Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3246457 razy)

Melkazir, szydlo, Xmen, zombie001, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 16 Gości przegląda ten wątek.

Offline MałaKasia

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17220 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:42:30 »
Przestańcie pisać Czeczotowi takie rzeczy, imho - nie godzi się.

@Czeczot, niestety (może się mylę, ale obawiam się, że jednak nie) nie ma tu znamion przestępstwa, nie ma zmowy cenowej; ominięcie standardowego łańcucha dystrybucji nie jest żadnym przestępstwem. Inaczej wszyscy zinowcy, sprzedający praktycznie TYLKO w Gildii, mieliby przesrane :) Rozumiem, jak to widzisz; rozumiem, że niektóre rzeczy mogą boleć, ale nadal działamy według podstawowych praw rynku. Tu nikt się na ceny nie umawia, cena jest zależna od detalisty, tak samo jak w przypadku łańcucha standardowego. To detalista ją ustala, a nie wydawca. Po prostu rabat jest inny; rabat zachęca detalistę do sprzedaży w cenie okładkowej; ale jeśli detalista potrzebuje, może ją ustalać inaczej (i tak się też dzieje np. w przypadku Gildii).
Nikt też nie próbuje wyeliminować konkurencji.

Natomiast nikt się nie dobrał do systemu "empikowego", choć tam są sztywne warunki i tam można by się doszukiwać np. monopolizacji.

Offline Death

« Odpowiedź #17221 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:43:26 »
Po co są ceny okładkowe widoczne na okładce, skoro wydawnictwo nie może narzucić ceny za którą książka zostanie sprzedana?

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17222 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:48:50 »
bardzo, bardzo liczę, że napiszesz do UOKIK
a potem obiecuję wszystkim, że pokaże raport
żeby też się pośmiali :)
i tu kończę temat, by nie eskalować tej komedii :)

Błędnie założyłeś że chciało by mi się cokolwiek z tym zrobić. Mnie ta twoja działalność furczy. UOKIK pewnie też sie nie zajmuje firmami działającymi w piwnicy. Za to takie oficjalne przyznawanie się do nie przestrzegania przepisów jest cokolwiek … zabawne.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17223 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:51:22 »
Po co są ceny okładkowe widoczne na okładce, skoro wydawnictwo nie może narzucić ceny za którą książka zostanie sprzedana?

To jest Sugerowana Cena Detaliczna. Czyli wydawca sugeruje ale wg przepisów nie może narzucić sklepowi za ile on sprzeda. Dla mnie to jest robione tylko po to żeby ludzie się cieszyli że kupili „taniej”. Nic nie kupili taniej bo wszędzie jest niższa cena

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17224 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:51:57 »
Błędnie założyłeś że chciało by mi się cokolwiek z tym zrobić. Mnie ta twoja działalność furczy. UOKIK pewnie też sie nie zajmuje firmami działającymi w piwnicy. Za to takie oficjalne przyznawanie się do nie przestrzegania przepisów jest cokolwiek … zabawne.

:) :) :) :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online pokia

« Odpowiedź #17225 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:52:21 »
Błędnie założyłeś że chciało by mi się cokolwiek z tym zrobić. Mnie ta twoja działalność furczy. UOKIK pewnie też sie nie zajmuje firmami działającymi w piwnicy. Za to takie oficjalne przyznawanie się do nie przestrzegania przepisów jest cokolwiek … zabawne.
Czyli marny z ciebie obywatel. Widzisz przestępstwo i go nie zgłaszasz.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17226 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:53:28 »
@Death: wydawnictwo nie narzuca ceny, w realiach ma wpływ na cenę jedynie poprzez wysokość rabatu, który daje (a i to czasami nie działa  ;) ); cena katalogowa ma odzwierciedlać wartość produktu, jest też wymogiem w przypadku systemu ISBN, który obliguje wydawców do podawania cen.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17227 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:56:50 »

@Czeczot, niestety (może się mylę, ale obawiam się, że jednak nie) nie ma tu znamion przestępstwa, nie ma zmowy cenowej; ominięcie standardowego łańcucha dystrybucji nie jest żadnym przestępstwem.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i to co napisałaś. Ominięcie dystrybucji nie ma nic do rzeczy. Przedsiębiorca a w tym wypadku wydawca nie ma prawa ustalać ceny za jaka sklep coś sprzeda. Jeżeli to ustalają to jest to …. Działanie niezgodne z prawem.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17228 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:59:06 »
Czyli marny z ciebie obywatel. Widzisz przestępstwo i go nie zgłaszasz.

Bardzo marny. Bo uważam ten przepis za debilny, trudno egzekwowalny ale jak widać po przykładach się da. Chociaż jak by się przyjrzeć ceną elektroniki, AGD, samochodów to tam zmów cenowych są tysiące. Zresztą uwielbiam popełniać przestępstwa tylko się do tego oficjalnie nie przyznaje i wiem kiedy je popełniam :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:02:05 wysłana przez Czeczot »

Offline Eid0s_

« Odpowiedź #17229 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:08:42 »
raczej nie, ale będzie mieć Komiksiarnia 30 sztuk i jakieś 20 sztuk wskoczy do innych sklepów

Czy można wiedzieć kiedy wpadną do Komiksiarni? Nie chciałbym drugi raz minąć się z tym komiksem

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17230 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:09:13 »
dobra - chwilę na poważnie
muszę się zapisać na terapie, bo mam jakieś natręctwo tłumaczenia ludziom, którzy mają to głęboko w d...
Kasia użyła skrótu myślowego
wiesz jak wygląda współpraca z sklepami
wszystkim dajemy taki sam rabat - małym i dużym i podajemy im cenę okładkową
sklepy same decydują za ile będą sprzedawać, ile chcą zarobić itp

to co mamy to z głowy?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17231 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:11:52 »
Czy można wiedzieć kiedy wpadną do Komiksiarni? Nie chciałbym drugi raz minąć się z tym komiksem

jak będą gotowe - pewnie pod koniec miesiąca, dam znać na forum

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online Sędzia

« Odpowiedź #17232 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:24:44 »
Bardzo marny. Bo uważam ten przepis za debilny, trudno egzekwowalny ale jak widać po przykładach się da. Chociaż jak by się przyjrzeć ceną elektroniki, AGD, samochodów to tam zmów cenowych są tysiące. Zresztą uwielbiam popełniać przestępstwa tylko się do tego oficjalnie nie przyznaje i wiem kiedy je popełniam :)

Przepis jest ok jak się go rozumie i wie na czym polega zmowa cenowa, a nie jak się ma swoje własne wyobrażenie co on oznacza.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17233 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:26:14 »

Natomiast nikt się nie dobrał do systemu "empikowego", choć tam są sztywne warunki i tam można by się doszukiwać np. monopolizacji.

Przecież empik miał kilka spraw i zgłoszeń do UOKIK o praktyki monopolistyczne ale nie pamietam jak to się skończyło. CD Projekt chyba ich oskarżył ….. 

Offline HugoL3

« Odpowiedź #17234 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 14:29:42 »
Przecież empik miał kilka spraw i zgłoszeń do UOKIK o praktyki monopolistyczne ale nie pamietam jak to się skończyło. CD Projekt chyba ich oskarżył …..

CD Projekt to ich chyba oskarżył za niedostarczenie preorderów na czas.