Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3253014 razy)

Dalthon, radioblackmetal, Olgierd, misiokles, Bouncer i 26 Gości przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17145 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 17:36:55 »
Darkness to będzie mój pierwszy komiks od SL. Uległem temu nakręconemu hype'owi. Tytuł ten nie interesował mnie, kiedy wydawała go Mandragora i kiedy swoją premierę miała gra na ps3. Ale wiem, że kupię, przeczytam i jeśli mi się nie spodoba, to sprzedam bez straty. Na button mana się nie załapałem, ale nawet nie planowałem na niego polować, więc skoro się wyprzedał to trudno, z mojej perspektywy strata dla wydawcy niż dla mnie, bo za ten budżet wydam kasę gdzie indziej.
W przypadku Darkness widziałem duże zainteresowanie i dało się wyczytać, że nakład nie jest duży, więc pozycja szybko wyparuje. Spoko, wydawca gra w otwarte karty, przynajmniej tak można odebrać posty na forum.
Ale to, że Egmont wrzuca jakieś komiksy ze slipcase a później pozycje Limited, które raz wiszą w sklepie 2 lata a innym razem wypadają ze sprzedaży zanim trafią do księgarni to już mi się nie podoba, bo jednak od takiego wydawcy oczekuje się innej dostępności produktów, nawet tych pod hasłem premium.
Dlatego na Egmont trochę się obraziłem i przez ostatni rok nic od nich nie kupiłem, teraz czas dać szansę innym.

Co do postu kolegi Kubali to nie potrafię się z nim zgodzić. Takie towary jak PS5 czy jakiekolwiek produkty Apple powinny być zawsze i wszędzie dostępne, tak aby producent mógl jeszcze na nich żerować przez kolejnych kilka lat. To byla straszna wtopa wizerunkowa dla Sony, że przy premierze nowej konsoli nie było sposobu aby ją kupić w cenie sugerowanej. Praktycznie każdy elektromarket bawił się wtedy w skalpera, o lombardach i innych sklepach nie wspominając.
Chyba, że miałeś na myśli akcje z zeszłego roku ze sprzedażą limitowanych sprzętów w szarej kolorystyce. Tego w ogóle nie popieram, więc tu mogę się przyłączyć do krytyki.

A jeżeli Darkness takie super to czemu inny, większy wydawca się po to nie zgłosił i nie wypuścił na rynek w nakładzie 2-3 razy większym? :)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #17146 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 17:51:26 »
Dreddy biorę wszystkie, więc wydaj wszystkie. Od paru dni bije się z myślami czy w końcu wejść w Kompletne Akta, ale wybór wyselekcjonowanych opowieści to jednak lepszy wybór.

Online misiokles

« Odpowiedź #17147 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 17:54:43 »
Ja mam pytanie odnośnie dredów od lain, czy  te komiksy są w kompletnych aktach od ongrysa. Zastanawiam się jak zacząć czytać tą serię.

Nie ma. Ongrys wydaje Dreddy 'stare' sprzed paru dekad. SL wydało Dreddy nowożytne. Twój wnuk może się doczeka kiedy w Kompletnych Aktach znajdą się albumy wydane przez Studio Lain.

Offline Leyek

« Odpowiedź #17148 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 18:28:15 »
gorzej, ja jestem tak na lewo, że lewaki są ode mnie na prawo ;)

Tak, tak jesteś kiedy Ci wygodnie. Bo "szczucie cycem" na okładkach już Ci nie przeszkadza :P

I wiem, wiem to przecież od fana dla fanów...

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17149 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 18:40:39 »
Tak, tak jesteś kiedy Ci wygodnie. Bo "szczucie cycem" na okładkach już Ci nie przeszkadza :P

To krwiożerczy kapitalista w przebraniu lewaka! Zobaczymy jakie poglądy będzie głosił jak mu masoneria (nie mylić z Mosonną) przestanie płacić! ;)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #17150 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 18:51:14 »
Dreddy biorę wszystkie, więc wydaj wszystkie. Od paru dni bije się z myślami czy w końcu wejść w Kompletne Akta, ale wybór wyselekcjonowanych opowieści to jednak lepszy wybór.
Dla mnie Kompletne Akta to najlepsza rzecz z Dreddem. W sumie od momentu kiedy zainteresowałem się Dreddem (listopad 2024), przeczytałem Akta 2,3, 4,5, 6 i 13, i wszystkie były lepsze niż pojedyncze opowieści jak Mandroid czy Tytan.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #17151 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:05:24 »
Nawiązałam do tych festiwali i przypomniało mi się, że miałam Wam przecież wrzucić rozkład jazdy Studia Lain na 2025. Zatem jedziemy :)

Pojawimy się (lub przynajmniej będziemy się starać, bo czasami jakieś sprawy losowe, wiadomo) na następujących festiwalach w tym roku:
- Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej (12-13 kwietnia 2025)
- Białogard Comic Con (5-6 lipca 2025)
- Górnośląska Impreza Komiksowa w Gliwicach (25 października 2025)
- Sanocki Dzień Komiksu (jeszcze chyba nie ma ustalonej daty, ale pewnie jakoś w październiku?).

Od razu śpieszę z wyjaśnieniami:
- nie, nie będzie nas na Złotych Kurczakach we Wrocławiu – nie dostaliśmy stoiska (dla zainteresowanych: Eryk K. również nie dostał stoiska, więc nie będzie nas w ogóle)
- nie jeździmy do Krakowa ze względów… hm, ideologicznych; tak samo – Pyrkon
- nie będzie nas na Komiksowej Warszawie – za drogie stoiska
- nie, nie będzie nas również na MFKiG w Łodzi; festiwal w zeszłym roku zaliczył kilka „potknięć” (eufemistycznie ujmując) i po liście otwartym dyrektora festiwalu zdecydowaliśmy się nie wspierać kolejnej edycji
- nie będzie nas też na NŻK – stoiska są dla nas nadal za drogie.

Bardzo dziękuję za głos wsparcia, @Midar, ja też bardzo się cieszę na widok znajomych twarzy na festiwalach. A Ciebie pamiętam jeszcze z czasów wspierania OMG!, więc podwójna wdzięczność 💙💙
Z tego miejsca pozdrawiam wszystkich bywalców festiwali i mam nadzieję, że w tym roku również będę miała okazję spotkać się z Wami i choć przez chwilę porozmawiać!

Jeśli uważacie, że powinniśmy jako Studio Lain gdzieś się pojawić – na jakimś festiwalu, piszcie :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17152 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:12:47 »

Zdzwilbys sie jak konsekwentne sa moje poglady. I jednoczesnie jak ewoluuja wraz z nabyta wiedza.
Dlaczego uwazasz ze anarchizm odrzuca ludzka seksualnosc i pozadanie? Uwazam ze jestesmy seksualnymi obiektami zawsze i wszedzie. Nie oznacza to jednak porzucenia  praw kobiet i mezczyzn do samostanowienia. Juz ci pisalem. Ja mam prosty podzial swiata. Dziele na skur... i nie. Skur to tacy co celowo robia krzywde innym ludziom zarowno psych jak i fizycznie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:15:39 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17153 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:14:57 »
To krwiożerczy kapitalista w przebraniu lewaka! Zobaczymy jakie poglądy będzie głosił jak mu masoneria (nie mylić z Mosonną) przestanie płacić! ;)

Zakrza nie mieszaj ludziom. Wiadomo ze placi mi Soros ,)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline OokamiG

« Odpowiedź #17154 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:17:35 »
Dla mnie Kompletne Akta to najlepsza rzecz z Dreddem. W sumie od momentu kiedy zainteresowałem się Dreddem (listopad 2024), przeczytałem Akta 2,3, 4,5, 6 i 13, i wszystkie były lepsze niż pojedyncze opowieści jak Mandroid czy Tytan.

Niestety brak miejsca trochę mnie stopuje w wejściu w Akta, a lubię poczytać coś z tego świata. Skończyłem Bezpraiwe i świetnie się bawiłem, no ale wchodzenie w takiego molocha to poważna decyzja i spory wydatek, a wykosztowałem się na Darkness i mam sporo rzeczy zamówionych w Atomie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17155 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:27:31 »
Komiksiarnia sprzedaje Darkness.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Zakrza

« Odpowiedź #17156 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:32:40 »
Zakrza nie mieszaj ludziom. Wiadomo ze placi mi Soros ,)
No wiadomo. To on nie jest z masonerii? :P

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17157 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:33:32 »
Oni chyba dzialaja z ukrycia ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online Palyszkiewicz

« Odpowiedź #17158 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:34:45 »
Niestety brak miejsca trochę mnie stopuje w wejściu w Akta, a lubię poczytać coś z tego świata. Skończyłem Bezpraiwe i świetnie się bawiłem, no ale wchodzenie w takiego molocha to poważna decyzja i spory wydatek, a wykosztowałem się na Darkness i mam sporo rzeczy zamówionych w Atomie.
Widzę że część z was wychodzi z założenia, że jak się kupi jednego Dredda to potem już trzeba skompletować wszystko. Ja akurat mam wszystkie KA i wszystkie Dreddy od Lain. Te co przeczytałem, czytałem tak jak wychodziły w PL, czyli niechronologicznie. Spokojnie można się połapać ponieważ większość progów (czyli story arców) to autonomiczne historie, bardzo rzadko odwołujące się do poprzednich. Dreddy od Lain tym bardziej można czytać w oderwaniu od reszty i od KA. Przecież nikt nie wychodzi z założenia, że nie kupi Husha, bo nie ma na półce i nie czytał wszystkich Batmanów np. ze srebrnej ery
Ja polecam zacząć od KA 2 lub 13 (bo jedynka może być zbyt archaiczna na pierwszy raz). Od Lain bierzcie, co jest. Może Krew Satanusa lepiej zostawić na później

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17159 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:36:33 »
Tak Krew jest dla fanow Lobo i innych szalenstw ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty