Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3249107 razy)

bjeń, Midar i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline dinogal

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #17070 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:23:12 »
Jak widać ten sprzedawca zna się i rozumie rynek. Inna sprawa że polskiego rynku raczej nie rozumieją zarówno wydawcy, jak i sprzedawcy oraz sami konsumenci. Myślę tylko, że trzeba zachować ostrożność i nie dać się ponieść przesadnemu optymizmowi.

Też tak myśle, kolejne LainUSA nie sadzę że będą miały takie wzięcie. Może się wyprzedadzą (oby) ale nie w takim tempie. Jedynie jestem przekonany z komiksów 2025 iż SPAWN będzie rekordem. Reszta... hmm... może na Mittona bym postawił ale reszta nie mam bladego pojęcia. Mimo że sam kupię większość nie widzę pewniaków. A pewniaki moje z 2023 i 2024 jeszcze dostępne ;)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #17071 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:33:09 »
Tylko, że Mitton będzie jeszcze droższy, bo to trzy tomy.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #17072 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:39:53 »
Tylko, że Mitton będzie jeszcze droższy, bo to trzy tomy.

Co z tego, że 3 jak każdy po ~220 str. nie będzie droższy. Ciekawi mnie ile komiksów SL się wyprzeda, tak szybko w tym roku. Obstawiam 3-4.

Offline Lobo

« Odpowiedź #17073 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:39:56 »
Nie będzie bo mimo że 3 tomy to stron będzie mniej niż w Darkness

Offline MIBY

« Odpowiedź #17074 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:40:27 »
Czy będzie jeszcze uzupełnienie egzemplarzy Bezprawia tom 2 na Gildii? Czy już nie ma co liczyć na ponowną dostępność? Pozdrawiam.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #17075 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:42:57 »
Potrzebny na forum nowy wątek, w którym będzie można typować, co z SL się wyprzeda i w jakim tempie, a co będzie zalegać latami  ;)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #17076 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:48:55 »
Albo zakłady bukmacherskie, każdy będzie mógł postawić swoje pieniądze i pokazać wydawcy jak "nie umie doszacować nakładu"  ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:52:43 wysłana przez Kvothe »

Offline Death

« Odpowiedź #17077 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 11:51:59 »
Znowu ten sam temat. Nakład jest idealny. To nie jest jakiś super komiks, raczej taki max średniaczek z komputerowymi kolorami. Darkness to tylko sukces komercyjny, a CE zarówno komercyjny, jak i artystyczny. I w przypadku tego drugiego szkoda, że nie będzie dodruku, bo to komiks ze Studia Lain, który łączy fanów tego wydawnictwa oraz czytelników, którzy zazwyczaj komiksów z Lain nie kupują. CE to było wydarzenie artystyczne w naszym komiksowym środowisku łączące różne podśrodowiska (nie wiem czy jest taki wyraz, ale mnie pasuje :D ).

Ja kupiłem Darkness, żeby szybko zeszło wydawcy i miał kasę na komiksy, które mnie interesują, a stracić nie stracę. No i chciałem, żebyśmy poszli na rekord, czyli dla sportu. Trochę osób tak zrobiło. Inne osoby też normalnie by Darkness przeczytać nie chciało, ale zadział fakt, że szybko zejdzie. Nie wiem czy naprawdę byłoby więcej niż 800 osób, które szczerze jarają się takimi rysunkami.
Gdyby miał się pojawić jakiś dodruk, to lepiej, żeby to było CE, czyli genialny komiks, który kupiłoby (tym bardziej patrząc jakie ma recenzje i opinie) mnóstwo czytelników na co dzień wydających swoje pieniądze na Kulturę Gniewu, czy Timofa. Paradoksalnie przy większym nakładzie Darkness zeszłoby mniej egzemplarzy, bo wtedy kupiłyby go tylko osoby, które naprawdę chcą ten komiks przeczytać i wydać na niego aż 400 zł, zamiast kupić sobie za te 4 stówy inne komiksy.
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:04:48 wysłana przez Death »

Offline Kubala77

« Odpowiedź #17078 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:02:18 »
hej,
Ja z całej tej okazji Darkness, aż postanowiłem swojego dziewiczego posta wrzucić w ten temat. Jestem czytelnikiem komiksów od wielu lat. Historia jakich wiele- za małolata tm-semic, potem powrót po latach do czytania. Ze Studia Lain kupowałem jeszcze przed czasami Button Mana, głównie rzeczy z 2000AD, których to jestem fanem, ale innymi rzeczami też nie pogardziłem. Po Cynglu, przez jakiś czas byłem na wagoniku Lainowym i kupowałem większość komiksów aż coś we mnie pękło :)

Czytam tutaj dużo postów typu "Miałem nie brać ale wziąłem", u mnie jest zupełnie odwrotnie. Miałem wziąć Darkness ale z pełną premedytacją odpuściłem zakup. Strasznie jarałem się na zapowiedź wydawania amerykańskich rzeczy z lat 90tych (głownie przez nostalgie do nastoletnich czasów), ale to co się dzieje na forum, w internecie i generalnie polityka wydawnictwa mnie do zakupu totalnie zniechęciły.
Ja wiem, że pewnie Arek robi to bez premedytacji, ale wczorajsza sytuacja jest dla mnie idealnym odzwierciedleniem tego co najgorsze we współczesnym kapitaliźmie, szczególnie w branzach mniejszych, bardziej hobbystycznych (chociaż i przyklady premiery PS5 czy niektórych modeli Apple można tutaj wpisać). Wszechobecne preordery, limitowanie edycji i co najważniejsze- tworzenie uczucia FOMO, które zmusza do impulsywnych zakupów. Sam mam taką naturę, że wchodzę w każde hobby dosyć mocno i jestem podatny na wiele zabiegów marketingowych, z którymi potem muszę walczyć. Na szczęście, w pewnym momencie dochodzę do takiego punktu gdzie następuje opamiętanie  ;) W przypadku parokrotnego impulsywnego kupowania komiksów (bo przecież zaraz go nie będzie), tym momentem dojścia do ściany było właśnie Studio Lain. Tak jak pisałem, kupowałem większość rzeczy od Studia, takich które nawet mnie nie interesowały, ale poczucie FOMO było zbyt silne. Ciągłe informowanie o nakładzie, brak dodruków, bliski kontakt ludzi z wydawnictwa, nakręcanie się ludzi w internecie (którzy też nawet tych komiksów jeszcze nie mieli okazji czytać) tworzyły we mnie uczucie że muszę mieć ten komiks, bo potem się wyprzeda i trzeba będzie kombinować. Także zamiast świadomego wydania pieniędzy na to na co mam ochotę i co wiem, że raczej sprawi mi przyjemność kończyłem z komiksem, który często rozczarowywał. Takim momentem przełomowym był CE, wokół którego stworzona została aura zaginionego arcydzieła (głównie przez ludzi powiązanych z wydawnictwem- Arek, Kasia czy nawet tłumacz Jakub :) ). Cena była sporawa, byłem dosyć mocno sceptyczny, chciałem poczekać na pierwsze opinie i recenzje. No ale oczywiście nakład zaraz się wyczerpie i musisz kupić. Tak więc kupiłem i skończyło się rozczarowaniem, bo fantastycznie zapowiadająca się przez pierwsze rozdziały, kunsztowna opowieść, od połowy zamienia się w męczącą i zbyt dosłowną ekspozycje. Tego od ludzi z wydawnictwa już nie usłyszałem, a z paru późniejszych opini takie odczucia można było wyczytać. Pewnie CE i tak bym kupił, ale chciałbym to zrobić na swoich zasadach, w sposób przemyślany, a nie kierowany FOMO. Także kiedy zorientowałem się, że z rzeczy kupowanych od Studia zostały mi na półce głownie Brytole to był to dla mnie jakiś moment otrzeźwienia. Teraz staram się swoje zakupy przemyślać po pare razy, odpuszczam jakiekolwiek wydatki do któych zmusza mnie FOMO i muszę przyznać że czuje się z tym fantastycznie :)
Nie jest to oczywiście nic osobistego, z Arkiem i Kasią miałem okazje parę razy porozmawiać na festiwalach i było bardzo spoko. Ale nadal jest to relacja sprzedawca-klient, a na taką zależność trzeba uważać  ;)  Obecnie cała polityka wydawnictwa i atmosfera dookoła jest dla mnie nieakceptowalna i chciałbym żeby nastąpił krok do przodu :) Wiem, że Arek pewnie swojego podejścia raczej nie zmieni, bo jak widać na razie jest na fali wznoszącej (nawet błąd, który mam na okładce Opowieści z Telguuth został na forum gdzie jest wojna o każdą literówkę zupełnie zbyty milczeniem  :) ), swoim postem chciałem też dodać głos z drugiej strony. Pewnie cała ta pisanina nie ma większego sensu, ale cały ten model zakupowy mocno mnie zniechęcał i męczył. Moje serduszko po lewej stronie nie pozwala mi w tym uczestniczyć na ten moment, bo jest to przykład wielu negatywnych rzeczy, z którymi mam problem we współczesnym kapitaliźmie.
A samo Darkness, jako że miałem ochote sobie przypomnieć, kupiłem na spokojnie pod koniec roku podczas wizyty na Wyspach. Za mniej niż połowę polskiej ceny dorwałem wydanie miękko okładkowe (to jest kolejna rzecz, z która mam problem na polskim rynku- pakowanie czytadeł w zbyt eskluzywne wydania) i na półeczce sobie od jakiegoś czasu stoi :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #17079 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:15:31 »
@Kubala77 Dlaczego nie ma sensu? ja bym powiedział że bardzo sensowny post, te rzeczy które akcentujesz były poruszane i to nie jest tak że każdy kto lubi wydawnictwo nie dostrzega tych problemów.

A tak na marginesie ja nie miałem zamiaru kupić Darkness i go nie kupiłem i żadne FOMO mi nie straszne ;D Ogólnie już przy zapowiedziach czuję czy coś będę chciał kupić czy nie, a rzeczy nad którymi się waham jeśli nie dotrwają w sprzedaży do momentu aż się pojawią recenzje i wrażenie ludzi których gust poniekąd pokrywa się z moim to trudno c'est la vie  8)

P.S. Ale ofc gratuluję wydawnictwu sukcesu sprzedażowego :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17080 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:17:42 »
Też. Bardzo.
Nie wiem jak można się bać wydać jednego z najlepszych rysowników na planecie ;)

patrz Fernandez :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17081 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:18:18 »
Ha! Tak trzeba sprzedawać! :D :D :D

chciałbym to powstrzymać, ale naprawdę nie mam żadnych narzędzi :(

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17082 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:22:05 »
Tempo sprzedaży imponujące, ale szczerze trzeba pogratulować świetnie przeprowadzonej kampanii marketingowej. Od pierwszych zajawek, potwierdzenia licencji po datę przesprzedaży. Stopniowe budowanie napięcia, podgrzewanie atmosfery. Wszystko to trafiło na podatny grunt, a fora i socjale dodatkowo podkręcały emocje. O wyprzedaniu nakładu byłem przekonany już od jakiegoś czasu, ale nie ukrywam, że byłem zaskoczony, jak szybko to wszystko poszło. Sam trochę zamuliłem na początku, bo limitki jednak nie przekonały do siebie. Jak już została tylko podstawka i wiedząc ile jej jest uznałem, że kilka dni potrwa (obstawiałem weekend), zanim się wyprzeda. Ale nie mając dylematu, który zestaw wziąć, zamówiłem. Dzisiaj czy jutro to już wydawało mi się żadna różnica. Jak bardzo się myliłem to już teraz wiem. Udało się kupić, ten komiks po prostu udało się zdążyć kupić.

wiesz, że to żadna kampania? to tylko moja głupia natura fascynata :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17083 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:24:03 »
Właśnie z powodu tego dopisku na tej grafice zadałem Arkowi pytanie o slip.
Zaprzeczył. Może plany były, ale się zmieniły, bo cena byłaby zbyt odjechana.
Zawsze można jeszcze zrobić akcję z osobną sprzedażą slipcase

to po prostu okładka amerykańskiego slipa :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #17084 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 12:25:42 »
Może dobrym pomysłem byłoby, zaczynać przedsprzedaż na miesiąc przed oddaniem komiksu do drukarni, by w razie większego zainteresowania móc zwrócić się do licencjodawcy o zwiększenie nakładu.

pisalem już kiedyś to nie takie proste - to właściwie często rozmowy od początku o cenach i dystrybucji itp itd

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty