Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3255396 razy)

kuba rozpruwacz, ryba, Kretos, Ufilov, Lobo i 23 Gości przegląda ten wątek.

Offline nekro

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16665 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 20:53:34 »
Holcman gdzieś napisał, że wydawca jest mniej więcej przewidywalny, ma swoje portfolio, mogłem w ciemno kupować albumy od SL, znając kierunek wydawniczy, można było się spodziewać jaki to klimat. Amerykany to konkretny skok w bok i na start mam wykupić bilet za 400 zł żeby zobaczyć co to takiego.

Offline Leszek

« Odpowiedź #16666 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:00:00 »
W skrócie: mrok, ładne panie, skąpo odziane, NY street-level, trochę w stylu Punisher, tylko z niewielkimi naleciałościami nadnaturalnymi. W The Darkness to jeszcze czarny humor
Dzięki. W środę pracuję do 16  (nie kupuję telefonem). W domu nie będzie mnie przed 17, jeśli będą jeszcze dostępne to biorę.

Offline Adolf

« Odpowiedź #16667 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:02:30 »
Holcman gdzieś napisał, że wydawca jest mniej więcej przewidywalny, ma swoje portfolio, mogłem w ciemno kupować albumy od SL, znając kierunek wydawniczy, można było się spodziewać jaki to klimat. Amerykany to konkretny skok w bok i na start mam wykupić bilet za 400 zł żeby zobaczyć co to takiego.

Mi się nie podobały poprzednie tytuły SL, bo to klimaty średniowiecza lub sci-fi, a tych dwóch nie lubię. Natomiast wejście w uniwersum Top Cow to coś zupełnie innego. Koledze w poprzednim poście nakreśliłem co kupić na próbę i za grosze, by zrozumieć ten klimat. Nawet jeśli by Ci nie podeszło, to nie sądzę, że byś utopił 400 zł. Prędzej zrobisz inwestycję.

Online michał81

« Odpowiedź #16668 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:03:54 »
Za to zapoznanie się, Studio Lain liczy sobie 400 zł. Czy będą jakieś amerykany w jednym tomie z historią w której ktoś niezaznajomiony z tymi komiksami się nie pogubi?
Będą.

Polecam Sonatę, Hellcopa (bardziej sf) oraz Stone (który klimatem przypomina filmy z lat 80). A jak chcesz coś w klimatach superbohaterskich to weź Hunter Killera.

Jeśli nie lubisz komiksów Marvela i DC z lat 90 to zdecydowanie możesz odpuścić pozostałe z Top Cow (w tym Hunter Killera, pozostałe które napisałem powyżej wg mnie są lepsze fabularnie). One Bardzo dobrze wyglądają wizualnie, ale fabularnie trzeba to lubić.

Przydałby się jakiś limit, jeden pakiet na jedno konto. I tak to nie pomoże za bardzo.
Chcesz wydzielać ludziom komiksy? Gratulować. Ktoś mi ostatnio pisał o szkodzeniu w komiskowie? Czy to nie byłeś ty?
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 21:29:38 wysłana przez michał81 »

Offline Zakrza

« Odpowiedź #16669 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:14:26 »
Ja też nie znam Darkness :P

Biorę, bo nostalgia za latami 90tymi. I bo dużo ludzi tutaj się tym jara. Są smoki i gołe baby - bierę! Za to waro dać 400 zł :D

I chcę tylko powiedzieć, że tyle sobie zarezerwowałem. Pieniędzy. Ani grosza więcej.

Offline Adolf

« Odpowiedź #16670 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:14:57 »
Chcesz wydzielać ludziom komiksy? Gratulować. Ktoś mi ostatnio pisał o szkodzeniu w komiskowie? Czy to nie byłeś ty?

Ty i te Twoje prowokacje. Według Ciebie sytuacja, gdzie jeden kupuje wiele, a potem inny nie może kupić, bo ktoś chce zarobić na limitowanym nakładzie to nic takiego. Znowu nie stoisz po stronie czytelników, fanów komiksów, tylko... nieuczciwych spekulantów. Przerażasz mnie.

Online michał81

« Odpowiedź #16671 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:21:43 »
Ty i te Twoje prowokacje. Według Ciebie sytuacja, gdzie jeden kupuje wiele, a potem inny nie może kupić, bo ktoś chce zarobić na limitowanym nakładzie to nic takiego. Znowu nie stoisz po stronie czytelników, fanów komiksów, tylko... nieuczciwych spekulantów. Przerażasz mnie.
A ty mnie przerażasz że nie rozumiesz komiksowego rynku.

Nie każdy wywali 400 na dwa komiksy. Tym bardziej, że za moment będą zapowiedzi Czwartej siły, bo mam wrażenie że wielu to umyka. Wiadomo nie będzie to 400 pln, może 100 co daje 500 pln już u jednego wydawcy. A są jeszcze inni wydawcy i życie oraz rachunki. Nakręcasz jakąś spiralę, że zaraz to zjedzie w ciągu 1 godziny. Nie będzie tak. TO SĄ DROGIE KOMIKSY.

Wiec kto tym spekulantom się bardziej przysługuje? No chyba jednak ty, bo krzyczysz że się wyprzeda i nie będzie. Ale może dobrze niech się to sprzeda jak najszybciej, wydawca będzie mieć kasę i kupi kolejna dwa tomy BEZPRAWIA, aby wydać, a które jest zajebistym komiksem zdecydowanie niedocenionym.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 21:27:54 wysłana przez michał81 »

Offline Zakrza

« Odpowiedź #16672 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:23:16 »
Ostatnio słyszałem, że masło drogie, bo spekulanci. Teraz spekulanci biorą się za komiksy :o

Może jeszcze komiksy powinny być na kartki i każdemu wg potrzeb? Polityka wydawnictwa jest taka, a nie inna i trzeba się z tym pogodzić. Nawet wielki E. nie jest w stanie przewidzieć nakładu, a co dopiero chłop, co mieszka w piwnicy (czy tam ma magazyn).  Że już nie wspomnę o tym, że logika nie jest jego mocną stroną, żeby nie robić gównoburzy.

Komiksy to nie jest towar pierwszej potrzeby (a komiksy superhero tym bardziej), żeby dywagować nad rozwiązaniami systemowymi.

Offline dinogal

« Odpowiedź #16673 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:25:26 »
Przydałby się jakiś limit, jeden pakiet na jedno konto. I tak to nie pomoże za bardzo. Ja tam w toalecie szybko zrobię co trzeba, bo potem nie chcę odkupywać z drugiej ręki.

W czasach gdy ludzie zakładają po kilka kont do Lidla czy Biedronki żeby kupić więcej masła czy piwa w promocji raczej słaby pomysł  8)

Offline Wintermute

« Odpowiedź #16674 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:26:46 »
Napisz do Egmontu, niech Ci kilka tysiecy nakładu zrobią.
Wystarczy zapoznać się chociaż pobieżnie z tym wątkiem aby wiedzieć o co chodzi. Ciągle pojawia się ktoś komu trzeba to tłumaczyć.
Wydawca, tak jak Ty chcialby wydawać tysięczne nakłady. No zgadnij czemu tego nie robi.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 21:28:30 wysłana przez Wintermute »

Offline Midar

« Odpowiedź #16675 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:34:34 »
Przydałby się jakiś limit, jeden pakiet na jedno konto. I tak to nie pomoże za bardzo.

😂😂😂😂😂 Zwykle tak nie robię, ale przekonałeś mnie, kupię trzy komplety.

Sytuacja jest napięta. W środę o 12 gdziekolwiek nie będziemy to każdy musi zadbać o siebie, a tym samym zadbamy o naszego ulubionego wydawcę.

Weź coś na uspokojenie, bo jeszcze nie doczekasz.
Mam nadzieję, że będę złym prorokiem, ale wydaje mi się, że komiks będzie dostępny przez dłuższy czas (może z wyjątkiem ostatniej limitki).
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 22:10:16 wysłana przez Midar »

Offline Adolf

« Odpowiedź #16676 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:35:01 »
Napisz do Egmontu, niech Ci kilka tysiecy nakładu zrobią.
Wystarczy zapoznać się chociaż pobieżnie z tym wątkiem aby wiedzieć o co chodzi. Ciągle pojawia się ktoś komu trzeba to tłumaczyć.
Wydawca, tak jak Ty chcialby wydawać tysięczne nakłady. No zgadnij czemu tego nie robi.

Może nie zauważyłeś, ale jestem bardzo po stronie wydawcy. Za to nie jestem po stronie spekulantów, ale kolega wyżej tak jakby trochę był. Przynajmniej tak odebrałem jego prowokację.

W czasach gdy ludzie zakładają po kilka kont do Lidla czy Biedronki żeby kupić więcej masła czy piwa w promocji raczej słaby pomysł  8)

Fakt. Dlatego od razu gdy napisałem ten pomysł, to napisałem też, że to nic nie da. Sytuacja jest napięta. W środę o 12 gdziekolwiek nie będziemy to każdy musi zadbać o siebie, a tym samym zadbamy o naszego ulubionego wydawcę.

Online michał81

« Odpowiedź #16677 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:42:31 »
Może nie zauważyłeś, ale jestem bardzo po stronie wydawcy. Za to nie jestem po stronie spekulantów, ale kolega wyżej tak jakby trochę był. Przynajmniej tak odebrałem jego prowokację.
anonimie z netu, weź ty się ogarnij i przestań działać na szkodę komiskowa, sam chyba jesteś spekulant skoro tak często o nich wspominasz

Offline donT

« Odpowiedź #16678 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:48:56 »
Sytuacja jest napięta. W środę o 12 gdziekolwiek nie będziemy to każdy musi zadbać o siebie, a tym samym zadbamy o naszego ulubionego wydawcę.

Cringe.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Adolf

« Odpowiedź #16679 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:50:58 »
@Michał81

Pomyliłeś wątek. W tym drugim opowiadałeś się przeciw preferencjom polskich komiksiarzy. Tutaj mi sugerujesz, że ja szkodzę rynkowi, bo chcę by każdy klient dostał swój egzemplarz The Darkness. Chcę by kupił go taki Leszek i jemu podobni zainteresowani, a nie spekulanci. Klient kupi i mu się spodoba, to kupi następne komiksy Top Cow. I najważniejsze, że zarobi na tym Studio Lain, które da nam jeszcze więcej wartościowych komiksów tego typu. Tego nie potrafisz zrozumieć.