Długo trawiłem te zapowiedzi Spawna, które SL wrzuciło na forum. Zwłaszcza, że kupiłem dotychczas wydane 7 tomów edycji Deluxe oraz mam wszystkie tpb King Spawn, Gunslinger oraz Scorched. Długo się wahałem, czy kupować Spawna w oryginale, ale to jest okres który bardzo lubię - w większości znakomite rysunki oraz co najmniej dostateczne fabuł (przynajmniej nie usypiające). Do tego można cokolwiek mówić, ale jest to postać wpisana na stałe do komiksowej popkultury i jednak, bądź co bądź, MacFarlane to też nie jest jakiś anonimowy gostek...
Moja opinia jest taka - świetny ruch. Na całość nie ma szans i nigdy nie było, więc trzeba kombinować - wydawanie serii pobocznych w formie zamkniętych story arców w wydaniach zbiorczych (King Spawn oraz Gunslinger), jak również zamkniętych już serii pobocznych (Hellspawn, Dark Ages, itp.) pozwolą uniknąć problemu serii, niepotrzebnego topienia kasy w gigantycznego tasiemca, a przy okazji powoli wybadać, czy ludzie faktycznie tego chcą. Bo pisać, że by się chciało to jedno, a faktycznie chcieć i kupić to całkiem co innego. Jeżeli się okaże, że wszystko zejdzie na pniu, to wtedy faktycznie szukać dalszych inspiracji w serii głównej, albo autorami, albo rysownikami, albo zamkniętym arcami ponownie - albo jak będzie jakiś mega szał - to wtedy od początku. Ale ruch Studia Lain wg mnie znakomity dla czytelników, bo po raz kolejny dostajemy to, o co wielu z nas prosiło, a tylko Arek się do tematu przychylił i spróbował. Ruch ten jest też bardzo odważny - naprawdę życzę, aby to wszystko poszło w tydzień w przedsprzedaży. Testem będzie trochę Darkness, bo wg mnie oba komiksy są kierowane do podobnej grupy ludzi.
Jeżeli o mnie chodzi, to tak jak pisałem wyżej - King i Gunslinger mam w oryginale w tpb i kupuję na bieżąco, więc tutaj pewnie nie będę wymieniał zwłaszcza, że kontynuacja może się w pl dalej nie ukazać, jak sprzedaż będzie słaba. Pozostałe serie biorę na pewno - więc lepiej zacząć od czegoś takiego, to wtedy zawsze będzie +1 sprzedany egzemplarz