Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 2326822 razy)

Offline Sędzia

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16755 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:09:37 »
Problem polega na tym, że i tutejsze forum i FB to banieczki. A większość komiksów, również SL, kupują ludzie spoza tych dwóch banieczek. Wiadomo że część komiksowa jest mocno entuzjastyczna (ale tylko część, ja np. kupię tylko jeśli będzie się szybciutko sprzedawać, a i to nie jestem pewien czy na pewno bo mnie odrzucają grafiki i wiedza, że scenariusz to kicha, a jedynie FOMO powoduje, że rozważam zakup tylko po to, żeby przeczytać i sprzedać dalej) i ta część wywali 400 zł na ten komiks. Ale czy ludzie spoza bańki też będą tak chętni na taki wydatek? Może być tak, że pół nakładu zejdzie super szybko, a potem sprzedaż stanie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16756 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 20:12:47 »
Nie ma nic pewnego w komiksowie. :) wszyscy jestesmy ciekawi co sie wydarzy.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Hunter-Killer - marzec 149 zł
Armie Zdobywcy - marzec - 125 zł
Spawn Gunslinger - kwiecień
Tablica Wenus (Roosvelt) - kwiecień
Hellspawn - maj
Druilleta: Yragaël - Urm le fou - maj

« Odpowiedź #16757 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:33:16 »
Ja mam nadzieję, że przy dobrej sprzedaży, a w taką wierzę, za jakiś czas dostaniemy trzeci tom "Darkness" :)

No a tego Spawna, to ja w dalszym ciągu chętnie od samego początku przygarnę :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline ryba

« Odpowiedź #16758 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:38:44 »
Problem polega na tym, że i tutejsze forum i FB to banieczki. A większość komiksów, również SL, kupują ludzie spoza tych dwóch banieczek. Wiadomo że część komiksowa jest mocno entuzjastyczna (ale tylko część, ja np. kupię tylko jeśli będzie się szybciutko sprzedawać, a i to nie jestem pewien czy na pewno bo mnie odrzucają grafiki i wiedza, że scenariusz to kicha, a jedynie FOMO powoduje, że rozważam zakup tylko po to, żeby przeczytać i sprzedać dalej) i ta część wywali 400 zł na ten komiks. Ale czy ludzie spoza bańki też będą tak chętni na taki wydatek? Może być tak, że pół nakładu zejdzie super szybko, a potem sprzedaż stanie.
Nawet z forumowej bańki nie wszyscy kupią. Ja na pewno nie. Kompletnie mi się ten komiks nie podoba, tragiczne ilustracje, tematyka i jeszcze ponoć słaby scenariusz...

Offline Szekak

« Odpowiedź #16759 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:39:24 »
Problem polega na tym, że i tutejsze forum i FB to banieczki. A większość komiksów, również SL, kupują ludzie spoza tych dwóch banieczek.
Imo nie. SL jest specyficznym wydawnictwem, którego głównym odbiorcą jest imo właśnie ta banieczka która wykupuje większość nakładu każdego komiksu. Co do Egmontu, Muchy, Nagle, NSC, Ongrysu, Timofa, Kultury Gniewu czy nawet Lost In Time, mógłbym się zgodzić, ale nie co do Studia Lain. Tutaj większość nakładu wykupują forumowe niecne stwory. ;]
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #16760 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:50:02 »
Imo nie. SL jest specyficznym wydawnictwem, którego głównym odbiorcą jest imo właśnie ta banieczka która wykupuje większość nakładu każdego komiksu. Co do Egmontu, Muchy, Nagle, NSC, Ongrysu, Timofa, Kultury Gniewu czy nawet Lost In Time, mógłbym się zgodzić, ale nie co do Studia Lain. Tutaj większość nakładu wykupują forumowe niecne stwory. ;]

Ja bym tam powiedział, że pi razy oko to w porywach do kilkudziesięciu osób w każdym z tych miejsc, a tutaj to przecież nawet nie wszyscy są zainteresowani. Mówimy rzecz jasna o aktywnych użytkownikach wypowiadających się o komiksach SL, a konkretnie o Darkness, bo przecież chodzi o "najgorętszy temat" tu i na FB (więc liczymy tylko tych, którzy się wypowiadają).

Offline Szekak

« Odpowiedź #16761 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 21:52:08 »
Myślę, że licząc w ten sposób pomijasz zdecydowaną większość która się tylko przypatruje w ciszy. Ja się wypowiedziałem na ten temat teraz pierwszy raz, i to tylko pośrednio jak widać, a od dawna wiem, że ten komiks to dla mnie must have.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline stab

« Odpowiedź #16762 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 22:20:30 »
Ja napewno wezmę okładkę z paniami i mocno zastanawiam się nad podstawową.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #16763 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 22:22:50 »
Myślę, że licząc w ten sposób pomijasz zdecydowaną większość która się tylko przypatruje w ciszy. Ja się wypowiedziałem na ten temat teraz pierwszy raz, i to tylko pośrednio jak widać, a od dawna wiem, że ten komiks to dla mnie must have.

ok, tylko nie bardzo wiem dlaczego uważasz, że to zdecydowana większość się nie wypowiada. To przecież "najgorętszy temat" co mogłoby sugerować, że większość zainteresowanych się wypowiada.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #16764 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 22:50:13 »
To ja jako osobnik spoza banieczki zapytam nieśmiało: kiedy jakiś Slaine?
Znaczy dodruk Rogatego boga albo Skarby Brytanii?

Offline starcek

« Odpowiedź #16765 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 23:07:33 »
Po tym jak zaczną odróżniać myślnik od dywizu. Możesz trochę poczekać.  ;D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #16766 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 23:13:01 »
Znam, znam, choć z tej serii czytałem tylko "Dywiz 303".
Nie było łatwo połapać się w tej serii zaczynając od 303 tomu, ale w końcu od myślnika głowa nie boli. :)

Offline starcek

« Odpowiedź #16767 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 09:10:59 »
Ten Darkness to może być niczym Tomb Rider. Narzekania na papier, na układ stron tytułowych, a jednak wyprzedane. Tyle, że tu zakup dwóch tomów naraz.
Napięcie rośnie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline kostuch

« Odpowiedź #16768 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 09:23:57 »
Nie bez znaczenia moze byc tez fakt ze niecne stwory chyba do tej pory czesto kupowaly premiery w wiecej niz w jednej wersji okladkowej natomiast przy cenie 399 chyba juz tylko najwieksi entuzjasci sobie na taki manewr pozwola

Offline Genzo

« Odpowiedź #16769 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 10:25:43 »
Skąd taki hajp na tego darknessa ? Przeciez jak mandra to wypuszczała, to praktycznie nikt tego nie kupował