Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259295 razy)

elesshar, SawiK, jedrol, zombie001, Popiel, MonsterGirl (+ 1 Ukrytych) i 44 Gości przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17160 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:44:35 »
Uwazam ze jestesmy seksualnymi obiektami zawsze i wszedzie.

Próbuję sobie wyobrazić to zdanie rzucone na zlocie feministycznym. Najlepiej na jakimś zachodnim kampusie*.  ;)
Przy czym zarzuciłem płytko wędkę w wodach w kierunku których normalnie nawet nie spoglądam i jako pierwsze z brzegu wyskoczyło mi coś takiego:
https://groknation.com/culture/feminism-101-comic-books-and-their-portrayal-of-women/

Chyba macie różne definicje feminizmu - podejrzewam, że feministki zaraz by Ci wyjaśniły, że ci, którzy przedstawiają kobiety takimi jakie widzimy je w komiksach to właśnie same skur..., bo uprzedmiotowienie, bo stereotypy, bo kultura gwałtu, bo zachęta... itd, itp.

*Pewnie wyszłoby coś takiego (nie wiem dlaczego nie chce mi się skopiować od konkretnego momentu - 1:16):
;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:46:26 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17161 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:53:09 »
Sluchaj po lewej stronie nie brakuje tez idiotow i fundamentalistow. Udawanie ze nie jestesmy seksualni to hipokryzja. Natomiast faktycznie jak spojrzymy na popkulture rownowaga jest zachwiana. I nie chodzi tylko atrakcyjnosc ale role spoleczne czy wzorce zachowania.
Feminizm.nie oznacza i nigdy nie oznaczal aseksualnosci. To dyskusja na wiele godzin. Na komorce padna mi rece.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Archie

« Odpowiedź #17162 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:59:22 »
Jaki jest całkowity nakład „Darkness” z podziałem na okładki? Gratuluję, że to tak szybko poszło.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Takesh

« Odpowiedź #17163 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:04:41 »
I jaki jest oficjalny czas Darkness w Gildii? Da radę wykazać osobne czasy dla wariantów?

Offline Alienus66

« Odpowiedź #17164 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:08:40 »
Fajna byla ta wczorajsza akcja z Darkness. Niezły pozytywny rozpierdziel oby się kiedyś coś takiego powtórzyło totalne emocję👍

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17165 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:16:23 »
Jaki jest całkowity nakład „Darkness” z podziałem na okładki? Gratuluję, że to tak szybko poszło.

Limitki po 200 plus 300 reg dla gildii

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17166 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:17:29 »
I jaki jest oficjalny czas Darkness w Gildii? Da radę wykazać osobne czasy dla wariantów?

Zapytam Marcina czy da rade ustalic.

Vae Victis - druk

Offline amsterdream

« Odpowiedź #17167 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:27:07 »
A nie wydaje wam się, że trochę słabe jest drukowanie komiksu w tak niskim nakładzie, że w ciągu 24h się wyprzedaje? Wydawnictwa mangowe robią to lepiej, zbierają zamówienia przedpremierowo przez kilka miesięcy a potem drukują w takim nakładzie, ile zamówień uzbierali + jakaś nadwyżka (100-200 egzemplarzy na reklamacje itp.). Ale rozumiem trochę ideę, jakby Lain tak robiło to wtedy bańka by pękła i odpadliby np. wszyscy scalperzy, FOMO się zmniejszyło itd.
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:13:42 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17168 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:38:23 »
Nie wiem jak wygladaja umowy z Japonczykami ale wiem ze w europie i usa to nierealne :) bo umowa zawarta jest na okreslona liczbe. Ona decyduje min o cenie calosciowej.

Vae Victis - druk

Offline Sędzia

« Odpowiedź #17169 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 20:45:34 »
Nie wiem jak wygladaja umowy z Japonczykami ale wiem ze w europie i usa to nierealne :) bo umowa zawarta jest na okreslona liczbe. Ona decyduje min o cenie calosciowej.

Po prostu opcja na dodatkowe egzemplarze (nawet rozbudowana) za określoną kasę umieszczona już w umowie w ramach pierwotnych negocjacji. Mając takie postanowienia po prostu wysyłasz oświadczenie, że z tego korzystasz, przelewasz kasę i drukujesz więcej.

A jeśli mi napiszesz, że się nie da, to ja Ci powiem żebyś wysłał do tego Kasię, to załatwi, bo to powinno być dużo prostsze niż Spawn. Koniec końców chcesz mieć możliwość dania autorom większego wynagrodzenia.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #17170 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:00:36 »
Widzę że część z was wychodzi z założenia, że jak się kupi jednego Dredda to potem już trzeba skompletować wszystko. Ja akurat mam wszystkie KA i wszystkie Dreddy od Lain. Te co przeczytałem, czytałem tak jak wychodziły w PL, czyli niechronologicznie. Spokojnie można się połapać ponieważ większość progów (czyli story arców) to autonomiczne historie, bardzo rzadko odwołujące się do poprzednich. Dreddy od Lain tym bardziej można czytać w oderwaniu od reszty i od KA. Przecież nikt nie wychodzi z założenia, że nie kupi Husha, bo nie ma na półce i nie czytał wszystkich Batmanów np. ze srebrnej ery
Ja polecam zacząć od KA 2 lub 13 (bo jedynka może być zbyt archaiczna na pierwszy raz). Od Lain bierzcie, co jest. Może Krew Satanusa lepiej zostawić na później

Od Studia mam własnię prawie wszystkie Dreddy. Brakuje mi Heavy Metal i Krwi, którą w końcu trzeba zakupić. Jakbym zaczął kupować akta no chciałbym je zebrać wszystkie, a na to nie mam za bardzo miejsc jeśli nie zacząłbym jakiejś wyprzedaży kolekcji. Dlatego też wolę jakiś pojedynczy album z tego świata odczasu  do czasu od Studia.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17171 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:01:39 »
Zachecam do zalozenia wydawnictwa i poznania realiow :)
Pokazalbym ci umowy na 15 stron ale nie moge. A mysle ze czasem ucielo by to dyskusje na zawsze. Widziales ile trwaly rozmowy o dodruku Solo?

Vae Victis - druk

Offline rapr

« Odpowiedź #17172 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:04:21 »
Cytat: studio_lain link=topic=39.msg299058#msg299058
Widziales ile trwaly rozmowy o dodruku Solo?
A wiadomo już, kiedy będzie ten dodruk? Czeka tylko na "miejsce", czy coś tam się dzieje?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17173 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:07:50 »
Tlumaczenie nowego tomu. Sklad. Pewnie przed wakacjami.

Vae Victis - druk

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #17174 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 21:08:25 »
Od Studia mam własnię prawie wszystkie Dreddy. Brakuje mi Heavy Metal i Krwi, którą w końcu trzeba zakupić. Jakbym zaczął kupować akta no chciałbym je zebrać wszystkie, a na to nie mam za bardzo miejsc jeśli nie zacząłbym jakiejś wyprzedaży kolekcji. Dlatego też wolę jakiś pojedynczy album z tego świata odczasu  do czasu od Studia.
Rozumiem, natura komplecisty również posiadam ale staram się z nią walczyć ze względu na ograniczenia lokalowe. Jeśli jednak uda ci się ją pokonać to polecam wybrane KA.