Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3248377 razy)

Castiglione, nocny i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline MałaKasia

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17205 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 12:46:41 »
@Darth Lexus: Już wczoraj nie starczyło mi siły i energii, żeby odpisać à propos tej podwyżki. Ale w skrócie mogłabym napisać tak: pracuję u Arka za kasę, którą sama wybrałam :) a jak zwiększył mi się zakres obowiązków (bo teraz również doszła komunikacja z licencjodawcami i nie tylko), to po prostu zapytałam, czy będzie okej, jeśli zacznę zarabiać więcej  :D I wszystko, krótka piłka 💙

Co ważne, nie współpracuję w komiksowie tylko z SL, ale również z innymi wydawcami, innymi podmiotami. Robię redakcje (tekstowe i prowadzę projekty merytorycznie), pomagam przy komunikacji mailowej, czasami nawet przy organizacji festiwali. Działam pomocowo niekiedy. Bardzo trudno to oddać, ale nie traktuję mojej pracy jako "mam na tym zarobić miliony!"; być może dlatego jestem w porównaniu z większością użytkowników Forum (wydających grube pieniądze na komiksy) biednym ludzikiem  ;D Przy czym w jakiś sposób jest mi z tą względną biedą po drodze (taki model, takie być może "schorzenie"). I żeby nie było: miałam w życiu okres zarabiania "naprawdę dobrze", ale nie byłam wtedy szczęśliwą osobą.

Jeszcze tylko wskażę problem, który wypłynął przy okazji. Czeczot słusznie zauważył, że Arek omija pośredników w komiksowie i uzgadnia ceny bezpośrednio ze sklepami, ale wyłożył się na założeniu, że to wpływa jakoś znacząco na jego przychody. Dzięki takiemu rozwiązaniu SL może zaoferować komiksy w cenie okładkowej równej cenie realnej, czyli nie nabijać sztucznie okładkowej, żeby starczyło na gigarabat, przy którym to właśnie pośrednicy zarabiają najwięcej. To w ogóle ciekawa sytuacja - na dłuższą dyskusję, ale clue jest łatwe do odkodowania: pośrednicy wymuszają ogromne rabaty i de facto na koniec to oni zarabiają na komiksach najwięcej (bo czasem ten rabat służy konkurencji cenowej - "u nas najtaniej", a czasem... nie ;) czasem zostaje w kieszeni pośrednika; to nadal ten sam rabat, nic się nie zmienia). Nie ponoszą ryzyka związanego z wydaniem komiksu, a zarabiają najwięcej. Działanie dla dobra ogółu to właśnie ominięcie pośredników, którzy narzucili system rabatowy wszystkim wydawcom, nie tylko komiksowym. Nie od dziś o tym mówimy, nie od dziś empik, który w tym przoduje, jest na cenzurowanym. Będzie więcej wydawców, którzy chcą odwrócić się od tego chorego systemu. Już widzimy pierwsze oznaki :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #17206 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 12:47:25 »
... Najprędzej kupią po 5 pakietów żeby niedługo opylić 3razy drożej - tak było chociażby z essentialami Mandragory. ....
mocno minąłem się z prawdą?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17207 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 12:53:43 »
no i Kasia nie napisała jednej rzeczy - u mnie się nie pracuje :) ze mną się WSPÓŁpracuje :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Eid0s_

« Odpowiedź #17208 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 12:54:58 »
Hej, czy do Gildii wpadną jeszcze jakieś egzemplarze Bezprawia, Tom1? Właśnie mi z koszyka zniknęło XD

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17209 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 12:57:57 »
raczej nie, ale będzie mieć Komiksiarnia 30 sztuk i jakieś 20 sztuk wskoczy do innych sklepów

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline eyesore

« Odpowiedź #17210 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:10:58 »
cześć tutaj obecnych naszczekało się że im się nie podoba model sprzedaży bo w niecałe 20h w Gildii poszło a w Komiksarni cały czas można zamówić, no ciekawe,
linkiem do sklepu uświadomiłeś mi jak kiedyś komiksy były tanie  :(

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17211 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:19:13 »
to prawda - kiedyś uważałem że cena 100 zł to jest absolutnie zaporowa - można znaleźć tą dyskusję pewnie w archiwach, kiedy szły pierwsze podwyżki papieru itp
dziś nie dziwi już komiks za 200 zł

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Death

« Odpowiedź #17212 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:21:24 »
Skizz jest bardzo fajny, to taki E.T. według Alana Moore'a.

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17213 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:23:16 »
Czeczot słusznie zauważył, że Arek omija pośredników w komiksowie i uzgadnia ceny bezpośrednio ze sklepami, ale wyłożył się na założeniu, że to wpływa jakoś znacząco na jego przychody.

A wiesz o tym że zmowy cenowe są prawnie zakazane i karalne ? Przyznałaś że wydawca popełnia przestępstwo. Jak by to ktoś zgłosił do UOKIK to tak kary były od 100 tysięcy do 10 milonów.
Gratuluję

Zgodnie z treścią art. 6 Ustawy z dnia 16 lutego 2017 roku o ochronie konkurencji i konsumentów zakazane są porozumienia, których celem lub skutkiem jest wyeliminowanie, ograniczenie lub naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku właściwym, polegające w szczególności na:
ustalaniu, bezpośrednio lub pośrednio, cen i innych warunków zakupu lub sprzedaży towarów;

Offline volkeer

« Odpowiedź #17214 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:27:06 »
A wiesz o tym że zmowy cenowe są prawnie zakazane i karalne ? Przyznałaś że wydawca popełnia przestępstwo. Jak by to ktoś zgłosił do UOKIK to tak kary były od 100 tysięcy do 10 milonów.
Gratuluję

Zgodnie z treścią art. 6 Ustawy z dnia 16 lutego 2017 roku o ochronie konkurencji i konsumentów zakazane są porozumienia, których celem lub skutkiem jest wyeliminowanie, ograniczenie lub naruszenie w inny sposób konkurencji na rynku właściwym, polegające w szczególności na:
ustalaniu, bezpośrednio lub pośrednio, cen i innych warunków zakupu lub sprzedaży towarów;

XDDD

Offline Dracos

« Odpowiedź #17215 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:27:41 »
dziś nie dziwi już komiks za 200 zł

Może nie dziwi, ale stary jak boli ;)

Offline panpikus

« Odpowiedź #17216 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:33:41 »
Ja tam się nie znam na dystrybucji, ale Ty serio tak interpretujesz ten przepis, że jak coś wytworzę, to muszę to sprzedać każdemu możliwemu sklepowi, czy pośrednikowi, który zajmuje się tą kategorią, żeby Czeczot nie zgłosił mnie do uokiku?

Offline Alienus66

« Odpowiedź #17217 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:33:54 »
Kurde wątek Lain to coraz ciekawszy! codziennie inna drama jak Tureckie seriale. Muszę jeszcze skołować popcorn i cole👍

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17218 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:37:59 »
Ja tam się nie znam na dystrybucji, ale Ty serio tak interpretujesz ten przepis, że jak coś wytworzę, to muszę to sprzedać każdemu możliwemu sklepowi, czy pośrednikowi, który zajmuje się tą kategorią, żeby Czeczot nie zgłosił mnie do uokiku?

NIe wolno ustalać ze sprzedawcą ceny za którą on sprzeda. Pewnie taką piko firemka w piwnicy nikt się nie przejmuje ale takie są przepisy w UE, za to w USA jest to całkowicie legalne.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-zmowa-rynkowa-a-uokik-jakie-kary-przysluguja

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17219 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 13:41:51 »
bardzo, bardzo liczę, że napiszesz do UOKIK
a potem obiecuję wszystkim, że pokaże raport
żeby też się pośmiali :)
i tu kończę temat, by nie eskalować tej komedii :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty