Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3258627 razy)

FDH, Cornelius, Rusty, Łosiek, AngryDisabledNoises, kuba rozpruwacz, Darth Lexus (+ 1 Ukrytych) i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17340 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:15:45 »
Czekajcie... Inne sklepy typu krakowski Fankomiks tego komiksu w ogóle nie miały?

Offline michał81

« Odpowiedź #17341 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:22:49 »
ale serio, naprawdę myślisz, że ja spędzam tu czas jako sprzedawca?
Arku ty to jesteś anarchista. Nie działasz jak inni wydawcy, bo oni na forum się nie udzielają (albo bardzo sporadycznie). Oni wolą brylować w youtubach jako influ-celebryci 😃😉. Regularnie jeżdżą na festiwale zachwalając na stoiskach swoje komiksy. Ty nie jeździsz, masz od tego ludzi😁😉. Inni wydawcy dają egzemplarze recenzenckie. Ty ich nie dajesz. Sklepy sprzedają komiksy innych wydawnictw z rabatami. Twoje komiksy rabatów nie mają. Ty podajesz nakłady swoich komiksów, inni wydawcy ich nie podają (może jakieś nieliczne przypadki). Inni wydawcy trzymaja komiksy w magazynach, ty w swojej piwnicy. Wszystko na odwrót i na opak, a jednak twoje komiksy potrafią się wyprzedać w niecałe 24 godziny. Jakbyś zaczął dokładać slipboksy na swoje komiksy to pewnie wznieciło by to zamieszki bo za szybko by się wyprzedały.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 15:25:29 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #17342 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:23:42 »
Czekajcie... Inne sklepy typu krakowski Fankomiks tego komiksu w ogóle nie miały?
Chyba jeszcze coś miało mieć atom comics. Ale nie widziałem przedsprzedaży u nich.

Offline Death

« Odpowiedź #17343 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:25:14 »
Bądź też anarchistą i wyłam się z okowów wydawniczego wygodnictwa kończąc jako pierwszy wydawca w historii wszystkie porzucone serie. :) To dopiero będzie anarchia. :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #17344 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:28:43 »
Żałuj, niezła drama tutaj.

To żeby nie było, że nie na temat, jakoś bez echa przeszła informacja o dacie startu przedsprzedaży Czwartej siły.. a chyba nie słabsze od Darkness?!?

Tak szczerze, to niewiele rzeczy jest słabszych od Darkness :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17345 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:41:27 »
Jeśli pytasz na serio to tak. Przedsprzedaż w Gildii ruszyła o 12 w środę. W niecałe 24 godziny komiks się wyprzedał.
Dzień później ruszyła przedsprzedaz w Komiksiarnii. Też sie wyprzedały. Cały nakład to 800 sztuk. 700 gildia plus 100 komiksiarnia (z tego co pamietam).

Nie michale 700 gildia sto inne sklepy. Inne sklepy dostana zamowione sztuki. Nie szalaly bo tez uwazaly ze to koszmarnie drogi komiks. Beda pewnie jesxcze nadwyzki z drukarni.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17346 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:43:37 »
Żałuj, niezła drama tutaj.

To żeby nie było, że nie na temat, jakoś bez echa przeszła informacja o dacie startu przedsprzedaży Czwartej siły.. a chyba nie słabsze od Darkness?!?

Wstepnie planuje przyszly tydzien.

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17347 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:46:29 »
Bądź też anarchistą i wyłam się z okowów wydawniczego wygodnictwa kończąc jako pierwszy wydawca w historii wszystkie porzucone serie. :) To dopiero będzie anarchia. :)

No koncze przeciez ;) abc, bezprawie, solo, i nawet mysle o brygadzie :)

Vae Victis - druk

Offline michał81

« Odpowiedź #17348 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:52:31 »

W przypadku Absaloma to wg mnie najlepszą opcją obecnie byłoby wydanie zbiorczego wydania, bo to zamknięta historia. Wiadomo wkurzy to wszystkich, którzy mają wcześniejsze tomy, ale wg mnie przyciągnie to nowych czytelników, a część co kupowali poprzednio pomarudzi i pewnie też kupi. Stickleback jest bardziej problematyczny w tej kwestii.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17349 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 14:58:45 »
Albo zrobic dodruk 1. Tak z 200 szt. I wydac z z 400 trzeciego tomu. Ale to robota glupiego ;)

Koloar odpisze ci jak bede przy kompie.

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17350 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 15:02:00 »
Jasnym jest dla mnie, że zawsze jest ryzyko i rozumiem, że tu nastawiłeś się na małe ryzyko = mały zysk. W mojej ocenie te kilka procent, to BARDZO mały zysk, niezależnie od tego czy zainwestowałeś złotówkę czy miliardy monet i niezależnie od poziomu ryzyka. Ale jak pisałem. Twój cyrk, Twoje małpy ;)
A wg Ciebie pewnie nie istnieje coś takiego jak względność i 800 sztuk nakładu Batmana, a 800 sztuk komiksu z Hiszpanii, o którym mało kto słyszał, to to samo. I z tego co pamiętam, Ty to napisałeś, a ja tylko potwierdziłem ;)

Wiesz czym jest hiperbola?

Wiesz licze ze to zaprocentuje na kolejne tutuly z linii usa. Na zasadzie pierwsza dzialka za darmo no za 4 stowy ;)
« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 15:29:11 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Szekak

« Odpowiedź #17351 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 15:04:58 »
A wg Ciebie pewnie nie istnieje coś takiego jak względność i 800 sztuk nakładu Batmana, a 800 sztuk komiksu z Hiszpanii, o którym mało kto słyszał, to to samo. I z tego co pamiętam, Ty to napisałeś, a ja tylko potwierdziłem ;)
No to przecież tłumaczę Arkowi, że nakład Stickleback nie był mikro, tylko mega wielki, w czym problem znów... :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17352 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 15:15:32 »
Wiesz licze ze to zaprocentuje na kolejne tutuly z linii usa. Na zasadzie pierwsza dzialka za darmo no za 400 stowy ;)
Zaczynam dostrzegać w tym pewną logikę. Choć, sądząc po opiniach, Darkness może bardziej odrzucić niż zachęcić :p

No i nie 400 stówy, bo to 40.000. 4 stówy albo samo 400 :P

No to przecież tłumaczę Arkowi, że nakład Stickleback nie był mikro, tylko mega wielki, w czym problem znów... :D
A bo myślałem, że się czepiasz

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17353 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 15:20:17 »
Możesz podać konkretny post? Bo na moje oko jeszcze w 2024 ludki się łudziły, że będzie kontynuacja.

Sorry, ale sam coś obiecujesz publicznie jako wydawca i ja oceniam jedynie to, co obiecujesz i wyciągam z tego wnioski.

Co do Bezprawia, to było Ci sugerowane, żebyś wydał mniej dwójki. Dałeś ten sam nakład co 1., po trzech latach, jedynka po wyjściu dwójki szybko zniknęła, a teraz piszesz, że zniszczyłeś 150 egzemplarzy jedynki... No rozkładam ręce i nie wiem, co napisać. Plus, że nie popełniasz już tych błędów i wydajesz pakiety.

Bezprawie 1 - ja postawiłem krzyżyk na tym tytule, co zresztą też tu pisałem, i po prostu skasowałem, żeby nie zalegało w piwnicy, sprzedaż stała w miejscu od lat.
Jak zaczął się syndrom Button mana to obiecałem, że jak będzie dobrze szło to to będzie pierwszy tytuł do którego wrócę, bo uwielbiam ten komiks. I tak zrobiłem. Nakład 2 zrobiliśmy trochę mniejszy niż 1, ale od początku zakładałem też dodruk. Ponieważ wciąż idzie nieźle, chodź są lekkie wtopy jak Thorinth czy Acriborea albo Shane, to wracam do kolejnych komiksów jak np ABC Warriors. Wszystko w miarę możliwości finansowych i przerobowych.

Poszukam tego postu chodź nie jestem w tym dobry :) ale Death (lub inni forumowicze) powinien ci potwierdzić, bo notorycznie mnie męczy o kontynuacje ;) patrz wyżej ;)
Sam też spróbuję poszukać.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 15:23:29 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17354 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 15:21:26 »
Zaczynam dostrzegać w tym pewną logikę. Choć, sądząc po opiniach, Darkness może bardziej odrzucić niż zachęcić :p

No i nie 400 stówy, bo to 40.000. 4 stówy albo samo 400 :P
A bo myślałem, że się czepiasz

według mnie Darkness się obroni jak nastawisz się na amerykańską pulpę z domieszką czarnej komedii

Vae Victis - druk