Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259957 razy)

thecrow21, Random_Hero, Popiel, bocik (+ 2 Ukrytych) i 42 Gości przegląda ten wątek.

Offline hansior

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17310 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:51:05 »
Poruszyłeś ciekawe zagadnienie. Czy przykładowe plansze mają być atrakcyjne czy miarodajne do faktycznej zawartości?

No właśnie, wydaje mi się, że to trochę ściema, że przykładowe plansze niemal w ogóle nie przypominają samego komiksu.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17311 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:56:15 »
tzn ja zawsze wybieram plansze co mi się podobają
ale wrzucam też wam tutaj przecież po kilknaście/kilkadziesiąt
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline maxim1987

« Odpowiedź #17312 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:59:30 »
Po tym, jak Arek polecił, kupiłem Wiek Evy. Pozycja kompletnie mnie zaskoczyła tym, jak jest skonstruowana. Sprytnie zostały wybrane przykładowe plansze. Dwie z nich sugerują, że komiks niczym nie różni się od normalnego komiksu tzn. mamy normalne dialogi w dymkach. Tylko jedna wygląda tak, jak niemal całość Wieku, ale skoro jest tylko jedna, to przed kupnem czytelnik myśli, że niewiele jest takich plansz w środku. Tymczasem niemal cały komiks tak wygląda.
Ja kupiłem "w ciemno" znając inne komiksy autora i niestety się naciąłem. Totalnie nie mój klimat, nie lubie takich eksperymentów formalnych w komiksach

Offline hansior

« Odpowiedź #17313 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 12:01:06 »
tzn ja zawsze wybieram plansze co mi się podobają
ale wrzucam też wam tutaj przecież po kilknaście/kilkadziesiąt

A ja poczułem się trochę oszukany, bo gdybym wiedział, jak wygląda ten komiks, to bym go nie kupił. Rysunki są piękne, ale konstrukcja mnie odrzuca i sprawia wrażenie zbyt artystycznego.

« Odpowiedź #17314 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 12:11:19 »
  Tu widzę dalej sporo osób na nieświadomce, że forum jest sukcesywnie zamieniane w jeden wielki sklepik.

Offline Koalar

« Odpowiedź #17315 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 12:49:55 »
w chwili gdy to pisałem, byłem pewny, że to wydamy
niestety czas pokazał, że się nie uda
koszmarna i powolna sprzedaż 1, ale ostatecznie zadecydowała wtopa z Absalom 2
jak tylko wiedziałem, że nie zdecydujemy się na kontynuację
poinformowałem was tutaj
naprawde to ma być dowód na kłamanie?

Kwestia definicji kłamania. Z tym że ja pisałem, że mijałeś się z prawdą, a Ty chciałeś przykład, że kłamałeś. Ale tak, jest to mijanie się z prawdą. Obiecałeś publicznie, że wydasz drugą część Sticklebacka. Można powiedzieć, że to był sygnał dla niezdecydowanych - hej, możecie kupić 1. część, kolejna na pewno wyjdzie. Nie dotrzymałeś słowa. Dla mnie to jest oszukiwanie czytelników i mijanie się z prawdą. Są jakieś przyczyny porzucenia serii i OK, ale fakt jest faktem, że coś obiecałeś i złamałeś dane słowo. Jeszcze bym rozumiał, gdybyś leciał na oparach, ale miałeś sporo udanych sprzedaży i dobrze Ci szło, ale zamiast np. dokończyć Absaloma, to wolałeś wydawać kolejne rzeczy. Tyle, dla mnie jako wydawca jesteś niesłowny i niewiarygodny.

Daty wyglądają tak:
1. sierpień 2015 - Stickleback 1. tom
2. sierpień 2018 - Absalom 2. tom
3. sierpień 2020 - zapewnienie, że wydasz kontynuację Stickleback

Piszesz, że ostatecznie zdecydowała wtopa z Absalomem 2, to po 2 latach od wydania Absaloma 2 jeszcze nie wiedziałeś, że to wtopa?
W którym poście jednoznacznie poinformowałeś tutaj, że nie będzie kontynuacji, jak tylko o tym wiedziałeś? Bo mam wrażenie, że przez lata nie było takiej jednoznacznej informacji i ludzie czekali na kontynuację Sticklebacka i Absaloma.

Jak masz jakieś naukowe teksty w temacie, o którym dyskutowaliśmy, to je umieść w tamtym temacie. ChatGPT sobie daruj, bo może pisać nieprawdę :)
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #17316 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:00:24 »
Ja kupiłem "w ciemno" znając inne komiksy autora i niestety się naciąłem. Totalnie nie mój klimat, nie lubie takich eksperymentów formalnych w komiksach

Od strony graficznej ok (w sensie że mi nie przeszkadza, a nie że mi się podoba), ale to po prostu straszne nudy są.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17317 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:03:57 »
wiedziałem, że wpadniesz pomarudzić ;)

więc dla równowagi

https://www.wak.net.pl/_review_view-tytuly-0-10464.html

Vae Victis - druk

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17318 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:04:46 »
Ja jestem w szoku, że tak słaba pozycja wyprzedała się na pniu i to jeszcze za taką kwotę. Serio, za 400zł można kupić kilka bardziej wartościowych pozycji. Rozumiem też wydawce i jego decyzje o sprzedaży Darkness w pakiecie, bo gdyby tego nie zrobił, to sądzę że wiele osób odpuściło by tom 2, bo zapoznaniu się z tomem numer 1.
A od kiedy jakość idzie w parze ze sprzedażą? Wystarczy zobaczyć jakie filmy, muzyka, książki się najlpiej sprzedają...

Wracając jeszcze do żywiołowej dyskusji, która się rozegrała: wydaje mi się, że Arek zdradza za dużo szczegółów swojej działalności na publicznym forum.

A co do samej działalności - z jednej strony fajnie, że traktujesz to jak hobby, a nie główny zarobek. Z drugiej, Twój zysk jest niewspółmierny do ryzyka jakie ponosisz, co już zahacza o głupotę. I nie piszę tego dlatego, żeś lewak :P

Ale to Twoje życie, Twoje pieniądze, zarządzaj nimi jak chcesz. Byle byś nie skończył jak Fantasmagorie albo ten sklep, którego nazwy nie pamiętam, gdzie gość płakał jak to w Polsce trudno prowadzić działalność i że klienci źli.

Offline parsom

« Odpowiedź #17319 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:06:39 »
wiedziałem, że wpadniesz pomarudzić ;)

więc dla równowagi

https://www.wak.net.pl/_review_view-tytuly-0-10464.html

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. To są nudy i to nadęte.

Offline Dracos

« Odpowiedź #17320 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:10:00 »
Poruszyłeś ciekawe zagadnienie. Czy przykładowe plansze mają być atrakcyjne czy miarodajne do faktycznej zawartości?

To fakt, czasem mam też takie wrażenie przy okładkach i nie piszę tu o wariantach zeszytowych z US czy o kilku "limitkach" do wyboru. Czasami można by się mocno naciąć jak komiks nie ma przykładowych plansz, a okładka jest nie do końca tym co znajdziemy w środku.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17321 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:10:36 »
Kwestia definicji kłamania. Z tym że ja pisałem, że mijałeś się z prawdą, a Ty chciałeś przykład, że kłamałeś. Ale tak, jest to mijanie się z prawdą. Obiecałeś publicznie, że wydasz drugą część Sticklebacka. Można powiedzieć, że to był sygnał dla niezdecydowanych - hej, możecie kupić 1. część, kolejna na pewno wyjdzie. Nie dotrzymałeś słowa. Dla mnie to jest oszukiwanie czytelników i mijanie się z prawdą. Są jakieś przyczyny porzucenia serii i OK, ale fakt jest faktem, że coś obiecałeś i złamałeś dane słowo. Jeszcze bym rozumiał, gdybyś leciał na oparach, ale miałeś sporo udanych sprzedaży i dobrze Ci szło, ale zamiast np. dokończyć Absaloma, to wolałeś wydawać kolejne rzeczy. Tyle, dla mnie jako wydawca jesteś niesłowny i niewiarygodny.

Daty wyglądają tak:
1. sierpień 2015 - Stickleback 1. tom
2. sierpień 2018 - Absalom 2. tom
3. sierpień 2020 - zapewnienie, że wydasz kontynuację Stickleback

Piszesz, że ostatecznie zdecydowała wtopa z Absalomem 2, to po 2 latach od wydania Absaloma 3 jeszcze nie wiedziałeś, że to wtopa?
W którym poście jednoznacznie poinformowałeś tutaj, że nie będzie kontynuacji, jak tylko o tym wiedziałeś? Bo mam wrażenie, że przez lata nie było takiej jednoznacznej informacji i ludzie czekali na kontynuację Sticklebacka i Absaloma.

Jak masz jakieś naukowe teksty w temacie, o którym dyskutowaliśmy, to je umieść w tamtym temacie. ChatGPT sobie daruj, bo może pisać nieprawdę :)

tak jak widzisz po kilku latach, że w piwnicy masz połowę z mikro nakładu to rezygnujesz
informacje o Sticklebacku podałem razem z informacją, że nie będzie Absoloma 3
Informacje na forum pierwszym tomie nie wpłynęły na sprzedaż, ponad 100 sztuk zostało zniszczonych
i tak chciałem wydać drugi tom, choćby dlatego, że mam wspomniane tłumaczenie za które zapłaciłem
czas weryfikuje często nasze plany - po prostu
szkoda, że widzisz taki drobiazg a nie widzisz z ilu rzeczy nierentownych się wywiązałem
zrobiłem 2 tom bezprawia, chodź pierwszego tomu zniszczyłem jakieś 150 sztuk, a teraz robię jego dodruk, żeby można skompletować serię - to jest dopiero absurd ;)

ale to co piszesz, świadczy o tym, że chcesz tak to widzieć i okej nic mi do tego
życzę ci i sobie więcej tak niewiarygodnych wydawców w polskim komiksowie jak my :)

chcesz prac naukowych na temat ról społecznych w pierwotnych plemionach - zapraszam na studia antropologiczne - inaczej i tak będziesz wątpił

« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 13:21:24 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17322 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:15:18 »
A od kiedy jakość idzie w parze ze sprzedażą? Wystarczy zobaczyć jakie filmy, muzyka, książki się najlpiej sprzedają...

Wracając jeszcze do żywiołowej dyskusji, która się rozegrała: wydaje mi się, że Arek zdradza za dużo szczegółów swojej działalności na publicznym forum.

A co do samej działalności - z jednej strony fajnie, że traktujesz to jak hobby, a nie główny zarobek. Z drugiej, Twój zysk jest niewspółmierny do ryzyka jakie ponosisz, co już zahacza o głupotę. I nie piszę tego dlatego, żeś lewak :P

Ale to Twoje życie, Twoje pieniądze, zarządzaj nimi jak chcesz. Byle byś nie skończył jak Fantasmagorie albo ten sklep, którego nazwy nie pamiętam, gdzie gość płakał jak to w Polsce trudno prowadzić działalność i że klienci źli.

z każdym komiksem ryzykujesz, ale tu się nie obawiałem wtopy - nie przypuszczałem jednak, że komiks zejdzie w dzień
i spokojnie inne komiksy przynoszą zysk po tym jak zejdzie ich powyżej 500 sztuk
po prostu przy Darkness nie chciałem windować ceny

co do zdradzam - dla mnie jest to zwyczajnie naturalna postawa - mi te dyskusje nie przeszkadzają
« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 13:18:18 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17323 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:22:48 »
Jedna jaskółka wiosny nie czyni. To są nudy i to nadęte.

no tu akurat nie strzelajo z laserów ;)

Vae Victis - druk

Online Adolf

« Odpowiedź #17324 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:25:06 »
@studio_lain Co do opłacalności. Cena The Darkness była bardzo dobra. Ok 50 zł niższa niż się spodziewałem. A tak się zastanawiam. Czy nie rozważałeś by okładki limitowane były ciut droższe? 20 zł więcej dla fanów nie zrobi różnicy, bo przecież są limitowane, zeszłyby najpierw i bez narzekania. Większe zyski, mniejsze ryzyko wtopy... Inna okładka, typowo dla fana i konesera (który czasem kupuje 2,3 okładki), a standardowa dla standardowego czytelnika. Piszę tu o przypadku The Darkness, ale podobny schemat pewnie mogłeś rozważać już dużo wcześniej. Jak do tego podchodzisz?