Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3265026 razy)

Offline zajczik

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17775 dnia: So, 01 Luty 2025, 18:06:57 »
ja jestem człowiekiem odpowiedzialnym za przygotowanie  i czytanie informacji :) hity radia mnie omijają ;)

Darkness - był niewiadomą, po prostu niewiadomą :)

Jak się dorobię to kupię po prostu jakieś mieszkanie na magazyn.

nie wydaję komiksów zbyt tanio - to tylko przypadek Darkness - który był dla mnie olbrzymią niewiadomą i chciałem zminimalizować ryzyko. na innych tytułach zarabiamy normalnie - nie są to góry kasy ale bardzo przyzwoite pieniądze :)

ps. koszulka - był kiedyś fajny sklep na tajwanie ;)

tu inne od nich, mam tego więcej ;)

To ja poproszę zdjęcia tych regałów z płytami... Uwaga prywatna: kiedyś prawie 30 lat temu bawiliśmy się razem w poznańskim akademiku z ekipą ostródzko-lubawsko-iławską. Tematu komiksu zbytnio nie kojarzę ale muzyczne owszem. Profil wydawniczy studia co prawda nie w moim guście (chętnie bym przejrzał z biblioteki wypożyczył ale chyba żadnego nie zauważyłem) ale szacunek na prowadzenie wydawnictwa i wiedzę.

Offline Adolf

« Odpowiedź #17776 dnia: So, 01 Luty 2025, 22:13:19 »
Jak myślicie, na ile egzemplarzy opiewa umowa Spawn Gunslinger?
Zastanawiam się, czy wejść w skalping ;)

A co Ty na to żeby wykupić wszystkie 1000 egzemplarzy i sprzedawać je drożej?

Offline 79ers

« Odpowiedź #17777 dnia: So, 01 Luty 2025, 22:28:03 »
... z własnym ekslibrisem z gwiazdką...

Offline parsom

« Odpowiedź #17778 dnia: So, 01 Luty 2025, 23:58:18 »
I numerowane. Numerki czerwonym długopisem.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #17779 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 00:04:23 »
Z takimi zapędami i możliwościami finansowymi to już chyba łatwiej założyć sklep i zrobić konkurencję gildii

Offline komiks

« Odpowiedź #17780 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 00:51:23 »
Nie stać mnie żeby wykupić 1000 sztuk :P

Prosta logika, bo prosty chłop ze mnie.
Komiks wcześniej czy później wyprzeda się, bo większość komiksów wyprzedaje się.
Cena na rynku wtórnym po wyprzedaniu, będzie zależała od nasycenia rynku.

Moja spekulacja - SL standardowo wydaje 800 egzemplarzy. Arka wielokrotnie namawiano na większy nakład, ale jego stanowisko jest nieugięte i ma dobre argumenty. Jednakże, co to jest 800 sztuk dla takiego wydawnictwa jak Image Comics? Czyli co, idziemy w 5000 sztuk? Ale zaraz, (nie ma mowy, bo pójdę z torbami - mówi w mojej głowie Arek, a w realu to chyba Mała Kasia negocjowała). IC mówi, że się nie bawi w takie małe nakłady. Więc po burzy mózgów powstaje pomysł - wydamy te 5000 egzemplarzy, ale nie jednego komiksu tylko całą serię komiksów o Spawnie. Mamy to!

Czyli ja uważam, że będzie 800 sztuk ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17781 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 00:59:08 »
To ja tylko przypomnę, że później to wydawca jest oskarżany o jakiś hype na wydawane przez siebie tytuły, podczas gdy Wasze tego typu spekulacje same skutecznie robią robotę.
A co do bycia dobrym komiksowym niecnym stworem: nie polecam zabawy w skalperstwo; zwrot z inwestycji zazwyczaj marny, dużo przy tym zabawy, a i respekt na dzielni zerowy :P

I tutaj akurat chętnie przyjmę trochę Spawnów na festiwale, żeby spawnowym skalpożercom powiedzieć NIE  8)

Offline Midar

« Odpowiedź #17782 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 02:36:50 »

Komiks wcześniej czy później wyprzeda się, bo większość komiksów wyprzedaje się.

Moja spekulacja - SL standardowo wydaje 800 egzemplarzy. Arka wielokrotnie namawiano na większy nakład, ale jego stanowisko jest nieugięte i ma dobre argumenty. Jednakże, co to jest 800 sztuk dla takiego wydawnictwa jak Image Comics? Czyli co, idziemy w 5000 sztuk? Ale zaraz, (nie ma mowy, bo pójdę z torbami - mówi w mojej głowie Arek, a w realu to chyba Mała Kasia negocjowała). IC mówi, że się nie bawi w takie małe nakłady. Więc po burzy mózgów powstaje pomysł - wydamy te 5000 egzemplarzy, ale nie jednego komiksu tylko całą serię komiksów o Spawnie. Mamy to!

Nie wiem, czy Ty tak serio, ale to wszystko jest tak naiwne i żałosne, że nie chce mi się więcej pisać.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #17783 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 09:15:33 »

Nie jest to postawa którą szanuję. Delikatnie, bardzo delikatnie rzecz mówiac.

Offline Adolf

« Odpowiedź #17784 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 09:50:53 »

Kolego, albo poważnie skalpisz, albo spadaj na drzewo.

Offline dinogal

« Odpowiedź #17785 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 10:05:43 »
troche z innej beczki, Kasiu jak tam Kolysanka ;)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17786 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 10:06:46 »
Sugestie i apele czytelników dotyczące wysokości nakładu powinny znaleźć symetryczne odzwierciedlenie w sugestiach i apelach wydawców dotyczących tego jaki procent zarobków powinniśmy wydawać miesięcznie na komiksy. ;)

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17787 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 10:59:13 »
@dinogal: Obecnie na tapecie sprawdzenie Czwartej siły przed wysłaniem do druku, a następnie zredagowanie Cesarzowej Charlotty (podziękowania dla szefa, że mogę od czasu do czasu współpracować z Lost in Time 💙 mają świetne komiksy), a później... hm, chyba w końcu będę mogła siąść redakcyjnie do La Table de Vénus oraz właśnie Kołysanki :) Zatem: soon, my friend, soon  8)  ;)

Presja zawsze w cenie, więc wracam cisnąć  ;D

Offline komiks

« Odpowiedź #17788 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 11:16:16 »
Kolego, albo poważnie skalpisz, albo spadaj na drzewo.
W ogóle na tym forum jest kiepsko z poczuciem humoru ;) ale już się przyzwyczaiłem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #17789 dnia: Nd, 02 Luty 2025, 11:18:19 »
W ogóle na tym forum jest kiepsko z poczuciem humoru ;) ale już się przyzwyczaiłem.

Sądziłem, że odpowiedziałem Ci w podobnym humorystycznie tonie.