Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3270539 razy)

simon84w, OokamiG, PetrusVII, Kandor, carnivale i 42 Gości przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #16380 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 09:53:42 »
Dlatego pisałem o dobrze zszytych tomach...

Offline misiokles

« Odpowiedź #16381 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 10:08:37 »
Z tego co pamiętam to nie chodziło akurat o szycie, tylko problemy z krzywymi sklejkami na wewnętrznej stronie okładek czy pofalowanie papieru, gdyż chyba farby nie żałowali.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16382 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 12:39:05 »
A ja z pytaniem.

Tak sobie patrzę na te plansze Darkness i Spawna i zastanawiam się, czy istnieje jakiś format, na którym te panoramiczne dwustronnicowe kadry są drukowane na jednej stronie? To oczywiście oznaczałoby również istnienie dwóch standardowych plansz obok siebie, ale patrzę na to, jak zaprojektowane są te podwójne i tak sobie myślę, że to ogromna strata pozwolić, żeby środek kadru w mniejszym albo większym stopniu ginął w zagłębieniu szycia.

hej
wiesz co kilka stron wczesniej pokazywałem jak wyglądają amerykańskie wydania Darkness - no nie uda się od tego uciec niestety
Miałem kiedyś taki pomysł o którym zresztą wam pisałem - wydać w zeszytach włożonych w boxa
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16383 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 12:39:52 »
Też o tym myślałem, to musiałby być format zbliżony do ekskluzywów Libertago 290x360 zszyty na krótszym boku. Ciekawe ile to by kosztowało...

komiksy poziomy w formacie powiekszonym? nie chciałbyś tego trzymać - okropnie nieporęczne do czytania

Vae Victis - druk

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16384 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 12:41:09 »
Z jednej strony się cieszę z wydania Spawna, ale z drugiej widzę sporo problemów. Duże oczekiwania i duże ryzyko. Mądre zaczęcie od serii pobocznych, da to pogląd na zapotrzebowanie rynkowe i zweryfikuje te legendarne oczekiwania całego komiksowa. Jednak główna seria jest najważniejsza. Chciałoby się ją czytać od początku, by poznać genezę postaci i o co chodzi. Z czasem się pojawi co raz więcej głosów, że warto jednak stworzyć jakąś logiczną chronologię wydawania. Czytam już tu wiele podpowiedzi bardziej obeznanych czytelników i wierzę, że coś z tego wyjdzie. Od siebie mogę podpowiedzieć, że jeśli coś się przyjmie i szybko sprzeda, to trzeba wrzucić szybko na rynek kontynuację, póki hype nie wygasa. Niemcy nie mają takich problemów. Tam Panini im wydaje Spawna w integralach i nawet jest dostępny w co lepszych salonach prasowych obok Asteriksów i Kaczek. Nie zazdroszczę Ci Arku, takie brzemię na siebie wziąłeś.

Oczywiście muszę zapytać o Top Cow. Czy wydanie Spawna jakoś wpłynie na plany związane z tym uniwersum? Czy będzie konsekwentnie realizowane w tym roku? Czy gdzieś się może coś przesunąć, żeby zmieścić gdzieś pomiędzy Spawna? A czy zdążymy z Witchblade w tym roku?

Spawn nie wpłynie na terminy Top Cow
Witchblade na pewno nie będzie w tym roku - to jest plan na 2026 tak jak Rising stars

Vae Victis - druk

Offline Kvothe

« Odpowiedź #16385 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 12:58:21 »
Tak naprawdę, to w tym roku  już nic nie będzie, bo nadal mamy 2024  :P

Offline Adolf

« Odpowiedź #16386 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 13:36:18 »
Spawn nie wpłynie na terminy Top Cow
Witchblade na pewno nie będzie w tym roku - to jest plan na 2026 tak jak Rising stars

Witchblade "w tym roku" miałem na myśli oczywiście 2025, co widzę się domyśliłeś. Przygody Sary tak na wrzesień/październik by były moim marzeniem. Widzę, że wciąż mogą być na jesień, ale w 2026 roku :) To kiedy jakiś wstępny harmonogram wydawniczy na nadchodzący rok?

Co do Witchblade, to w weekend byłem w podróży i mamusia z siostrą wleciały mi na mieszkanie "podlać kwiatki".  A jako, że miałem tam wyłożone komiksy Top Cow, z całego świata, taka kolekcja, to widzę, że zostały one ładnie ułożone w szafce, a na wierzchu okładki, gdzie widnieją panie w niezwykle seksualizowanych rysunkach... Kto mnie zna, ten wie, że w czasach słodkiej gimbazy miałem Tomb Raider/Witchblade z pisma Play i mamusia mi je zutylizowała myśląc, że to jakieś treści dla dorosłych (no w sumie tak). Ponad dwie dekady później mamusia znowu widzi takie pisemka...

Offline dreamer36

« Odpowiedź #16387 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 13:53:12 »
Długo trawiłem te zapowiedzi Spawna, które SL wrzuciło na forum. Zwłaszcza, że kupiłem dotychczas wydane 7 tomów edycji Deluxe oraz mam wszystkie tpb King Spawn, Gunslinger oraz Scorched. Długo się wahałem, czy kupować Spawna w oryginale, ale to jest okres który bardzo lubię - w większości znakomite rysunki oraz co najmniej dostateczne fabuł (przynajmniej nie usypiające). Do tego można cokolwiek mówić, ale jest to postać wpisana na stałe do komiksowej popkultury i jednak, bądź co bądź, MacFarlane to też nie jest jakiś anonimowy gostek...

Moja opinia jest taka - świetny ruch. Na całość nie ma szans i nigdy nie było, więc trzeba kombinować - wydawanie serii pobocznych w formie zamkniętych story arców w wydaniach zbiorczych (King Spawn oraz Gunslinger), jak również zamkniętych już serii pobocznych (Hellspawn, Dark Ages, itp.) pozwolą uniknąć problemu serii, niepotrzebnego topienia kasy w gigantycznego tasiemca, a przy okazji powoli wybadać, czy ludzie faktycznie tego chcą. Bo pisać, że by się chciało to jedno, a faktycznie chcieć i kupić to całkiem co innego. Jeżeli się okaże, że wszystko zejdzie na pniu, to wtedy faktycznie szukać dalszych inspiracji w serii głównej, albo autorami, albo rysownikami, albo zamkniętym arcami ponownie - albo jak będzie jakiś mega szał - to wtedy od początku. Ale ruch Studia Lain wg mnie znakomity dla czytelników, bo po raz kolejny dostajemy to, o co wielu z nas prosiło, a tylko Arek się do tematu przychylił i spróbował. Ruch ten jest też bardzo odważny - naprawdę życzę, aby to wszystko poszło w tydzień w przedsprzedaży. Testem będzie trochę Darkness, bo wg mnie oba komiksy są kierowane do podobnej grupy ludzi.

Jeżeli o mnie chodzi, to tak jak pisałem wyżej - King i Gunslinger mam w oryginale w tpb i kupuję na bieżąco, więc tutaj pewnie nie będę wymieniał zwłaszcza, że kontynuacja może się w pl dalej nie ukazać, jak sprzedaż będzie słaba. Pozostałe serie biorę na pewno - więc lepiej zacząć od czegoś takiego, to wtedy zawsze będzie +1 sprzedany egzemplarz :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16388 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 14:30:40 »
spędziłem sporo czasu jak ugryźć tego Spawna i przekonać do tego Amerykanów.
Nie znalazłem innego sposobu. Mam jednak nadzieję, że sprawią wam te komiksy frajdę tak jak mi knucie jak to zrobić :)
Bo generalnie w tej "pracy lajnowej" uwielbiam tez fazy początkowe. Pierwsza odkrycie czegoś fajnego, jakiegoś komiksu do wydania, przeszukiwanie własnych pirackich archiwów na dyskach czy stron poświęconych komiksowi. Druga faza ta niepewność czy się uda czy nie, załatwianie, mailowanie. I trzecia najfajniejsza jak mogę napisać, że coś wydamy i obserwować reakcje ludzi. Kolejne fazy już mnie tak nie jarają. Nawet trzymanie gotowego komiksu :)

Vae Victis - druk

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #16389 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 15:59:38 »
Bo sedno tej zabawy tkwi w samej pogoni za króliczkiem. Ten złapany wiadomo, że żadną atrakcją nijak już być nie może.
A co do samego Spawna i tego wszystkiego, co się wokół jego wydania w PL działo i wciąż dzieje, to właśnie obalone zostało jedno z prawideł, na których opierał się nasz wszechświat (jak to na przykład, że wujek Ben nigdy nie zmartwychwstanie). Czyli jednak Spawn ukaże się po polsku. Piekło zamarza.
Ciężko sobie wyobrazić, jak będzie funkcjonował ten nasz komiksowy mikrokosmos po wydaniu chłopca z piekieł. Jaki tytuł będzie tym, o którego wydanie teraz najczęściej będą pojawiały się pytania. Na pewno nic już nie będzie takie samo...

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #16390 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 19:08:31 »
Od tych wszystkich Spawnowych newsów zapomniałem o Gimenezie :) Dalej jest planowany na styczeń?

Offline dinogal

« Odpowiedź #16391 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 19:25:37 »
po stopce Arka sądze że nie ;)

P.S po wpisach na fb o nakładzie Darkness mam pytanie czy rzeczywiście było potwierdzenie o ilości standardowej nakładu  ???
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Grudzień 2024, 19:27:18 wysłana przez dinogal »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #16392 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 20:00:37 »
800

Vae Victis - druk

Offline LukCook

« Odpowiedź #16393 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 20:20:15 »
800

Zejdzie w 3 dni i będzie płacz.

Offline Adolf

« Odpowiedź #16394 dnia: Pn, 23 Grudzień 2024, 20:34:43 »
Zejdzie w 3 dni i będzie płacz.

Kto pierwszy ten lepszy. Będziesz miał 3 dni żeby kupić.

800

A wspominałeś, że Spawny mają mieć nakład 1000. To aktualne?