Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3266262 razy)

bjeń, jedrol, Ragnar, Takesh, vision2001, Teli (+ 1 Ukrytych) i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline ryba

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #15645 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:00:32 »
Skoro inni wydawcy sobie radzą z szacowanie co dodrukować i ile sztuk  i przez to nie bankrutują to znaczy że się da. Przecież tu nikt nie "płacze" za tytułami które ledwo co się  sprzedały w całości i chyba nikt nie domaga się dodruków wszystkiego. Po tym czy część nakładu zostałą zmielona, czy się sprzedawała rok czy sprzedała w 3 dni w przedsprzedaży widać potencjał danego tytułu. Sklepy internetowe maja często powiadomienia jak tytuł będzie dostępny i pewnie jakieś inne rodzaje zapytań. To się da oszacować! Wymaga to trochę pracy i inicjatywy  :)

Jakby były większe nakłady i komiks leżał tygodniami lub były robione dodruki to ludzie by nie wykupowali w przedsprzedaży.
W obecnym modelu wydawca ma zwrot z inwestycji dużo szybciej, niż jakby komiks sprzedawał się miesiącami. Może też wydawać więcej komiksów i więcej zarabiać.
Jak myślisz, który model bardziej się opłaca wydawcy? To na prawdę takie trudne?

Offline Czeczot

« Odpowiedź #15646 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:30:32 »
Jakby były większe nakłady i komiks leżał tygodniami lub były robione dodruki to ludzie by nie wykupowali w przedsprzedaży.
W obecnym modelu wydawca ma zwrot z inwestycji dużo szybciej, niż jakby komiks sprzedawał się miesiącami. Może też wydawać więcej komiksów i więcej zarabiać.
Jak myślisz, który model bardziej się opłaca wydawcy? To na prawdę takie trudne?

Rozumiem że ty widziałeś kwity księgowe obydwu modeli i chętnie się nimi podzielisz tutaj na forum. Możesz mi też podesłać na email. Chętnie wyrobie sobie zdanie.

No jakoś sobie średnio ci mityczni inni radzą sobie z tym dodrukowywaniem. Nawet Kołodziejczak mówił, że to ekwilibrystyka. A poza tym ja mam powiadomienia ustawione na wiele tytułów, i jakoś dodruki się nie pojawiają. Muszę jeszcze rodzinie kazać się zapisać!

Ja ostatnio z dodruków kupiłem:
Wojny Lukasa
Zabijaj albo zgiń
Lanfeusta 
Nie są to komiksy  z najpopularnieszych lini (Thorgal, Kajko i kokosz) ,

Offline ryba

« Odpowiedź #15647 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:33:58 »
Rozumiem że ty widziałeś kwity księgowe obydwu modeli i chętnie się nimi podzielisz tutaj na forum. Możesz mi też podesłać na email. Chętnie wyrobie sobie zdanie.
Najlepszym dowodem jest to co robi wydawnictwo, chyba że myślisz, że robią ci na złość?

Koniec tematu z mojej strony, szkoda czasu.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #15648 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:45:48 »
przedsprzedaz w przyszlym tygodniu ok? - czekam az francuzi mi klepna

Można prosić o mały update do "W cieniu słońca"? Będzie w tym tygodniu? Na Gildii trwa promka na Muchę, to by się fajnie coś dobrało...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15649 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 12:22:05 »
W cieniu Słońca

Dla fanów „Funky Kovala” Bogusława Polcha, „Yansa” Grzegorza Rosińskiego czy „Vahanary!” Jerzego Wróblewskiego.

Autorski komiks Colina Wilsona, mistrza komiksu realistycznego. Polskiemu czytelnikowi jest on świetnie znany z rysowania westernowych przygód Blueberrego. Na tym polu szybko został zresztą okrzyknięty godnym następcą Moebiusa. I chodź świetnie sprawdza się w westernie, to tak naprawdę jest przede wszytskim wielkim fanem science-fiction. Dlatego swój w pełni autorski komiks stworzył właśnie w tej konwencji. W cieniu Słońca to rewelacyjnie narysowana opowieść w klimacie starej, dobrej szkoły komiksu europejskiego z lat 80-tych.

Stacja kosmiczna Projekt Genesis to w praktyce autonomiczny rozległy świat. Raël, Mantell i Alia są tu więźniami tyrana, który stara się realizować swój tajemniczy plan. Ta trójka spróbuje obalić dyktatora, ale czy ich droga do rzekomej wolności nie stanie się dla nich kolejną pułapką? Projekt Genesis pełen jest tajemnic i zagadek. Wyruszcie w tą kosmiczną podróż by je poznać. 

Premiera 10 grudnia

Scenariusz: Colin Wilson

Rysunki: Colin Wilson

Format: 210x297 mm

Liczba stron: 160

Oprawa: twarda

Papier: kreda

Druk: kolor

Cena 115 zł

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Brvk

« Odpowiedź #15650 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 12:40:20 »
Jak można rysować takie fajne plansze, a takie... sobie 😏 okładki. Tylko środkowa znośna, ale bez szału.

Offline Pinto

« Odpowiedź #15651 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 13:25:21 »
Jak można rysować takie fajne plansze, a takie... sobie 😏 okładki. Tylko pierwsza znośna, ale bez szału.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15652 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 14:02:59 »
Przedsprzedaż jutro - 20.11 - od 13

Altor już poszła polowa nakladu
« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Listopad 2024, 14:26:27 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline deFranco

« Odpowiedź #15653 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 15:09:23 »
Jak można rysować takie fajne plansze, a takie... sobie 😏 okładki. Tylko środkowa znośna, ale bez szału.
Jak można rysować takie fajne plansze, a takie... sobie 😏 okładki. Tylko pierwsza znośna, ale bez szału.

I tu zgoda. Obie bez szału, ale znośne.
Trzecia - porażka. Nadałem jej tytuł "Hitler, ostatnie dni".
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Zielcok

« Odpowiedź #15654 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 16:02:11 »
jest wkoncu szansa na Darkness w grudniu czy nie bo sie pogubilem juz;p

Offline studio_lain

« Odpowiedź #15655 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 16:21:27 »
Drugi tom został złożony. Ale myślę, że luty to realna data. Teraz sprawdzenie czy wszystko w nim gra, a potem akceptacja ze strony amerykańskiej.

« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Listopad 2024, 16:25:07 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - druk

Offline Zielcok

« Odpowiedź #15656 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 16:26:46 »
Drugi tom został złożony. Ale myślę, że luty to realna data. Teraz sprawdzenie czy wszystko w nim gra, a potem akceptacja ze strony amerykańskiej.

:(

Offline Komediant

« Odpowiedź #15657 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 16:35:39 »
I tu zgoda. Obie bez szału, ale znośne.
Trzecia - porażka. Nadałem jej tytuł "Hitler, ostatnie dni".

No troche na siłe dodana ta trzecia, zapewne będzie leżakować najdłużej.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #15658 dnia: Wt, 19 Listopad 2024, 21:16:16 »
U mnie na odwrót, miałem nie brać ale okładka z nie ogolonym Adolfem zaintrygowała na tyle że może wezmę :) 

Online stab

« Odpowiedź #15659 dnia: Śr, 20 Listopad 2024, 13:26:23 »
U mnie, tradycyjnie już, wleciała kolejna „biała” okładka.