Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3265648 razy)

kuba rozpruwacz, daviddaniel i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17805 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 18:51:33 »
Tłumaczenia tytułów mają u nas (głównie filmów ale książki nie gorsze) historię ich pięknego zj*bania że zostawiłbym oryginalne tytuły. Inna sprawa że widzisz taki tytuł i widzisz o co chodzi a po przetłumaczeniu już niekoniecznie :P
Czyli jak na okładce będzie "Król Spawn" to nie będzie wiadomo, o co chodzi, ale jak będzie "King Spawn", to już wszystko będzie jasne?

Offline komiks

« Odpowiedź #17806 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 19:00:50 »
Jeśli tłumaczyć / nie tłumaczyć, to wszystkie tytuły spójnie.
Dlatego zanim zagłosujemy, poproszę wszystkie tytuły Spawnów w oryginalnej wersji i z propozycją wersji polskiej. Ostatnio Egmont wydał Broń X i zostało to odebrane pozytywnie, więc opcja jest.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #17807 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 19:40:20 »
Ale przed podjęciem decyzji niech Image jeszcze poda proponowane tytuły wszystkich planowanych komiksów ze Spawnem na trzy pokolenia w przód xD

Offline michał81

« Odpowiedź #17808 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 19:42:54 »
Patrząc po komentarzach jakie się pojawiaj co pewien czas to i tak ludzie nie ogarniają, że King Spawn czy Spawn Gunslinger to inne serie niż te co wydawał Tm-semic. Tu nawet tłumaczenie tytułów nie pomoże.

Offline U.F.O

« Odpowiedź #17809 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 19:45:50 »
Ja bym zostawił tytuły w oryginale.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17810 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 19:57:08 »
Hej, Studio Lain. Dodruk Bezprawia powinien tak wyglądać?
Chodzi o te wybielenia, które mam na większości stron.

Offline michał81

« Odpowiedź #17811 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 20:53:14 »
To jest błąd druku.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17812 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 21:06:24 »
No to w tym kontekście wracamy do kwestii nakładu...
Zamówiłem w przedsprzedaży w Gildii dodruk pierwszego tomu, z Komiksiarni specjalnie ściągnąłem pasujący tom drugi. No i dostaję komiks, którego czytać się nie da, a Gildia mi go pewnie nie wymieni, bo nie miała go nawet w dniu premiery. Na pewno mogę oddać, ale wtedy zostaję z drugim tomem, który dostałem na początku stycznia.

Jakieś pomysły na rozwiązanie tego typu problemu?

Offline Death

« Odpowiedź #17813 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 21:12:29 »
Drukarnia powinna na własny koszt wydrukować jeszcze raz. Co to ma w ogóle być?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17814 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 21:15:36 »
Ten druk w ogóle jest dziwny - papier jest błyszczący, a druk matowy i tępy - jak zdrapka z kiosku.

Offline Rzepcio

« Odpowiedź #17815 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 21:29:30 »
W kwestii tłumaczenia / nie tłumaczenia tytułów Spawn, jestem za pozostawieniem oryginalnych tytułów. Dobrym pomysłem jest przytoczona wcześniej ankieta.

Offline dinogal

« Odpowiedź #17816 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 21:34:19 »
No to w tym kontekście wracamy do kwestii nakładu...
Zamówiłem w przedsprzedaży w Gildii dodruk pierwszego tomu, z Komiksiarni specjalnie ściągnąłem pasujący tom drugi. No i dostaję komiks, którego czytać się nie da, a Gildia mi go pewnie nie wymieni, bo nie miała go nawet w dniu premiery. Na pewno mogę oddać, ale wtedy zostaję z drugim tomem, który dostałem na początku stycznia.

Jakieś pomysły na rozwiązanie tego typu problemu?

zgłoś, a może mają na stanie do wymiany które nie widnieją w sklepie. Bez sprawdzenia się nie dowiesz jakie masz opcje

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17817 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 21:49:58 »
Już to zgłosiłem. Tym niemniej polityka sklepu to jedno, a polityka wydawcy to drugie.
Ostatnio reklamowałem felernego Toppiego po kilku miesiącach i byłem całkowicie spokojny o wymianę, bo żywotność tytułów LiT jest długa.
Tutaj komiks ukazał się w piątek i obawiam się, że wymiana może nie być możliwa i to od dnia premiery. A przecież mówimy jednym z tomów serii.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #17818 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 22:07:50 »
Z tego co kojarzę (a było to pewnie kilka tysięcy postów temu :P) to kilka egzemplarzy zawsze zostaje u Arka, więc jeśli z Gildią się nie uda, to pewnie ci pomoże.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17819 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 22:12:13 »
Trochę na to liczę, dlatego także tutaj zasygnalizowałem problem. :)
No i proponuję rozfoliować Wasze egzemplarze jeśli tego jeszcze nie zrobiliście.