Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3416621 razy)

simon84w, lukb23 i 40 Gości przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16680 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:51:12 »
W skrócie: mrok, ładne panie, skąpo odziane, NY street-level, trochę w stylu Punisher, tylko z niewielkimi naleciałościami nadnaturalnymi. W The Darkness to jeszcze czarny humor (bo Witchblade to trochę kryminalne i mistyczne). Graficznie na wysokim poziomie. Jeśli lubisz mroczny klimat z przełomu lat 90 i 00 to jesteś w domu.
Nie ma tam ani krzty Punishera. To jest komiks o cynglu działający na zlecenie mafii z mrocznymi super mocami. Czy ty ten komiks czytałeś? Niewielkie naleciałości nadnaturalne? Tam się tłuką między sobą siły piekielne z boskimi, które są przedstawione w postaci Darkness i Angelusa. Kultyści, kościół który nasyła na głównego bohatera roznegliżowaną zabójczynie, starożytne artefakty. No jak w mordę klimaty takie jak w Punisherze.

Pomyliłeś wątek. W tym drugim opowiadałeś się przeciw preferencjom polskich komiksiarzy. Tutaj mi sugerujesz, że ja szkodzę rynkowi, bo chcę by każdy klient dostał swój egzemplarz The Darkness. Chcę by kupił go taki Leszek i jemu podobni zainteresowani, a nie spekulanci. Klient kupi i mu się spodoba, to kupi następne komiksy Top Cow. I najważniejsze, że zarobi na tym Studio Lain, które da nam jeszcze więcej wartościowych komiksów tego typu. Tego nie potrafisz zrozumieć.
Więcej to Studio powinno wydawać takich komiksów jak BEZPRAWIE. Chociaż je kupiłeś? Żeby ci twoi spekulanci nie wykupili przed tobą pierwszego i drugiego tomu które są dostępne.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 21:58:43 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #16681 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 22:03:25 »
Nie ma tam ani krzty Punishera. To jest komiks o cynglu działający na zlecenie mafii z mrocznymi super mocami. Czy ty ten komiks czytałeś? Niewielkie naleciałości nadnaturalne? Tam się tłuką między sobą siły piekielne z boskimi, które są przedstawione w postaci Darkness i Angelusa. Kultyści, kościół który nasyła na głównego bohatera roznegliżowaną zabójczynie. No jak w mordę klimaty takie jak w Punisherze.

To Punisher nie działa w klimatach ulicznego NY? To Punisher nie jest o klimatach mafijnych? Powiem więcej, pierwsze zeszyty The Darkness pisał Garth Ennis i czuć w nich klimat podobny do tego z Marvel Knights Punisher. Oczywiście, że są wątki nadnaturalne. W końcu główny bohater zaczyna dysponować taką mocą. Na upartego to Punisher w różnych runach również wchodził w posiadanie różnych zabawek, np. ukradł Spider-Manowi miotacze sieci, czy wszedł w posiadanie zbroi Iron Mana. Ale to już więksi znawcy będą wiedzieć co Frank Castle robił poza "normalnością". W każdym razie wydaje mi się, że porównanie dobre, a kwestia subiektywna co jak kto odbiera.

Offline michał81

« Odpowiedź #16682 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 22:12:19 »
Poczekaj czy Batman nie działa na ulicach Gotham wzorowanego na NY? Czy Batman nie jest w klimatach mafijnych szczególnie Rok Pierwszy? Batman ma od groma zabawek prawda?

O mój bosze !!! Darkness to BATMAN a nie Punisher.  8)

Darkness i Punisher to są całkowicie odmienne komiksy. A na pewno kościół nie nasyła na Punisher zabójców. Nawet powiem więcej, Punisher pracował kiedyś na zlecenie Aniołów, co jest jedną z najgorzej ocenianych serii z tym bohaterem i zostało szybko zamiecione pod dywan. Te komiksy mają całkiem inny klimat.

Może zamiast być pseudo koneserem komiksowym, po prostu byś te komiksy czytał, a nie stawiał na półce te twardo okładkowe wydania.

« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 22:17:34 wysłana przez michał81 »

Offline dinogal

« Odpowiedź #16683 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 22:12:49 »
Więcej to Studio powinno wydawać takich komiksów jak BEZPRAWIE.
o to to :) i to jest dobre podsumowanie 8)

Btw chyba Arek chyba się przełamał i na potęgę wysyła Ignacemu komiksy (żart ;)), tym razem Opowieści z Teleguuth orad Mandroid od Dredda

« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 22:16:41 wysłana przez dinogal »

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #16684 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 22:55:37 »
No i znowu zagwozdka - naprawdę taki dobry ten Mandroid?
Ja przez lata żyłem w jaskini i poza filmem nie znam Dredda, zamówiłem dopiero Bezprawie, ale nie chciałbym przegapić jakiegoś brylantu. :)

Online Sędzia

« Odpowiedź #16685 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 22:57:16 »
Ja przez lata żyłem w jaskini i poza filmem nie znam Dredda, zamówiłem dopiero Bezprawie, ale nie chciałbym przegapić jakiegoś brylantu. :)

Bardzo dobry, chyba najlepszy Dredd.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #16686 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 23:03:42 »
Mi tak nie podszedl, ze nawet nie dałem rady doczytać tego do końca. Straszliwie wtórna historia. Lepiej zainwestować w Kompletne Akta lub poszukać Sędzia Dredd Ameryka. Bezprawie natomiast brylant - najlepszy western jaki czytałem:)

Offline michał81

« Odpowiedź #16687 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 23:07:17 »

Jest to sprawnie napisana cyberpunkowa opowieść akcji o zemście, w której Dredd jest zepchnięty na drugi plan, a głównym bohaterem jest sierżant Nate Slaughterhouse. Weteran wielu wojen, który w wyniku odniesienia śmiertelnej rany, aby przeżyć zgadza się na cybernetyczną rekonstrukcję ciała. Staje się bardziej maszyną niż człowiekiem. Zwolniony ze służby Nate wraca do Mega City 1 i próbuje oswoić się ze swoim nowym ciałem. Ten komiks to historia człowieka, który nie radzi sobie z tym czym się stał. Dystansuje się od osób bliskich, a kiedy tragedia dotyka jego rodziny, popycha go to do wymierzenia brutalnej i samozwańczej sprawiedliwości. Ale w Mega City 1 jest tylko jedna organizacja, która wymierza sprawiedliwość przestępcom, a to co robi Nate nie podoba się jej przedstawicielom. Warstwa wizualna idealnie współgra z historią. Rysunki Keva Walkera, a także w drugiej części Simona Colebiego i Carla Critchlowa tworzą spójne dzieło z niesamowitą atmosferą mrocznej industrialnej przyszłości. Wg mnie jeden z lepszych komiksów z uniwersum Dredda, ale jak wspomniałem nie o nim samym. Można śmiało czytać mając tylko podstawową wiedzę o tym świecie (że jest to postapo gdzie prawem są Sędziowie).
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 23:08:57 wysłana przez michał81 »

Offline hansior

« Odpowiedź #16688 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 07:18:06 »
Sytuacja jest napięta. W środę o 12 gdziekolwiek nie będziemy to każdy musi zadbać o siebie, a tym samym zadbamy o naszego ulubionego wydawcę.

;D ;D ;D

Offline LukCook

« Odpowiedź #16689 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 09:23:08 »
Ja tam w toalecie szybko zrobię co trzeba, bo potem nie chcę odkupywać z drugiej ręki.

Najlepiej bez telefonu. To kosztuje zdrowie…

https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,dlaczego-nie-powinnismy-brac-ze-soba-telefonu-do-toalety--lekarz-ostrzega,artykul,33136868.html

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16690 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 10:31:05 »
dlaczego o 12 a nie 9-10?
Nie każdy w pracy siedzi w telefonie  :(

Chyba od zawsze dajemy taką godzinę.  Naprawde nie demonizujcie. Spokojnie kupicie ten komiks. On nie zniknie w ciagu dnia. Moze limitka z dziewczynami pojdzie szybko. I tyle.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16691 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 10:32:38 »
Jedyny album studia Lain jaki posiadam to Armie Zdobywcy. Kupiony... właściwie nie pamiętam czemu. Jakiś impuls. Ale bardzo podoba mi się. Czy ten Darkness jest rzeczywiście taki dobry? Warto kupić jeśli nie wiem co to właściwie jest? Czy jest to kontynuacja czegoś tam?

To jest pulpa lat 90 tych. Czysta i zwariowana rozrywka.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Takesh

« Odpowiedź #16692 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 11:17:58 »
Mandroid? Mi się podobał. I kreska reż dobra. Ja polecam.

Offline Kandor

« Odpowiedź #16693 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 11:23:18 »
W ten dzień miałem akurat wrócić z pracy przed 12:00 i o tej godzinie zdrzemnąć się przed kolejną zmianą, więc chyba chwilkę się wstrzymam z odpoczynkiem i zamówię sobie pakiecik 😁

Offline dinogal

« Odpowiedź #16694 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 14:24:44 »
na FB hype ogromny, na forum też a nasz Dyrektor nadal nie wierzy w sukces ;)