Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3268527 razy)

Darth Lexus, JakubM, bfg, Popiel, Belkov, darkness (+ 1 Ukrytych) i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline Deepdelver

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15705 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 22:18:07 »
Jeszcze w październiku Arek pisał, że "Opowieści z czasów Kobry" pójdą na przemiał w przyszłym roku, więc musiało mu ich trochę zalegać w piwnicy. Obstawiam, że jeszcze się pojawią.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #15706 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 22:57:18 »
Też tak obstawiam, ale jednak wywiało zewsząd, a nie tak dawno Trzewiczek o nim opowiadał i być może coś się ciekawego zadziało, więc pytam.

Online michał81

« Odpowiedź #15707 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 05:50:47 »
Widzę, że nie tylko ja zawróciłem na to uwagę, że jak Trzewiczek wymieni komiksy SL na swoich filmikach to znikają całkowicie z sklepów (taka sytuacja była z Zauroczonymi). Pomroka widzę na moment wróciła na gildię, ale że o niej też Trzewiczek wspominał to pewnie za moment zniknie, bo też jej już brakowało.

Offline kemot

« Odpowiedź #15708 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 10:43:46 »
Jak to nikt? Zeszło na pniu, zostało trochę trzeciego tomu, a brakujące tomy potrafią sporo kosztować na portalach.

Bardzo długo po premierze wszystkie tomy były dostępne.
Niestety nawet fani TR nie chcieli kupować wydań które były blade, na grubym papierze i z brzydkimi polskimi wkładkami na okładkach.

Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś dlaczego Scream nie wyda. Już nie chce po nich cisnąć, bo wszystko na ten temat było powiedziane w tym i innych wątkach. Dla nich to piętno. Teraz przy zapowiedzi tych nowych wydań, ludzie znowu sobie przypominają jak nabroili... A myślenie, że wyda to Studio Lain albo ktokolwiek inny to także przesadna naiwność. Nikt nie będzie łatać prowizorki po kimś innym. A nie łykniesz Darknessa czy Witchblade? To dużo lepsze niż Tomb Raider.

To miało +/- 1000 sztuk nakładu, a Lara gorąca, to się rozeszło. Nawet w wersji będącej prowizorką. Gdyby wydać drugie tyle, to obawiam się, że zalegałoby w piwnicach latami. A co z osobami, które kupiły Archiwa 1-3? Jak by się czuły, gdyby pojawiły się nowe, lepszej jakości i kompletne wydania?

Ja mam i te archiwa i bardzo chętnie się ich pozbędę, jeżeli te wersje HC zostaną wydane - i nie chodzi mi o kompletność, bo wiem że numer crossover Witchblade x Tomb Raider nie ma szans, ale czwarty tom Archiwum nam się należał. Wydawca pisał że nie wyda, ze względu na niewstarczającą sprzedaż pozostałych archiwów. A nie sprzedał, bo pierwszy tom rzucili się wszyscy, zobaczyli fuszerkę i kolejne szły gorzej.

Co do The Darkness i Witchblade - oczywiście, że kupię z dniem pierwszym, chyba że SL wyda to tak samo żenująco jak Scream Archiwa (papier, polska wersja, kolory)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15709 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 10:44:02 »
Opowieści z czasów Kobry się skończyły? Na Gildii nie ma, wrzuciłem do googla i żaden sklep nie ma, Ceneo nie pokazuje żadnych egzemplarzy, a na Allegro tylko kilka sztuk.

Mam ich jeszcze sporo.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline donT

« Odpowiedź #15710 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 11:40:24 »
Sredniaki schodza w preorderach lub moment po premierze, a jeden z najlepszych i najladniejszych komiksow jakie SL wydalo ever, zalega od lat w piwnicy. To jest jakas fizyka kwantowa nie do okielznania.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Takesh

« Odpowiedź #15711 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 11:50:25 »
A Brygada? Piękne plansze i niebanalny scenariusz zmuszający do myślenia. Bo jakie tak naprawdę jest zakończenie, to już było kilka wersji na forum.

Z tych starszych należy wspomnieć Stickelback i Absalom. Czarno-białe majstersztyki, z klimatem, ciekawe. Komiksy Alana Moore'a chyba też zalegały (drugie wydania)?

Coś jeszcze polecić?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15712 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 11:53:58 »
Tak komiks robiony na Lsd krew.satanusa. po prostu.komiksowe szalenstwo ;)

Niestety komiksy wizualnie odbiegajace od.nazwijmy to.umownie realizmu.nie sa.hitami. przynajmniej u nas. Wyjatkiem byl.Solo. no.i.zauroczeni ale dopiero jak.Ignacy kopnal ich recenzja.

Vae Victis - druk

Offline parsom

« Odpowiedź #15713 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 11:57:27 »
W przypadku "Krwi Satanusa" mnie zniechęca scenarzysta. Zaczynam mieć na niego alergię. Co do "Brygady" - jak to jest z istnieniem dalszej części, bo się pogubiłem?

Offline Takesh

« Odpowiedź #15714 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 12:31:04 »
Krew Satanusa jest specyficzna. Szalona na maxa z pewnością. I świat Dredda. Nie każdemu to wchodzi. Ale jeśli choć trochę to zaciekawiło, szczególnie grafiki, to warto zerknąć.

Co do Brygady, to jest to kompletna historia. Daje do myślenia. I było tutaj kilka wymian co do zrozumienia zakończenia. Dla mnie jeden z najlepszych komiksów SL.
Natomiast po latach autor wrócił do tematu. I to ma być dopiero wydane u nas. Ale ten pojedynczy album to wszystko, czego trzeba. Mocne 9/10 ode mnie.

Offline parsom

« Odpowiedź #15715 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 12:36:58 »
Dredda to ja bardzo lubię. Ale niekoniecznie w wykonaniu Millsa.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15716 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 12:59:34 »
W Krwi Millsa prawie nie ma :) Fabuła jest pretekstowa. Tu liczy się tylko i wyłącznie jazda rysownika.

Konkluzja - komiksy nie oczywiste sprzedają się gorzej. Taki komiks jak np Shane zjadł je sprzedażowo po miesiącu.

Co do Brygady - autor faktycznie planował trzy albumy. Trzeci zrobił po wielu wielu latach i po prośbach fanów, chodź w pewnym momencie uznał, że Brygadzie niczego nie brakuje. Trzeci tom wszystko hm... upraszcza... Nadal to jednak bardzo dobra historia.
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Listopad 2024, 13:02:07 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline parsom

« Odpowiedź #15717 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 13:01:27 »
W Krwi Millsa prawie nie ma :) Fabuła jest pretekstowa.

No, czyli jak zwykle u Millsa :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15718 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 13:11:13 »
Przy okazji miło mi donieść, że Anglicy dostarczyli nam pawie wszytskie materiały do...

Vae Victis - druk

Offline Takesh

« Odpowiedź #15719 dnia: Pn, 25 Listopad 2024, 13:32:59 »
Czy "prawie" może być problemem? Bo czekam i czekam...