Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3254139 razy)

dinogal, Todo, simon84w, Komediant, rrudy102 i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17295 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:20:39 »
Ten komiks to zakup z sentymentu, a nie z rozwagi. A sentyment to silny potrafi być.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline michał81

« Odpowiedź #17296 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:26:53 »
A co niektórzy chcą jeszcze 3 tom  ;D

Offline starcek

« Odpowiedź #17297 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:30:38 »
Gdyby kierownik wydał Darkness tak jak Scream Larę Croft, to by musiał mieć trzecią piwnicę na ten trzeci tom.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline michał81

« Odpowiedź #17298 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:33:54 »
Mógł iść w pakiet 3 tomów ;) za 600 pln.  Ciekawe czy wtedy sprzedaż byłaby taka szybka.

Offline kv

« Odpowiedź #17299 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:42:41 »
A ja jestem w szoku, że znalazło się 10 osób, które kupiło to za 900 czy 1200 plnów....
No chyba, że to był fake...

Offline pMk_91

« Odpowiedź #17300 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:52:38 »
A ja jestem w szoku, że znalazło się 10 osób, które kupiło to za 900 czy 1200 plnów....
No chyba, że to był fake...
Przecież to oczywisty fake, taki wyjątkowo śmieszny i inteligenty inaczej zart. Na 100% 10 osób kupiło od kolegi na M pakiety za 900zł, kiedy były dostępne w komiksiarni.

Online donT

« Odpowiedź #17301 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:01:10 »
Darkness kupili:

1. Fani tytulu, doskonale wiedzacy z czym to sie je, bez znaczenie czy z sentymentu czy nie.
2. Ludzie nieobeznani z tytulem, ale znajacy realia i majacy swiadomosc, ze jesli nie kupia teraz, to nie kupia w ogole lub przeplaca na rynku wtornym.
3. Niezdecydowani, ktorzy ulegli presji, marketingowi, malejacej z predkoscia swiatla dostepnosci.
4. Kolekcjonerzy ladnych, limitowanych przedmiotow, bo takie grubaski pieknie im sie polkach prezentuja.

Nie mam pojecia jest stosunek poszczegolnych grup, ale cos mi sie zdaje, ze grupa 1 wcala nie jest dominujaca.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline hansior

« Odpowiedź #17302 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:01:45 »
Po tym, jak Arek polecił, kupiłem Wiek Evy. Pozycja kompletnie mnie zaskoczyła tym, jak jest skonstruowana. Sprytnie zostały wybrane przykładowe plansze. Dwie z nich sugerują, że komiks niczym nie różni się od normalnego komiksu tzn. mamy normalne dialogi w dymkach. Tylko jedna wygląda tak, jak niemal całość Wieku, ale skoro jest tylko jedna, to przed kupnem czytelnik myśli, że niewiele jest takich plansz w środku. Tymczasem niemal cały komiks tak wygląda.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17303 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:21:22 »
Mijałeś się z prawdą w pewnej kwestii, którą dyskutowaliśmy i to mi wystarczy, żeby zapamiętać Cię jako człowieka piszącego nieprawdę. Natomiast jak już koniecznie potrzebujesz czegoś na temat wydawnictwa, to proszę bardzo:

Tyle Ci wystarczy? :)

okej już kojarzę z kim mam do czynienia ;) żart ;)

pozwolisz, że coś ci pokaże

tak wygląda tłumaczenie Sticklebacka 2
w chwili gdy to pisałem, byłem pewny, że to wydamy
niestety czas pokazał, że się nie uda
koszmarna i powolna sprzedaż 1, ale ostatecznie zadecydowała wtopa z Absalom 2
jak tylko wiedziałem, że nie zdecydujemy się na kontynuację
poinformowałem was tutaj
naprawde to ma być dowód na kłamanie?

druga sprawa
historia z różnymi rolami społecznymi kobiet i mężczyzn w plemionach pierwotnych
do tego nawiązywałeś tak?
opisywałem ci plemię z Amazonii, o którym miałem na wykładzie z antropologii,
gdzie kobiety po urodzeniu dziecka polowały a mężczyźni opiekowali się dziećmi

dzięki ai możesz to szybko zweryfikować idąc tropem plemiona matriachalne amazonia
znjadziesz też wiele innych róznych plemion w których role społeczne kobiet są inne
u plemion afrykanskich, azjatyckich, arabskich - ot na przykład Kalasze w Pakistanie

patrz

naprawde na tym polu uznałeś, że jestem kolesiem, który żeni kity? serio?

to co polubimy się teraz? ;)
« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 11:42:30 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17304 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:22:19 »
Po tym, jak Arek polecił, kupiłem Wiek Evy. Pozycja kompletnie mnie zaskoczyła tym, jak jest skonstruowana. Sprytnie zostały wybrane przykładowe plansze. Dwie z nich sugerują, że komiks niczym nie różni się od normalnego komiksu tzn. mamy normalne dialogi w dymkach. Tylko jedna wygląda tak, jak niemal całość Wieku, ale skoro jest tylko jedna, to przed kupnem czytelnik myśli, że niewiele jest takich plansz w środku. Tymczasem niemal cały komiks tak wygląda.

ale podoba ci sie? :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline hansior

« Odpowiedź #17305 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:25:31 »
Jeszcze nie czytałem. Ale wygląda ciekawie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17306 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:28:33 »
zdania są podzielone co do odbioru tego komiksu
generalnie uznany jest za dzieło sztuki
a ilustracje z niego zdobią domy w francuskim mieście na A gdzie odbywa sie festiwal europejskiego komiksu :)
na WAK jest jedna z niewielu recenzji tego komiksu, jak nie jedyna ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline hansior

« Odpowiedź #17307 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:31:28 »
Przyznam, że trochę się go boję, że będzie dla mnie zbyt artystyczny. Na Gildii są mieszane opinie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17308 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:41:13 »
hm... nie on nie jest trudny
na luzie złapiesz sens
tylko zacznij od tej dluzszej historii i dopiero potem owdroc komiks ;)

po prostu forma nie każdemu odpowiada, generalnie takie niejednoznaczne komiksy mają pod górę

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17309 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 11:44:38 »
Sprytnie zostały wybrane przykładowe plansze. Dwie z nich sugerują, że komiks niczym nie różni się od normalnego komiksu tzn. mamy normalne dialogi w dymkach. Tylko jedna wygląda tak, jak niemal całość Wieku, ale skoro jest tylko jedna, to przed kupnem czytelnik myśli, że niewiele jest takich plansz w środku. Tymczasem niemal cały komiks tak wygląda.

Poruszyłeś ciekawe zagadnienie. Czy przykładowe plansze mają być atrakcyjne czy miarodajne do faktycznej zawartości?

Ja trochę podobnie miałem z "Władcą nieprawości" gdzie większość stanowią średnie ilustracje Langleya, trochę mniejsza część to fajne ale ciemne ilustracje Staplesa i dochodzi króciak ilustrowany przez Murraya. Tymczasem na Gildii mamy cztery najlepsze ilustracje Stapleya i jedną dwustronicową Langleya, też zdecydowanie najbardziej udaną z jego części. Rozumiem, że zawsze warto jak najlepiej zareklamować swój produkt, ale ja po i po lekturze całości poczułem się trochę wyprowadzony w pole. Nie żebym z tego konkretnego powodu żałował zakupu, ale od tej pory postanowiłem robić głębszy research.

Kolejny podobny przykład to "Piekło Dantego" Mandioci - tylko jedna z pięciu plansz oddaje (i to nie do końca) styl, w którym utrzymana jest połowa komiksu.