Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3262961 razy)

Offline starcek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16695 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 14:31:56 »
Teraz hype, a potem będzie hate, zwłaszcza na cenę. Dyrektor ostrożny, bo przypomnijcie mnie staremu - pamiętacie jakiś polski komiks za 4 stówy, który się wyprzedał w 3 dni lub szybciej? To jest tytuł, który dla pokolenia TM-Semic może być tym czym dla starych dziadów z PRL-u są te ongrysowekie limitki Baranowskiego, a przecież ich tak nie wymiatało od razu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16696 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 14:41:18 »
dokładnie cena może być mentalnie zaporowa
już obawiałem się tego przy CE
ale tu mamy kolosa - w usa te complet edition schodzą po tysiąc-dwa, więc...
nie mam zielonego pojęcia co się wydarzy

CE schodził chyba z trzy tygodnie
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16697 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 14:47:23 »
Chłopaki taka prosba dla tych co ogarniają kompy itp :)
mam nowego kompa, dali mi do niego zewnętrzną kartę wifi tp-link z antenką :)
niestety mimo, że mam światłowód internet faluje i chodzi wolno
źródło netu mam w pokoju obok przy tv
jakaś porada? :) na priv oczywiście - może inna karta?

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16698 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 15:13:22 »
nowy solo kupiony - album zbiorczy będzie liczyć 200 str.
szykujcie się na widowiskowy finał

Vae Victis - druk

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #16699 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 15:35:09 »
Czy ten Darkness jest rzeczywiście taki dobry?
Absolutnie nie jest. Ogólnie to szmira, której nie da się czytać. Tylko dla hardcorowców.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #16700 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 15:46:57 »
Absolutnie nie jest. Ogólnie to szmira, której nie da się czytać. Tylko dla hardcorowców.
Tutaj trochę na temat tej "szmiry"  :) dla niezdecydowanych
Czekam na kolejne "szmiry" z Image  :)

Offline dinogal

« Odpowiedź #16701 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 20:21:46 »
dokładnie cena może być mentalnie zaporowa
już obawiałem się tego przy CE
ale tu mamy kolosa - w usa te complet edition schodzą po tysiąc-dwa, więc...
nie mam zielonego pojęcia co się wydarzy

CE schodził chyba z trzy tygodnie
CE był dużą cegła i nieznanym komiksem za prawie 300zł i nie miał rzeszy fanów tylko po ogłoszeniu tytułu. Tu mamy kompletnie inną sytuację, tytuł wyczekiwany znany już czytelnikom przynajmniej w jakiejś części. Strzelam że 70%nakładu właśnie kupią osoby które dobrze znają komiks, a tylko dla częsci będzie to zakup ze skokiem w nieznane.

Tu sa troche odmienne dywagację od naszych zwyczajowych, zwykle oceniamy komiks na podstawie fabuły, gatunku czy rysunków i na jej podstawie ewentualny sukces. Tu wystarczył sam tytuł ( tak samo stawiam dolary przeciwko żołędziom przy SPAWN) :)

także w góre serca i szykować F5 na środę :P  ;D

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #16703 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 21:39:15 »
Sugestia okładki? ;)

Offline 79ers

« Odpowiedź #16704 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 22:00:53 »
Trzeba próbować zawczasu.

Offline nekro

« Odpowiedź #16705 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 22:28:14 »
Czy w tym omnibusie od SL "Darkness" będzie miał jakiś origin story, początek który wprowadzi czytelnika historię skąd, co i jak? Czy od razu na początku są fajerwerki dla fanów lat 90?

Offline michał81

« Odpowiedź #16706 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 22:32:06 »
Będzie jedno i drugie naraz.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #16707 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 00:01:30 »
Czasami się nadużywa zwrotu, że "(coś) pokochasz lub znienawidzisz". W przypadku "Darkness" akurat może mieć on zastosowanie. Mogę napisać na przykład, że oferuje to co najgorsze w komiksie superbohaterskim i około superbohaterskim lat 90. Ktoś jednak zamieni "najgorsze" na "najlepsze" i będzie miało to sens, ponieważ takie ma podejście do stylu jaki oferowały lata 90. Czytałem kiedyś wydanie od Mandragory, nie pamiętam już na którym zeszycie się zatrzymałem. Uwypuklone szczegóły anatomiczne kobiet, mężczyźni pilnujący regularnego odbywania cykli sterydowych połączonych z codziennymi wizytami na lokalnej siłowni, pretekstowa fabuła służąca temu by akcja pędziła do przodu tak szybko by odbiorca nie miał czasu zatrzymać się i zapytać o to czy ma sens. Popkulturowa guma do żucia, cukier w słodyczach lub fast food. Ma smakować, ma uzależniać. Na koniec dnia to jednak są puste kalorie. Ja bym kijem nie tknął, nawet jakby zeszyt był za 5 zł, a wydanie zbiorcze za 50. Mam uczulenie na tego typu produkty ale jak pisałem wyżej, inne gusta czy podejście i będą ludzie zadowoleni z tego komiksu.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline Adolf

« Odpowiedź #16708 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 00:44:27 »
Gdyby ktoś chciał zgłębiać temat, to polecam jeszcze sprawdzić jak wyszły adaptacje. Po lekturze komiksu idealny deser.

@Corto Maltese
Podoba mi się twoja opinia. Bez nienawiści, bez jadu. Szczerze wyjaśniasz o co Ci na sercu leży. Co raz mniej tu takich na forum.

The Darkness jest dokładnie tym co opisujesz. Podobnie mógłbyś zrecenzować Spawna. W tych produkcjach jednak chodzi o charakterystyczny klimat. Ujmuje on w przerysowany sposób prawdziwe życie, dodaje ten mroczny pierwiastek szaleństwa i wszystko to ładnie oprawione. Jeśli ktoś szuka prymitywnych bodźców w mrocznej i brudnej ulicy, to właśnie to kupuje. Co ciekawe, pierwsza część growej adaptacji próbowała pójść bardziej ambitnie. Według mnie zrobiło się za bardzo depresyjnie. Jednak sporo ludzi pokochało takie podejście i stawia ją wyżej niż wierniejszą komiksowi drugą część. Dla mnie The Darkness jest modelowym guilty pleasure i nie zamierzam się przejmować, że to "dla zbuntowanych nastolatków". Tu po latach wjechała nostalgia i większa akceptacja dla tego typu rzeczy. To przypomina mi trochę jeżdzenie po knajpach fast food, które nawet stało się modne i fajne, daje masę przyjemności, choć kiedyś było by brane za naganne i prowadzenie niezdrowego trybu życia. The Darkness to jak takie obskurne knajpy z kebsami w Berlinie, do których jednak przychodzi masa pielgrzymów, często nawet ludzie szukający odskoczni od eleganckich restauracji.

Offline jedrol

« Odpowiedź #16709 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 09:39:43 »
Ja kupuje choc sie troche boje :D Pamietam naprzyklad jak wymeczyl mnie spawn jak go po latach odkopalem, ale tam mogla byc kwestia zlego nastawiania, bo pamietalem pod jak wielkim bylem wrazeniem gdy czytalem go poraz pierwszy majac nascie lat :) A teraz w sumie "zmeczylem" Kroniki Barbarzyncow i koniec koncow postanowilem zatrzymac a tutaj bardziej szczatkowej fabuly sie nie spodziewam :D Swoja droga czasem mam wrazenie ze sa ludzie potrafiacy narzekac na pretensjonalna fabule w komiksie amerykanskim jednoczesnie zaczytujac sie w komiksach Pata Milsa czego juz zupelnie nie jestem w stanie pojac :D