Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248376 razy)

Castiglione, nocny i 16 Gości przegląda ten wątek.

Offline Czeczot

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17250 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:42:58 »
Zmowa cenowa wg Czeczota:

Studio Lain - Chcemy sprzedać komiks
Gildia - Ok
Studio Lain - Darkness okładkowo 399zl, 320zl idzie do nas, z 20%* róbcie co chcecie.
Gildia - Ok
Studio Lain powtarza to samo w innych sklepach gdzie sprzedaje swoje komiksy.

Czeczot - TO ZMOWA CENOWA!!1, ZAWIADAMIAĆ UOKIK!1

*% jest przykładowy

Rozumiem że lubisz się wypowiadać w temacie który nie wiesz czego dotyczy. Pomogę ci. Tutaj jest cytat z wypowiedzi pracownicy wydawcy:

Jeszcze tylko wskażę problem, który wypłynął przy okazji. Czeczot słusznie zauważył, że Arek omija pośredników w komiksowie i uzgadnia ceny bezpośrednio ze sklepami, ale...

Pogrubienie jest odemnie.

I tak masz rację tak jak napisałeś tak wyglądają normalne relacje producent (wydawca) - sklep.  Ale jakoś w twojej liście nie widzę podpunktu uzgadniania cen ze sklepami (dla ułatwienia to liczba mnoga). Uzgadnianie cen sprzedaży ze sklepami jest zmowa cenową.

Zrozumiałeś?

Już się nie będę czepiał że Wydawca napisał ze to było przejęzyczenie i co niejaki Freud uważał o przejęzyczeniach.

I ja nie wiem czy ten Wydawca dogaduje ceny z kimkolwiek i szczerze mam to w dupie bo ja jego komiksów nie kupuje ale wypowiedz pracownika brzmi co najmniej zaskakująco.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:47:43 wysłana przez Czeczot »

Offline dinogal

« Odpowiedź #17251 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:44:18 »
A może pogadajmy o komiksach :) tak dla odmiany ;)

Online Konrad

« Odpowiedź #17252 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:48:35 »
mogło umknąć to info w trakcie dyskusji :)

Darkness do kupienia w Komiksiarnii
https://komiksiarnia.pl/studio-lain/19791-darkness-tom-1-i-2.html
I już po. Zeszło tak jak w Gildii poniżej 24h :)

Offline kv

« Odpowiedź #17253 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:56:32 »
Czy skrót myślowy to przejęzyczenie?

Offline Koalar

« Odpowiedź #17254 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 18:57:01 »
a teraz uważaj jaki to interes życia - na czysto - jak wszyscy zapłacą faktury - zarobi 16 tysięcy :) nawet jednej licencji za to nie kupisz ;) no dobra w niektórych miejscach jedną kupisz :)

tutaj morduje nas druk i licencja, potem dystrybucja, plus koszta obszernego tłumaczenia, redakcji, korekty i składu - liczyłem tak na oko, ale 20 tysi na rękę po podatkach na pewno nie przekroczy

wiesz obawiałem się dać wyższą cenę, bo 400 zł wydawało mi się zaporowe
prawda jest taka, że to powinno kosztować tak z 450 zł minimum

To mówisz, że wcześniej wychodziłeś na zero przy sprzedaży połowy nakładu, a teraz zarobisz na rękę nawet nie 20 tys. przy 320 tys. zł? Jak cały czas omijasz hurtownie i nie ma rabatu na komiksy SL? I przy tych wszystkich kosztach i ryzyku przy najdroższym komiksie w historii wydawnictwa tak to skalkulowałeś, że zarobisz nawet nie 20 tys. zł? Sorry, ale to są jakieś bajki z mchu i paproci :)
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17255 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:07:27 »
Napisalem konkretnie o komiksie Darkness. Napisalem tez, ze powinien kosztowac minimum 450 zl. Wiec tak. Po odjeciu podatku zarobie maks kolo 20 tys zl. Myslisz ze nie pochwalilbym sie wiekszym zarobkiem? Sa komiksy jak np Kroniki barbarzyncow gdzie zarobilem kolo 35 tys. Sa takie na ktorych nie zarobilem nic.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:08:59 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Genzo

« Odpowiedź #17256 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:10:26 »
Nie opłacałoby się wam bardziej  samemu odpalić preorder na stronie internetowej i samemu wysyłać komiksy bezpośrednio do klienta ?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17257 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:11:36 »
Myślę, że warto się zatrzymać w kolejnej spirali.

Ja doprecyzuję swoje zdanie i można się rozejść:
"uzgadnia ceny, za które detaliści będą nabywać dany produkt od niego, z rzeczonymi detalistami, czyli tzw. ceny zakupu, nie zaś ceny sprzedaży finalnej" - żeby było jasne, to standardowa procedura :)

Dziękujemy, @Czeczot, że zwróciłeś uwagę na mój skrót myślowy; mam nadzieję, że teraz wszystko jasne.

Można się rozejść.

@Koalar: A może pomyśl tak - komiks za 400 PLN, Studio Lain robi eksperyment, bo uważa, że to cena zaporowa, a wie, że sprzeda większość nakładu (tylko nie wie, w jakim czasie). I nawet gdyby wydawca zarobił na tych komiksach dwa razy tyle (niestety widziałam koszty samego druku i... nie; nawet dwa razy się pytałam, czy jednak zostajemy przy tej cenie), coś to zmienia?

@Genzo: Nie, kompletnie nie :)

@Midar: Chodzi - zdaje się - o Masonnę (nawet nie wiem, czy dobrze napisałam, czy przypadkiem nie przez dwa S?  :-\ ).
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:14:46 wysłana przez MałaKasia »

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17258 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:13:19 »
To mówisz, że wcześniej wychodziłeś na zero przy sprzedaży połowy nakładu, a teraz zarobisz na rękę nawet nie 20 tys. przy 320 tys. zł? Jak cały czas omijasz hurtownie i nie ma rabatu na komiksy SL? I przy tych wszystkich kosztach i ryzyku przy najdroższym komiksie w historii wydawnictwa tak to skalkulowałeś, że zarobisz nawet nie 20 tys. zł? Sorry, ale to są jakieś bajki z mchu i paproci :)

Arek jak zadeklarowany anarchista teoretyczny, bo nie chciał w praktyce wcielić w życie spółdzielni z pracownicą, wstydzi się przyznać ze zarabia pieniądze. Może jego anarchistyczne sumienie nie pozwala mu tego przyznać, a może większość jego miłośników tutaj by to źle odebrała. Gdzieś kilku się wypowiadało i łaskawie zgadzało się na 5% - 10% zysku. To tyle akurat zarobił. Arku zarabianie pieniędzy to powód do dumy a nie wstyd.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17259 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:15:46 »
Nie opłacałoby się wam bardziej  samemu odpalić preorder na stronie internetowej i samemu wysyłać komiksy bezpośrednio do klienta ?

Nie jestem w stanie podolac prowadzeniu sklepu. Po prostu.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Midar

« Odpowiedź #17260 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:16:40 »

@Midar: Chodzi - zdaje się - o Masonnę (nawet nie wiem, czy dobrze napisałam, czy przypadkiem nie przez dwa S?  :-\ ).

Wiem, wiem😉. Prowokowałem kolegę @nocny, z którym się znamy i mamy ok relacje.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #17261 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:23:46 »
A może pogadajmy o komiksach :) tak dla odmiany ;)

Jestem za 🤣
Pora zakończyć tą plemienną napierdalankę w stylu POPiSu 💩

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17262 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:26:29 »

Ja doprecyzuję swoje zdanie i można się rozejść:
"uzgadnia ceny, za które detaliści będą nabywać dany produkt od niego, z rzeczonymi detalistami, czyli tzw. ceny zakupu, nie zaś ceny sprzedaży finalnej" - żeby było jasne, to standardowa procedura :)

Dziękujemy, @Czeczot, że zwróciłeś uwagę na mój skrót myślowy; mam nadzieję, że teraz wszystko jasne.

Można się rozejść.

A wydawało mi się że jest cena katalogowa / SCD i stały rabat wpisany w umowie, tak działa absolutna większość firm. Niektóre maja w umowie grupy produktowe z różnymi rabatami. Oryginalna polityka firmy każdy komiks jest negocjowalny indywidualnie i że taki gigant jak Gildia się na to zgadza .... zazdroszczę umiejętności. 
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:36:27 wysłana przez Czeczot »

Offline Masonna

« Odpowiedź #17263 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:40:13 »
Napisalem konkretnie o komiksie Darkness. Napisalem tez, ze powinien kosztowac minimum 450 zl. Wiec tak. Po odjeciu podatku zarobie maks kolo 20 tys zl. Myslisz ze nie pochwalilbym sie wiekszym zarobkiem? Sa komiksy jak np Kroniki barbarzyncow gdzie zarobilem kolo 35 tys. Sa takie na ktorych nie zarobilem nic.

Bogol! Na stos!

A mówiąc całkiem serio - znowu nie doszacowałeś nakładu. Kolejnym niedoszacowanym komiksem będzie Hunter Killer. Spawn - nie wiem, bo tu zdaje się ma być narzucony nakład, więc wygląda na to, że decyzję podejmie ktoś mądrzejszy. Dobrze że sam przyznajesz, że nie znasz się na rynku komiksowym, ale po tylu latach działania na tym rynku może warto byłoby się jednak lepiej orientować, hm?
Komary rypią...

Offline Koalar

« Odpowiedź #17264 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:46:02 »
@Koalar: A może pomyśl tak - komiks za 400 PLN, Studio Lain robi eksperyment, bo uważa, że to cena zaporowa, a wie, że sprzeda większość nakładu (tylko nie wie, w jakim czasie). I nawet gdyby wydawca zarobił na tych komiksach dwa razy tyle (niestety widziałam koszty samego druku i... nie; nawet dwa razy się pytałam, czy jednak zostajemy przy tej cenie), coś to zmienia?

Eksperyment ;D Który może zahamować działalność wydawnictwa ;D
Zmienia, jeśli pisze, że zarobi 16 tys. zł, a naprawdę by zarobił 32 tys. zł. Ale skoro tak pisze, to pewnie fakty, bo nigdy się nie mijał z prawdą na tym forum :) Choć nie odrzucam, że to jednak problemy z liczeniem.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.