Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3253296 razy)

Tom926, rapr, PetrusVII, Komediant, amsterdream i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline Brvk

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16590 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:29:12 »
Na gildia.pl, spośród ostatnich 20 premier Studia, bodaj tylko 5 jest niedostępnych w żadnej wersji okładkowej, pozostałe do dostania.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #16591 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:31:16 »
Dziękuję wam za dobre opinie o Bezprawiu - komiks schodzi bardzo dobrze

Szanse na "3" (czyli vol. 4 i 5) są nadal zerowe?

Offline Dalthon

« Odpowiedź #16592 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:36:42 »
Ponieważ Opowieści z czasów Kobry są po prostu lepszym komiksem.

...z kreską która może się po prostu nie podobać (stąd MOŻE brak sukcesu). Coś jest w rysunkach Fernandez'a co powoduje że wstrzymuję się z zakupem.

Offline death_bird

« Odpowiedź #16593 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:37:24 »
Chyba nie wszyscy się nauczyli.Ciągle zdaża mi się przeczytać komentarze z żalami czy to w recenzjach na You Tube czy na Gildi.

Bo też jest to dosyć niewygodna strategia. Decyzje trzeba podejmować na bazie ograniczonej wiedzy, bez dostępu do lokalnych ocen/opinii. W efekcie ruletka. Taki tytuł jak "CE" nabyłem szczęśliwym zrządzeniem losu - tylko dlatego, że ktoś ewidentnie nie wykupił zarezerwowanego egzemplarza. Co prawda gdybym go nie zdobył pewnie nie narzekałbym zbytnio nie wiedząc co tracę. Ale jednocześnie świadomość, że tak dobry tytuł wychodzi w tak ograniczonym nakładzie i faktycznie poza wąskim okienkiem czasowym nie sposób go nabyć inaczej niż zdrowo przepłacając sprawia, że można mieć wątpliwości.
W każdym razie temat był wałkowany i tutaj nic się nie zmieni. Komiks to cały czas niszowe hobby a konta bankowe i piwnice mają swoje pojemności.
Aczkolwiek tak mnie teraz strzeliła pewna (być może głupia) myśl (skądinąd może to już zostało przegadane - nie wiem): a gdyby pójść również w e-wydanie? Na zasadzie, że nakład papierowy taki jak zwykle, ale komiks również dostępny do pobrania w wersji elektronicznej? Problem magazynowania odpada a na tym segmencie chyba również idzie zrobić jakieś pieniądze - nie wiem, nie znam się, ot skrzydlata myśl mi się przyplątała.
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:59:55 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Brvk

« Odpowiedź #16594 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:39:55 »
Komiksowe e-wydania polskich edycji obudzą potwory. Zwłaszcza te z głębi pirackich czeluści 😏😉

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #16595 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:43:08 »
przy okazji - naprawdę nigdy nie przestanie mnie to zaskakiwać, ta wiara że 800 to jest u nas w kraju mikronakład ;)

Jeśli jest coś, czego w Gildii nie cierpię to właśnie komentarze anonimków.

Online studio_lain

« Odpowiedź #16596 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:43:55 »
Szanse na "3" (czyli vol. 4 i 5) są nadal zerowe?

powiedzmy marne
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online studio_lain

« Odpowiedź #16597 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:54:54 »
Bo też jest to dosyć niewygodna strategia. Decyzje trzeba podejmować na bazie ograniczonej wiedzy, bez dostępu do lokalnych ocen/opinii. W efekcie ruletka. Taki tytuł jak "CE" nabyłem szczęśliwych zrządzeniem losu - tylko dlatego, że ktoś ewidentnie nie wykupił zarezerwowanego egzemplarza. Co prawda gdybym go nie zdobył pewnie nie narzekałbym zbytnio nie wiedząc co tracę. Ale jednocześnie świadomość, że tak dobry tytuł wychodzi w tak ograniczonym nakładzie i faktycznie poza wąskim okienkiem czasowym nie sposób go nabyć inaczej niż zdrowo przepłacając sprawia, że można mieć wątpliwości.
W każdym razie temat był wałkowany i tutaj nic się nie zmieni. Komiks to cały czas niszowe hobby a konta bankowe i piwnice mają swoje pojemności.
Aczkolwiek tak mnie teraz strzeliła pewna (być może głupia) myśl (skądinąd może to już zostało przegadane - nie wiem): a gdyby pójść również w e-wydanie? Na zasadzie, że nakład papierowy taki jak zwykle, ale komiks również dostępny do pobrania w wersji elektronicznej? Problem magazynowania odpada a na tym segmencie chyba również idzie zrobić jakieś pieniądze - nie wiem, nie znam się, ot skrzydlata myśl mi się przyplątała.

poczekam aż inni przetrą szlak :) piractwo to jedno, ale wiesz co, jest w ch... problemów licencyjnych. Widzę, że m.in. Studio JG próbuje mocno z mangami, przy czym tam nakłady sięgają tysięcy - Francuzi i Amerykanie też mocno w to idą, ale to inne rynki i nie wiem jakie są faktyczne zyski i jak to wpływa na sprzedaż fizycznych egzemplarzy

sądząc jednak po tym co się dzieje, wolą sprzedawać licencje na fizyczne sztuki, niż samemu robić wersje elektroniczne w poszczególnych językach - widać co jest dla nich bardziej opłacalne

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline OokamiG

« Odpowiedź #16598 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:56:04 »
powiedzmy marne
Przynajmniej jakieś są.

Online studio_lain

« Odpowiedź #16599 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:57:44 »
wiesz jak już będę miał basen pełen kasy po sukcesie Spawna i innych amerykanów ;) to może mi odbije w tym kierunku ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline dinogal

« Odpowiedź #16600 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 13:59:18 »
ta strategia dotyczyła też Opowieści i wielu innych komiksów, które tak szybko nie schodzą - także o hajpie decydują inne czynniki
np Thorith czyli największa zagadka 2024. Bo chyba to był najgorzej sprzedający sie tytuł i to mocno w porównaniu do reszty jeśli dobrze pamiętam. Chyba że się zmieniło

Offline Alienus66

« Odpowiedź #16601 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:07:20 »
A to Bezprawie m a kontynuacje?

Online studio_lain

« Odpowiedź #16602 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:24:55 »
tak po skończeniu zaplanowanej trylogii i jej sukcesie powstały i wciąż powstają kolejne części

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline raz0req

« Odpowiedź #16603 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:26:33 »
Jakbyś teraz wydawał i ta pozycja była nowością, na bank nakład zszedłby na pniu. Kupujący już nauczyli się waszej strategii wydawniczej. ;)

Raczej ktoś tych kupujących dobrze wytresował ;), przynajmniej ja tak to widzę.

Online studio_lain

« Odpowiedź #16604 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 14:27:10 »
W PRZYSZŁYM TYGODNIU - PEWNIE W ŚRODĘ - O 12 - RUSZY PRZEDSPRZEDAŻ DARKNESS :)

zostaliście ostrzeżeni ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty