Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259516 razy)

bocik, Orygenes, Interloper, elesshar i 61 Gości przegląda ten wątek.

Offline Pwlmzdl

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17175 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:18:49 »
To może lekka zmiana tematu - jak tam Czwarta siła? Kiedy na Gildii, jakie okładki itd.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17176 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:23:52 »
Przyszly tydzien. Jeszcze nie liczylem glosow.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #17177 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:31:43 »
Aż wygooglowałem sobie, o co chodzi z tym FOMO. Strasznie staro się poczułem. Ale z drugiej strony wolę czuć się staro niż mieć FOMO.

Ja tak samo ;)
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #17178 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:50:43 »

@Wszyscy: obserwuję, co się dzieje przy premierze Darkness, i nie ukrywam, że jestem mocno zaniepokojona. Niestety - tak mi się wydaje - Arek miał niewielki udział w nakręceniu tej spirali FOMO, która w pewnym momencie urosła do gigant rozmiarów (m.in. dlatego się nie udzielałam). W mojej ocenie jakiekolwiek działania hajpujące ze strony wydawców (również innych, bo są tacy, co lepiej hajpują) nigdy nie były tak skuteczne jak Wasza wymiana zdań o nacechowaniu emocjonalnym na tym Forum.
A cena 400 PLN wydawała się dla nas w SL zaporowa  ???

Ja tak sobie myślę, że w tym FOMO mocno pomogła Wam konkurencja. Niedawne inby z EGMONTEM o pakiet X Mieczy w kartoniku i zwłaszcza Broń X mocno komiksiarzami wstrząsnęły, stąd właśnie obawy, że może im fajny komiks umnkąć. Nie będę ukrywał, że chociaż obserwuję działalność SL od dość dawna to jednak pierwszym moim zakupem od Was było właśnie CE. Niedawno skusiłęm się na Bewzprawie ale tylko dlatego, że oprócz pochlebnych recenzji zrobiliście dodruk pierwszego tomu. No i Darknessa znam od dawna. Wiem czego się po tym komiksie spodziewać. Powoli odkładam sobie na resztę Waszych komiksów Image/ Top Cow i jednocześnie muszę drastycznie ograniczyć komiksy z innych wydawnictw bo wiem, że tamte mogę dokupić w nieco późniejszym terminie.
Kasiu to jak to było z tą podwyżką, o któej pisał Arek? ;)

Online SawiK

« Odpowiedź #17179 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:51:22 »
Mam nadzieję że te Dreddy uda się wydać np jak zakonczy się Top Cow. Albo jak będzie więcej miejsca w harmonogramie.
Swoją drogą Darkness pięknie się sprzedał, tez dałem się porwać mocy ciemności 😉

Online vision2001

« Odpowiedź #17180 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:53:55 »
Kasiu to jak to było z tą podwyżką, o któej pisał Arek? ;)
Dostała.

Podwyżkę czynszu, prądu i gazu.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17181 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 22:04:57 »
@Darth Lexus: O co chodzi z podwyżką? Przegapiłam coś, gdzieś czegoś nie doczytałam w wątku?

@vision2001: Na razie prądu chyba... Chyba na pewno  :-\ Ech...

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #17182 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 22:12:10 »
@Darth Lexus: O co chodzi z podwyżką? Przegapiłam coś, gdzieś czegoś nie doczytałam w wątku?

@vision2001: Na razie prądu chyba... Chyba na pewno  :-\ Ech...

Chodzi o ten post Arka.

nie no jestem sprzedawcą jasne, że tak, tak jak wydawcą, ale nie jestem jednak korpo :) nie stosuję ich mechanizmów pracy i zarządzania zasobami ludzkimi, oraz podejście do klienta
funkcjonuje w kapitaliźmie na jego warunkach - czy tego chcę czy nie - ale jak kiedyś pisałem, to że anarchiści tworzą spóldzielnie i sprzedają towar nie czyni ich kapitalistami :) dla mnie zawsze kryterium jest sposób podziału zysku i podejście do pracy pracownika - jak tłumacz pisze, że ma chore dziecko to ja mówię stary olej to tłumaczenie przesuniemy termin - luz stary

ps. namówcie kiedyś Kasię, żeby opowiedziała wam jak wyglądała rozmowa o podwyżkę - mi nie wypada, ale może ona opowie ;)

Zaciekawiło mnie to, a ja lubię zakulisowe ciekawostki ;)
I szkoda, że nie jeździcie do Krakowa. Za to na pocieszenie mam Atom Comics na miejscu więc oszczędzam na kosztach wysyłki ;)

A prąd i gaz też mi dranie podnieśli...

Offline Sędzia

« Odpowiedź #17183 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 22:18:55 »
Zachecam do zalozenia wydawnictwa i poznania realiow :)
Pokazalbym ci umowy na 15 stron ale nie moge. A mysle ze czasem ucielo by to dyskusje na zawsze. Widziales ile trwaly rozmowy o dodruku Solo?

Nie chcę się przerzucać kto ma rację. Ale wiesz ile razy przy różnych umowach słyszałem "nie da się" a potem okazywało się, że się jednak da?

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #17184 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 22:35:01 »
Nawiązałam do tych festiwali i przypomniało mi się, że miałam Wam przecież wrzucić rozkład jazdy Studia Lain na 2025. Zatem jedziemy :)

Pojawimy się (lub przynajmniej będziemy się starać, bo czasami jakieś sprawy losowe, wiadomo) na następujących festiwalach w tym roku:
- Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej (12-13 kwietnia 2025)
- Białogard Comic Con (5-6 lipca 2025)
- Górnośląska Impreza Komiksowa w Gliwicach (25 października 2025)
- Sanocki Dzień Komiksu (jeszcze chyba nie ma ustalonej daty, ale pewnie jakoś w październiku?).
(...)
Z tego miejsca pozdrawiam wszystkich bywalców festiwali i mam nadzieję, że w tym roku również będę miała okazję spotkać się z Wami i choć przez chwilę porozmawiać!

Jeśli uważacie, że powinniśmy jako Studio Lain gdzieś się pojawić – na jakimś festiwalu, piszcie :)

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Sanocki Dzień Komiksu odbędzie się 18 października (sobota) 2025 roku. Czekam jeszcze na oficjalne przyklepanie przez dyrekcję SDK-u. I oczywiście serdecznie zapraszam na strefę targową. 💙💙
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Itachi

« Odpowiedź #17185 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 22:43:46 »
rozpoczęcie sprzedaży komiksu --> wyprzedaje się większa część nakładu na gildii ---> zaczyna się plaga komentarzy (pomimo tego, że 3-4 księgarnie nadal nie ruszyły z przedsprzedażą) za mało nadrukowaliście, zwiększcie nakłady, zmieńcie umowy---> zaczyna się jęczenie, że skalperzy wykupili x nakładu --> zabierają głos sami specjaliści, eksperci, doktorzy i handlowcy --> z niesamowitą cierpliwością Wydawca odpowiada na pytania, po kilku dniach temat powolutku się wycisza... --> do premiery kolejnego komiksu ...

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Midar

« Odpowiedź #17186 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 22:55:49 »
Tak, „specjaliści” od zaglądania w cudze umowy i wiecznie pouczający jak wydawcy mają wydawać, znowu w akcji. Najlepsze, że przeważnie nie są zainteresowani tymi komiksami. Akurat przy Darkness okupili się chyba wszyscy, bo praktycznie nie ma lamentów, że ktoś nie zdążył. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że kupiła go spora liczba osób, która ani go nie chciała, ani nie potrzebuje. Spodziewana jest więc spora liczba tej pozycji na rynkach wtórnych.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #17187 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 23:00:12 »
Tak, „specjaliści” od zaglądania w cudze umowy

Nie wiem czy do mnie pijesz, bo przed chwilą pisałem o umowach, ale w takim przypadku to bez "".

Offline pMk_91

« Odpowiedź #17188 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 23:02:41 »
Tak, „specjaliści” od zaglądania w cudze umowy i wiecznie pouczający jak wydawcy mają wydawać, znowu w akcji. Najlepsze, że przeważnie nie są zainteresowani tymi komiksami. Akurat przy Darkness okupili się chyba wszyscy, bo praktycznie nie ma lamentów, że ktoś nie zdążył. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że kupiła go spora liczba osób, która ani go nie chciała, ani nie potrzebuje. Spodziewana jest więc spora liczba tej pozycji na rynkach wtórnych.
Spokojnie, spokojnie na FB już widziałem pytanie o dodruk. :)

Offline Czeczot

« Odpowiedź #17189 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 23:36:07 »
nie no jestem sprzedawcą jasne, że tak, tak jak wydawcą, ale nie jestem jednak korpo :) nie stosuję ich mechanizmów pracy i zarządzania zasobami ludzkimi, oraz podejście do klienta
funkcjonuje w kapitaliźmie na jego warunkach - czy tego chcę czy nie - ale jak kiedyś pisałem, to że anarchiści tworzą spóldzielnie i sprzedają towar nie czyni ich kapitalistami :) dla mnie zawsze kryterium jest sposób podziału zysku i podejście do pracy pracownika - jak tłumacz pisze, że ma chore dziecko to ja mówię stary olej to tłumaczenie przesuniemy termin - luz stary
ps. namówcie kiedyś Kasię, żeby opowiedziała wam jak wyglądała rozmowa o podwyżkę - mi nie wypada, ale może ona opowie ;)

Ty masz chłopie grube rozdwojenie jaźni. Skoro tak ci pasuje anarchizm czemu z Kasia nie założysz spółdzielni i nie dzielicie się zyskiem sprawiedliwie? Czemu ona u ciebie pracuje? Spółdzielnie w kapitalizmie są całkowicie legalne. A tak wogóle wyprowadź się do jakiegoś squat-a i tam wydawaj komiksy charytatywnie. Coś mi sie wydaje że u nas kilka sie znajdzie.
Zwiększasz swoje przychody przez omijanie pośredników i uzgadnianie cen ze sklepami i jednocześnie opowiadasz o spółdzielnia anarchistycznych? Gdzie praca dla dobra ogólnego?  Przestań pisać te farmazony!

« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 23:37:47 wysłana przez Czeczot »