam że to jeden z najlepszych komiksów SL, 10/10 za grafikę a 8/10 fabularnie (końcówka trochę dla mnie zepsuta) ale sumarycznie dałbym 9,5/10 bo wchodziło jak złoto :)

to trochę jak z Catamount, fabuła zawierała klasyczne zagrywki dla tego gatunku ale zostało to utkane w przyjemny komiks, nie zawsze świetny komiks musi byc odkrywczy, po prostu musi być porządnym rzemiosłem :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17998 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 18:50:50 »
W listach  do redakcji pytacie co robimy.
Wiec:
Darkness sie drukuje.
Czwarta sila wlasnie trafila do druku
Hunter killer jest w skladzie
Armie zdobywcy w redakcji
Abc warriors konczy sie redakcja
Vae victis w redakcji
Spawn gunslinger w redakcji
Tablica wenus czeka na redakcje u Kasi
Stone w redakcji
Hellcop zlozony
Sonata zlozona
Cyberforce w tlunaczeniu
Mordercza kolysanka czeka na Kasie
Nemesiss w tlumaczeniu
Zenith w tlumaczeniu
Sinister i dexter czeka na tlumaczenie
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Luty 2025, 19:01:42 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline komiks

« Odpowiedź #17999 dnia: Pt, 14 Luty 2025, 19:04:18 »
W listach  do redakcji pytacie co robimy.
Wiec:
Darkness sie drukuje.
Czwarta sila wlasnie trafila do druku
Hunter killer jest w skladzie
Armie zdobywcy w redakcji
Abc warriors konczy sie redakcja
Vae victis w redakcji
Spawn gunslinger w redakcji
Tablica wenus czeka na redakcje u Kasi
Stone w redakcji
Hellcop zlozony
Sonata zlozona
Cyberforce w tlunaczeniu
Mordercza kolysanka czeka na Kasie
Nemesiss w tlumaczeniu
Zenith w tlumaczeniu
Sinister i dexter czeka na tlumaczenie

Gdybyś napisał pi razy oko, ile trwa każdy z etapów i w jakiej kolejności, byłoby super.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness